<  Index mesaje de la Cristos


Linişte şi neclintire

Capitolul 12, "Linişte şi neclintire", din cartea dictată Ginei Lake de către Spiritul lui Isus Cristos „Jesus Speaking: On Embodying Christ Consciousness" (Isus vorbeşte: Despre întruchiparea Conştiinţei Cristice). Mediumul Gina Lake citeşte mesajul în limba engleză, cu subtitrarea în româneşte (videoclipul este încorporat şi la sfârşitul acestui articol). Traducerea de mai jos provine din varianta originală în engleză, publicată la 16 iulie 2019.

R.P.

Jesus

Capitolul 12: LINIŞTE ŞI NECLINTIRE

«Se pare că nu ai avea nevoie de instrucţiuni pentru a exista, şi totuşi, doar-să-fii este unul dintre cele mai grele lucruri de făcut. Setarea ta implicită este să faci – să faci aproape orice, în loc doar să fii. “A fi” este anatema pentru ego, deoarece ego-ul nu poate exista atunci când tu doar-eşti. Aceasta ar putea fi chiar definiţia lui “doar a fi”: este o stare în care ego-ul s-a predat. Ceea ce creează şi menţine ego-ul – activitatea, în special activitatea mentală – nu mai funcţionează.

Există o legătură puternică între ego şi activitate. Vocea din capul tău nu numai că te ţine implicat în activitatea mentală, ci este implicată în mare măsură şi în dirijarea activităţilor tale fizice. Deci, oprind aceste activităţi, ego-ul este slăbit şi scos de pe linie.

Puţini oameni îşi dau seama că ego-ul este cel care le dirijează activităţile. Cred că ei decid ce fac, când, de fapt, ego-ul alege pentru ei. Ei urmează vocea din cap fără s-o pună la îndoială.

Oamenii au o voinţă liberă, dar nu este chiar prea liberă până nu vezi acest mare adevăr: Vocea din capul tău este vocea ego-ului. El conduce spectacolul, iar tu crezi că o faci tu. Dar, de fapt, viaţa ta este orchestrată de către cel mai primitiv aspect al tău. Acesta este motivul pentru care în lume există atâta durere şi greutăţi. Majoritatea oamenilor ascultă de un stăpân aspru şi nesocotit.

Eşti mult mai mult decât asta! Cei care duc vieţi fericite şi împlinite au învăţat să nu facă voia celor mai joase instincte şi impulsuri ale ego-ului. Au învăţat să fie buni, asimilând credinţe şi atitudini pozitive, ceea ce i-a ajutat să depăşească influenţele negative ale vocii din cap. Au învăţat să asculte o mare parte a timpului de altă voce mai înţeleaptă, “mica voce liniştită”. Cu toate acestea, ei încă nu sunt neapărat liberi de vocea din capul lor. Încă mai cred că această voce reflectă cine sunt ei şi, adesea, încă o cred.

Există o altă stare de conştiinţă dincolo de aceasta, în care recunoşti că vocea din cap nu este cine eşti, că cea mai mare parte din ceea ce spune nu este de încredere şi că nimic din ceea ce spune nu este necesar ca să funcţionezi. Acest lucru devine evident pentru cei care s-au detaşat suficient de ea, de obicei datorită unei schimbări de conştiinţă care le-a permis să simtă cine sunt cu adevărat. Fără o asemenea Graţie, tot ce poţi să faci este să-ţi dezvolţi suficient raţiunea şi autocontrolul pentru a trece peste vocea din cap o parte, dacă nu chiar cea mai mare parte a timpului. Dar pentru a te elibera de această voce, vei avea nevoie de puţin Har.

Harul vine la timpul său. Evoluezi după un calendar perfect pentru sufletul tău. Totuşi, poţi face unele lucruri pentru a grăbi sosirea Graţiei. Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poţi face este “doar să fii”: „Stai liniştit şi află că eu sunt Dumnezeu”. Această frază din Biblie nu se referă la un Dumnezeu exterior, ci la Divinul din interiorul tău. Stai liniştit, opreşte orice activitate şi descoperă că Dumnezeu locuieşte în tine (şi în orice). Căută Liniştea din interiorul tău – întoarce-te spre ea şi intră în armonie cu ea – şi vei ajunge în cele din urmă să o cunoşti.

