<  Înapoi la Pagina Răzvan Petre


ASTROLOGIA, PRO ŞI CONTRA

de Răzvan Alexandru Petre

Motto: Un astrolog competent poate demonstra că orice eveniment, odată ce s-a produs, era inevitabil.
 

La fel de mult hulită şi adulată, astrologia face astăzi parte din cultura pop. Nu putem face abstracţie de ea, dar ar trebui să avem o atitudine echidistantă şi argumentată vizavi de ramurile sale. Căci astrologia are mai multe specializări, pe care le voi analiza la rând, după cartea "Astrologia în Noua Eră", de Dan Ciupercă.

 

ASTROLOGIA NATALĂ – 80% încredere

Astrologia natală este ramura cea mai veche, verificată şi, cred eu, cea mai utilă şi mai aproape de adevăr. Pe baza hărţii cerului din momentul naşterii se pot trage nişte concluzii despre predispoziţiile nativului, despre direcţiile principale de viaţă şi relaţiile sale socio-umane. Harta natală prezintă o simbolistică complexă a predestinării individului. Trebuie însă să subliniem că nu tot ce este predestinat se şi întâmplă, căci intră în joc liberul arbitru al nostru şi al celor din jurul nostru şi, de ce nu, chiar hazardul! Însă pentru a-şi justifica meseria, astrologii le induc clienţilor lor ideea că totul este scris în stele. Rareori, cei oneşti mai adaugă şi că "astrele predispun, dar omul dispune"...

În privinţa citirii personalităţii şi unor aspecte esenţiale de viaţă, aş acorda acestei ramuri astrologice un procent de încredere de 80%. Astrologia natală este strâns legată de psihologie şi autocunoaştere şi este singura specializare care îşi merită numele de "ştiinţa astrelor" (astro + logos), prin rata mare de potriviri dintre realitate şi o analiză apriorică, efectuată doar pe baza datei, orei şi locului exact al naşterii omului. O ştiinţă comparabilă cu meteorologia, nu cu matematica!

 

ASTROLOGIA RELAŢIONALĂ – 60% încredere

Astrologia relaţională analizează şansele potrivirii a două personalităţi, comparând hărţile lor natale. Se foloseşte mai ales în căutarea relaţiei romantice perfecte, dar şi în managementul resurselor umane. În măsura în care acordăm credit astrologiei natale, în aceeaşi măsură putem considera că sunt corecte concluziile astrologiei relaţionale. Dar are un defect major. Deşi se pot trasa cu destulă exactitate compatibilităţile fizice, emoţionale şi mentale între cele două sau mai multe personalităţi umane, astrologia relaţională este incapabilă să găsească compatibilitatea spirituală, adică potrivirea dintre spiritele încarnate în respectivii oameni. Or, personalitatea spiritului atârnă cel mai greu în curgerea şi ordonarea unei vieţi omeneşti. Degeaba un bărbat şi o femeie se simt atraşi unul de altul fizic, emoţional şi intelectual dacă spiritele lor se urăsc şi nu au de realizat nicio misiune spirituală comună – până la urmă nu vor putea face casă bună împreună şi se vor despărţi, deşi aveau "chimie" între ei. Din acest motiv, acord astrologiei relaţionale un procent de încredere de 60%.

 

ASTROLOGIA KARMICĂ – 30% încredere

Astrologia karmică este o tentativă modernă de a găsi reguli astrologice care să reveleze datoriile karmice şi vieţile anterioare fără a apela la hipnoza regresivă în vieţile anterioare (metodă pretenţioasă şi cu puţini hipnoterapeuţi specializaţi) sau la un clarvăzător de forţă care să poată "citi" memoria spirituală (vizionari care sunt şi mai greu de găsit). Americanii au încercat să coreleze datele obţinute prin regresii temporale cu harta natală a pacientului, dând nişte reguli cu caracter general. Puţinele date statistice la care au avut acces şi uneori ambiguitatea informaţiilor primite sub hipnoză sunt cauze evidente pentru eşecul acestei încercări de a pune în tabele fixe nişte realităţi mişcătoare. Mai mult de atât, nu există niciun argument că aceste amintiri ar trebui să fie neapărat prezente pe harta astrologică, cu atât mai mult cu cât spiritul are foarte multe încarnări anterioare, dintre care unele având greutate mai mare, iar altele, mai mică în viaţa actuală.

