<  Cuprins "Despre a trăi în lume"


8. Să spui „da” vieţii înseamnă, uneori, să spui „nu”

Capitolul 8, «Să spui „da” vieţii înseamnă, uneori, să spui „nu”», din cartea dictată mediumului Gina Lake de către Spiritul lui Isus Cristos „Jesus Speaking – On Being in the World” (Isus ne vorbeşte – Despre a trăi în lume) – şi audiobook. Mediumul Gina Lake citeşte mesajul în limba engleză, cu subtitrarea în româneşte (videoclipul este încorporat la sfârşitul acestui articol).

Jesus

8. Să spui „da” vieţii înseamnă, uneori, să spui „nu”

«Sufletul tău are anumite scopuri de atins şi lecţii de primit şi are un anumit destin care se derulează prin intermediul acestui personaj care crezi că eşti “tu”. Există multe moduri prin care pot fi realizate aceste scopuri, lecţii şi destin. În orice moment, există adesea mai multe posibilităţi de a face sau a nu face ceea ce ar fi bine pentru sufletul tău.

Este important să înţelegi că nu există doar o singură cale care ţi se potriveşte. Există mai multe căi din care poţi alege şi care te pot conduce acolo unde sufletul tău vrea să ajungi.

Cu toate acestea, unele căi, cele spre care te dirijează vocea din capul tău, s-ar putea să nu îndeplinească obiectivele, lecţiile şi destinul sufletului tău, deşi ea nu este întotdeauna în dezacord cu sufletul. De obicei, sufletul se poate folosi de ceea ce alegi sub influenţa vocii din cap, dar uneori aceasta te sfătuieşte contrar scopurilor, lecţiilor şi destinului sufletului tău, caz în care sufletul ar putea fi nevoit să intervină pentru a te orienta pe o cale mai potrivită şi mai plină de satisfacţii. În fiecare zi, ţi se prezintă multe oportunităţi şi idei, iar tu trebuie să alegi pe care le vei urma. Unele îţi vin de la vocea din capul tău sau de la vocea din capul altor persoane, în timp ce alte idei şi oportunităţi provin din informaţiile pe care le găseşti în cărţi, pe internet sau de la alţii. Toată lumea este bombardată cu nenumărate idei şi oportunităţi şi, prin urmare, există multe căi posibile dintre care să alegi. Totuşi, cele care sunt în concordanţă cu obiectivele, lecţiile şi destinul sufletului tău vor ieşi în evidenţă faţă de celelalte prin felul în care le simţi. Acele idei sau oportunităţi aprind un beculeţ în mintea ta, ca să zicem aşa. Ceva îţi stârneşte entuziasmul şi îţi trezeşte interesul, iar tu simţi acest lucru destul de concret.

Nu este atât de dificil să conştientizezi când se petrece acest lucru, pentru că senzaţia este destul de frapantă. Totuşi, senzaţia poate dispărea atât de repede din conştiinţa ta, încât o uiţi şi nu mai acţionezi în consecinţă. Deşi apropo-urile vieţii sunt destul de evidente, ele pot fi uşor trecute cu vederea şi înlocuite cu alte considerente. Tocmai aici intervine mintea egotică, vocea din capul tău. Aceasta, precum şi minţile egotice ale altora, este singura ce poate trece cu vederea şi anula micile imbolduri şi revelaţii venite de la suflet.

Fără vocea din capul tău şi fără opiniile egotice ale altor oameni, nimic nu te-ar împiedica să-ţi urmezi Inima. Ai acţiona întotdeauna în conformitate cu Inima, cu aceste imbolduri subtile intuitive, căci aşa comunică sufletul cu tine.

Există două forţe care acţionează în viaţa ta: dorinţele şi planurile ego-ului sau cele ale Inimii ori sufletului. Uneori, ele nu sunt în contradicţie, dar, de cele mai multe ori, sunt. Cât de uşoară ar fi viaţa dacă n-ar fi aşa, dar aşa stau lucrurile pe planeta Pământ! Viaţa este o provocare şi numai vocea ego-ului din capul tău o face să fie astfel. Aşa este făcut proiectul şi trebuie să te descurci cât de bine poţi.

