<  Înapoi la Pagina Răzvan Petre


UNIVERSUL MUZICII

MELODII PENTRU SUFLET

Albume |  Multimedia |  Muzică cultă |  Melodii superbe |  Umor muzical |  Filme cu subiecte muzicale | Muzică clasică  | Play-list  |  Sonorităţi mentale  |  Ambientală românească  |  Popular |  Freeware util  | Articole despre muzică

Motto: Nu contează că este Bach, Prokofiev, rumba, bluegrass, reggae, csardas sau folclor hawaian - pentru Dumnezeu, toată muzica e la fel de proastă. (Dan Andrei Aldea)

Cenaclul "UNIMEA"

AI-generated music

Inteligenţa Artificială creează cântece superbe. Dacă aveţi nişte poezii frumoase cărora vreţi să le daţi viaţă, AI este instrumentul pentru a crea şi o muzică frumoasă cu ele. Ascultaţi multe melodii interesante şi plăcute, sub conducerea artistică a lui Răzvan A. Petre (Arpeji).

 

GHICITORI MUZICALE

Un „piano puzzler” constă în interpretarea la pian a unei melodii bine-cunoscute audienţei, dar într-un stil cu totul diferit, specific unui compozitor de muzică cultă.

Ascultaţi câteva astfel de piese hibride inventate de Bruce Adolphe, alese dintre cele mai familiare publicului român, încercând să rezolvaţi ghicitoarea muzicală!

 

CLAPE ÎNGUSTE keyboard

www Mişcarea mondială PASKPIANO.ORG Pianiştii cu mâna mică cer să se fabrice clape reduse ca dimensiuni. Copiii şi femeile nu pot cânta bine pe claviaturi destinate mâinilor mari.

Chopin avea palma mai mică, dar cânta pe o claviatură redusă (6.0" 15/16), aşa cum se construiau pe vremuri.

Cel mai sumbru secret al pianului – dimensiunea mâinii (video tradus în limba română). O mărturie despre cât de aproape suntem de ideal, dar nu ne propunem să-l găsim

Pare o chestiune de care nimeni nu este conştient: mărimea clapelor pianului. Totuşi, ea afectează nu numai pianiştii profesionişti, ci şi pe cei amatori, care ar cânta mult mai uşor dacă ar dispune de nişte clape pe măsura mâinii lor. Pianul este, pentru prea mulţi, un chin, în loc de a fi o plăcere. Spre diferenţă, alte instrumente sunt croite pe mai multe dimensiuni (vioară, violă, violoncel, chitară, instrumente de suflat etc). Numai claviaturile au o singură dimensiune pentru bărbaţi, femei şi copii. Ciudat, nu?!

Avem, mai sus, o mărturie tulburătoare a unui pianist profesionist, Lionel Yu, care, timp de 26 de ani, nu a ştiut de această alternativă ergonomică şi a preferat să rabde durerile. Parcă ar fi o conspiraţie a prostiei planetare. Oare câte altele mai sunt?!

Se spune că i-ar costa prea scump pe producători să facă claviaturi ergonomice. În realitate, nu i-ar costa mai nimic să le producă pentru pianele digitale. Acelea sunt din plastic şi uşor de modificat. Mai greu este cu clapele de lemn pentru pianele clasice, dar iată că ingeniosul David Steinbuhler a rezolvat chiar şi această problemă, realizând claviaturile DS 6.0” şi DS 5.5”, alternative la cea “normală” de 6.5”.

Pianist for Alternatively Sized Keyboards

First Steinbuhler Encounter

Interview with David Steinbuhler, Developer of Smaller Piano Keyboards 

hand sizes graphic

Distribuţia dimensiunilor mâinilor umane

La stânga de linia roşie, nu se poate cânta la pian aşa cum ar trebui (dacă deschiderea dintre degetul mare şi cel mic este sub 21,6 cm).

