<  Înapoi la Pagina Răzvan Petre


SPIRITUALITATEA RUSIEI

Filme, articole, informaţii despre viaţa spirituală din Rusia.

Autor: Răzvan Alexandru Petre
 

"Pentru mine, este o limbă foarte frumoasă şi uşor de învăţat. Totul a început atunci când am fost la un campionat de karate, în Chişinău. Atunci am auzit pentru prima oară cum sună limba rusă", spune o fetiţă de 9 ani, olimpică la limba rusă, deşi nu o studiază la şcoală şi nici în familie.

FILME ARTISTICE SPIRITUALE realizate în Rusia, din colecţia "Spiritus"

OSTROV (2006) - trad. "Insula" - un Film purificator, un Film care poate salva suflete, un strigăt după Dumnezeu.
POP (2009) - trad. "Preotul" - Cum să-ţi menţii încrederea în Dumnezeu în mijlocul unei lumi conduse de Anticrist?
SACRIFICIUL (1986) - de Andrei Tarkovsky - o splendidă alegorie despre regăsirea spiritualităţii într-o lume sufocată de valori materiale şi violenţă.
 

< sus >

DOCUMENTARE despre spiritualitatea din Rusia, în colecţia "Spiritus"

 

DE LA BLOC, LA IURTĂ

Au renunţat de bunăvoie la cultură, medicină, hrană consistentă, apă curentă. Ca să scape de betoane, poluare, aglomeraţie urbană şi lipsa de omenie a capitalismului.

RODNOE

Vieţuirea în simbioză cu natura ne redă fiorul proaspăt al spiritualităţii bazate pe reintegrarea în ciclurile naturale, înţelepciunea pământului, agricultura ecologică (permacultura), comunicarea telepatică cu plantele şi animalele, convieţuirea frăţească între vecini...

POSTUL NEGRU, O NOUĂ TERAPIE? (2012)

Unele spitale şi centre de dezintoxicare folosesc postul negru pentru vindecare. În prima parte a documentarului, ne este prezentat sanatoriul din Goriacinsk (Siberia).

< sus >

INFORMAŢII despre "EXTRASENS"

  În Rusia sunt mai mulţi vraci decât medici

Medicina tradiţională şi vindecările prin intermediul practicilor ezoterice şi paranormale au luat avânt încă din anii 1980, când cetăţenii sovietici au intrat în contact cu metodele şi noţiunile prezentate publicului larg de către persoane cu capacităţi paranormale de calibru, precum Djuna Davitaşvili, Anatoli Kaşpirovski, Nina Kulaghina, Alan Ciumak ş.a. (sursa)

Articol despre DJUNA, vrăjitoarea din Caucaz

Actualmente, ruşii sunt "obsedaţi" de paranormal: tămăduitori şi adepţi ai medicinii tradiţionale şi naturiste, vraci, vrăjitori, secte, mediumi. (sursa)

Mulţi români basarabeni şi-au făcut instruirea ezoterică la numeroasele cursuri ţinute de somităţi ruse. Unii dintre aceşti "extrasens" au devenit ulterior celebri prin tratamentele neconvenţionale şi abilităţile remarcabile pe care le-au dovedit la noi în ţară.
 

  Religia paranormalului in Rusia

Autorităţile ruse sunt interesate să nu înăbuşe aceste practici, şi din pricină că sunt interesate de descoperirea unor fenomene umane, pe care să le folosească în sprijinul interesului naţional. În Rusia activează în prezent 39 de institute ştiinţifice care studiază şi aplică psihotronica. Domeniile declarate de studiu sunt următoarele, la care se mai adaugă şi altele nedefinite sau secrete: telepatie umană şi la animale, experienţe psihedelice, ESP (extrasensory perception în lb.engleză - extrasens în lb. rusă) teorie şi antrenament, experienţe bioenergetice, psihokinezie, percepţie dermato-optică, radiestezie, electronografie Kirlian, instrumente psihotronice, studii OZN.

