<  Cuprins "Despre a trăi în lume"


10. Găsirea scopului vieţii

Capitolul 10, "Găsirea scopului vieţii", din cartea dictată mediumului Gina Lake de către Spiritul lui Isus Cristos „Jesus Speaking – On Being in the World” (Isus ne vorbeşte – Despre a trăi în lume) – şi audiobook. Mediumul Gina Lake citeşte mesajul în limba engleză, cu subtitrarea în româneşte (videoclipul este încorporat la sfârşitul acestui articol).

Jesus

10. Găsirea scopului vieţii

«Fiecare om are locul său în lume. Fiecare om este aici cu un scop. Locul în care te-ai născut spune adesea ceva despre rostul tău pe lume, despre lecţiile şi despre scopul tău. Locul şi familia în care te-ai născut sunt alegeri critice pentru suflet, deoarece acestea pregătesc terenul şi creează un mediu, inclusiv oportunităţi şi, eventual, limitări, care te modelează, cel puţin în primii ani de viaţă, când se formează o mare parte din condiţionările umane.

Nu oricine îşi recunoaşte scopul vieţii sau locul său în lume şi nici alţii nu i-l recunosc. Mulţi fac greşeala de a crede că scopul vieţii ar trebui să fie evident şi se plâng de faptul că nu ştiu care este al lor. Dar multe scopuri ale vieţii nu sunt deloc evidente şi s-ar putea să nu fie cunoscute niciodată.

Uneori, scopul sau “rostul” cuiva nu este deloc o anumită ocupaţie, ci să trăiască, pur şi simplu, acolo unde este şi să fie cine este în acel loc şi să înveţe ceva din asta. Scopul vieţii multora nu are nimic de-a face cu modul în care îşi câştigă pâinea sau chiar cu modul în care îşi petrec timpul, caz în care ocupaţia şi chiar talentele lor ar putea să nu conteze pentru planul sufletului lor, decât dacă împiedică realizarea planului sufletului într-un fel sau altul.

Scopul vieţii multor oameni este să tragă învăţături dintr-o anumită lecţie sau mai multe. De exemplu, rostul lor ar putea fi să echilibreze o karmă sau să înveţe să iubească mai profund sau să fie mai responsabili, mai răbdători sau mai buni. Toate calităţile bune ale naturii umane se dezvoltă prin “loviturile dure” de la şcoala vieţii. Cele mai multe dintre aceste calităţi, cum ar fi responsabilitatea, răbdarea şi bunătatea, se capătă suportând mai întâi consecinţele faptului de a nu le avea. Există nenumărate lecţii pentru a deveni o fiinţă umană mai bună şi mai eficientă, pe care fiecare trebuie să le înveţe în numeroasele sale vieţi.

Nu trebuie să vă faceţi griji că nu vă îndepliniţi scopul vieţii. Majoritatea oamenilor şi-l îndeplinesc, într-un fel sau altul, indiferent dacă sunt conştienţi sau nu de acest scop. Sunteţi programaţi să îndepliniţi un scop în viaţă. Ceea ce vreau să spun este că vi se oferă un mediu, oportunităţi, o personalitate şi impulsuri pentru a face anumite lucruri şi nu altele. Sufletul se asigură că vă îndepliniţi scopul vieţii oferindu-vă îndrumări intuitive, aducându-vă oportunităţi şi oameni care vă vor ajuta şi, de asemenea, punându-vă piedici atunci când vă îndreptaţi în direcţii care nu sunt propice îndeplinirii acestuia.

Ca să nu vă îndepliniţi scopul vieţii, ar trebui să acţionaţi contrar impulsurilor înnăscute, a personalităţii, înclinaţiilor, talentelor şi intuiţiei voastre şi să refuzaţi nişte ocazii evidente. Rareori se întâmplă asta. Doar cei care suferă foarte mult, care nu mai simt legătura cu intuiţia, bucuria, entuziasmul, talentele şi înclinaţiile lor, s-ar putea opune tendinţelor naturale care îi determină pe majoritatea oamenilor să îşi îndeplinească scopul vieţii. Atunci când oamenii se simt foarte loviţi, ar putea să nu ţină cont de imboldurile lor interioare şi să se teamă de a profita de oportunităţile şi darurile care le apar în cale, care au menirea de a-i ajuta să-şi îndeplinească scopul vieţii.

