<  Cuprins "Despre a trăi în lume"


15. O practică pentru a rămâne în prezent

Capitolul 15, "O practică pentru a rămâne în prezent", din cartea dictată mediumului Gina Lake de către Spiritul lui Isus Cristos „Jesus Speaking – On Being in the World” (Isus ne vorbeşte – Despre a trăi în lume) – şi audiobook. Mediumul Gina Lake citeşte mesajul în limba engleză, cu subtitrarea în româneşte (videoclipul este încorporat la sfârşitul acestui articol).

Jesus

15. O practică pentru a rămâne în prezent

«Astăzi vreau să vă vorbesc despre ce înseamnă simplitatea şi să vă ofer o practică care vă va ajuta să fiţi mai prezenţi şi să vă bucuraţi mai mult de viaţă.

În general, ego-ul nu aspiră către simplitate, deoarece implică o micşorare – mai puţină stimulare, mai puţine obiecte, mai puţină activitate – mai puţin din ceea ce îi place ego-ului. “Simplu” pare a fi o pierdere sau o lipsă a ceva, iar ego-ul este programat să vrea mai mult, să se repeadă la mai mult.

Acesta este punctul de vedere al ego-ului, dar ego-ul nu vede limpede. Nu vede imaginea de ansamblu şi nu cunoaşte plăcerile şi bucuriile puţinului, bucuria simplităţii. Aşadar, asta vreau să subliniez astăzi, că bucuria constă adesea în mai puţin, în special, mai puţină stimulare mentală şi mai puţină activitate, nicidecum mai multă gândire şi activitate, aşa cum presupune ego-ul. Asta înţeleg prin simplu şi simplitate.

Deoarece bucuria este inerentă în viaţă, în fiecare clipă, bucuria există chiar şi în cele mai banale momente, când nu se întâmplă mare lucru. Aş susţine, şi chiar susţin, că bucuria este mai prezentă, sau cel puţin mai disponibilă, în momentele banale decât atunci când se petrec multe.

Bucuria este trăirea şi expresia adevăratei tale naturi, motiv pentru care este întotdeauna disponibilă. Cine eşti – adevărata ta natură – se află întotdeauna aici (cum ar putea să nu fie?!). Aşadar, bucuria, iubirea, pacea, acceptarea, compasiunea şi înţelepciunea trebuie să existe întotdeauna aici, sau cel puţin, să fie oricând disponibile. Şi este adevărat.

Ele fac parte integrantă din darul vieţii. Viaţa vine la pachet cu aceste daruri. Viaţa este inseparabilă de experienţa bucuriei, iubirii şi păcii adevăratei tale naturi. Totuşi, aceste experienţe subtile lăuntrice sunt adesea acoperite sau întunecate de iluziile ţesute de vocea din capul tău şi de prea multele activităţi impulsionate de ego.

Este ca şi cum ai trăi în două lumi: lumea înfăţişată de vocea din cap, care este vocea ego-ului şi a condiţionărilor, şi realitatea – cum este viaţa cu adevărat. Lumea descrisă de vocea din mintea ta pare a fi complicată, înfricoşătoare, tensionată şi problematică şi, prin urmare, este plină de dramatism şi emoţii negative. Realitatea, pe de altă parte, este simplă. Nu este înspăimântătoare, nu este tensionată, nu este problematică şi este lipsită de dramatism.

Ce face ca realitatea să fie simplă este faptul că nu este complicată prin gânduri şi emoţii negative. Spre deosebire de realitatea virtuală a minţii, realitatea este, în primul rând, o experienţă senzorială, ca şi o cunoaştere mai profundă a ce anume trebuie să faci sau să spui şi când anume să acţionezi sau să vorbeşti. Realitatea este, de asemenea, locul în care poţi simţi adevăratul Sine şi darurile pe care acesta le are de oferit, care nu sunt disponibile prin intermediul minţii.