Rusia dezvoltă cercetări şi experimente cu precădere la Institutul "A.A Uhtomski" din St.Petersburg şi la Universitatea de Stat Kirov din Alma Ata. (sursa)

Nina Kulaghina, levitând un obiect

  World of Discovery - Powers of the Russian Psychics  (în limba engleză, netradus) - Documentar despre puterile paranormalilor ruşi, precum şi rezultatele uimitoare ale deceniilor de studii asupra fenomenelor parapsihologice.

< sus >

Cărţi de TERAPII NATURALE, ENERGETICE ŞI SPIRITUALE

Autori ruşi:

  S.N. Lazarev - Karma pură

  S.N.Lazarev - Diagnosticarea karmei, Privire în viitor

  Grigori Kapiţa - Atlasul bioenergetic al omului

  Grigori Kapiţa - Vampirii energetici

  Grigori Kapiţa - Anatomia schimbului bioenergetic

  Grigori Kapiţa - Apărarea familiei de atacurile energetice

  Grigori Kapiţa - Atacurile energetice

  Grigori Kapiţa - Bioenergetica locuinţei

  Olga I. Eliseeva - Metode de purificare şi vindecare a organismului

  Vasili Goci - Karma şi cauza

  Mikhail Tombak - Vindecarea bolilor incurabile

  Djuna Davitaşvili - Masajul fără contact, paranormal sau magie?
 

Autori basarabeni:

  Alexandra Moşneaga - Vindecarea PSI

  Volodea Ciorici - Energii malefice, energii benefice

  Volodea Ciorici - Terapia manuală

< sus >

FILME DE FICȚIUNE DUHOVNICEȘTI

 

PRIETENUL MEU, ÎNGERUL (2011)

Un film rusesc foarte frumos, destinat tinerilor, dar nu numai lor, o poveste minunată la sfârşitul căruia simţi nevoia de a face bine cuiva. Un înger coboară din Cer pentru a ajuta o fată să devină mai bună. El face fapte bune din dorinţa de a ajuta, nu pentru putere, nu pentru bani"La noi toți sunt aşa”, spune el. Un film vesel şi amuzant, dar care te face să te întrebi: cum ar trebui trăită viaţa? E atât de plăcut să faci bine, un bine cât de mic, dar să simţi că ai ajutat, că te-ai făcut – fie chiar şi pentru o clipă sau o zi – iubitor de oameni.

MINUNEA (2009)

Ecranizare după povestea Zoiei cea de piatră - minunea Sfantului Nicolae din anul 1956, în Rusia sovietică, când o fată a rămas încremenită în picioare timp de 4 luni.

O tânără comsomolistă dintr-un orăşel industrial al Rusiei anilor ’50 lua în derâdere înclinarea mamei sale spre "superstiţiile" creştin-ortodoxe. La un chef, fata a făcut o glumă, dansând prin cameră cu icoana Sfântului Nicolae la piept. La scurt timp, a rămas împietrită, cu carnea pietrificată, dar fiind totuşi vie. Nimic nu a mai putut-o mişca de acolo timp de câteva luni. Orice încercare de a o reanima, de a o muta din loc sau de a-i lua icoana din braţe au fost sortite eşecului. Autorităţile comuniste, speriate de amploarea pe care pe care o luase fenomenul, au încercat să muşamalizeze cazul, încercând în acelaşi timp să elucideze misterul. (sursa)

CAPELA ÎNGERULUI (2009) - sau variantă de vizionare

Anul 1924. Un tânăr comisar sovietic ajunge clandestin într-o misiune pe o insulă, unde trebuie să-l asasineze pe comandantul militar finlandez.