Te va ajuta simpla cunoaştere a faptului că vocea din capul tău este a ego-ului, care nu poate fi de încredere. Uneori, această voce este neutră sau pozitivă şi, prin urmare, nepericuloasă, ceea ce te face să capeţi încredere în ea mai mult decât ar trebui. Dar, de cele mai multe ori, vocea din cap te împinge spre obiective superficiale, pe care le poţi depista cu uşurinţă ca fiind egotice: mai mulţi bani, mai multă putere, un statut social mai înalt, mai multă siguranţă, să ai dreptate, să fii superior, să fii cel mai bun. Ştii bine despre ce vorbesc. Ego-ul vrea aceste lucruri, pentru că se teme de viaţă. Ego-ul se teme să trăiască în lume fără să aibă sau să fie aceste lucruri. Crede că ele ar fi secretul unei vieţi fericite, însă adevărul este că tocmai ego-ul face viaţa mai grea decât ar trebui. Atât este de limitată cunoaşterea şi înţelegerea sa a vieţii.

Poate că ego-ul ştie cum să obţină bani şi putere şi alte lucruri pe care le doreşte, dar nu ştie nimic despre adevărata fericire. Aşa că, ascultând exclusiv de ego, nu vei obţine decât ceea ce vrea ego-ul – dacă vei reuşi chiar şi asta.

Unii oameni se mulţumesc să obţină ceea ce vrea ego-ul. Sufletele lor încă învaţă cât de limitate sunt aceste dorinţe, dar este o etapă necesară înainte ca un suflet să fie gata să ceară de la viaţă mai mult decât atât, înainte de a fi pregătit să afle adevăratul secret al vieţii. Trebuie să treacă multe, multe vieţi înainte ca un suflet să fie pregătit a afla adevărul despre viaţă. Mai întâi, trebuie să se sature de viaţa dirijată de ego şi să fi împlinit destule dorinţe ale ego-ului, pentru a înţelege că asta nu-i suficient pentru a fi fericit. Voi sunteţi deja pe o cale spirituală, deci nu mai sunteţi conduşi în primul rând de ego. Sufletul vostru este pregătit pentru o experienţă de viaţă mai împlinită şi mai profundă şi mă bucur pentru voi, pentru că acum este posibil să aveţi o viaţă cu adevărat fericită, una plină de recompense autentice şi iubire adevărată.

Care sunt recompensele autentice? Bucuria de a te îndrăgosti de viaţă, bucuria de a avea nişte oameni care te iubesc şi te respectă, bucuria de a-i iubi necondiţionat pe ceilalţi, bucuria de a simţi recunoştinţă pentru viaţă şi pentru tot ceea ce îţi aduce ea, chiar şi pentru dificultăţi. Acesta este adevăratul succes şi de aici vine adevărata fericire. Este un lucru minunat să te simţi, în sfârşit, împăcat cu viaţa, să o iubeşti şi să îi iubeşti pe cei care îţi ies în cale, să nu mai fii nemulţumit şi să nu mai ai mereu nevoie de altceva în plus pentru a fi fericit. Este un lucru minunat să te poţi bucura de cele mai mărunte plăceri: soarele care-ţi mângâie faţa, o pasăre colibri care-ţi bâzâie pe la ureche, frumuseţea culorilor unei flori, bucuria de a putea merge, cânta şi dansa şi de a influenţa viaţa în diverse moduri, bucuria de a fi viu.