Când întreaga activitate este oprită, atât fizic, cât şi mental, este posibil să experimentezi ceea ce stă la baza şi se află dincolo de această viaţă umană. Eşti menit să fii om şi trebuie să fii activ în lume, dar nu eşti numai om. Divinitatea ta – cine eşti tu cu adevărat – este trăită în tăcerea lui “doar a fi”. Pentru aceasta, nu este necesară o linişte exterioară, ci tăcerea mentală. Pentru a trăi cine eşti cu adevărat, mai ales activitatea mentală trebuie să se oprească, în special gândurile care învie continuu falsul sine – toate gândurile cu şi despre „eu”.

De fapt, gândurile cu „eu” nu trebuie neapărat să se oprească, şi probabil că nici nu e posibil; tot ce trebuie să faci este să nu le mai asculţi. La fel cum pot apărea sunete pe care nu le observi, deoarece nu eşti atent la ele, poate exista o voce în cap pe care să nu o observi, deoarece nu eşti concentrat asupra ei.

“Doar a fi” este o stare în care nu mai eşti concentrat pe gândurile care îţi trec prin minte sau chiar pe senzaţiile pe care le-ai putea avea, ci pe dimensiunea mai subtilă, spirituală a vieţii în care s-ar putea spune că trăieşte sinele tău divin. Această dimensiune spirituală se află sub lumea senzorială şi este accesibilă prin simţuri, dar este o experienţă mai subtil-energetică decât simţurile fizice.

Dacă doreşti să experimentezi cine eşti cu adevărat, sinele tău divin, trebuie să îţi deplasezi atenţia de la gânduri şi chiar de la simţuri şi să te acordezi la ceva care este dincolo de acestea. Cuvintele o pot doar indica, dar îţi poţi găsi destul de uşor calea către Liniştea lăuntrică, care nu este chiar atât de liniştită.

Tărâmul subtil este familiar majorităţii dintre voi, chiar dacă îl atingeţi doar pentru scurte perioade. Iar cei care meditaţi, cu siguranţă, îl cunoaşteţi. Deoarece tărâmul subtil este trecut cu vederea şi subestimat de minte, puţini îşi fac timp să cultive starea de “doar a fi”. Acest lucru este cultivat prin meditaţie. Pe măsură ce înveţi să-ţi observi mintea în meditaţie şi, astfel, să te distanţezi faţă de ea, vei aluneca în “doar a fi” sau Linişte ori Neclintire.

Liniştea este întotdeauna acolo şi te poţi acorda la ea în orice moment, deşi pare să dispară atunci când eşti activ în lume sau te pierzi în gândire. Nu trebuie să se întâmple aşa. Poţi învăţa să simţi Liniştea din centrul fiinţei tale chiar şi în timpul activităţilor. Totuşi, pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să se schimbe modul cum te raportezi la activitate.

De obicei activitatea, aşa cum am spus, este dirijată de ego, iar în acest caz, probabil că nu vei experimenta Liniştea sau Neclintirea. Odată ce ego-ul te-a luat în stăpânire, te împinge să forţezi lucrurile, să te grăbeşti, să critici şi să ai alte asemenea iniţiative negative ca să te facă să eviţi Liniştea. Dar mai există şi o altă posibilitate, anume ca activitatea să răsară din flux – chiar din Linişte. Aceasta este o experienţă foarte diferită de cea în care activităţile tale sunt dirijate de ego.

Deci, cum treci de la un mod de a-ţi trăi viaţa la celălalt? Aceasta este întrebarea-cheie. Câteva lucruri sunt implicate în această schimbare de conştiinţă. În primul rând, trebuie să fii conştient de gândurile tale. Apoi, trebuie să te fi distanţat destul de ele ca să ai posibilitatea de a alege – adică, dacă să le crezi şi să le urmezi sau dimpotrivă. Şi în al treilea rând, trebuie să ai o anumită experienţă a Liniştii şi a răsplatei care rezultă din ea, căci altfel, de ce ai încerca să te eliberezi de vocea din cap?!

Pentru a face efortul necesar să te detaşezi de minte, trebuie să ai suficientă motivaţie. Suferinţa este un factor motivant important, dar ea nu este de ajuns pentru a te scoate de sub influenţa vocii din cap. Trebuie să fi şi gustat din ceea ce este cu putinţă. Există şi un alt mod de a trăi, dar trebuie să-l experimentezi, nu doar să-ţi vorbească cineva despre el. Trebuie să experimentezi Liniştea, şi nu doar o dată.

