<  Index mesaje de la Cristos


A dărui

Capitolul 25, "A dărui", din cartea dictată Ginei Lake de către Spiritul lui Isus Cristos „Jesus Speaking: On Embodying Christ Consciousness" (Isus vorbeşte: Despre întruchiparea Conştiinţei Cristice). Mediumul Gina Lake citeşte mesajul în limba engleză, cu subtitrarea în româneşte (videoclipul este încorporat şi la sfârşitul acestui articol). Traducerea de mai jos provine din varianta originală în engleză, publicată la 18 noiembrie 2018.

Jesus

Capitolul 25: A DĂRUI

«Astăzi, vreau să vorbesc despre dăruire, care este un subiect vast şi despre care am mai vorbit. Dar vreau să fac câteva precizări, pentru că a dărui este un principiu spiritual foarte important. Sunteţi aici pentru a învăţa să oferiţi, aşa că viaţa vă învaţă acest lucru cu fiecare ocazie.

Trebuie să vi se predea acest lucru, deoarece dăruirea este contrară funcţionării voastre implicite. Nu sunteţi programaţi să oferiţi, ci să acumulaţi, să încercaţi să obţineţi şi să vă temeţi că nu aveţi suficient. La un moment dat în evoluţia umanităţii, poate că această programare egotică a avut o oarecare importanţă pentru supravieţuire. Dar odată ce omenirea a început să trăiască în grupuri sociale mari, această programare a încetat să-i mai servească.

Pentru ca societăţile să funcţioneze şi să înflorească, dăruirea este esenţială. În luarea deciziilor, trebuie luat în considerare ce este mai bine pentru întreg, sau aceste decizii vor fi în cele din urmă în detrimentul vostru şi al societăţii. Societăţile în care majoritatea oamenilor merg pe cont propriu nu prosperă. Acesta este motivul pentru care principiile religioase de bunăvoinţă, bunătate, generozitate, dragoste şi compasiune v-au slujit atât ca indivizi, cât şi ca societate. Astfel de principii trebuie să stea la baza unei societăţi, căci altfel acea societate va avea mari dificultăţi.

În mod ideal, capitalismul înseamnă că cel mai bun serviciu sau produs la cel mai bun preţ câştigă. Capitalismul funcţionează atunci când oamenii concurează să îmbunătăţească viaţa şi societatea în ansamblu. Capitalismul nu funcţionează atunci când foloseşte îmbogăţirii anumitor persoane în detrimentul altora. Acest lucru se întâmplă deoarece ego-ul vrea să-i înşele pe alţii în propriul interes, indiferent de consecinţe. Apropo, guvernul vostru nu funcţionează normal când pune interesele anumitor persoane sau grupuri deasupra a ceea ce este mai bine pentru toţi. Odată ce acest lucru se va schimba, viaţa oamenilor se va îmbunătăţi substanţial.

Din fericire, majoritatea oamenilor sunt interesaţi să fie de ajutor şi să respecte legea. Vor să ofere şi sunt răsplătiţi pentru că fac acest lucru în mai multe moduri, nu numai prin bani. Dăruirea este propria sa recompensă. Dăruirea este în sine gratificantă şi îţi atrage inevitabil daruri de tot felul de la alţii. A dărui funcţionează. Funcţionează în relaţiile individuale şi funcţionează pentru a crea o societate prosperă. Aşadar, aceasta este o idee importantă: Dăruirea este necesară pentru supravieţuire şi pentru bunăstare.

Deoarece dăruirea este contraintuitivă pentru ego, cei pierduţi în ego sfidează acest adevăr de bază şi încearcă să acţioneze în felul lor: sunt zgârciţi, îi păcălesc şi îi înşeală pe alţii, mint şi îi manipulează pe ceilalţi în diverse feluri pentru a obţine ceea ce doresc, indiferent de efectul asupra celorlalţi şi a societăţii. Ştiţi cu toţii despre ce vorbesc.

Însă acest comportament face viaţa foarte nefericită. Ca să faci asta, trebuie să crezi în penurie, că viaţa ar fi un joc cu sumă zero, unde unii pierd şi alţii câştigă. Dar viaţa poate fi un joc unde toţi câştigă şi trebuie să găseşti modalităţi să se întâmple aşa.