Nu poţi ajunge prin gândire la realitate şi la darurile sale – iubirea, pacea şi bucuria. Şi, în mod paradoxal, nu poţi accesa nici înţelepciunea, care vine prin intuiţie. Poţi ajunge la realitate şi la aceste daruri doar renunţând la minte şi la lumea ei de închipuiri, credinţe, opinii, vise, dorinţe, temeri. Excepţie face faptul că poţi simţi bucuria, pacea sau iubirea gândindu-te la o persoană iubită sau la un moment în care ai simţit bucurie, pace şi iubire. Cu toate acestea, majoritatea gândurilor tale nu se referă la iubire, ci la experienţe şi sentimente negative, şi tocmai asta-i problema.

Dacă eşti dispus să fii simplu, poţi trăi realitatea şi darurile ei, inclusiv înţelepciunea. Voinţa este cheia, pentru că, de multe ori, doar ea se opune: Cei mai mulţi oameni nu vor să se oprească din a gândi şi a face şi doar-să-fie suficient de mult timp pentru a simţi bucuria, iubirea şi pacea de doar-a-fi.

Fiind simplu, este adevărat că pierzi ceva: Ceea ce pierzi este sinele tău fals şi, împreună cu el, temerile, problemele şi dorinţele care te fac să suferi. Pierzând sinele fals, câştigi mult mai mult! Dar dacă nu vei petrece ceva timp doar-fiind, nu vei realiza cât de mult poţi câştiga din doar-a-fi.

Pentru a culege roadele stării de doar-a-fi, de obicei, trebuie să încetezi orice acţiune şi implicare în gânduri pentru ceva mai mult de câteva minute. Problema este că majoritatea oamenilor nu sunt capabili să se desprindă de minţile lor nici măcar câteva minute. Cei mai mulţi oameni au “exersat” contrariul toată viaţa, adică s-au lăsat captivaţi de gândurile lor şi nu au învăţat cum să se detaşeze de ele şi să rămână aşa pentru perioade îndelungate. Desigur, tocmai acest lucru vă învaţă meditaţia.

Vă voi împărtăşi o practică care vă va ajuta să trăiţi bucuria simplă a Sinelui adevărat. Este, în esenţă, o practică pentru a deveni mai prezent şi pentru a experimenta Prezenţa. Îţi va lua aproximativ zece minute să o faci, de unul singur, ca să-i culegi beneficiile. Este ceva ce poţi face oriunde şi oricând. Iată instrucţiunile, aşa că, haide să o facem acum împreună.

Cu ochii deschişi, alege un obiect asupra căruia să te concentrezi. Ar putea fi un copac sau orice lucru din natură sau ceva făcut de mâna omului pe care îl consideri frumos sau atractiv dintr-un motiv sau altul, poate doar datorită culorii sale.

Este important ca tu să îl alegi; tu decizi să îi acorzi atenţie. Să alegi să dai atenţie la ceva este un act de iubire. Poţi simţi asta? Poţi simţi că această alegere provine din atracţia şi dragostea faţă de acel obiect? Păstrează puţin acest sentiment subtil de iubire. (pauză) Observă cum anume este acest sentiment de iubire şi unde îl simţi în corp. (pauză)

Ce sau cine anume este atras şi iubeşte ceva? Este Sinele tău divin. El iubeşte totul. Şi, oricând, poţi deveni conştient pe ce anume se concentrează el în acel moment – ce iubeşte în acel moment. Acest lucru se întâmplă permanent: Sinele tău divin se focalizează şi iubeşte câte ceva. Dar, de obicei, această experienţă subtilă este înăbuşită sau nu este observată, din cauză că dai atenţie vreunui gând, ceva din domeniul mental.

Este în regulă să-ţi oferi atenţia şi iubirea gândurilor tale. Tu (ego-ul tău) eşti liber să o faci. Dar dând atenţie şi iubire exclusiv gândurilor, laşi pe dinafară atât de multe lucruri, în special experienţa reală din aici-şi-acum, şi toată bucuria, iubirea şi pacea pe care aceasta ţi le poate oferi. Scopul practicii pe care ţi-o prezint astăzi este de a te ajuta să trăieşti în viaţa reală într-un mod care îţi aduce mai multă bucurie, iubire şi pace.

Să revenim la practică... Din nou, adu-ţi atenţia asupra obiectului pe care l-ai ales şi simte fluxul subtil de iubire care curge spre el. Observă plăcerea pe care o are fiinţa ta când eşti atent la acel obiect şi la acel flux de iubire. Acest flux de iubire îţi face plăcere. Cei mai mulţi oameni simt această plăcere în centrul pieptului, în Inima spirituală.

