<  Cuprins "Despre a trăi în lume"


3. Cum să creăm un ambient favorabil evoluţiei spirituale

Capitolul 3, "Cum să creăm un ambient favorabil evoluţiei spirituale", din cartea dictată mediumului Gina Lake de către Spiritul lui Isus Cristos „Jesus Speaking – On Being in the World” (Isus ne vorbeşte – Despre a trăi în lume) – şi audiobook. Mediumul Gina Lake citeşte mesajul în limba engleză, cu subtitrarea în româneşte (videoclipul este încorporat la sfârşitul acestui articol).

Jesus

3. Cum să creăm un ambient favorabil evoluţiei spirituale

«Sunt sigur că nu v-aţi aşteptat să vă vorbesc despre curăţenia casei, dar acesta este subiectul meu de astăzi. Mă refer nu doar la curăţarea gândurilor, ci şi la curăţarea ambientului personal.

Mediul în care trăiţi este o reflectare a mediului interior în multe privinţe, deşi această afirmaţie ar putea fi interpretată exagerat. Iată ce vreau să spun: Când starea voastră interioară este, în general, liniştită, mediul în care locuiţi este, de asemenea, probabil, liniştit. Şi opusul este adevărat: atunci când mediul exterior este liniştit, el favorizează o stare interioară de linişte.

Cum arată un mediu liniştit? Este orice ambient care vă oferă un sentiment de pace. Asta poate însemna că este neaglomerat şi simplu. Sau ar putea fi plin de lucruri frumoase care evocă serenitatea. Nu există nicio formulă pentru cum să arate un mediu liniştit. Este ceva care vă trezeşte o stare de împăcare.

Pare misterios – ceva care invocă un sentiment de pace interioară. Prin ce magie se realizează? Aproape orice fel de frumuseţe naturală face asta, cum ar fi apusuri de soare, copaci, flori, stânci, nori şi păsări. Şi diversele frumuseţi făcute de mâna omului o pot face, mai ales anumite culori, combinaţii de culori şi forme. Deşi, într-un fel, frumuseţea este în ochii privitorului, totuşi, anumite culori şi forme şi aranjamente sunt considerate universal frumoase şi plăcute, ceea ce aduce pacea, plăcerea şi relaxarea.

Ideea este că vă puteţi îmbunătăţi starea interioară şi, astfel, vă puteţi ajuta evoluţia spirituală, creând în casa voastră sau chiar la locul de muncă un ambient care evocă liniştea, plăcerea şi relaxarea. Majoritatea aveţi în casele voastre camere de lucru care poate că nu evocă liniştea, plăcerea şi relaxarea, deoarece biroul este un spaţiu destinat muncii. Şi e în regulă. Dar măcar aveţi alte spaţii în care puteţi să vă relaxaţi şi să fiţi, pur şi simplu?! Aveţi spaţii care vă fac să vă simţiţi bine, relaxaţi şi ca acasă?!

Nu-i nevoie să fiţi bogaţi pentru a crea astfel de spaţii în casă. Aşa cum tocmai am menţionat, simplitatea conduce în mod natural la relaxare, linişte şi spaţialitate. Lipsa aglomerării dă minţii mai puţin de lucru. Conţinând mai puţine obiecte de care ochii se lovesc şi provoacă gânduri, un ambient aerisit seamănă foarte mult cu a sta cu ochii închişi, ceea ce tinde să liniştească mintea.

Acesta este un motiv pentru care căutătorii spirituali, asceţii, călugării şi călugăriţele sunt adesea încurajaţi să-şi limiteze bunurile. Cu cât aveţi mai multe posesiuni, cu atât trebuie să vă petreceţi mai mult timp întreţinându-le şi vă rămâne mai puţin timp pentru a vă interioriza. Şi, de asemenea, cu cât aveţi mai puţine bunuri, cu atât ambientul vostru seamănă mai mult cu peisajul interior spaţios şi gol al meditaţiei.

Totuşi, numărul obiectelor nu este neapărat un impediment pentru pace, dacă acele obiecte sunt frumoase, plăcute şi induc liniştea. Unii oameni îşi trag multă bucurie şi linişte din lucrurile lor. Lucrurile plăcute din jur îi fac să se simtă în siguranţă, protejaţi, relaxaţi şi fericiţi.

Cu toate acestea, mulţi au în jurul lor o grămadă de obiecte care nu le oferă plăcere sau pace, iar dacă eşti unul dintre acei oameni, atunci chestiunea merită să fie examinată. Îţi plac obiectele din casă? Eşti recunoscător pentru prezenţa lor? Îţi aduc plăcere şi pace? Dacă nu, de ce sunt acolo? Dacă nu sunt deosebit de agreabile, dar sunt practice, este în regulă. Atunci iubeşte-le şi fi-le recunoscător pentru utilitatea lor.

