<  Cuprins "Despre a trăi în lume"


6. Jocul vieţii şi cum să te bucuri de viaţă

Capitolul 6, "Jocul vieţii şi cum să te bucuri de viaţă", din cartea dictată mediumului Gina Lake de către Spiritul lui Isus Cristos „Jesus Speaking – On Being in the World” (Isus ne vorbeşte – Despre a trăi în lume) – şi audiobook. Mediumul Gina Lake citeşte mesajul în limba engleză, cu subtitrarea în româneşte (videoclipul este încorporat la sfârşitul acestui articol).

Jesus

6. Jocul vieţii şi cum să te bucuri de viaţă

«V-ar fi de folos să priviţi viaţa ca pe un joc. Nu spun că viaţa ar fi lipsită de sens sau ar fi doar pentru plăceri ori frivolităţi. Nu aşa este viaţa ca un joc, ci în multe alte feluri. Să vă explic.

Una dintre cele mai mari asemănări este că, fie că joci un joc, fie că eşti implicat în viaţă, trăieşti doar în prezent şi nu ştii ce se va întâmpla în momentul următor. Când joci un joc, te pierzi în el şi în plăcerea de a nu şti ce se va întâmpla în continuare. Eşti absorbit de joc, nu în gânduri despre trecut sau viitor sau orice altceva fără legătură cu jocul. Tot aşa este şi cu viaţa când eşti implicat în ea şi nu te pierzi în realitatea virtuală a minţii.

Atunci când joci un joc, eşti curios şi interesat de ceea ce se întâmplă în joc. Ce carte vei trage în continuare? Vei reuşi să loveşti următoarea minge? Vei reuşi să bagi mingea în gaură sau la coş? Ce vor face ceilalţi jucători?

Nu ştii, şi tocmai asta-i distractiv într-un joc. Dacă ai şti aceste lucruri, nu te-ai mai deranja să joci. Distracţia constă în a nu şti ce va aduce următorul moment. La fel e şi cu viaţa. Nu ştii cu adevărat ce va urma în viaţă, şi de aici vine distracţia.

Dar pentru mintea egotică, viaţa pare destul de previzibilă şi, prin urmare, obişnuită şi neinteresantă. Acest lucru e cauzat, în parte, de faptul că mintea face o mulţime de presupuneri despre viaţă. Presupune că viaţa va semăna cu ce a fost. Şi multe dintre presupunerile minţii sunt adevărate: soarele răsare în fiecare dimineaţă şi apune în fiecare seară. Zilele pot fi destul de asemănătoare: vă treziţi, vă spălaţi pe dinţi, luaţi micul dejun, vă îmbrăcaţi şi mergeţi la serviciu, într-o ordine şi un mod asemănător.

De multe ori, doar lucrurile mărunte se schimbă de la o zi la alta: mâncaţi un mic dejun diferit, purtaţi haine diferite, vedeţi oameni şi maşini diferite în drum spre serviciu. Dar asta nu-i suficient pentru ca mintea să considere viaţa a fi extraordinară. Ar trebui ca lucrurile să fie mult mai diferite pentru a trezi mintea din plictiseală, motiv pentru care multor oameni le place să călătorească. Călătoriile trezesc adesea o stare de prospeţime a vieţii, o senzaţie de extraordinar şi un sentiment de încântare.

Deşi viaţa pare să fie interesantă pentru minte prin ceea ce se petrece, acesteia plăcându-i evenimentele dramatice, totuşi, nu neapărat aceste întâmplări fac ca viaţa să fie minunată, distractivă sau interesantă. Oamenii pot ajunge într-un mediu foarte diferit faţă de cel cu care sunt obişnuiţi şi, totuşi, să sufere de plictiseală sau de nefericire. Pentru ca să te simţi bine şi viaţa să fie distractivă şi interesantă, este nevoie de altceva decât simpla schimbare. Trebuie să priveşti cu alţi ochi.

Ego-ul priveşte viaţa şi spune: “O, asta, am văzut asta, ştiu asta” şi apoi nici nu mai priveşte cu adevărat. Priveşte pe lângă sau îşi vede doar ideile sale despre asta. Pe de altă parte, Divinul din tine, priveşte viaţa cu ochi proaspeţi. Nu presupune niciodată că vede ceva ce a mai văzut înainte, pentru că nu se gândeşte la trecut atunci când priveşte. Vede totul pentru prima dată, şi asta este adevărata vedere.

Orice apare în viaţă este ceva inedit, nu ai mai văzut niciodată lucrurile exact aşa cum le vezi acum. Un motiv ar fi acela că starea ta interioară este mereu în schimbare. Deci, chiar dacă peisajul din faţa ta nu se schimbă prea mult, tu îl vei simţi diferit, în funcţie de starea ta de spirit.