Pentru a ajunge la această stare de bucurie şi împăcare cu viaţa, va trebui să înveţi să spui “da” la ceea ce îţi aduce viaţa. Dar va trebui, de asemenea, să înveţi să spui “nu” lucrurilor care nu sunt aliniate cu scopurile, lecţiile şi destinul sufletului tău. Uneori, a spune “da” vieţii înseamnă a spune “nu” fie cuiva, fie unei posibilităţi. Dacă eşti în armonie cu viaţa, va fi evident care oportunităţi sunt potrivite pentru tine, pentru sufletul tău, şi care nu sunt.

Însă dacă te identifici cu vocea din cap, nu va fi uşor să stabileşti acest lucru. Vocea din cap se pricepe foarte bine să te convingă să priveşti viaţa în felul ei şi să te convingă să nu-ţi urmezi Inima. Prin “urmarea Inimii” înţeleg să urmezi îndrumările intuitive, nu emoţiile.

Cel mai bun mod de a te antrena să-ţi urmezi Inima este să meditezi zilnic. Cu cât meditezi mai mult, cu atât mai uşor îţi va fi să deosebeşti ceea ce vrea Inima de ceea ce vrea ego-ul. Nu este chiar atât de dificil să faci diferenţa, dar va fi dificil să rămâi fidel Inimii, dacă eşti încă foarte identificat cu mintea egotică, deoarece aceasta din urmă va folosi frica pentru a te face să crezi că ea are dreptate şi că intuiţiile tale nu sunt de încredere, pe când exact opusul este adevărat.

Fără o practică zilnică a meditaţiei, va fi dificil să-ţi învingi tendinţa automată de a te încrede în vocea din cap. Meditaţia îţi modifică tendinţa implicită, te învaţă să vezi viaţa prin ochii Sinelui divin, în loc de ochii sinelui egotic. Diferenţa dintre aceste două moduri de a vedea şi de a fi este, în esenţă, aceasta: mintea egotică spune “nu” vieţii, în timp ce Sinele divin spune “da” vieţii, “da” la ceea ce există. Iar asta înseamnă că, atunci când eşti identificat cu mintea egotică, te simţi nemulţumit, nefericit sau supărat pe viaţă, considerând că ea nu decurge aşa cum vrei tu. Chiar şi atunci când îţi merge destul de bine, ego-ul nu este mulţumit, pentru că spune “Nu, nu asta, vreau aia în loc de asta” sau “Vreau mai mult din asta”. El respinge ceea ce există deja pentru altceva mai mult sau mai bun sau diferit. Problema este că mai mult sau mai bun sau altceva diferit nu face parte din realitate şi astfel suferi din cauza a ceea ce nu ai, în loc să te bucuri de ceea ce ai.

Pe de altă parte, Sinele divin este mulţumit de viaţă, iubeşte existenţa şi salută ceea ce-i aduce viaţa, chiar dacă nu-i ceva plăcut din punctul de vedere al minţii egotice. Sinele divin este mulţumit de viaţă şi capabil să o iubească, pentru că o acceptă. Asta nu înseamnă că Sinele divin stă pasiv în faţa vieţii, de exemplu, el nu acceptă abuzul, ci acceptă doar faptul că se întâmplă un abuz, dacă cumva se întâmplă, şi apoi se îndepărtează de el. Sinele divin te îndeamnă să faci ceea ce trebuie să faci pentru a-ţi gestiona bine viaţa, dar acceptă că, în acel moment, viaţa este aşa cum este.

Pentru a fi în armonie cu Sinele tău divin, nu trebuie să-ţi placă ceea ce se întâmplă. Trebuie să accepţi doar că lucrurile sunt aşa cum sunt. Spre deosebire de ego, Sinele divin nu face nicio evaluare a ceea ce există deja, motiv pentru care nu suferă. El doar face ceea ce trebuie făcut, fără păreri de genul “Îmi place” sau “Nu-mi place”. Aceste două propoziţii conduc la suferinţă.

Odată ce te fixezi pe poziţia că îţi place sau că nu-ţi place ceva, vei suferi, dacă nu imediat, atunci mai târziu, când ceea ce îţi place va dispărea şi va fi înlocuit cu ceva ce nu-ţi place.