Dacă ceea ce oferi sau produci nu este un câştig pentru alţii, ca şi un câştig pentru tine, atunci este mai bine să reconsideri ceea ce faci. Este posibil ca o mare parte din ceea ce faci să aducă beneficii atât pentru tine, cât şi pentru ceilalţi. Deci, ghidează-te după acest sfat: Oferă în aşa fel încât toată lumea să câştige.

Asta ne conduce la o altă idee importantă: Asigură-te că oferi într-un mod în care câştigi şi tu. Mulţi consideră că a da este un sacrificiu, dar nu trebuie să fie şi nu ar trebui să fie. Dă pentru că vrei să dai, şi asta te va asigura că şi tu câştigi în acest proces.

Acest lucru înseamnă, de obicei, să oferi în moduri care ţi se potrivesc, moduri de care să te bucuri, moduri care îţi folosesc talentele şi capacităţile tale speciale. De exemplu, dacă nu-ţi place să găteşti, nu te oferi voluntar să faci prăjituri pentru un eveniment caritabil. Lasă asta cuiva care se bucură să gătească. Urmează-ţi mereu plăcerea. Oferă în moduri care îţi fac plăcere şi nu oferi în moduri care nu-ţi aduc bucurie.

Dacă oferi pentru a obţine ceva sau din obligaţie, eşti deja pe teritoriul ego-ului. Adevărata dăruire vine din Inimă, dintr-o adevărată dorinţă de a dărui. Dacă această dorinţă, acest „da” nu există, atunci nu dărui. Fii sigur că există alţii care vor oferi cu plăcere în moduri în care tu nu doreşti s-o faci, pentru că este dharma lor s-o facă. Cu adevărat, viaţa face rost de ce-i nevoie.

Aceasta este o lecţie dificilă pentru mulţi, mai ales pentru femei, care se simt adesea vinovate atunci când spun “nu” unor cereri. Dar ce se întâmplă dacă spui “da” când vrei să spui “nu”? Te simţi supărat, ofensat, secătuit şi, eventual, victimizat. Nu ţi s-a dat să simţi asta şi nu trebuie să simţi aşa! Ai de ales. Alege să fii bun cu tine în felul în care oferi. Învaţă să spui “nu” atunci când nu eşti înclinat să spui “da”.

Una dintre cele mai importante idei pe care vreau să o subliniez este că trebuie să dăruieşti dacă vrei să fii fericit. Dăruirea este intim legată de fericire. Dacă nu eşti fericit, înseamnă că nu dăruieşti suficient. Poate că nu ai găsit modalităţile prin care ai putea oferi în mod natural şi cu plăcere. Poate că nu ştii ce-ar însemna asta. Ce anume îţi dă bucurie şi de ce să nu faci ceea ce te bucură?!

Dacă îţi urmezi bucuria, vei găsi în mod natural modalităţi de a-i sluji pe ceilalţi prin ceea ce te face fericit. Simplul fapt de a te bucura este un serviciu şi pentru ceilalţi. Dar, mai mult decât atât, orice faci cu bucurie poate fi împărtăşit şi cu ceilalţi.

De exemplu, dacă eşti un artist, oferi în mod natural ceea ce creezi, dar ai putea oferi altora şi predându-le ceea ce ai învăţat ca artist, fie în mod informal, fie mai formal într-un grup de studiu. Acelaşi lucru este valabil pentru orice talent sau abilitate pe care o ai. Acea aptitudine sau pricepere este un mijloc natural de a dărui, dar acel har poate fi împărtăşit şi în alte moduri care îmbunătăţesc viaţa oamenilor.

Există întotdeauna oportunităţi de a oferi. Viaţa ţi le aduce la uşă. Poţi profita de aceste ocazii sau nu; depinde de tine. Dar nu lipsesc ocaziile de a oferi. Fii atent când viaţa te invită să dăruieşti, astfel ca toţi cei implicaţi să fie satisfăcuţi. Căută acele situaţii win-win.