La un pian, puteţi cuprinde un interval de o decimă (16 semitonuri)? Dacă nu, aţi avea o experienţă mai plăcută cu o claviatură mai îngustă.

Avantajele unei claviaturi înguste: abilitatea de a cuprinde acordurile mult mai confortabil; o mai mare muzicalitate în pasajele legato; eliminarea durerilor articulare cauzate de cântatul la pian; o mai mică probabilitate de abandon al studiului pianului.

Printre singurele manufacturi din lume care fabrică claviaturi înguste MIDI controller (care trebuie conectat la computer) identice tactil cu cele de pian acustic, NK5.5 (realizat de PianoArc): vezi www.narrowkeys.com (prof. Linda Gould)

claviaturi diferite

Pianul meu are un secret, de Linda Gould (video tradus în limba română)

Wael Farouk - un incredibil pianist cu mâini extrem de mici, care cântă Rachmaninoff

"Ergonomia clapelor de pian"

articol publicat de Răzvan Petre în revista "Actualitatea muzicală" nr.2/feb 2024, la pag. 29 (link internet, format PDF)

Ergonomia clapelor de pian, in revista Actualitatea muzicala

Citiţi direct articolul (format imagine)


Albume

Secret Garden playlist in concert "A night with Secret Garden"

Secret Garden - albume 

Secret Garden Music.YouTube channel

"Oricând sunt întrebat ce muzică ascult, spun: "Secret Garden". Cred că Rolf este unul dintre compozitorii timpurilor noastre cei mai neapreciaţi la adevărata sa valoare... iar Fionnuala, pentru mine, este una dintre cei mai lirici şi sensibili violonişti. Sper ca "Secret Garden" să devină mai puţin secretă. Lumea are nevoie de această muzică frumoasă, de suflet. Îi mulţumesc pentru că mi-a transformat inima." (Roger Hodgson - Supertramp)

Loreena McKennitt in concert: Nights from the Alhambra

Loreena McKennitt - albume

Mihaela Mihai

Frederic Delarue - "Rapture, a Healing Gift to Humanity"

 

Multimedia 

Michael Flatley: "Lord of the Dance" - 2011 şi "Feet of Flames"

Jon & Vangelis & Holeman 1.Shine For Me , 2.Love Is

Partituri animate. Muzică clasică pusă sub formă vizuală de Stephen Malinowski (www.musanim.com).

SongsTube - melodii şi versuri ale formaţiilor şi interpreţilor celebri

Melodii din telenovela braziliană "TERRA NOSTRA" (1999)

- Tormento de Amore (de Marcelo Barbosa) - cu Charlotte Church şi Agnaldo Rayol

- Malia (de Paolo Tosti) - cu Sandy şi Junior

- Canzone Per Un Sognatore (de Marcus Viana) -  cu Marcus Viana şi Transfônica Orkestra

Melodii din serialul turcesc "Trădarea"

Canalul muzicianului brazilian Marcus Viana

Canalul "Andreea Petcu" cu muzică de relaxare, romantică + creaţii video artistice - o resursă inepuizabilă de fericire. Recomandare: Michel Pepe - Divine Osmose playlist

SINFONITY, prima orchestrã de chitare electrice - Cele 4 anotimpuri, de Vivaldi

Canalul muzicianului americano-rus creştin Simon Khorolskiy  

"The Unforgotten Path", album muzical al pianistului excepţional Jordan Rudess

INTERVIU CU VANGELIS (2012)

Cu o activitate muzicală de peste 50 de ani în care a produs peste 52 de albume, compozitorul grec Vangelis este considerat unul dintre cei mai mari compozitori de muzică electronică din toate timpurile. Iată un citat din interviul pe care l-a acordat televiziunii Al Jazeera în 2012.

