<  Cuprins "Întruchiparea Conştiinţei Cristice"


Comportă-te ca şi cum ai fi iluminat

Capitolul 2, "Comportă-te ca şi cum ai fi iluminat", din cartea dictată Ginei Lake de către Spiritul lui Isus Cristos „Jesus Speaking: On Embodying Christ Consciousness" (Isus vorbeşte: Despre întruchiparea Conştiinţei Cristice). Mediumul Gina Lake este channel pentru Spiritul lui Cristos, ea fiind cea care îi citeşte mesajul în limba engleză, cu subtitrarea în româneşte (videoclipul este încorporat şi la sfârşitul acestui articol). Am transcris mesajul mai jos pentru studiu (traducerea provine din varianta originală în engleză, publicată la 10 iunie 2018).

R.P.

Jesus

Capitolul 2: COMPORTĂ-TE CA ŞI CUM AI FI ILUMINAT

«Aş dori să spun astăzi ceva despre recomandarea pe care v-am făcut-o în ultimul mesaj, anume cum să vă cultivaţi Conştiinţa Cristică comportându-vă ca şi cum aţi fi iluminaţi. Acest sfat poate că vă surprinde, de vreme ce s-ar părea că vă sugerez să fiţi neautentici şi să pretindeţi că vă simţiţi altfel decât în realitate.

Oricum, ce este autenticitatea? Este autentic să strigi şi să te plângi când nu-ţi place ceva? Sau este autentic să te abţii de la asemenea expresii? Nu sugerez să te prefaci că te simţi altfel decât te simţi, de exemplu, să faci pe fericitul atunci când te simţi nefericit, deşi n-ar fi chiar un sfat rău. Ci sugerez să-ţi dai seama că emoţiile „tale” sunt ale sinelui tău egotic, nu ale Sinelui tău autentic.

Simţămintele tale nu reprezintă Sinele tău autentic, ci sinele egotic, sinele fals, latura primitivă a umanităţii. Atâta vorbe goale se spun despre cum să-ţi „respecţi” emoţiile, dar ce respecţi când faci asta? Emoţiile provin din partea ta primitivă. Ca atare, ele trebuie acceptate ca parte a umanităţii tale, dar nu trebuie să fie preţuite. Emoţiile tale nu merită niciun respect.

Aceasta este o neînţelegere din partea multora, inclusiv a psihoterapeuţilor, care cred că le fac un favor clienţilor când îi învaţă să-şi onoreze emoţiile, în acelaşi timp, ignorând latura lor puternică, curajoasă, răbdătoare, raţională – adevăratul lor Sine – care chiar merită să fie preţuit. Să încurajăm oamenii să-şi găsească puterea, curajul, onestitatea, bunătatea, răbdarea şi raţionalitatea, dar să nu-i încurajăm să-şi exprime emoţiile.

Exprimarea întăreşte emoţiile, ca şi poveştile care susţin aceste emoţii, şi îi menţine pe oameni identificaţi cu sinele fals. Exprimarea şi manifestarea emoţiilor îi ţine pe oameni blocaţi în trecut şi separaţi de ceea ce este cu adevărat onorabil în ei înşişi.

Singurul mod „onorabil” de a vă raporta la emoţiile voastre este să le vedeţi drept ceea ce sunt şi să le trataţi în consecinţă. Emoţiile trebuie tratate în acelaşi mod cum ai face cu un copil scăpat de sub control. Precum un astfel de copil, emoţiile au nevoie să fie recunoscute, acceptate şi să nu te laşi în voia lor. Emoţiile trebuie să fie luate în considerare, înţelese, nu condamnate sau respinse, dar nici manifestate. Cel mai bine este să tratezi această latură umană primitivă nedându-i atenţie sau nefăcând ceea ce emoţiile îţi propun să faci. Părintele înţelept îi oferă copilului neascultător îmbrăţişarea şi înţelegerea necesare, dar nu-i îngăduie comportamentul urât, ca să nu i-l întărească.

