<  Index mesaje de la Cristos


CRISTOS: Există liber-arbitru?

Mediumul Gina Lake, channel pentru Spiritul lui Cristos, citeşte mesajul primit de la el, cu subtitrarea în româneşte (videoclipul este încorporat la sfârşitul acestei traduceri). Mesajul a fost transmis pentru întâlnirile online săptămânale Christ Consciousness Transmissions şi a fost inclus în cartea "Cycles of the Soul", într-o nouă lectură (2022-03-23).

R.P.

Jesus

EXISTĂ LIBER-ARBITRU?

«Salutări! Vă vorbeşte cel pe care îl cunoaşteţi sub numele de Isus Cristos. Mulţi căutători spirituali sunt confuzi cu privire la liberul arbitru – există sau nu liber arbitru? Da! Răspunsul este că da, există şi că nu, nu există. Ambele sunt adevărate. Să vă explic.

Cu siguranţă, puteţi alege ce să mâncaţi la micul dejun, de exemplu, nu?! Puteţi alege iaurt sau fulgi de ovăz sau altceva. Şi totuşi, opţiunile pe care le luaţi în considerare şi alegerea pe care o veţi face sunt determinate de obiceiuri, preferinţe, ce aveţi la îndemână, ce este considerat a fi mâncare potrivită pentru micul dejun, ce este capabil corpul să tolereze, forţe inconştiente şi credinţele voastre despre ce este sănătos şi ce ar trebui să mâncaţi. Deci, cât de liber este liberul vostru arbitru atunci când alegerile voastre sunt condiţionate de aceste lucruri? De asemenea, nu sunteţi liberi să mâncaţi un mango dacă nu este copt şi disponibil sau caviar, dacă nu vă permiteţi financiar, de exemplu. Deci, da, aveţi liber-arbitru, dar alegerile voastre sunt limitate şi modelate şi determinate de mulţi alţi factori.

Există, de asemenea, o mulţime de lucruri pe care nu sunteţi liberi să le alegeţi: nu vă puteţi alege sexul sau rasa, înălţimea sau forma feţei, în cea mai mare parte. Nu puteţi alege o altă familie sau un alt trecut personal. Nu puteţi alege cum se vor desfăşura evenimentele sau ce se va întâmpla în viitor. Sunt mult mai multe lucruri pe care nu le puteţi alege decât cele pe care sunteţi liberi să le alegeţi. Există mult mai multe lucruri în viaţă care vi se întâmplă mai presus de controlul vostru decât ceea ce puteţi controla prin liberul vostru arbitru. Se pare că voinţa voastră este doar un factor minor în marea schemă a lucrurilor şi nu atât de liberă, ci modelată de multe forţe.

Cu toate acestea, există un lucru foarte important pe care îl puteţi alege şi care va determina nivelul de fericire şi cum veţi percepe viaţa, iar acesta este atitudinea voastră faţă de experienţele trăite: Eşti liber să alegi să fii bucuros sau supărat de ceva – să fii furios, trist ori iritat sau, dimpotrivă, să-l accepţi. Deşi nu controlezi şi nu alegi o mare parte din ceea ce trăieşti, îţi poţi alege climatul interior sau atitudinea faţă de experienţele trăite. Poţi alege oricând să fii fericit, recunoscător, îngăduitor, senin şi iubitor. Oricând. Poate că o anumită experienţă nu-ţi va da motive să fii fericit sau recunoscător, dar starea ta generală poate fi una de fericire şi recunoştinţă, dacă te concentrezi pe lucrurile care te fac fericit şi recunoscător şi nu pe celelalte lucruri.

Fără excepţie, climatul interior se află sub controlul tău, deşi s-ar putea să nu pară, din cauză că ego-ul şi condiţionările tale (adică programarea ta) îţi controlează adesea reacţiile la ce se petrece în exterior. Gândurile şi, prin urmare, emoţiile tale nu sunt sub controlul tău, decât dacă devii conştient de ele şi alegi să te opui programării. De obicei, atitudinea oamenilor faţă de viaţă este controlată de programarea lor şi, deşi sunt liberi să aleagă împotriva programării, deseori nu o fac – pentru că programarea este programare. Nu eşti programat să alegi împotriva programării. Eşti programat să nu alegi liber, ci să urmezi programarea implicită. Calea minimei rezistenţe este să nu alegi, în timp ce, pentru a face o alegere liberă, trebuie să devii conştient de acea programare.

De unde vine această conştientizare? Evident, nu vine de la ego, care este însăşi programarea. Conştientizarea este o calitate a naturii tale divine. Când Divinul începe să se trezească în tine, te face mai conştient de programare. Devii mai conştient de gândurile tale şi de emoţiile care decurg din ele, în loc să te pierzi în ele şi să fii la mila lor. Odată ce o anumită conştientizare s-a trezit în tine, începi să faci nişte alegeri diferite – alegeri mai bune, mai aliniate cu adevărata fericire, pace, bucurie şi dragoste. Dar înainte ca această conştientizare să se dezvolte, oamenii sunt la mâna programării. Au o capacitate foarte limitată de a alege. Ei aleg doar în cadrul programării.

Înainte de atinge un anumit punct al evoluţiei voastre spirituale, când veţi deveni mai conştienţi, alegerile sunt făcute, în general, de către ego şi condiţionări, în funcţie de preferinţe, obiceiuri, dorinţe şi frici egotice, ce aţi fost învăţaţi, ce aţi învăţat sau concluzionat voi şi factori şi impulsuri inconştiente, cum ar fi tendinţele astrologice. Pentru majoritatea oamenilor, cel puţin pentru cei care nu-şi prea conştientizează gândurile şi emoţiile, libera voinţă se referă, în esenţă, la voinţa ego-ului sau voinţa dirijată de alte condiţionări, inclusiv antrenament, obiceiuri şi tendinţe astrologice. Oare este acesta liber-arbitru, cu adevărat? Ego-ul şi condiţionările, inclusiv tendinţele astrologice, sunt, în esenţă, o programare. Dacă programarea voastră vă determină alegerile, mai putem spune că alegeţi liber?