Totuşi, karma spiritului încarnat în noi determină în mare parte destinul pe care el ni l-a pregătit. Acest destin poate fi întrevăzut la modul general dacă descifrăm cu multă intuiţie informaţiile ascunse în harta cerului natală. Din toate aceste motive, acord astrologiei karmice un procent de încredere de 30%.

 

ASTROLOGIA MEDICALĂ – 50% încredere

Astrologii care se încumetă să dea sfaturi medicale pe baza hărţii natale combinate cu harta cerului actuală îşi asumă toată responsabilitatea. Desigur, atâta timp cât alegerea unui anumit moment pentru o operaţie chirugicală sau aplicarea unui remediu nu impietează asupra pregătirii medicale, pacientul nu are ce pierde. Dacă nu face bine, cel puţin e sigur că astrologia medicală nu face rău! Apoi, influenţa Lunii asupra oamenilor sensibili este certificată ştiinţific şi este clar că bolnavii sunt mai sensibili decât cei sănătoşi. Totuşi, în privinţa diagnosticării, nu cred că doctorii ar trebui să se ia după astrologie, decât cel mult ca nişte indicii suplimentare, care să le ajute intuiţia specific medicală. Se cunoaşte faptul că multe boli încep în corpurile subtile (eteric, astral, mental) înainte de a se manifesta somatic. Un remediu aplicat în timp util, prin terapii neconvenţionale, la nivelul acestor corpuri ar putea vindeca boala fizică sau chiar ar putea-o împiedica să apară. Totuşi, nu există evidenţe privind legătura dintre poziţia unor planete în zodiac şi defecţiunile din corpurile subtile. Dimpotrivă, s-ar putea presupune că aceste dezechilibre energetice sunt imprevizibile, ţinând mai mult de angrenarea liberului arbitru în acţiuni necorespunzătoare pentru sănătate.

Din aceste motive, acord astrologiei medicale un procent de încredere de 50%, adică, într-un caz particular al unui bolnav oarecare, ar putea fi de folos sau nu.

 

ASTROLOGIA PREVIZIONALĂ – 0% încredere

Astrologia previzională este cea care ne bombardează, peste tot în mass-media, cu informaţii "certe" despre ce vom face mâine sau cum ne vom simţi peste o săptămână. Ridicolul acestei abordări simpliste este evident pentru oricine analizează modul cum se fac astfel de previziuni şi rata de potrivire cu realitatea. De fapt, chiar astrologii care se respectă avertizează asupra vulgarizării astrologiei prin astfel de "pseudo-prognoze".

Şi totuşi, prevederea viitorului este motivul principal pentru care a luat atât de mare avânt astrologia, fiind băgată în seamă chiar la niveluri înalte. Cunoaşterea viitorului este însă un ţel greu de atins chiar şi pentru oamenii cei mai puternici ai planetei, cu sau fără astrologi personali.

După cum scrie Dan Ciupercă în cartea sa, "astrologul poate prevedea fluctuaţii de stare, momente de pesimism sau optimism, de emoţie sau efort... Dar curentele sau pulsiunile vitale ale omului nu se traduc invarabil prin fapte concrete, ci se pot traduce şi prin stări sufleteşti sau de conştiinţă, prin fapte exclusiv psihologice."  "Astrologul gândeşte că, datorită lanţului karmic, individul va reproduce aceleaşi scheme din vieţile anterioare. Previziunea este exactă pentru indivizii care trăiesc ca nişte automate." Părerea mea este că nici măcar pentru astfel de indivizi nu se pot da direcţii sigure de viitor. Întotdeauna există o portiţă prin care poate intra voinţa liberă, care poate da peste cap toate prognozele individuale. Înseşi metodele de investigaţie uzitate în previziunile astrale sunt fie statistice, fie pur speculative.