Iar când se întâmplă asta, de obicei, devin foarte nefericiţi şi deprimaţi. Această suferinţă este modul în care viaţa vă spune că trebuie să vă schimbaţi modul de gândire şi alegerile. Viaţa este foarte amabilă în acest fel, arătându-vă, prin suferinţă, care gânduri sunt adevărate şi care sunt false şi pe care drum să mergeţi sau nu. Alegeţi să mergeţi întotdeauna în direcţia care vă aduce bucurie, nu cea care vă înfricoşează. Îndepărtaţi-vă de gândurile şi alegerile care vă provoacă suferinţă şi mergeţi spre cele ce vă aduc bucurie.

Având în vedere că majoritatea oamenilor îşi îndeplinesc sau îşi vor îndeplini scopul vieţii, tot ce trebuie să faceţi este să fiţi atenţi la oportunităţile pe care vi le-a oferit viaţa până acum şi ce anume vă pasionează şi veţi înţelege care ar putea fi scopul vieţii voastre. Sau uitaţi-vă la ceea ce deja aţi învăţat şi aţi câştigat din provocările vieţii. Cum aţi evoluat? Este posibil ca acea creştere personală să fie legată de lecţiile de viaţă şi, eventual, de scopul vieţii. Dar, aşa cum am spus, nu trebuie neapărat să ştiţi care este scopul sau care sunt lecţiile voastre, deşi dacă aveţi o idee în acest sens, adesea, vă va folosi pentru a vă putea “lăsa duşi de val” şi a nu vă împotrivi planului vieţii voastre.

Foarte multe lecţii de viaţă, care ar putea constitui chiar scopul vieţii, sunt deprinse în cadrul relaţiilor sentimentale sau al unei anumite relaţii. Unele dintre aceste relaţii merg şnur, dar altele sunt instabile. Totuşi, cât de bine merge o relaţie nu dă şi măsura valorii ei. Unele dintre cele mai valoroase relaţii sunt cele dificile, adesea implicând şi karma. În relaţiile greu de destrămat dintr-un motiv sau altul este adesea implicată karma.

Opţiunea de a rămâne sau nu într-o astfel de relaţie poate fi o adevărată dilemă, dar dacă oamenii au sentimentul că are un rost, este adesea suficient pentru a trece peste orice dificultăţi. Astfel de relaţii pot fi mari creuzete ale evoluţiei. Pe de altă parte, karma sau lecţia ar putea fi, de fapt, că trebuie să pleci, indiferent cât de greu ţi-ar fi. Unele cupluri se reunesc iar şi iar în aceeaşi relaţie codependentă sau abuzivă pentru a învăţa că trebuie să iasă definitiv dintr-o astfel de relaţie.

În general, ceilalţi oameni sunt esenţiali pentru îndeplinirea scopul vieţii, deoarece ei sunt cei care vă aduc ocaziile, darurile, informaţiile şi provocările de care aveţi nevoie pentru a creşte şi evolua. Examinându-vă relaţiile, puteţi să trageţi o concluzie despre scopul vieţii voastre, mai ales dacă acesta implică lecţii legate de iubire şi emoţii.

O altă posibilă modalitate de a căpăta o anumită perspectivă asupra scopului vieţii este să observaţi ce talente sau înzestrări unice aveţi. Ele au menirea să fie folosite pentru scopul vieţii. Talentele se dezvoltă de-a lungul mai multor vieţi. Aşadar, orice talent pe care îl aveţi s-a obţinut prin dedicarea sufletului vostru de-a lungul a mai multor vieţi, şi este probabil că îl va dezvolta în continuare sau îl va folosi în această viaţă.

De exemplu, dacă cineva este interesat de vindecare, probabil că a fost un fel de vindecător în vieţile anterioare, poate stimulat de unele experienţe din primele vieţi în care avusese nevoie de vindecare şi a primit-o sau în care nu a primit-o. Ambele asemenea situaţii pot determina un suflet să caute să devină vindecător, deoarece a fost puternic amprentat de importanţa pe care vindecătorii o au pe lume.

