<  Înapoi la Pagina Răzvan Petre


APARITIA MARIALĂ DE LA FÁTIMA

       Unul dintre cele mai fantastice evenimente din întreaga istorie a fenomenelor „psi", care pare să depăsească prin dimensiune si grandoare orice închipuire în acest domeniu este, fără îndoială, cel produs în Portugalia, la Fátima.

Totul a început pe 13 mai 1917, cînd trei copii păstori: Lucia dos Santos si verii ei Iacinta si Francisco Marto se aflau cu oile la păscut în apropiere de localitatea Fátima. La un moment dat, ei au văzut un fulger strălucitor la locul denumit Cova da Iris (grota sfintei Irina). Emotionati, copiii s-au apropiat de acel loc, unde, în mijlocul unei lumini orbitoare, se afla o femeie frumoasă.

Aparitia ("Doamna de Lumină" - "Senhora de Luz") le-a vorbit, cerîndu-le să se roage zilnic si să revină în acelasi loc în ziua de 13 a fiecărei luni.

La a treia aparitie, în ziua de 13 iulie 1917, numărul celor prezenti la întilnirea copiilor cu aparitia a ajuns la 4500, crescînd la aparitiile ulterioare si mai mult. Multimea care asista a auzit un zgomot violent, ca de explozie, si a văzut un nor alburiu ridicîndu-se de lîngă un măslin. Cu această ocazie, "Doamna de Lumină" a transmis Luciei trei mesaje profetice, dintre care unul secret, destinat Vaticanului.

Primul mesaj anunta sfîrsitul apropiat al primului război mondial. Avertiza însă totodată că pacea nu va dura mult timp dacă Rusia nu se va reconverti la crestinism, mînia Domnului pedepsindu-i pe oameni cu un război si mai cumplit în timpul pontificatului lui Pius al XI-lea (papa Pius al XI-lea a murit în 1939, anul declansării celui de-al doilea război mondial).

Celălalt mesaj profetic continea anuntul că pe data de 13 octombrie 1917 se va produce un miracol.

La 13 septembrie 1917, o multime de 30 000 de oameni a văzut un glob de lumină care a traversat valea de la est la vest si s-a asezat pe măslin. În jurul copacului s-a format un nor alb si a plouat cu petale albe. După un timp, globul luminos s-a înăltat si s-a deplasat în directia soarelui. Între timp, copiii au revăzut-o pe "Doamna de Lumină" care a repetat că pe 13 octombrie 1917 va produce un mare miracol.

În sfîrsit, sosind ziua mult asteptată, stabilită de profetie (13 octombrie 1917), în prezenta unei multimi de 70000 de oameni, din care făceau parte clerici, autorităti civile, reporteri etc, veniti din multe tări, în jurul prînzului, un fulger strălucitor a anuntat aparitia. Lucia dos Santos si verii ei, îngenuncheati în jurul măslinului, erau în contact cu "Senhora de Luz". În acest timp, continua să cadă o ploaie deasă ce începuse cu două zile în urmă. După încetarea aparitiei, ploaia s-a oprit brusc si norii negri s-au risipit. Pe cer a apărut un "soare", sub forma unui disc argintiu, care a început să se rotească cu mare viteză, proiectînd fascicule intense de lumină rosie, galbenă, verde, albastră, violetă, asemenea unor sectoare monocromatice, ce colorau fantastic cerul, pămîntul si fetele uluite ale oamenilor.

La un moment dat, în cadrul acestei nemaipomenite manifestări, "soarele" s-a oprit de trei ori si tot de trei ori si-a reluat dansul straniu si fascinant.

Deodată, "soarele" a părut că se desprinde de boltă si se deplasează vertiginos spre Pămînt. O căldură tropicală s-a revărsat asupra multimii terifiate care a început să alerge, să se roage, să plîngă, convinsă că a sosit sfîrsitul lumii.

După un interval scurt de timp, "soarele" s-a îndepărtat, reluîndu-si locul pe cer. Dansul "soarelui" a durat 10 minute si fenomenul a fost urmărit pînă la o distantă de 10 km, în timp ce la 50 km depărtare a fost perceput ca o lumină mare pe cer, în directia localitătii Fátima.

În timpul acestui splendid si uluitor eveniment, la Fátima s-au produs vindecări miraculoase.

Biserica romano-catolică a considerat fenomenul de la Fátima cel mai important miracol al timpurilor noastre. Desi dansul fascinant al soarelui nu a fost înregistrat de un observator astronomic, acest fapt, sustin cinicii ce au asistat uluiti la acest spectacol, dovedeste că originea lui nu este naturală, ci supranaturală.

 

Bibliografie: "Visul profetic, premonitia si alte fenomene paranormale", Sorin Modreanu, Ed. Artemis 1994, pag.52-53