Este foarte important! Se pare că alţii n-au vorbit despre acest lucru suficient de mult ca să-l clarifice. Emoţiile tale răsar din ego. Ele nu-ţi sunt utile. Nu-ţi folosesc în relaţii. Nu servesc umanităţii. Emoţiile trebuie recunoscute, înţelese, acceptate şi stăpânite, astfel încât să nu îţi conducă comportamentul sau vorbele.

Nu înseamnă că eşti autentic dacă îţi exprimi emoţiile şi le manifeşti; ci atunci te laşi purtat şi te identifici cu instinctele cele mai primitive. Deci, ce înseamnă să fii autentic? Ar putea fi o acţiune sau cuvinte iluminate, adică să fii amabil, tolerant, echilibrat şi în armonie cu viaţa. Ai putea fi, de asemenea, ferm, perseverent, puternic sau curajos. Sau ai putea spune: „Fac tot posibilul să-mi stăpânesc furia pe care o simt, dar mă cam lupt cu ea”. Aceasta înseamnă să fii sincer despre starea ta şi o astfel de comunicare autentică despre emoţiile tale face pe toată lumea să se simtă degajată, nu în conflict.

Acesta ar fi testul dacă comunicările tale provin din sinele tău autentic sau din ego: Te fac să te simţi relaxat şi pe ceilalţi la fel? Dacă nu, probabil că provin din ego, sinele neadevărat, fals. Iată un ghid bun şi simplu pentru vorbele şi faptele tale: Cum te simţi după ce ai spus sau făcut ceva? Răspunsul nu este un sentiment în sensul convenţional – o emoţie – ci o senzaţie energetică: Este ea deschisă şi relaxată sau, dimpotrivă, contractată şi tensionată?

Verifică-ţi corpul şi îţi va spune dacă eşti aliniat cu sinele tău autentic sau cu ego-ul. În fiecare moment, corpul tău o semnalează. Învaţă să observi cum se simte corpul tău când interacţionezi cu ceilalţi, când te mişti de colo-colo şi când gândeşti anumite gânduri. Acesta este sistemul tău de ghidare înnăscut, care îţi permite să ştii dacă eşti aliniat Conştiinţei Cristice sau nu. Lasă această senzaţie de contracţie sau relaxare, nu emoţiile, să-ţi ghideze faptele şi vorbele.

Recomandarea de a te comporta ca şi cum ai fi iluminat pentru a-ţi cultiva Conştiinţa Cristică este foarte practică. După cum gândurile au efect asupra corpului, când corpul se comportă într-un anumit fel, el afectează starea mentală. Dacă îţi modifici sau îţi ignori gândurile, comportamentul ţi se va schimba; şi dacă îţi schimbi comportamentul, starea ta mentală se va schimba ca atare. De fapt, dacă încerci doar să-ţi schimbi gândurile fără să-ţi modifici şi comportamentul, nu prea vei avea succes. Corpul trebuie să acţioneze corespunzător oricăror gânduri noi, pozitive, altfel, aceste gânduri nu vor avea prea mult impact.

Un exemplu excelent este zâmbetul. Când nu te simţi fericit, deşi încerci să te gândeşti la lucruri frumoase, este posibil să te simţi la fel de nefericit. Dar dacă însoţeşti aceste gânduri de un zâmbet, câteva respiraţii adânci, un pas mai vioi şi un salut prietenos, este mult mai probabil că starea ta se va schimba. De fapt, s-a demonstrat că zâmbetul singur modifică starea creierului, la fel ca respiraţia profundă. Când alegi să te comporţi în anumite moduri, îţi uşurezi mult crearea şi menţinerea unei stări sufleteşti pozitive. Acesta este unul dintre beneficiile pentru care merită să te comporţi ca şi cum ai fi iluminat.

Dar această recomandare este mai puternică decât atât. Când te comporţi ca şi cum ai fi iluminat şi, ca urmare, devii mai pozitiv, încetezi să mai fii la mila ego-ului. Când te comporţi de parcă ai fi iluminat, te simţi bine – bine cu tine şi în general. Când eşti bun, te simţi bine! Orice te face să te simţi bine este foarte important pentru bunăstarea fiinţei tale.