"Ceea ce avem nevoie astăzi mai mult decât orice altceva este de a investi în frumusețe, pentru că frumusețea este armonie, care apare din haos. Dar noi investim în haos, deoarece haosul este mult mai profitabil decât pacea. Vedeți peste tot în jur, nimic nu este creat pentru frumusețe. De la arhitectură, la artă, la orice... Totul este distrus. Frumusețea este un fel de supapă de siguranță pentru oameni.

La fel și muzica. Nu cred că muzica este frumoasă astăzi, muzica este doar un mod de a face publicitate altor lucruri, pentru că muzica este foarte puternică, ca forță, și apoi, prin muzică, putem promova orice vrem. Când muzica devine un produs, iar companiile de înregistrari devin o industrie... ceva nu este în regulă cu privire la acest lucru."

Documentar - VANGELIS and the Journey to Ithaka (2013)

Muzică cultă 

"Ubi Caritas" de Paul Mealor - O muzică corală inovativă armonic, minunată! Iată şi celelalte melodii, clasice, de la nunta regală de la Londra (aprilie 2011).

Un genial compozitor contemporan de muzică cultă şi sacră: Morten Lauridsen. Ascultaţi câteva melodii superbe ale sale, parcă venind din altă lume.

"Lux Aurumque", compusă şi dirijată de superstarul muzicii corale americane, Eric Whitacre. Coriştii s-au adunat prin internet şi a cântat fiecare de acasă.

Magnificat (muz. Frisina / sol. Mina)

Abide with me (imn religios)

Palestrina - Missa Papae Marcelli + Allegri - Miserere

Articol: Prof. dr. Iamandescu: "Pe muzică barocă, neuronii capătă un ritm specific geniilor"  Cu fond sonor baroc

Nathalie Stutzmann cântă şi dirijează Bach

Nathalie Stutzman, contralto y directora de orquesta

100 de capodopere ale muzicii clasice

Prezentare: Efectele benefice ale muzicii clasice

George Angelescu Monteoro (oboi) şi Dan Andrei Aldea (orchestraţie) - "New World", de Dvorak

Superbul concert nr.2 de Rahmaninov în interpretarea fantastică a pianistei Khatia Buniatishvili. Bonus: concertul nr.1 de Ceaikovski

 

Melodii superbe

Josh Groban - You raise me up

Vangelis - Heaven (12 o'clock)

Acapella - Walking that line  (The Collection) Şi cu versuri

Mantra of Avalokiteshvara

Prieten drag (Radu Şerban/Pompilia Stoian) (Probabil cea mai frumoasã melodie de muzicã usoarã româneascã din toate timpurile, purtând un profund mesaj spiritual)

Nana Mouskouri & Harry Belafonte - Try to remember

Emerson, Lake, and Palmer - C'est La Vie  versiune live

CEZAR - Cinema Paradiso (Ennio Morricone) - studio session

Lara Fabian & Igor Krutoy - Demain n'existe pas (subtitrat)

Sarah McLachlan & Josh Groban - In the Arms of the Angel

"Hallelujah", cover Leonard Cohen, acapella multi-track by Stefan Nagy

Emma Shaplin şi Corul Turetsky în concert

"Hotel California" interpretat exclusiv vocal de Cubanos Acapella

Frumoasa melodie "Last Horizon" interpretată de cea mai bună instrumentistă de pedal steel, Sarah Jory

"Going Home" cântată de Sissel, muzica Dvorak: Real life has begun, There's no break, and no end, Just a livin' on, Wide awake with a smile

O voce parcă de pe altă planetă - DIMASH KUDAIBERGEN cântă "SOS d'un terrien en détresse" (de Daniel Balavoine)

"The Older I Get" country music cu Alan Jackson (cu traducere)

 

Umor muzical  

El Estepario Siberiano - baterie "pe pâine"

Mozart Group

Igudesman & Joo

Voca People - sings Queen

King's Singers:

  Masterpiece  - Seaside Rendezvous

  Uvertura la "Bărbierul din Sevilla"