Din fericire, trăirea Liniştii nu cere foarte mult. Dorinţa şi intenţia sunt cruciale, precum şi practica meditaţiei. Dacă nu eşti dispus să practici meditaţia, este în regulă, dar progresul spiritual va fi mult mai rapid dacă meditezi zilnic. Subliniez acest aspect.

Meditaţia îţi va oferi experienţa Liniştii sau Neclintirii şi atunci vei şti către ce te îndrepţi şi ce este spiritual cu putinţă, dincolo de orice idei frumoase pe care le-ai putea avea cu privire la acest lucru. Practicarea meditaţiei te va ajuta, de asemenea, să experimentezi Liniştea mult mai des în mijlocul vieţii de zi cu zi.

Înveţi un nou mod de a fi, iar acest lucru nu se întâmplă peste noapte. Ca şi în cazul oricărei învăţări, a învăţa să fii în Linişte necesită dorinţă, alegere şi efort. Îţi antrenezi creierul să funcţioneze diferit de cum e prestabilit. Pentru ca starea ta de conştiinţă să se schimbe, trebuie să aibă loc schimbări fizice în creier. Aceste schimbări au loc prin repetiţie – prin practică. Aşa cum toate obiceiurile rele sunt create prin repetare, din fericire, la fel se întâmplă şi cu cele bune.

Meditaţiile ghidate sunt o modalitate excelentă de a începe cu meditaţia, mai ales dacă ţi se pare prea dificil să stai liniştit sau să meditezi. Oricine poate asculta o meditaţie ghidată şi să o considere plăcută. Acest mod de a medita este lipsit de efort, lăsându-te condus prin cuvinte în experienţa Liniştii.

Acum, voi folosi ultimele momente disponibile pentru a te ajuta să experimentezi Liniştea într-un fel de meditaţie ghidată.

Stai aşezat sau întins şi observă ce simte corpul tău în timp ce atinge orice ar atinge. Observă toate zonele corpului unde este în contact cu ceea ce te sprijină: spatele, şezutul, picioarele, tălpile. Odihneşte-te un moment, menţinând atenţia asupra acestor simple senzaţii de contact.

Acum, observă cât de natural te cufunzi în aceste senzaţii, doar prin această intenţie, şi rămâi aşa pentru un timp. Observă ce se întâmplă chiar acum, când sugerez asta, căci probabil ai pătruns deja mai adânc în aceste senzaţii faţă de când am început.

Atâta timp cât asculţi aceste cuvinte, nu mai gândeşti, deci permite-i Conştienţei să se mişte între ascultarea acestor cuvinte şi simţirea a ceea ce sugerez. Observă ce se întâmplă acum, pe măsură ce te afunzi mai adânc în senzaţiile simple ale corpului care atinge ceea ce atinge. Nu eşti atent la nimic altceva, decât la vocea mea şi la senzaţiile pe care le simţi în acest moment.

Cum sunt aceste senzaţii? Nu trebuie să le descrii mental, ci să le trăieşti. Cum este această experienţă? Este plăcută, nu-i aşa? Cum este plăcerea asta? Este dragostea universului! Este Liniştea. Ai intrat în lumea subtil-spirituală doar dând atenţie deplină senzaţiilor.

Cu cât rămâi mai mult în plăcerea subtilă care însoţeşte natura ta divină, cu atât ea se va adânci şi se va deschide ca o experienţă vie, plină de energie, de dragoste, pace şi mulţumire, toate fiind semne că eşti Acasă, în braţele Divinului.

Concentrează-te pe această experienţă subtilă a Liniştii ori de câte ori o trăieşti, inclusiv pe timpul zilei. Poţi învăţa să stai în Linişte chiar şi în timpul zilei. Ca şi cum ai fi în ochiul unui uragan, poţi învăţa să rămâi nemişcat şi conectat la iubire şi neatins de suişurile şi coborâşurile vieţii.

Îţi mulţumesc că ai fost aici. Sunt mereu cu tine.»

< Sus >

traducere de Răzvan A. Petre
27 septembrie 2020

Link-ul: https://www.youtube.com/watch?v=3ImjEmY_5VE