Dacă în casă ai ceva de care nu ai nevoie şi nu-ţi place şi nu-ţi aduce bucurie sau pace, atunci probabil că produce contrariul, fie că eşti conştient sau nu de asta. Ţi-ai dat seama că deţinerea de lucruri de care nu ai nevoie şi care nu îţi plac te apasă psihic şi îţi diminuează bunăstarea spirituală?!

Să vă explic: Unele lucruri vă sunt favorabile, iar altele acţionează împotriva voastră. Într-un sens, ele nu vă aparţin, ci ţin de alt spaţiu, poate rezonează cu altcineva. Numai o persoană extrem de sensibilă poate percepe direct acest lucru, dar aproape oricine îl poate conştientiza, dacă înţelege că totul din ambientul său îi influenţează conştiinţa.

Nu numai oamenii, ci şi obiectele au o anumită energie, care fie susţine conştiinţa, fie nu. Desigur, multe dintre aceste efecte sunt foarte mici, dar efectul unor obiecte poate fi destul de semnificativ, în special cele care au aparţinut altor persoane sau care au ataşate forme-gând negative. Pe de altă parte, unele obiecte au fost infuzate cu o mare dragoste, care, de asemenea, poate fi simţită.

Dacă ambientul are un efect negativ asupra conştiinţei voastre, chiar şi foarte subtil, acest lucru poate fi schimbat destul de uşor. Mulţi oameni spirituali, care-şi doresc un ambient care să reflecte pacea şi frumuseţea adevăratei lor naturi, sunt inspiraţi în mod natural să-şi creeze un astfel de mediu. Totuşi, dacă nu simţiţi această nevoie naturală, cel mai probabil din cauza anumitor condiţionări şi convingeri, atunci ambientul vă poate afecta negativ şi vă va îngrădi să vă relaxaţi şi să fiţi în Prezenţă.

Deci, influenţa acţionează în ambele sensuri: Cei care sunt în legătură cu starea lor naturală tind să-şi creeze un mediu de lucru şi la domiciliu care să o reflecte, dacă este posibil. Iar traiul într-un mediu care reflectă pacea şi frumuseţea stării naturale facilitează starea respectivă.

Acesta este motivul pentru care adesea se sugerează ca meditatorii să-şi creeze o atmosferă specială în camera în care meditează. Sunt încurajaţi să expună poze cu sfinţi sau maeştri iluminaţi pe un altar, flori sau alte obiecte naturale de mare frumuseţe, cum ar fi cristale, culori şi lumini liniştitoare, dar nimic care le poate aminti de lumea exterioară sau de muncă.

Scopul unei astfel de atmosfere este de a facilita simţirea stării voastre naturale, el reflectând pacea, relaxarea şi bucuria stării voastre naturale. Are rolul să vă ajute să vă lăsaţi deoparte ego-ul şi ideile lui despre cine sunteţi, munca voastră şi rolurile voastre în lumea aflată dincolo de uşa camerei, astfel încât să vă puteţi întâlni mai uşor adevăratul vostru Sine.

Oare ambientul de acasă reflectă valorile şi trăirea adevăratului vostru Sine, starea voastră naturală sau, dimpotrivă, valorile şi mentalitatea ego-ului?! De exemplu, televizorul este un simbol al lumii şi perspectivei ego-ului, căci asta se vede mai ales la televizor. Dacă televizorul domină ambientul şi este deschis în majoritatea timpului, acest lucru nu va favoriza trăirea stării voastre naturale.

Pe de altă parte, muzica înălţătoare, imaginile din natură, lucrările artistice frumoase şi obiectele naturale, cum ar fi cristale, flori, scoici, lemnişoare, pietre şi fântâni ornamentale, vă ajută să vă aliniaţi cu adevăratul vostru Sine. Acestea calmează mintea, în loc să o agite.

Lucrurile frumoase şi obiectele naturale au puterea de a vă schimba conştiinţa, dacă le daţi ocazia, adică dacă le daţi lor atenţie în loc să vă pierdeţi în gânduri. Dacă sunteţi prezenţi la astfel de lucruri, ele vă pot aduce în Prezenţă.

Unul dintre motivele pentru care obiectele frumoase şi natura au această putere este că majoritatea oamenilor doresc să acorde atenţie obiectelor frumoase. Pentru că le adoră, le oferă atenţia lor. Şi asta înseamnă că nu vor mai da atenţie realităţii imaginare a minţii. Ei adoră ceea ce se află în faţa lor, în loc să-şi adore gândurile.

