<  Cuprins "Credinţă, fapte şi ficţiuni"


Mândria - Când te simţi special sau superior

Capitolul 5, "Capcane pe calea spirituală", subcapitolul a, "Mândria - când te simţi special sau superior", partea 1-a, din cartea dictată Ginei Lake de către Spiritul lui Isus Cristos „Faith, Facts & Fiction” (Credinţă, fapte şi ficţiuni). Mediumul Gina Lake citeşte mesajul în limba engleză, cu subtitrarea în româneşte (videoclipul este încorporat la sfârşitul acestui articol).

Jesus

5a. Mândria - Când te simţi special sau superior (partea 1-a)

«A fi pe o cale spirituală te face să fii altfel decât ceilalţi, ceea ce le creează dificultăţi unora dintre căutătorii spirituali, când sunt ataşaţi de prietenii şi rudele care nu le sprijină alegerile sau convingerile. Această distanţare dintre tine, căutătorul, şi ceilalţi poate fi agravată de faptul că simţi că ai fi superior, deoarece ai „văzut lumina” sau ai devoalat structura unor credinţe care îi farmecă pe ceilalţi, mai ales dacă încerci să-i converteşti la modul tău de a vedea lucrurile.

Considerându-se superiori, unii căutători încearcă astfel să facă faţă suferinţei de a fi judecaţi sau ostracizaţi de cei care nu înţeleg sau nu sunt de acord cu credinţele lor. Mulţi căutători descoperă foarte devreme că nu pot vorbi despre experienţele lor sau despre ceea ce au înţeles sau cred, din cauză că ceilalţi cred că sunt proşti, „de la diavolul”, amăgiţi sau nebuni. Ca să se întărească sufleteşte împotriva celor care li se opun sau îi evită, îşi spun că ar fi speciali sau mai evoluaţi decât cei care îi judecă sau cei care nu se află pe o cale spirituală.

Acest tip de judecăţi sunt naturale şi inevitabile. Ego-ul îi provoacă pe cei care îl contestă, pentru că nu-i place să-i fie contestate credinţele. Asta fac toate ego-urile în faţa celor cu credinţe diferite. Ego-ul nu este preocupat de dragoste, ci de control, putere şi îndreptăţire de sine, şi va profita de orice ocazie pentru a pretinde că are dreptate şi a-i controla pe ceilalţi.

Acum, să vorbim despre sufletele bătrâne şi sufletele tinere, deşi această terminologie este prea simplistă şi nu se pretează complexităţii acestui subiect. Este util să înţelegem că cei care sunt foarte identificaţi cu ego-ul nu pot fi altfel. Ei urmează să iasă din identificarea cu ego-ul, dar această evoluţie poate dura multe vieţi la rând.

Dacă vă aflaţi pe calea spirituală, înseamnă că sunteţi gata să ieşiţi din identificarea cu ego-ul şi probabil că aţi făcut unele progrese în acest sens. Acest lucru vă aşază într-o condiţie foarte diferită de cei care nu sunt pe cale. Vedeţi viaţa cu alţi ochi, iar ceilalţi, care nu văd viaţa aşa, probabil, se vor simţi incomod că sunt diferiţi. Iar când ego-ul se simte incomod, tinde să judece, să atace şi să încerce să controleze. Aşa stau lucrurile. Cei care fac asta probabil că nu se vor schimba prea curând, aşa că va trebui să-i acceptaţi aşa cum sunt sau să întrerupeţi relaţia cu ei, dacă nu există o variantă mai bună.

În general, sufletele tinere şi cele bătrâne nu aleg să petreacă mult timp împreună. Cu toate acestea, majoritatea familiilor sunt compuse din oameni de vârste spirituale diferite, ceea ce explică, într-o oarecare măsură, de ce membrii familiei au deseori dificultăţi în a se înţelege reciproc. Sufletul decide deseori să pună sub acelaşi acoperiş suflete de niveluri diferite, ca o provocare specială, deoarece acei oameni nu ar alege în mod obişnuit să stea sub acelaşi acoperiş. Sufletele bătrâne pot evolua când fac faţă provocărilor puse de sufletele mai tinere şi, în acelaşi timp, presează sufletele mai tinere şi le ajută să devină mai tolerante.