Acum întreabă-te: “Cine sau ce este acest ‘tu’ care a făcut această alegere? Cum a hotărât el să aleagă acel obiect? Cine sau ce a făcut asta?”. (pauză) Aici este un mare mister. Acest decident misterios este cel ce eşti tu cu adevărat. Făptuieşte şi decide fără să premediteze acea acţiune sau alegere.

Acum, ca un experiment, lasă-ţi atenţia să oscileze liber. Nu o forţa şi nu încerca să o fixezi undeva. Las-o să se mişte aşa cum vrea şi observă ce se petrece. S-ar putea să se aşeze pe ceva din câmpul tău vizual, sau s-ar putea să se focalizeze pe un sunet sau o senzaţie. Observă cât de repede atenţia, sau Conştiinţa, se fixează pe un lucru după altul. Se mişcă atât de repede, încât poate fi dificil să ţii evidenţa a tot ceea ce captează. Observă acest lucru pentru câteva momente. (pauză)

Această mişcare naturală şi plăcută a atenţiei de la un lucru la altul – atingând uşor un lucru după altul – este ceea ce face mereu adevăratul tău Sine, fiinţa ta, atunci când eşti în repaus şi chiar atunci când nu eşti. Dar când eşti în repaus, este foarte uşor să observi că se întâmplă acest lucru. Ca un fel de meditaţie, poţi urmări cum atenţia trece de la un sunet la o senzaţie, la o vedere, la un gând, la o intuiţie, la un alt sunet şi aşa mai departe. Pur şi simplu, observi tot ceea ce conştientizezi, dar nu te stabilizezi pe nimic.

S-ar putea ca tu (sau ego-ul tău) să spui: “Ce mare lucru?”. Şi ego-ul ar avea dreptate că nu este mare lucru, pentru el, deoarece nu există nimic util aici pentru ego şi, cu siguranţă, nu te va încuraja să-ţi petreci timpul observând mişcarea subtilă a Conştiinţei – ceea ce, în esenţă, se face în majoritatea tipurilor de meditaţie.

Dar este un foarte mare lucru pentru a înţelege natura mai profundă a vieţii şi cine eşti cu adevărat. Iar majoritatea dintre voi, sunt sigur, sunteţi interesaţi de acest lucru. Abilitatea de a observa viaţa cu această Conştienţă mai profundă, decât prin prisma ego-ului, este cheia către bucurie, pace, iubire şi înţelepciune. Această experienţă simplă de a privi şi de a simţi ceea ce captează Conştiinţa, cu majusculă, în orice moment, te obişnuieşte cu experienţa Sinelui divin şi există o mare bucurie în această experienţă, deşi subtilă. Ea este, de asemenea, poarta către acele intuiţii şi înţelepciunea care te va ajuta să-ţi dirijezi viaţa.

Să devii conştient de ceea ce primeşte Conştiinţa este un nou mod de a trăi. Fiinţa ta a făcut asta tot timpul, dar, de obicei, fără ca tu să conştientizezi în destulă măsură, încât să te influenţeze. Dacă te antrenezi să trăieşti în acest mod, va deveni, în cele din urmă, modul tău de a fi mereu. Vei descoperi că nu ai avut niciodată nevoie de toate gândurile care-ţi trec prin minte. Ele n-au făcut decât să-ţi complice viaţa în mod inutil, nu să o îmbunătăţească în vreun fel.

Începeţi să trăiţi în acest nou mod. Aşa vor trăi fiinţele umane în viitor. Este direcţia spre care se îndreaptă omenirea în evoluţia sa. Voi puteţi fi precursorii, cei care îi ajută pe toţi ceilalţi să evolueze în această direcţie.

Vă mulţumesc că aţi fost aici, cu mine. Eu sunt cu voi mereu.»

traducere de Răzvan A. Petre
10 februarie 2022

< Sus >

Link-ul: https://www.youtube.com/watch?v=pMK4PBGxzjU

Videoclipul subtitrat provine din varianta originală în engleză, publicată ca lectură audio în 10 noiembrie 2019.