 Close Harmony

Piano Puzzler - săptămânal, Bruce Adolphe rescrie un cântec bine-cunoscut în stilul unui compozitor clasic

 

Filme cu subiecte muzicale

Cea mai puternică scenă din filmul "Pianistul" (Roman Polanski, 2002)

The Legend of 1900 (Italia, 1998)

Documentar BBC Sound of Cinema. The Music that Made the Movies - Part 3 New Frontiers

Scenă memorabilă din filmul "Misiunea" (Gabriel's oboe) ("The Mission", 1986)

 

Muzică clasică 

Celtic Woman in concert - A Christmas Celebration

Celtic Woman in concert - New Journey at Slane Castle (Ireland)

Isao Tomita. 1. The sea named Solaris, 2. Aranjuez concierto, 3. Arie în Sol

Libera

Händel: Messiah - For unto us a child is born  

Kristina fron Duvemala - making of (un musical minunat lansat în 1995 de Benny & Bjorn, băieţii de la ABBA). Detalii tehnice aici

Johann Sebastian Bach: din oratoriul-capodoperă "Matthäus Passion", aria "Erbarme dich, mein Gott, um meiner Zähren Willen!" - "Îndură-Te de lacrimile mele, Doamne!" -, ilustrând mâhnirea lui Isus din Matei 26:39. Interpretează altista Julia Hamari

Tchaikovsky - Hymn of the Cherubim - USSR Ministry Of Culture Chamber Choir

  Sacred Treasures: Choral masterpieces of the Russian Orthodox Church - playlist

  Muzică pentru purificarea şi înălţarea sufletului - canalul VitalyGR (sute de capodopere corale). Favoritele mele: Concertele corale religioase de Bortniansky (fuga din nr.32!)

  IN MEMORIAM: excepţionalul bariton DMITRI HVOROSTOVSKY. Toată muzica lui, gratis. Playlist "Deja Vu", de Igor Krutoy

  Stjepan HAUSER & Caroline Campbell - concert în Croaţia - doi mari instrumentişti ai lumii (violoncel şi vioară)

«Uşurinţa cu care tehnologia ne dă azi acces la muzică este extraordinară. Practic, există un aparat muzical în fiecare casă. Şi aproape orice tânăr ascultă muzică la căşti pe un iPod.

Totuşi, ca de obicei, aceasta ar putea fi o sabie cu două tăişuri. Muzica trebuie privită ca un balsam: un balsam pentru suflet, pe care îl înalţă. Şi ca toate balsamurile, trebuie folosit cu zgârcenie, pentru ca beneficiile şi efectele să nu se epuizeze.

Cred că astăzi există o periculoasă supraexpunere la muzică, un abuz foarte răspândit. Mai devreme sau mai târziu, fără a fi conştienţi de asta, devenim treptat imuni la muzică. Astfel că, fără a ne da seama, pierdem valoarea sa cea mai importantă: capacitatea muzicii de a provoca emoţii puternice, care, în momentele dificile ale vieţii, poate fi ca un fel de medicament, un tonic.»

Andrea Bocelli

 

Play-list 

Cântece devoţionale superbe cu Ljerka Li Žilavec

NANA MOUSKOURI, un glas celest

FLORIN BOGARDO, geniu muzical, romantic, suflet de Înger

New Age Radio Stations: În aplicaţia Windows Media Player alegeţi tab-ul Radio Tuner (din dreapta) şi selectaţi genul New Age. Nonstop, muzică de relaxare, vindecare, pozitivare.

AccuRadio. De toate. Frumos.

Alma carioca - selecţie de melodii braziliene şi internaţionale:

Internaţionale | Braziliene | Muzică clasică | Clipuri din filme şi coloane sonore | Romantice

Rádio A Razão - melodii mereu tinere şi bossanove

Calm Radio - muzică minunată din mai multe genuri (Relaxation, Acoustic, Classical, Composers)

Singers Unlimited - jazz harmony vocalists (pentru ascultătorii rafinaţi!)