Cea mai mare diferenţă dintre sufletele bătrâne şi cele tinere este că sufletele bătrâne sunt obiective, mai raţionale şi mai tolerante faţă de ceilalţi – toate acestea fiind calităţi ce se dezvoltă de-a lungul mai multor vieţi. Sufletele bătrâne nu sunt instabile sau influenţate de emoţiile lor în aceeaşi măsură ca sufletele tinere, care îşi conduc viaţa în primul rând pe baza a ceea ce au fost învăţate să creadă şi a senzaţiilor subiective.

Pentru sufletele tinere, aceste două lucruri merg mână în mână: Simt că ceva ar fi adevărat doar pentru că aşa au fost învăţate. Pentru ele, simpla senzaţie că ceva ar fi adevărat este o dovadă suficientă, chiar dacă faptele o contrazic. Şi, cu cât senzaţia este mai puternică, cu atât o cred mai tare. Sufletele tinere cred că convingerile lor sunt adevărate, indiferent de fapte, deoarece au o consideraţie mai mare pentru credinţele lor decât pentru fapte. Asta cred ele – şi gata. Nu vor să se lase convinse de contrariu şi probabil că nici nu vor fi.

Sufletele tinere ies cu greu din credinţele în care au crescut şi nu sunt înclinate să le pună la îndoială. Decât să-şi examineze propriile convingeri, sufletele tinere mai degrabă se vor separa de cei care au o credinţă diferită sau vor încerca să le-o schimbe. Sufletele tinere tind să fie inflexibile atât în convingerile lor, cât şi în modul în care fac lucrurile, şi nu sunt dispuse sau sunt reticente să înveţe lucruri noi.

Această inflexibilitate este un dezavantaj în viaţă şi adesea împiedică sufletele tinere să profite de oportunităţi, mai ales dacă cei care le oferă oportunităţile provin din afara clanului sau tribului lor, ca să zicem aşa. Deoarece sufletele tinere nu au încredere în cei diferiţi de ele, lumea lor poate deveni foarte restrânsă. De asemenea, sufletele tinere au mai multă frică şi o lasă să le domine şi să le modeleze viaţa mai mult decât o fac sufletele bătrâne, care sunt mai dispuse să încerce lucruri noi, să-şi asume riscuri, să crească, să se extindă şi să exploreze tot ce are viaţa să le ofere.

Sufletele bătrâne îşi dau seama că sufletele tinere sunt retrograde, înfricoşate, închistate la minte şi cu prejudecăţi, în timp ce sufletele tinere nu au aceeaşi obiectivitate faţă de sufletele bătrâne, pe care le consideră periculoase, proaste, imprudente, rebele sau ciudate. Sufletele tinere nu înţeleg şi nu nici pot înţelege sufletele bătrâne. De asemenea, le văd ca fiind prea intelectuale sau erudite şi snoabe, deoarece sufletele tinere nu sunt interesate să-şi folosească mintea la fel de mult ca trupul, iar majoritatea îşi câştigă existenţa mai degrabă prin munci fizice decât intelectuale.

Astăzi, reţelele de socializare amplifică diferenţele dintre sufletele bătrâne şi cele tinere, din cauză că aduc în contact oameni care, în mod normal, nu s-ar găsi împreună. Anonimatul şi lipsa responsabilităţii de pe reţelele sociale agravează şi mai mult această situaţie. Oamenii au căpătat obiceiul de a fi răutăcioşi unii cu alţii într-un mod care nu s-ar întâmpla niciodată dacă ar fi puşi faţă în faţă.

Aceasta este o situaţie periculoasă pentru societate, care trebuie să se bazeze pe bunătate şi cooperare. Fără toleranţă şi bune maniere, o societate nu poate rezista. Naţiunile care doresc să facă rău altora, considerate duşmane, ştiu bine acest lucru şi folosesc troli şi alte mijloace pentru a reduce toleranţa şi civismul.

Pentru ca această lipsă de civism să nu devină o nouă normă, este important să ne dăm seama, întâi, că se întâmplă acest lucru şi, apoi, că această negativitate nu reprezintă, de fapt, modul în care simt şi se comportă majoritatea oamenilor. Totuşi, cu cât continuă activitatea trolilor, cu atât devine mai probabil ca oamenii să simtă şi să se comporte aidoma. Chiar în faţa ochilor şi sub nasul vostru are loc o subminare a fibrei morale a societăţii voastre.

