<  Înapoi la Pagina Răzvan Petre


CEA MAI EXTRAORDINARĂ CARTE

articol de Răzvan-Alexandru Petre

«Ce ai de făcut pentru iluminare?...
Fă-ţi valizele,
Pleacă la gară fără ele,
Urcă-te în tren
Şi lasă-ţi eul pe peron.»

Wei Wu Wei (din „Open Secret”)

Se spune prin cercurile oculte că cea mai extraordinară carte scrisă vreodată este „Vijnana Bhairava Tantra”. Ea conţine nu mai puţin de 112 metode pentru realizarea de sine sau iluminarea spirituală. Cel puţin, asta pretind lăudătorii ei.

Întâi, nişte observaţii logice: Faptul că Shiva ne oferă peste o sută de metode arată că oamenii sunt diverşi, iar fiecăruia i s-ar potrivi altceva. Dar cine poate garanta că ce mi se potriveşte mie se găseşte exclusiv între cele 112 metode?! Dacă oamenii sunt infinit de diverşi, de ce metodele ar fi atât de limitate ca număr?!

Apoi, dacă erau atât de multe metode valide, ar fi trebuit ca acum, după multe sute de ani de la publicarea cărţii, să existe zeci, sute de mii de iluminaţi pe baza lor. Dar nu sunt. De ce?

Răspunsul s-ar putea să vă surprindă. Pentru că nu-s „metode”, ci amintiri provenite din mărturiile unor iluminaţi. Cartea este o colecţie de amintiri spirituale rezumate de la 112 iluminaţi ai spaţiului cultural indian. Adică, în ce împrejurări au atins ei iluminarea.

Ei bine, atunci am putea scrie şi noi o carte similară, bazându-ne pe mărturiile de pe internet ale unor iluminaţi, cum ar fi Eckhart Tolle, Adyashanti, Mooji şi mulţi alţii. Doar că nu le-am spune „metode”, ci amintiri personale.

Iar ce vom constata imediat este că fiecare a atins iluminarea într-un mod care nu seamănă niciodată cu al altuia. Mai bine zis, într-un context personal. Oricâţi iluminaţi ai intervieva, niciunul nu a copiat „metoda” altuia, nici măcar inconştient. În privinţa iluminării domneşte totala originalitate.

Prin urmare, cartea noastră nu va avea 112, ci va strânge câte mărturii va găsi pe internet. Dar vom pune un avertisment pe prima pagină: Nu confundaţi textul cu contextul şi nici descrierea cu prescrierea! Oricât veţi încerca să imitaţi comportamentul sau tehnica sau contextul sau ideile pe care le aveau iluminaţii înainte de a se ilumina, nu veţi ajunge la acelaşi rezultat. Desigur, ceva se poate întâmpla în viaţa voastră, dar nu neapărat iluminarea pe care o visaţi şi nu neapărat ceva bun sau plăcut. Asta, pentru a fi corect informaţi...

* * *

Acum, dacă sunteţi familiarizaţi cu viaţa şi învăţăturile celor trei celebri iluminaţi pomeniţi mai sus, veţi spune că felul cum s-au iluminat ei n-are nicio legătură cu sfaturile pe care ni le dau. Că ei nu au atins iluminarea practicând ceea ce ne recomandă nouă. Pur şi simplu, ne recomandă să fim aşa cum se simt ei acum.

Aşa este. N-au probat personal dacă sfaturile lor sunt eficiente sau nu. Nici n-ar avea cum, fiindcă nu pot da timpul înapoi. Le aruncă discipolilor, pe care îi lasă să se chinuie cu ele, doar-doar o ieşi ceva. Asta fac toţi învăţătorii spirituali: nu ştiu exact ce, dar îşi dau toată bunăvoinţa. Nu-i blamăm, Doamne fereşte! Sunt şi ei nişte rotiţe în Marele mecanism ceresc. Totul e un experiment divin distractiv; uneori merge strună, dar alteori, hmmm...

meditare 112

În cazul cărţii „Vijnana Bhairava Tantra”, ziceam că sfaturile provin din experienţa directă a 112 iluminaţi. Dar poate că sunt opera imaginaţiei unui mare yoghin, să-l numim „Shiva”, care le-a verificat pe fiecare în parte, obţinând de fiecare dată aceeaşi experienţă de iluminare. De ce nu?!

Dar asta ridică alt semn de întrebare, fiindcă ne arată că el nu era un eliberat, nu trăia permanent starea de iluminare, ci doar din când în când, şi numai dacă practica ceva, cum ar fi metodele descrise în carte. Depindea de ceva, de un ajutor exterior, şi nici aşa nu a obţinut marea realizare pe care o laudă cartea. Sau, cine ştie, poate a obţinut-o după a 112-a încercare; şi abia atunci a finalizat cartea?!

* * *

Însă poate fi vorba şi de o confuzie. Ceea ce obţin yoghinii nu este niciodată Eliberarea (sahaja samadhi, cum îi spunea jnaninul Ramana Maharishi), ci nişte experienţe beatifice supreme (alte forme de samadhi, culminând cu nirvikalpa), ce nu pot fi trăite în experienţa de zi cu zi, ci sunt trecătoare şi cam rare. Sunt nişte experienţe beatifice de supervârf.