Calitate rafinată în muzica românească: grupul vocal JAZZAPPELLA

Die Schlager-Prinzessin HELENE FISCHER

ESTAS TONNE, chitaristul trubadur care induce starea unei noi conştiinţe

David Foster and Friends - selecţii din concerte

Sam T. Robson - Cântă în cor de unul singur (one-man choir). Supermuzician!!!

Frederic Delarue, mesagerul îngerilor. Download gratuit MP3 muzică pentru suflet. Povestea darului său de a transmite muzica îngerilor 1 | 2 | 3!

Benny Anderson (pian) - apariţii şi creaţii post-ABBA

Bill Douglas - muzică serenă | Alt Playlist mai complet | Alt playlist | Alt playlist

O formaţie rock progresiv-simfonic - RENAISSANCE - şi un album de neuitat - A SONG FOR ALL SEASONS (mulţumesc lui Mihai Godoroja că mi l-a făcut cunoscut încă din anii '80R.P.)

Radio Scalla (Brazilia) - muzică instrumentală şi orchestrală de foarte bună calitate

Formaţia "The Seekers" - Întoarcerea la simplitate, armonie şi naturaleţe în muzică

În dulcele stil muzical neo-clasic - Saint Preux ses plus belles musiques

Muzicoterapie cu muzică clasică

Canalul SAMI YUSUF, muzică mistică orientală şi crossover

 

Sonorităţi mentale

Boluri tibetane cântătoare

Source Vibrations 

Klaus Schulze - Floating

Klaus Schultze - Timewind (integral) *meditaţie

Muzici de meditaţie profundă (vezi şi videoclipurile asociate)

Merlin's Magic - The Heart of Reiki

Paul Collier playlist

Sessions of Tibetan Singing Bowl Meditation

Peisaje sonore pentru o atmosferă meditativă: myNoise.net

Muzică de sintetizator ambientală de Martin Stürtzer

 

Ambientală românească

 CoRus Music - muzică cu suflet

  Cymatics - relaxare şi meditaţie

  Kamarius

 

Popular

Celine Dion & Andrea Bocelli - Prayer

Sarah Brightman & Jose Carreras - Amigos para siempre

Sarah Brightman & Andrea Bocelli - Time to say goodbye

Laura Pausini & Andrea Bocelli - Vivo per lei

Laura Pausini - Strani amori

Bee Gees - How deep is your love

Mecano - Hijo de la Luna

Dulce Pontes - Cançao do Mar

Barbra Streisand - Memory

BZN - Last full concert

"Sobrevivientes", cu Sandra Mihanovich (şi versurile în spaniolă)

Celine Dion - Making of Great Duets - Luciano Pavarotti, Barbra Streisand, Bee Gees Emoţionant

Concert ABBA + Olivia Newton-John (live 1978  Andy Gibb) rar !!! 3 duble needitate

 

Freeware util

Noteflight - [online] pt. scris partituri şi audiat în format .midi

MuseScore  - [offline] pt. scris partituri şi audiat în format .mp3

Audacity - aplicaţie pt. înregistrat muzica direct din ieşirea audio a computerului (utilă când nu se poate descărca fişierul audio pe care îl ascultaţi la boxe sau căşti).

Keepvid - [online] pt. download videoclipuri sau GetVideo sau GetFacebookVideo sau OnlineVideoConverter

Free YouTube Download - aplicaţie pt. download fişiere de pe YouTube

Video 2 Mp3 - [online] pt. separat pista audio dintr-un videoclip online

AudioModeling.com (Stefano Lucato) - virtual instruments 

Separate music tracks using machine learning Separă track-urile de voce şi instrumente (util pentru karaoke)

 

Articole despre muzică
de Răzvan Petre

PORTATIVUL PE COMPUTER. Câteva cântecele compuse în anii '80 sau mai recent şi puse pe note cu ajutorul site-ului Noteflight şi programului Musescore.