Aşadar, mica voinţă – voinţa ego-ului şi alegerile determinate de condiţionări şi astrologie – nu este, de fapt, deloc liberă. Pare liberă, prin faptul că puteţi alege iaurt sau fulgi de ovăz, de exemplu. Puteţi alege chiar să mergeţi la facultatea de Drept în loc de facultatea de Litere, ceea ce este o decizie mult mai mare şi mai importantă decât ce veţi mânca la micul dejun. Dar chiar şi astfel de decizii mai mari sunt determinate în mare măsură de tendinţele voastre astrologice şi, mai important, de planul sufletului vostru, care este, de asemenea, un tip de programare. Planul sufletului vostru are legătură, în mare măsură, cu harta astrologică şi mediul şi circumstanţele în care v-aţi născut, care au fost alese de suflet.

De fapt, viaţa vă este continuu modelată de o voinţă mai mare – de voinţa Tatălui sau de intenţiile sufletului vostru. Deci, chiar dacă alegi să mergi la facultatea de Drept, dacă însă eşti menit să devii scriitor, vei fi condus de Viaţă, de mâna Providenţei sau de voinţa Tatălui, departe de Drept spre un curs de studii mai adecvate. Voia Tatălui întotdeauna eclipsează mica voinţă. Ţi se permite să urmezi mica voinţă doar atât timp cât nu interferează cu voinţa Tatălui, cu planul sufletului tău. Şi, de multe ori, nu interferează. Dar când interferează, atunci Viaţa găseşte o modalitate de a te împiedica să mergi în direcţia în care te duce mica voinţă şi îţi deschide oportunităţi în direcţia a ceea ce sufletul tău are nevoie şi vrea să experimenteze.

Oportunităţile şi blocajele sunt mijloacele pe care sufletul le foloseşte pentru a vă conduce în viaţă şi pentru a co-participa la crearea vieţii împreună cu voi. Voi creaţi împreună cu Viaţa fie alegând ceea ce îşi doreşte ego-ul, fie urmând pulsiunile şi pasiunile Sinelui vostru divin, care vi se transmit intuitiv. Dacă ascultaţi prea mult de minte, vă ascultaţi ego-ul, mica voinţă, ceea ce nu vă va sluji întotdeauna, deşi de multe ori dorinţele ego-ului nu ridică nicio problemă pentru suflet, care se descurcă cu ele sau printre ele.

Deci, cât de liberă vă este voinţa, dacă voinţa Tatălui este mai puternică? Voia Tatălui este mai puternică decât orice aţi realiza voi cu mica voinţă. Voia Tatălui va face exact ce vrea din voi. De obicei, ceea ce rezultă este o co-creaţie a voinţei mici şi cea a Tatălui. Totuşi, cele mai bune rezultate apar atunci când dorinţele micii voinţe nu sunt considerate importante, iar voia Tatălui este urmată îndeaproape. Aşa sunteţi meniţi să trăiţi, cu voia Tatălui la cârmă, şi chiar aşa se întâmplă pe măsură ce progresaţi spiritual. Voia Tatălui devine şi voinţa ta, căci îţi abandonezi voinţa ego-ului în favoarea a ceea ce apare în fluxul vieţii şi a îndrumărilor primite intuitiv. Pentru asta e nevoie de practică, dar spre sfârşitul şirului de încarnări, devine natural şi uşor să trăieşti în acest fel.

Conştientizarea gândurilor şi emoţiilor permite voinţei divine să iasă în faţă şi să preia cârma. După cum am spus, această conştientizare vi se dezvoltă pe măsură ce progresaţi spiritual. Dezvoltarea sa poate fi grăbită prin practici spirituale, în special meditaţia, care vă dezvoltă abilitatea de a fi conştienţi de ceea ce gândiţi şi simţiţi. Aceasta este cheia adevăratei libertăţi, care, în mod ironic, este libertatea de a nu fi nimic special, ci de a fi Sinele divin, aceeaşi conştiinţă care locuieşte în fiecare om.

Urmând voia Tatălui, mai putem să vorbim despre liber-arbitru, când acum este mai mult o inexistenţă sau lipsa nevoii de voinţă personală?! Când renunţi la mica ta voinţă, tot ce rămâne este Voia Tatălui, care nu-ţi aparţine deloc. Când nu există un “eu” (un sine fals, un sine egotic) cu propria sa voinţă, oare mai putem numi ceea ce a rămas drept liber-arbitru?! Voia Tatălui devine, pur şi simplu, orice trebuie făcut în orice clipă. Ceea ce faci devine o alegere fără de alegere. Nu se mai poate spune că există un sine fals care să conteste sau să prefere sau să aleagă altceva decât ceea ce deja se desfăşoară în mod natural şi la care iei parte. Când eşti una cu Tot-ce-există, voinţa ta se identifică cu ceea ce se întâmplă deja.

Sper că aceste informaţii vă vor ajuta să vă relaxaţi şi să vă bucuraţi de viaţă şi să aveţi încredere în desfăşurarea perfectă a vieţii, din care faceţi parte. Eu sunt mereu alături de voi.»

< Sus >

traducere de Răzvan A. Petre
1 august 2021

Link-ul: https://www.youtube.com/watch?v=HP06X75SF0g

Traducerea de mai sus provine din varianta originală în engleză, publicată ca lectură audio în 20 iunie 2021.