Fiecare dintre voi este unic, în mare parte pentru că aveţi istorii unice, nu doar în această viaţă, ci şi de-a lungul numeroaselor voastre vieţi. S-ar putea să am necazuri cu unii, pentru că pomenesc aici despre alte vieţi anterioare, din cauză că mulţi nu cred că eu, Isus Cristos, aş vorbi despre astfel de lucruri. Dar vă este folositor să înţelegeţi cum funcţionează această şcoală a vieţii. Ştiind că aţi avut mai multe vieţi, vă puteţi explica foarte multe lucruri ce nu pot fi explicate altfel. Aşadar, vă ofer cu plăcere această înţelegere.

De exemplu, fără această înţelegere, este foarte greu de explicat de ce există inegalităţile, nu doar diferite experienţe de viaţă, ci şi de ce unii oameni sunt mai talentaţi, mai înţelepţi şi mai plini de compasiune decât alţii. Cum puteţi explica acest lucru dacă nu luaţi în considerare posibilitatea altor vieţi?! Dacă această viaţă ar fi singura care există, atunci chiar că Viaţa ar fi nedreaptă, pentru că unora li se dau facilităţi şi talente, pe când altora nu li se dau.

Dar viaţa este ca o şcoală cu o singură sală de clasă, unde sunt adunate suflete de toate vârstele, fiecare cu propriile lecţii, talente şi capacităţi. Şi, ca într-o şcoală cu o singură clasă, sufletele mai bătrâne sunt menite să aibă grijă, să le sprijine şi să le îndrume pe cele mai tinere. Acest proiect divin este plin de bunăvoinţă şi nu vă mai pare capricios, când înţelegeţi că el cuprinde şi alte vieţi şi o adunare de suflete cu diverse vârste spirituale în această viaţă.

Cel mai bun indiciu privind scopul vieţii voastre este ce anume vă place să faceţi şi ce v-ar atrage să faceţi şi în ce să vă implicaţi. Oricine înţelege la ce mă refer, dar nu toată lumea îşi urmează bucuria, acest imbold afectiv, din diverse motive.

Frica este cel mai important motiv pentru care oamenii nu fac ceea ce le place sau nu se orientează spre ceea ce îi interesează. Judecata este un alt motiv, fie propriile judecăţi, fie judecăţile altora. Dacă, de exemplu, ai crescut în preajma unor oameni care nu preţuiau arta, atunci s-ar putea să fi preluat judecăţile lor şi nici măcar să nu te fi gândit vreodată să te ocupi de artă ca hobby sau ca meserie.

Acum lăsându-ţi la o parte temerile sau judecăţile, cum ai vrea să-ţi petreci timpul? Ce te interesează? Ce îţi face plăcere? Ce te entuziasmează? Despre ce vrei să înveţi mai mult sau la ce vrei să devii mai priceput? Răspunsurile la aceste întrebări sunt indicii despre scopul vieţii tale. Trebuie să nu te opreşti să faci ceea ce te simţi îndemnat să faci, fără nicio prejudecată sau din orice alt motiv. Şi să fii convins că viaţa te va sprijini să-ţi urmezi scopul vieţii. Nu poate fi altfel.

Nu-i lăsa pe alţii să stabilească cum îţi vei petrece viaţa. Acest lucru trebuie să îl decizi tu. Tu eşti cel care îţi trăieşti viaţa şi tu eşti cel care vei trage consecinţele alegerilor tale. Aceasta este viaţa ta şi este unică. Nu va fi ca viaţa nimănui altcuiva care a trăit sau va trăi vreodată.

Viaţa ţi-a rezervat un scenariu. Ea are deja un plan; tot ce trebuie să faci este să-ţi urmezi tendinţele, înclinaţiile, impulsurile şi bucuria pe care le simţi în mod natural, iar viaţa ta se va desfăşura într-un mod care te va împlini sufleteşte şi îţi va îndeplini scopul vieţii. Îţi co-creezi viaţa împreună cu însăşi Viaţa. Ai încredere în Viaţă. Este înţeleaptă şi are un plan pentru tine, pentru această viaţă, care te va face fericit. Viaţa vrea să te facă fericit. Nu lăsa nimic să stea în calea Vieţii. Lasă viaţa să-şi urmeze calea prin intermediul tău.

Vă mulţumesc că aţi fost aici, cu mine. Eu sunt cu voi mereu.»

traducere de Răzvan A. Petre
3 februarie 2022

< Sus >

Link-ul: https://www.youtube.com/watch?v=mhtts5W7zJM

Videoclipul subtitrat provine din varianta originală în engleză, publicată ca lectură audio în 22 septembrie 2019.