Starea egotică s-ar putea rezuma ca fiind o stare în care nu te simţi bine în pielea ta şi în care cauţi căi, de obicei ineficiente, pentru a te simţi mai bine. Încercarea de a te simţi bine cu tine însuţi devine o forţă motrice, modelându-ţi viaţa şi interacţiunile cu ceilalţi. Aceasta este viaţa ego-ului. A trăi într-un mod atât de centrat pe sine este extrem de nesatisfăcător şi agravează problema că nu te simţi bine. Nu te vei simţi niciodată bine pe o perioadă îndelungată dacă eşti concentrat pe tine însuţi.

Pe de altă parte, când te comporţi ca şi cum ai fi iluminat, te simţi bine în pielea ta şi nu mai eşti prins în această capcană. Eşti liber să faci în continuare lucrurile care te fac să te simţi bine, nu doar cu tine însuţi, ci bine în general.

A te comporta ca şi cum ai fi iluminat – a fi bun – te face să te simţi bine, şi aceasta este puterea din spatele acestui comportament ca şi când ai fi iluminat. „Simularea” are ca rezultat „realizarea”. „Simularea” este modul în care treci de la o stare de conştiinţă la alta. Acesta este unul dintre secretele transformării spirituale.

Comportamentele care trebuie imitate sunt cele manifestate în mod natural de o persoană iluminată: acceptare, bunătate, blândeţe, răbdare, atenţie, compasiune, recunoştinţă, a iubi totul aşa cum este, a te bucura că eşti viu şi a face cu bucurie ceea ce trebuie făcut.

Ca să fie clar, nu sugerez să te prefaci că eşti iluminat atunci când eşti prins de ego. Vorbesc despre schimbarea comportamentului, nu să-ţi imaginezi că ai fi iluminat sau să joci rolul „iluminatului”. Nu te preface că eşti bun – fă binele.

Găseşte modalităţi de a-ţi exprima bunătatea în lume. Fii fericit, fii iubitor şi exprimă acea fericire şi iubire. Fă ceea ce favorizează pacea şi dragostea din tine şi din ceilalţi. Asta înseamnă să te comporţi ca şi cum ai fi iluminat. Sau acţionează aşa cum îţi imaginezi că aş acţiona eu. Ştiţi cu toţii în Inima voastră cum este comportamentul iluminat. Este cel mai plin de dragoste comportament care se poate manifesta în orice moment.

Ego-ul va folosi recomandarea mea de a te comporta ca şi cum ai fi iluminat, prefăcându-se a fi superior celorlalţi, ceea ce, de fapt, nu te face să te simţi bine, deşi ego-ului îi place. Dar dacă verifici senzaţia din corp, pretenţia că eşti mai iluminat decât altcineva îţi generează contracţie şi tensiune, pentru că la asta duce judecata comparativă.

Ori de câte ori te separi de ceilalţi în acest fel, suferi, pentru că nu eşti menit să te răneşti pe tine şi pe ceilalţi. Suferinţa este o modalitate a lui Dumnezeu de a-ţi spune că nu gândeşti şi nu te comporţi just – că greşeşti. Acesta este sensul cuvântului „păcat”. Înseamnă că ai luat-o pe alături.

Pretenţia că eşti iluminat, ceea ce este doar o fantezie, nu te duce la iluminare, aşa că trebuie să ai grijă cu această recomandare de a te comporta ca şi cum ai fi iluminat. Dacă ceea ce gândeşti sau modul cum te comporţi nu te face să te simţi bine, deschis, amabil şi relaxat, atunci examinează-ţi gândurile şi alege să te comporţi diferit.

Vă mulţumesc că aţi fost aici. Vă mulţumesc că aţi fost deschişi la această învăţătură. Sunt mereu cu voi.»

< Sus >

traducere de Răzvan A. Petre
25 august 2020

Link-ul: https://www.youtube.com/watch?v=PQAqoHn_6jY