Astrologiei previzionale nu i se potriveşte deloc termenul pompos de "ştiinţă", ci cel de astromanţie. Este vorba de ghicirea viitorului, la fel cum încearcă şi cartomanţia (ghicitul în cărţi), chiromanţia (ghicitul în palmă) şi alte metode care se bazează pe intuiţia ghicitorului, nu neapărat pe metoda sa de lucru. Astrologii care au reuşit unele previziuni exacte au avut momente de inspiraţie, spre deosebire de multe alte prognoze ale lor infirmate de realitate. Un bun astrolog previzional este cel care are neapărat o bună intuiţie, primind şi alte informaţii subtile, care îi întregesc tabloul de ansamblu al evenimentelor. Aceşti specialişti sunt foarte rari!

Tot o metodă de ghicire este şi ASTROLOGIA ORARĂ, care porneşte de la harta cerului realizată pentru ora şi minutul la care astrologul încearcă să dea un răspuns la o întrebare oarecare.

ASTROLOGIA MONDIALĂ este o metodă de ghicire a viitorului ţărilor şi planetei, ca şi a momentelor propice pentru anumite iniţiative politice. Slăbiciunea ei evidentă este că se bazează pe puţine date statistice şi depinde de subiectivitatea deciderii momentului naşterii unei naţiuni, ţări, acţiuni. Astrologii cu rezultate bune sunt cei clarvăzători, pentru care metoda astrologică este doar un auxiliar care îi ajută să fixeze viziunile pe care le primesc din lumea spirituală.

Pentru toate aceste motive, nu am nicio încredere în astrologia previzională, ca metodă bazată pe calcule astronomice.

 

ASTROLOGIA INIŢIATICĂ

Astrologia iniţiatică este o încercare de a îmbrăca în concepte astrologice metode specifice esoterismului. Se adresează oamenilor cu aspiraţie spirituală şi care eventual au păşit serios pe o cale spirituală autentică. Se poate spune că unor astfel de oameni nu li se mai potrivesc datele astrologiei previzionale clasice, pe care liberul lor arbitru le răstoarnă aproape complet. Cei care studiază acest domeniu încep, treptat-treptat, să nu mai fie interesaţi de previziunile sau indicaţiile astrologice. Practic, astrologia iniţiatică este o anti-astrologie, fiindcă le înlătură fixitatea gândirii, apropiindu-i de libertatea pe care spiritul o are şi o manifestă prin reprezentantul său pe pământ, omul în carne şi oase. Mai mult, cei aflaţi pe o cale spirituală au la îndemână metode mai eficiente de a se orienta decât astrologia, care face deja parte din copilăria lor spirituală.

Există mai multe variante de astrologie iniţiatică, foarte diferite, provenind de la diverşi cercetători care au încercat să transpună în formule matematice evoluţia spirituală - care este imprevizibilă şi nu se supune niciunui calendar astral. Totuşi, dacă metodele sale sunt puse în practică cu aspiraţie şi seriozitate, astrologia iniţiatică ar putea, eventual, sprijini efortul de autoîmbunătăţire, ca orice altă învăţătură esoterică dedicată apropierii de Dumnezeu.

 

CONCLUZII

În ciuda acumulării imense de date statistice, sistemul astrologiei este probabilistic, nicidecum cert. Cei care prezintă astrologia ca pe o ştiinţă sigură nu sunt optimişti, ci escroci! Ei se bazează pe ignoranţa majorităţii oamenilor, care cred că, dacă se folosesc calcule matematice preliminare, neapărat şi concluziile trebuie să fie axiomatice. Plus de asta, chiar şi unii "astrologi" sunt la fel de ignoranţi, preluând orbeşte formule de interpretare şi mirându-se apoi că nu se potrivesc cu realitatea umană...

Atuul, ca şi slăbiciunea astrologiei este fixitatea. Oamenii superficiali doresc un rezultat rapid şi exact, iar astrologia le satisface dorinţa. Dar cei cu o gândire matură sesizează inadvertenţele dintre realitate şi interpretările astrale, având dreptate să fie rezervaţi. Viaţa nu este matematică! În general, oamenii vor să viseze, iar majoritatea astrologilor le vând iluzii într-un ambalaj pseudo-ştiinţific. Oamenilor le place să fie minţiţi frumos, mai ales că uneori se strecoară şi adevăruri...