Acesta este motivul pentru care este important să aveţi în ambient lucruri pe care le iubiţi. Când eşti înconjurat de lucruri pe care le placi, este mai uşor să fii prezent – să fii aliniat cu adevăratul tău Sine. Dar şi opusul este adevărat: Când eşti înconjurat de lucruri care nu-ţi plac, probabil că te vei contracta sau vei evada în realitatea virtuală a minţii tale. Există două soluţii la această dilemă: Învăţaţi să iubiţi lucrurile din jur sau înconjuraţi-vă cu lucruri pe care le iubiţi.

Ce-ar fi să vă examinaţi ambientul şi să eliminaţi obiectele de care nu aveţi nevoie şi care nu vă plac?! Dacă vă plac lucrurile pe care le aveţi de mult timp, atunci păstraţi-le, dar nu le păstraţi doar pentru că le aveţi de atâta timp. Uneori, a trăi în prezent necesită să renunţaţi la obiectele care vă amintesc de trecut.

Lucrurile din jur care vă amintesc de trecut şi de unele pierderi nu vă aduc niciun folos şi n-au niciun sens. Nici măcar lucrurile care vă amintesc de o glorie trecută nu vă aduc niciun beneficiu şi nu vă ajută conştiinţa. Adeseori, obiectele înlănţuie oamenii de trecut şi de vechile identităţi într-un mod nesănătos.

A fi în prezent în acum înseamnă a lăsa în urmă amintirile şi atracţiile din trecut. Asta nu înseamnă că i-aţi dezonora pe cei pe care i-aţi pierdut sau că aţi întina trecutul sau viaţa, ci că cinstiţi prezentul şi trăirea în realitate – adică ce este adevărat acum. Cel mai bun mod de a onora o persoană decedată este să vă trăiţi viaţă din plin, iar asta înseamnă să trăiţi în aici-şi-acum.

Obiectele trecutului poartă o anumită energie şi vă pot evoca anumite gânduri şi emoţii. În măsura în care vă implicaţi în ele, aceste gânduri şi emoţii vă colorează şi vă modelează momentul prezent şi vă împiedică să simţiţi prospeţimea clipei. Dacă aveţi astfel de obiecte în jurul vostru, fiţi conştienţi că ele chiar vă afectează conştiinţa. Totul influenţează totul.

Dar de ce nu v-aţi pune în jur obiecte care evocă sentimentele superioare ale stării voastre naturale, precum recunoştinţa, pacea, bucuria şi iubirea?! Cum ar arăta un astfel de mediu? Ar fi frumos, curat şi neticsit. Şi de ce este importantă curăţenia şi neaglomerarea? Motivul este practic. Când ochiul vede murdărie sau dezordine, adesea se declanşază condiţionările legate de murdărie şi dezordine, chiar şi la persoanele care cred că nu le deranjează murdăria şi dezordinea. Dacă ceva din mediu declanşează sentimentul că trebuie curăţat sau aranjat, atunci odihna, relaxarea şi starea de pace devin mai dificil de obţinut. Un ambient îngrijit, curat şi ordonat este odihnitor pentru toată lumea. Într-un mediu în care se pare că nu mai trebuie făcut nimic îţi este mai uşor să nu faci nimic şi doar să fii. Este mai liniştitor şi mai odihnitor să te uiţi în gol, la nimic, decât să te uiţi la o grămadă de hârtii, de exemplu. Desigur, acest efect este subtil, dar există, iar conştientizându-l, veţi putea lua măsuri pentru a vă limpezi şi curăţa spaţiul.

Mai există şi un alt avantaj dacă faceţi asta. Vă simţiţi bine. De ce vă simţiţi bine? Pentru că sunteţi condiţionaţi să vă relaxaţi şi să vă simţiţi bine în mijlocul ordinii, frumuseţii şi curăţeniei. La nivel de instinct elementar, la fel cum animalele construiesc cu atenţie un cuib sau o vizuină şi le menţin curate, şi voi sunteţi programaţi să faceţi acelaşi lucru. Împotrivindu-vă acestei programări, veţi simţi un anume disconfort. Uneori, trebuie să vă urmaţi condiţionările, pentru că ele există. Chiar dacă vă spuneţi „asta nu mă deranjează”, sunt şanse să vă deranjeze. Mediul înconjurător vă afectează conştiinţa şi capacitatea de a fi în prezent.

Vă rog să faceţi tot ce puteţi pentru a vă crea un ambient care să încurajeze şi să reflecte starea voastră naturală. Făcând acest lucru, de asemenea, vă declaraţi sinceritatea şi dedicarea faţă de calea spirituală.

Vă mulţumesc pentru dorinţa voastră de a depune eforturi ca să vă elevaţi conştiinţa. Eu sunt mereu alături de voi.»

traducere de Răzvan A. Petre
24 ianuarie 2022

< Sus >

Link-ul: https://www.youtube.com/watch?v=4t7RUcuVHPg

Videoclipul subtitrat provine din varianta originală în engleză, publicată ca lectură audio în 28 iulie 2019.