Sufletele bătrâne pot cădea în capcana de a începe să se comporte faţă de sufletele tinere aşa cum se comportă acestea: cu judecăţi, îndreptăţire de sine şi atitudinea „Eu am dreptate şi tu greşeşti”. Aceasta este o provocare pentru toate sufletele bătrâne, care pot aluneca cu uşurinţă înapoi în propriile ego-uri şi să se simtă superioare sufletelor mai tinere, mai ales atunci când au descoperit Adevărul, cu majusculă, secretul vieţii.

Sufletele bătrâne doresc adesea să împărtăşească Adevărul, dar nu va fi prea bine să-l împărtăşească cu cei care nu sunt pregătiţi pentru el. Cel mai bine este ca sufletele bătrâne să-şi păstreze înţelegerile pentru sine şi să ajute sufletele mai tinere doar atunci când li se cere sau când este cazul. Aceasta este, în general, relaţia corectă între sufletele tinere şi cele bătrâne, când ea există: Sufletele bătrâne ajută sufletele mai tinere aşa cum pot. Dacă nu înţelegeţi acest lucru elementar, aţi putea încerca să îi învăţaţi sau să îi ajutaţi pe cei care nu doresc să fie învăţaţi sau ajutaţi. Când vă aflaţi pe calea spirituală, trebuie să vă fie clar pe cine e cazul să slujiţi şi pe cine nu.

Sufletele bătrâne ajută sau slujesc sufletele mai tinere în diferite moduri: în mod informal, atunci când se întâlnesc întâmplător, sau în structuri formale, ca profesori, consilieri, avocaţi, lucrători din domeniul sănătăţii şi altele asemenea. Sufletele bătrâne gravitează spre profesiile în care se oferă ajutor, datorită compasiunii şi interesului lor de a-i ajuta pe ceilalţi, în timp ce sufletele tinere rareori fac asta.

Unii aflaţi pe calea spirituală simt că trebuie să-şi „salveze” membrii familiei sau, cel puţin, să nu-i abandoneze, dar de multe ori această intenţie nu dă rezultate bune. Este posibil ca pe membrii familiei, în special cei care nu vă sprijină sau sunt aspri cu voi, să trebuiască să-i părăsiţi. Nu este nevoie să acceptaţi duritatea sau abuzul din partea cuiva doar pentru că este membru al familiei. Uneori, ca să fii bun cu tine însuţi, trebuie să-i părăseşti pe cei care nu te susţin sau nu sunt binevoitori cu tine, astfel încât să-ţi păstrezi tăria de a face ceea ce trebuie ca să evoluezi şi a-ţi urma chemarea Inimii.

Compasiunea este antidotul judecăţilor şi al oricăror diferende pe care le ai cu ceilalţi – şi iertarea: „Iartă-i pentru că nu ştiu ce fac”. Cei care „nu ştiu ce fac” merită compasiunea şi iertarea ta, pentru că sunt pierduţi în ego şi nu pot să gândească sau să se comporte altfel decât aşa cum o fac acum, ceea ce este dureros pentru ei. Nu au încă instrumente psihologice pentru a fi altfel. Trebuie să accepţi că unii oameni nu sunt capabili să se schimbe. Dacă nu le accepţi limitele, înseamnă că te vei lovi singur. Judecându-i pe alţii, îţi produci singur durere şi te coboară ca vibraţie.

Din dorinţa sufletului bătrân de a ajuta, el ar putea forţa „înălţarea” oamenilor la o înţelegere superioară, deşi acest lucru nu-i posibil sau dorit de ei. Schimbarea nu poate fi impusă oamenilor, în special o schimbare a conştiinţei. Ei pot evolua către acea stare de conştiinţă doar de-a lungul timpului şi în felul lor. Vă aflaţi aici cu un anumit scop al vieţii şi trebuie să-i rămâneţi fideli şi cât mai puţin afectaţi de cei care nu gândesc ca voi sau nu vă susţin.

Sper că este de la sine înţeles că aceste informaţii despre sufletele tinere nu ar trebui folosite pentru a le ridiculiza sau marginaliza. Deşi sufletele tinere pot fi foarte greu de stăpânit, provocarea pentru sufletele bătrâne este să le lase să fie aşa cum sunt şi să aibă încredere că vor fi îndrumate spre o mai mare iubire. Ele vor trece prin lecţiile de care au nevoie, la fel ca şi voi.»

traducere de Răzvan A. Petre
26 iunie 2021

< Sus >

Link-ul: https://www.youtube.com/watch?v=RC0OEpLgVQE

Videoclipul subtitrat provine din varianta originală în engleză, publicată ca lectură audio în 1 decembrie 2021.