Începător în Reaper D.A.W. Utilizarea unei Digital Audio Workstation la crearea de muzică fără cheltuieli

Cum să înregistrezi muzică fără instrumente muzicale? Melodii realizate doar cu ajutorul unui computer

Ce înseamnă traducerea textului unei melodii celebre?

Cercul magic al muzicii: Cercul cvintelor (mnemonică)   cercul cvintelor

ABBA, Îngerii cântecului (articol plus discografie, linkuri, muzică, film)

Vezi şi: ABBA - The Movie (tradus integral, inclusiv melodiile); "My Love, My Life" (versuri traduse) ; "Move On" (versuri traduse); "I Let the Music Speak" (versuri traduse)

In memoriam Mihaela Runceanu (melodii, fotografii, omagii, biografie)

Pianiştii cu mâna mică cer să se fabrice clape reduse ca dimensiuni. Copiii şi femeile nu pot cânta bine pe claviaturi destinate mâinilor mari. Chopin avea palma mai mică, dar cânta pe o claviatură redusă (6.0" 15/16), aşa cum se construiau pe vremuri (cf. Seymour Bernstein).

Site-uri cu partituri gratuite pentru pian: imslp.org ; pianophilia.com ; ale07.ru     

Cel mai sumbru secret al pianului – dimensiunea mâinii. O mărturie despre cât de aproape suntem de ideal, dar nu ne propunem să-l găsim

Pare o chestiune de care nimeni nu este conştient: mărimea clapelor pianului. Totuşi, ea afectează nu numai pianiştii profesionişti, ci şi pe cei amatori, care ar cânta mult mai uşor dacă ar dispune de nişte clape pe măsura mâinii lor. Pianul este, pentru prea mulţi, un chin, în loc de a fi o plăcere. Spre diferenţă, alte instrumente sunt croite pe mai multe dimensiuni (vioară, violă, violoncel, chitară, instrumente de suflat etc). Numai claviaturile au o singură dimensiune pentru bărbaţi, femei şi copii. Ciudat, nu?!

Iată o mărturie tulburătoare a unui pianist profesionist care, timp de 26 de ani, nu a ştiut de această alternativă ergonomică şi a preferat să rabde durerile. Parcă ar fi o conspiraţie a prostiei planetare. Oare câte altele mai sunt?!

Se spune că i-ar costa prea scump pe producători să facă claviaturi ergonomice. În realitate, nu i-ar costa mai nimic să le producă pentru pianele digitale. Acelea sunt din plastic şi uşor de modificat. Mai greu este cu clapele de lemn pentru pianele clasice, dar iată că ingeniosul David Steinbuhler a rezolvat chiar şi această problemă, realizând claviaturile DS 6.0” şi DS 5.5”, alternative la cea “normală” de 6.5”.

Pianist for Alternatively Sized Keyboards

First Steinbuhler Encounter

Interview with David Steinbuhler, Developer of Smaller Piano Keyboards 

hand sizes graphic

Distribuţia dimensiunilor mâinilor umane

La stânga de linia roşie, nu se poate cânta la pian aşa cum ar trebui (dacă întinderea între degetul mare şi cel mic este sub 21,6 cm). La un pian, puteţi cuprinde un interval de o decimă (16 semitonuri)? Dacă nu, aţi avea o experienţă mai plăcută cu o claviatură mai îngustă.

Avantajele unei claviaturi înguste: abilitatea de a cuprinde acordurile mult mai confortabil; o mai mare muzicalitate în pasajele legato; eliminarea durerilor articulare cauzate de cântatul la pian. Printre singurele manufacturi din lume care fabrică claviaturi înguste MIDI (controler, care trebuie conectat la computer) identice cu cele de pian, la un preţ decent: www.narrowkeys.com (prof. Linda Gould)

claviaturi diferite

My Piano Has A Secret, by Linda Gould