Un lucru evident este ambiguitatea unor aspecte, interpretarea lor vagă, de genul "risc de divorţ" (când jumătate dintre cupluri divorţează astăzi) sau "deces în familie" sau "probleme financiare" sau "dispute cu prietenii" etc. Este foarte uşor să te laşi influenţat de unele afirmaţii ale astrologului atunci când vrei să îl crezi, aproape că regăseşti toate semnele despre care el vorbeşte (efectul Forer *). De aceea, se impune citirea în linişte, acasă, şi meditaţia atentă la materialul scris cu interpretarea astrală.

* Efectul psihologic Forer constă în a completa cu detalii personale şi a face conexiuni între propria viaţă şi afirmaţiile vagi venite din partea unui consilier căruia i se acordă încredere  – după Wikipedia.com: Forer effect.

Un mare semn de întrebare este modul cum se calculează casele astrologice, ştiind că există mai multe sisteme (cu case egale sau inegale). Diferenţele dintre poziţiile planetelor în case pot fi cruciale în interpretarea unei hărţi. Şi totuşi, nimeni nu poate explica de ce se calculează astfel casele; unicul argument: "aşa este tradiţia!"

Dar astrologia are şi părţi bune. Unul ar fi că încurajează şi sprijină cunoaşterea de sine, prin explicarea unor trăsături de personalitate pe baza hărţii natale. În acest mod, omul se poate înţelege mai bine, îşi poate corecta defectele, în măsura în care şi le descoperă şi vrea să le depăşească.

Uneori, unele aplicaţii ale astrologiei au adus satisfacţii celor implicaţi, deşi altora nu s-au dovedit la fel de utile. Aici nu este vorba doar despre probabilitatea de a ţi se potrivi o diagnoză sau prognoză astrală, ci chiar despre dreptul spiritual de a afla anumite informaţii la un moment dat, pe indiferent ce cale (în acest caz nimerindu-se a fi astrologia).

Mai mult decât astrologiei, ca metodă de sine stătătoare, acord credit astrologilor talentaţi. Doar un om dotat cu intuiţie şi chiar clarviziune poate oferi oricând un sfat bun, folosindu-se sau nu de indiciile astrologice. Astrologia nu va face niciun progres real folosind computere tot mai perfecţionate sau inventând noi formule şi concepte! Dimpotrivă, doar omul poate face diferenţa dintre eroare şi adevăr în domeniul cunoaşterii sufleteşti, spirituale şi al previziunilor. Astrologi buni au existat şi în antichitate, deşi nu aveau la dispoziţie atâta tehnică, după cum ar putea exista şi azi. Cu toţii s-au bazat pe glasul intuiţiei, care le-a indicat modul de citire a poziţiilor stelelor...

Unii contestă baza ştiinţifică a astrologiei. Dar eu cred în existenţa lumilor subtile invizibile, care ne determină, în mare măsură, vieţile pe Pământ. Conform teoriilor neconvenţionale, universul este plin cu energie, eter în care plutesc corpurile cereşti. Ele comunică între ele prin semnale energetice transmise rapid prin acest mediu eteric. Astfel privind lucrurile, putem accepta că planeta noastră este supusă unui tir de raze stelare, nu numai de la Soare, ci din toate direcţiile. De asemenea, aceste energii pot conţine frecvenţe foarte înalte, corespunzătoare corpurilor noastre vital, emoţional, mental şi spiritual, care ne-ar putea influenţa comportamentul, proporţional cu rezonanţa noastră cu ele. Iar harta natală ar putea să ne dea unele sugestii relativ la aceste rezonanţe native pe care le avem cu anumite energii din Univers. Totuşi, de multe ori, metodele astrologice sunt pur speculative, folosind intens argumentul analogiei sau artificiile aritmetice.

Deci oamenii se găsesc cu siguranţă sub amalgamul influenţelor planetare, dar modul cum le interpretăm este subiectiv, iar modul în care răspundem individual la acestea este greu, chiar imposibil de prezis doar pe baza unor calcule astronomice. Oamenii sunt supuşi influenţelor astrale, este adevărat, dar majoritatea fac doar ce le trece prin cap, nerespectând nici programul stelar, nici măcar sfaturile propriului lor spirit!...

Răzvan Alexandru Petre
4 octombrie 2010