Însă, după cum ne arată un joc de cuvinte în limba engleză: Transcending = Trance Ending (transcenderea nonduală înseamnă să ieşi chiar şi din iluzia transei contemplative, care este ultimul obstacol înaintea aperceperii Adevărului). Nu poţi fiinţa ca om trăind în permanenţă în extazul yoghin sau mistic; omeneşte este imposibil – pur şi simplu, te topeşti şi mori dacă experienţa se prelungeşte prea mult timp.

Însă poţi trăi iluminarea permanentă, adică să fii eliberat de eu. Eliberarea de eu înseamnă trăirea continuă a iubirii senine necondiţionate, pacea supremă în mijlocul vieţii obişnuite. Nu e o experienţă trecătoare minunată, ci o stare permanentă minunată.

* * *

Fiecare om este unic şi are propria perspectivă, chiar şi când este iluminat. Aşa este firesc, Dumnezeu vrea să fim diferiţi. Mai mult, suntem egali. Nu există ierarhie spirituală.

Dar asta vei descoperi când vei atinge marea realizare, iluminarea nonduală. Şi tot atunci vei vedea că nu există nicio realizare, că erai de la bun început ceea ce căutai. Realizarea de Sine este, de fapt, Recunoaşterea că dintotdeauna erai Sinele.

Mare taină, fiindcă nu poate fi înţeleasă de minte! Dar, în fond, este foarte simplă, elementară: Nu există decât Unicul, Unimea, Unul, care ia infinitatea de forme aparente. Iar forma umană are privilegiul să înţeleagă acest lucru, întâi intelectual, ca acum, iar apoi direct şi indubitabil.

Sau poate că, la tine, se va petrece în ordine inversă: întâi ca trăire nemijlocită venită din neant, iar apoi, căutând să înţelegi ce s-a întâmplat, vei descoperi explicaţiile nondualiste.

trei maimute

Simbolul înţelepciunii  

«Practica meditaţiei este simbolizată prin cele trei maimuţe, care îşi acoperă ochii, urechile şi gura, pentru a evita lumea fenomenelor.

Practica non-meditaţiei constă în a înceta să mai fii eul care vede, aude sau vorbeşte, în timp ce ochii, urechile şi gura îşi îndeplinesc funcţiile lor în viaţa de zi cu zi.»

Wei Wu Wei („Open Secret”)

Răzvan A. Petre
29 septembrie 2023

< Sus >

Comentariul Laurei

Nu ştiu despre ce carte este vorba, însă nu există metode care să îţi dea iluminarea sau să te ducă la iluminare. Poate pentru că, dacă Libertatea ar avea glas, ar spune: nu îţi pot da libertatea, deoarece doar libertatea există; nu există o închisoare sau o înlănţuire ca să existe Eliberare. Există doar iluzia că eşti un ceva/un cineva separat de Libertate "în timp ce" mereu eşti doar libertate.

Eliberarea este poate ultima iluzie care pare că pune distanţă între Tine/Libertatea şi Tine/Libertatea.

Faptul că Libertatea se crede gândul "eu" este însăşi iluzia şi ea a apărut în chiar Libertatea ce "şi-a luat libertatea" să se contracte în Ea însăşi, poate la maxim, ceea ce a dus la o identificare cu separarea/limita şi, astfel, la o existenţă ca un centru: "eu"... O simplă senzaţie, o simplă iluzie ce se spulberă de la sine când LIBERTATEA, prin propria ei vrere, relaxează această "contracţie energetică" şi CEEA CE ESTE se dezvăluie ca CEEA CE ESTE.

Revenind la metode, ce metodă să te ducă spre Unul, din moment ce doar Unul există?!... Ce metodă şi câte căi parcurgi de la Aici către Aici?!... Ce metodă ţi-l dă pe A FI? Nu eşti deja?!
Toate metodele/căile implică timp, iar timpul nu există; locul lui e în povestea "viaţa mea", în iluzie.

Nimeni nu este înlănţuit, nimeni nu trebuie să se elibereze, doar infinita Libertate există şi în tot şi toate se vede Ea; inclusiv în iluzie este LIBERTATE TOTALĂ.

Cele "n" căi care promit iluminarea sunt "n" căi ce se desfăşoară în vis/povestea despre Viaţă, căci "tărâmul Acesta este un tărâm fără căi/drumuri", tărâmul lui Acasă care toţi îl suntem.
Doar identificarea cu gândul "eu" pare că desparte ASTA de ASTA, deşi doar "pare", deoarece "eu-l" nu există. 🤣🤣🤣

În concluzie toate metodele se adresează "eu-lui/persoanei" şi îi promite eliberarea. Însă "eu" nu există, iar eliberarea cade de la sine; cine să se elibereze, cum poate să se elibereze ceva ce nu există?!

Există doar LIBERTATE infinită...

Laura Averchi, 30 septembrie 2023