Indiferent de talentul şi harul tău, fiecare moment este o ocazie de a oferi: să dai atenţie deplină la ceea ce formează acel moment. Să dai atenţie înseamnă iubire, motiv pentru care dăruirea este o răsplată în sine. Când te pierzi în momentul prezent, dând atenţie la orice ţi-ar apărea în faţă, eşti aliniat cu Sinele tău divin şi cu pacea, dragostea, bucuria, mulţumirea şi recunoştinţa care vin de la el, şi vei deveni o expresie a acestora.

Când eşti prezent la viaţă în acest mod – când dai totală atenţie vieţii – viaţa întotdeauna îţi întoarce iubire, pace, bucurie, mulţumire şi recunoştinţă. Viaţa aşa este structurată să facă. Este configurată să îţi dăruiască atunci când i te dăruieşti. Această dăruire a atenţiei este, de fapt, foarte uşor de făcut, pe lângă faptul că este plină de satisfacţii.

Când faci asta, te simţi plin, întreg, complet. Şi când te simţi aşa, îţi este natural şi uşor să dărui. „Cupa ta e plină” [n.tr. – Psalmi 23:5]. Este plină de iubire şi acea iubire se revarsă peste orice ar aduce următorul moment. În loc să vii dintr-un loc al lipsei şi epuizării, aşa cum face ego-ul, acum ai mai mult decât ai nevoie, iar dragostea şi fericirea ta se revarsă spre ceilalţi.

Această stare împlinită şi completă este foarte plăcută. Când te simţi în acest fel, oamenii te plac, vor să fie în jurul tău şi vor să îţi dăruiască. În acest fel, viaţa ta este îmbunătăţită fără ca nici măcar să încerci să obţii ceva de la cei din jurul tău. Viaţa este mult mai uşoară pentru cineva cu suflet generos.

Pe de altă parte, o stare de lipsă produce contrariul: Oamenii se simt respinşi şi se adâncesc în propriul lor ego din cauza preocupării tale egotice, nevoilor tale, cererilor tale, plângerilor şi temerilor tale. Pe lângă faptul că este o stare nefericită, starea egotică de conştiinţă este şi neatractivă. Respinge, în loc să atragă. Profită de alţii, îi stresează şi îi vampirizează, în loc să dăruiască, şi asta e problema.

Există o lege naturală conform căreia vei primi pe măsură ce dai. Viaţa este generoasă cu cei care dăruiesc. Deoarece intenţia vieţii este de a te învăţa să dăruieşti, viaţa răsplăteşte mărinimia. Din acelaşi motiv, viaţa nu este generoasă cu cei care nu dăruiesc. Nu eşti răsplătit lăuntric de sentimente bune sau exterior de către alţii atunci când eşti obsedat de sine şi egocentric, pentru că nu trebuie ca această stare egoistă să te satisfacă. Starea egotică de conştiinţă este un loc al nefericirii şi trebuie să-ţi găseşti calea către fericire. Iar calea este dăruirea.

A dărui în măsuri mici este la fel de bine ca a dărui în măsuri mari sau în aspecte materiale. Ideea este să dăruieşti cât mai des. Oferă un zâmbet celorlalţi, mângâie-ţi câinele, apreciază pasărea care îşi cântă cântecul, arată-ţi curiozitatea faţă de melcul care îţi traversează calea, ascultă pe cineva care are nevoie de atenţie, aruncă o privire spre cer, ai grijă cum îţi alegi mâncarea. Observă viaţa care se petrece în jurul tău şi dăruieşte dragoste şi recunoştinţă tuturor. Acordă atenţie vieţii. Oferă-ţi dragostea şi aprecierea vieţii. Asta te va face fericit.

Acest tip simplu de dăruire este la fel de important ca orice alt tip de dăruire. Este atât de simplu să dăruieşti, într-adevăr, şi fiecare clipă este o ocazie de a oferi în acest fel. Încearcă asta. Găseşte mai multe feluri de a oferi şi descoperă singur puterea acestui lucru.

Vă mulţumesc că aţi fost aici. Vă mulţumesc că mi-aţi permis să vă dăruiesc. Este plăcerea mea. Sunt mereu cu voi.»

< Sus >

traducere de Răzvan A. Petre
15 noiembrie 2020

Link-ul: https://www.youtube.com/watch?v=yU5rGZ2Npvg