Dacă eşti foarte prezent, adâncit în Prezenţă, atunci, indiferent la ce te uiţi, va părea frumos, încântător, fermecător, dulce, iar inima ta va simţi iubire şi recunoştinţă.

Dacă nu eşti prezent, ci identificat cu ego-ul tău, atunci probabil că nimic din ceea ce vezi nu te va face să te simţi astfel, deşi ceva neobişnuit de uluitor ar putea să te scoată din acea stare de somnambulism şi să te aducă în Prezenţă.

Modul în care simţi viaţa e legat de starea ta interioară. Starea ta interioară, nu conţinutul experienţei determină dacă te vei bucura sau nu de ceea ce trăieşti.

Şi ne întoarcem la metafora jocului. Atunci când joci un joc, presupunând că te implici cu totul în el, eşti prezent, ceea ce înseamnă că eşti extrem de atent, pentru că eşti curios de ceea ce se va întâmpla în continuare. Această stare de curiozitate şi de atenţie acută este Prezenţa – sau te va aduce în Prezenţă – care este starea ta naturală, starea în care eşti menit să îţi trăieşti viaţa. Mintea egotică, care pretinde că ştie ce se va întâmpla în continuare şi, prin urmare, nu este curioasă ce-i în prezent, te îndepărtează de starea ta naturală. Tocmai această lipsă de curiozitate face diferenţa dintre rai şi iad.

Poate fi exagerat să spunem că starea de conştiinţă egotică este infernală. Cu siguranţă, ea poate fi, dar cel mai adesea, este doar o stare de nemulţumire şi plictiseală. Nu este deloc distractiv să crezi că ştii ce se va întâmpla în continuare sau să presupui că această clipă nu oferă nimic nou sau interesant. Dar cât de diferită devine lumea când nu mai presupui asta, ci vezi lumea ca un copil, cu curiozitate şi prospeţime!

Poţi recăpăta curiozitatea şi privirea proaspătă a unui copil dacă descoperi minciuna pe care o lansează mintea, anume că în momentul prezent nu s-ar întâmpla nimic interesant. Acesta este unul dintre beneficiile meditaţiei, care te învaţă să priveşti viaţa din afara perspectivei şi interpretărilor minţii tale.

Mintea egotică, vocea din capul tău, îţi spune ce să gândeşti despre orice. Iar unul dintre lucrurile pe care ţi le spune este “Asta-i plictisitor, am mai văzut asta înainte”. În acest fel, vocea din capul tău minimalizează experienţa pe care o trăieşti – sau experienţa pe care ai putea să o trăieşti, dacă ai fi prezent – ceea ce te împiedică să ai parte de întreaga splendoare a experienţei.

Vocea din cap te îndepărtează de viaţă, ceea ce-i elimină savoarea, bucuria şi frumuseţea. Crezând minciuna că momentul prezent nu este interesant, vei rămâne într-o stare de nemulţumire şi vei căuta mulţumirea în altă parte, în special în gândurile şi dorinţele tale. Această credinţă te determină să nu iei în consideraţie clipa prezentă şi să-ţi îndrepţi atenţia către gânduri.

Dacă crezi această minciună, că momentul prezent nu are nimic să-ţi ofere, atunci vei rata adevărul că momentul prezent este plin de frumuseţe, iubire şi pace.

Fiind prezent şi atent la ceea ce se întâmplă aici şi acum te aduce într-o stare de graţie, o stare de mulţumire, bogăţie şi plenitudine, diferită de tot ceea ce ai putea trăi în starea de conştiinţă egotică. A fi prezent este o altă stare de conştiinţă, în care trăieşti totul şi fiecare respiraţie ca pe un dar. Aşa trăieşte cel care este trezit sau iluminat şi aceasta este adevărata experienţă, starea ta naturală. Fiecare clipă este miraculoasă. Spiritualitatea înseamnă să te întorci la starea ta naturală şi să trăieşti în ea. Înseamnă să te bucuri de viaţă ca de o aventură, ca de jocul care este.

Şi am ajuns la un alt motiv pentru care viaţa este ca un joc şi de ce jocurile şi viaţa sunt distractive. Da, viaţa este distractivă. Din starea ta naturală, din această stare de copil, viaţa este distractivă, pentru că îţi aduce provocări care îţi testează şi îţi întăresc abilităţile. Jocurile fac, şi ele, acelaşi lucru. Jocurile sunt un mod de a-ţi dezvolta şi testa abilităţile. Cu cât joci mai mult un joc, cu atât devii mai bun la el. Asta-i distractiv. Iar acest lucru este valabil şi pentru viaţă. Cu cât trăieşti mai mult, cu atât devii mai bun la jocul vieţii.