Filmul este povestea unei convertiri, a umanizării minţii unui fiu patricid. Tânărul iconoclast, inflamat de amăgitorul ideal sovietic, se converteşte aici la un nou mod de viaţă. Îşi asumă, între zidurile mânăstirii, îndreptarea pentru crima săvârşită. În loc să făptuiască actul brutal pentru care fusese trimis pe insulă, alege penitenţa autoimpusă întru învierea lăuntrică şi izbăvire. Îşi descoperă adevărata identitate: aceea de om. Citiţi aici o cronică excelentă

   Alte recomandări de filme creştine ruseşti

   Filme ortodoxe ruseşti

 

< sus >

FILMOGRAFIE RUSĂ - "BEST OF"

Filme ruseşti subtitrate în română

Ironia sortii

Videoteca DailyMotion  |  Facebook  |  Videoteca YouTube

Câteva titluri celebre: Gară pentru doi, Moscova nu crede în lacrimi, Călugărul şi demonul, Fraţii Karamazov, Oblomov, Sclava iubirii, Fata fără zestre, Piesă neterminată pentru pianina mecanică, Solaris, Dama de pică, Maestrul şi Margareta, Andrei Rubliov, Crimă şi pedeapsă, Anna Karenina, Şatra, Zboară cocorii, Steaua fără nume (adaptare după piesa lui Mihail Sebastian) şi multe altele.

Recomandări de alegere:

De ce ne plac filmele ruseşti. 22 filme pe care trebuie să le vedeţi

Cele mai bune filme ruseşti ale tuturor timpurilor

Forum: Filme ruseşti foarte bune

Cinemagia: prezentare de filme ruseşti


Alte filme ruseşti clasice subtitrate în limba română


Canalul YouTube al MOSFILM

cele mai mari filme sovietice, subtitrate în engleză

Regizorul Akira Kurosawa este prezent cu filmul de aventuri "Dersu Uzala" (Vânătorul din taiga, 1975), o coproducţie sovieto-japoneză. Cineastul român Emil Loteanu, cu "Gingaşa şi tandra mea fiară" (1979), ecranizare după nuvela "Dramă la vânătoare" de Cehov, l-a făcut pe criticul american de film Vincent Canby s-o descrie drept "o fascinantă, aproape îmbătătoare experienţă".


Cele mai bune filme ruseşti din ultimii ani. Cronici subiective

2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010

< sus >

MELODII PENTRU SUFLET (traduse în româneşte)

  Svetlana Kopîlova - "Gemenii"

  Svetlana Kopîlova - "Câinele"

  Serghei Esenin - "Nu regret, nu mă jelesc, nu strig", romanţă cântată de Alexei Pokrovsky

  Vladimir Vâsotski - "Cântec liric"

  Svetlana Kriucikova - "Alb şi negru"

Canalul muzicianului rus creştin Simon Khorolskiy  

  Igor Krutoy (compozitor) + Dimash Kudaibergen (voce magică)

< sus >

CAPODOPERE DE MUZICĂ SACRĂ CORALĂ

  Tchaikovsky - Hymn of the Cherubim - USSR Ministry Of Culture Chamber Choir (copleşitor! Ceaikovski are mai multe piese sacre. Aceasta este nr.6 din Liturgy of St. John Chrysostom, Op. 41)

  Russian orthodox angelic song - "Holy God" by Georgy Sviridov - Credo Chamber Choir of Kiev

  Praise the Lord - Sergei Rachmaninov - USSR Ministry of Culture Chamber Choir.

  Orthodox music and Basso Profundo * Beautiful Russia in Winter  (mult bas profund, pe canalul The Oktavism)

  Sacred Treasures: Choral masterpieces of the Russian Orthodox Church - playlist sublim (nu rataţi piesele de Tchaikovsky, Rachmaninov, Bortnyansky!)

  Muzică pentru purificarea şi înălţarea sufletului - canalul VitalyGR (sute de capodopere corale). Favoritele mele: Concertele corale religioase de Bortniansky (fuga din nr.32!)

< sus >