A spune “da” vieţii nu înseamnă să spui “da” la orice îţi iese în cale. Ci înseamnă să accepţi că ţi-a ieşit în cale şi apoi să decizi ce vei face în legătură cu treaba asta. De exemplu, dacă cineva îţi cere să faci ceva, iar treaba asta nu-ţi miroase a bine, atunci vei accepta că acea solicitare a ieşit din fluxul vieţii, dar accepţi şi faptul că tot din flux vine şi acel “nu” din partea ta, fără să te simţi vinovat sau derutat.

Ego-ul simte adesea o dificultate de a spune “nu” solicitărilor oamenilor, pentru că vrea sprijinul lor sau crede că ar trebui să spună “da”. Dar, uneori, răspunsul corect este “nu”, pentru că te lasă să-ţi investeşti timpul şi energia în altceva mai adecvat şi mai satisfăcător.

A spune “da” vieţii înseamnă a spune “da” ocaziilor de a sluji şi de a dărui în moduri plăcute, importante şi mulţumitoare pentru suflet şi va trebui să spui “nu” lucrurilor care nu sunt aşa, căci altfel nu vei avea energie sau timp pentru cele care sunt astfel. Oamenii spirituali au confundat adesea bunătatea cu a te face preş în faţa altora. Poţi fi bun şi, în acelaşi timp, să spui “nu”. Poţi spune “nu” cu bunătate şi poţi fi bun cu tine însuţi, spunând “da” doar acelor lucruri care ţi se potrivesc, adică cele care îţi aduc bucurie.

Nu spun că ar trebui să mergi la dentist sau să te ocupi de diverse obligaţii doar atunci când simţi plăcerea să le faci. Nimănui nu-i place să meargă la dentist sau să se ocupe de anumite obligaţii. A spune “da” acestor treburi înseamnă, pur şi simplu, să le faci atunci când trebuie făcute, fără prea multe argumente, lamentări sau sentimentul de victimizare, care fac viaţa mult mai dificilă şi mai neplăcută decât ar fi cazul.

Sinele tău divin face, pur şi simplu, treburile care trebuie făcute, fără comentariile negative ale minţii. Iar când acţionezi astfel, descoperi că simţi bucurie chiar şi în aceste lucruri. Sinele divin iubeşte totul. Poate că ideea de a iubi totul este prea greu de acceptat pentru ego. Nu poate înţelege cum ar putea Sinele divin să iubească totul. Să zicem atunci că Sinele divin acceptă orice este şi că această acceptare este o îmbrăţişare iubitoare a vieţii, o dorinţă de a avea orice experienţă pe care viaţa o consideră necesară.

Este întotdeauna posibil să găseşti în interiorul tău acel spaţiu care acceptă orice se întâmplă aici şi acum. Nu este necesar să accepţi orice de-a lungul timpului, sau tot ceea ce s-ar putea întâmpla sau s-a întâmplat vreodată. Ţi se cere să accepţi numai că acest moment arată acum exact aşa cum arată. La ce bun să nu accepţi asta?! Ar fi o prostie să nu accepţi ceea ce este, căci asta nu ar face decât să te facă nefericit.

Aşa că, dragii mei, acceptaţi ceea ce este şi, apoi, din această stare de acceptare, decideţi ce veţi face mai departe cu ceea ce este. Voi sunteţi co-creatori ai fiecărui moment prin alegerile voastre. Deci alegeţi cu înţelepciune şi nu lăsaţi vocea din capul vostru să aleagă în locul vostru.

Vă mulţumesc că aţi fost aici, cu mine. Eu sunt cu voi mereu.»

traducere de Răzvan A. Petre
1 februarie 2022

< Sus >

Link-ul: https://www.youtube.com/watch?v=01N4VqXmhCo

Videoclipul subtitrat provine din varianta originală în engleză, publicată ca lectură audio în 1 septembrie 2019.