Este distractiv să îţi dezvolţi abilităţile, să înveţi lucruri noi, să devii mai înţelept, să controlezi lucrurile, să depăşeşti dificultăţile. Este distractiv să descoperi cum să trăieşti bine. Despre asta-i vorba, de fapt, în jocul vieţii. Eşti menit să descoperi cum să trăieşti bine, cum să-ţi trăieşti viaţa cu curaj, dragoste şi pace în inimă, cum să fii eroul vieţii tale.

Am scris despre acest lucru în cartea mea “O viaţă eroică”. Cheia pentru a putea trăi eroic este să ieşi din versiunea minţii tale despre realitate. Mintea ta îţi spune, într-un fel: “Nu da atenţie vieţii, fii atent la ce îţi spun eu despre viaţă!”. Astfel, mintea te separă de realitate şi îţi oferă în schimb o realitate falsă, imaginată şi nefericită.

În starea de conştiinţă egotică, eşti atent la ceea ce relatează mintea despre momentul prezent şi, de cele mai multe ori, despre o grămadă de alte lucruri. Nu eşti atent la ce există aici şi acum şi, prin urmare, nu trăieşti aici şi acum. Nu trăieşti, pur şi simplu.

Nu trăieşti realitatea, ci doar gândurile tale despre ea şi despre o mulţime de alte lucruri. Este amuzant faptul că fiinţele umane trebuie să înveţe să trăiască, pur şi simplu. Trebuie să înveţe cum este realitatea, fără interpretările minţii asupra ei. În mod prestabilit, crezi ce-ţi spune mintea despre ceea ce vezi, auzi şi simţi şi despre orice altceva. Mintea are o părere despre orice. Ea evaluează şi spune o poveste şi dă o interpretare personală experienţelor. Aceste evaluări şi poveşti nu sunt specifice experienţei. Experienţa este doar ceea ce este. Dar mintea colorează experienţa, această fi-ire, şi o schimbă evaluând-o şi făcând o naraţiune despre ea.

Dacă interpretările minţii ar fi utile, înţelepte, pătrunzătoare şi pozitive, atunci n-ar fi o problemă. Numai că interpretările minţii sunt chiar opuse de cele mai multe ori, adesea fără ca oamenii să îşi dea seama, căci oamenii nu îşi pun suficient de mult la îndoială gândurile pentru a vedea cât de mult rău le provoacă. Sunteţi programaţi să nu vă puneţi la îndoială propriile gânduri.

Evident, ieşirea din această dilemă este să vă puneţi la îndoială gândurile. Analizaţi-le şi întrebaţi-vă: “Oare am nevoie de acest gând? Este el adevărat? Este folositor?”. Aşa puteţi scăpa de condiţionările şi programarea voastră. Atunci apare posibilitatea de a vedea viaţa ca nouă, cu o privire proaspătă. Atunci viaţa poate începe să fie distractivă, pentru că mintea nu o mai interpretează ca fiind neplăcută.

Dacă examinaţi vocea din capul vostru, veţi descoperi că mintea voastră egotică doreşte, în esenţă, ca viaţa să fie altfel decât este: idealizată, să-i placă ego-ului şi să-l facă să se simtă bine. În esenţă, asta vrea ego-ul, vrea să se simtă bine conform definiţiei sale, vrea să se simtă bine în pielea sa. Ego-ul vrea ca viaţa să se conformeze dorinţelor, viselor şi imaginaţiilor sale, dar viaţa nu este o fantezie care poate fi manipulată prin gânduri. Viaţa este reală şi este aşa cum este. Iar gândurile nu pot schimba acest lucru, aşa cum nu pot nici măcar muta un creion prin cameră. Viaţa nu poate fi schimbată dorind, imaginând şi visând că ar fi altfel.

Vă aflaţi aici pentru a participa din plin la acest joc al vieţii, în care fiecare moment este nou şi se transformă în altceva, ceva imprevizibil. În viaţă, învăţaţi să cântaţi după ureche şi învăţaţi din fiecare alegere pe care o faceţi. Viaţa vă modelează comportamentul şi voi modelaţi viaţa, şi este foarte interesant şi distractiv de văzut ce va ieşi din asta.

Aşa că, dragii mei, priviţi în interiorul vostru şi descoperiţi acel ceva care, deja şi dintotdeauna, se bucură de viaţă aşa cum este ea. Acela este ceea ce sunteţi cu adevărat. Trăiţi ca acela! Bucuraţi-vă, iubiţi şi fiţi pe pace! Eu sunt cu voi mereu.»

traducere de Răzvan A. Petre
29 ianuarie 2022

< Sus >

Link-ul: https://www.youtube.com/watch?v=j8fdtdICA2U

Videoclipul subtitrat provine din varianta originală în engleză, publicată ca lectură audio în 18 august 2019.