<  Cuprins "Despre a trăi în lume"


16. Cum să comunicaţi de la suflet la suflet

Capitolul 16, "Cum să comunicaţi de la suflet la suflet", din cartea dictată mediumului Gina Lake de către Spiritul lui Isus Cristos „Jesus Speaking – On Being in the World” (Isus ne vorbeşte – Despre a trăi în lume) – şi audiobook. Mediumul Gina Lake citeşte mesajul în limba engleză, cu subtitrarea în româneşte (videoclipul este încorporat la sfârşitul acestui articol).

Jesus

16. Cum să comunicaţi de la suflet la suflet

«Mulţi oameni suferă din cauza sentimentului de lipsă de comunicare. Se simt deconectaţi de viaţă, deconectaţi de ei înşişi şi deconectaţi de Dumnezeu. Această boală se numeşte ego. Ego-ul se simte separat şi singur, vulnerabil şi depinzând de capriciile vieţii. Nu acesta este adevărul, iar această minciună stă la baza suferinţei umanităţii.

Oamenii comunică unii cu alţii în diverse moduri, prin internet, prin mesaje şi apeluri telefonice, la petreceri şi evenimente sociale, la serviciu şi acasă. Majoritatea oamenilor au nenumărate astfel de legături şi, cu toate acestea, mulţi încă se simt singuri şi rupţi de ceilalţi. Oamenii nu tânjesc doar după o legătură fizică sau mentală. De multe ori, nu este suficient să fii înconjurat de alţi oameni pentru a simţi o legătură, ba chiar poate avea ca urmare un sentiment şi mai acut de însingurare şi separare. Oamenii năzuiesc spre o legătură mai profundă şi despre ea vreau să vă vorbesc astăzi.

Ce înseamnă pentru voi să aveţi o legătură la modul serios? Pentru multe persoane, în special pentru femei, înseamnă să-şi împărtăşească emoţiile cu cineva, în special sentimentele negative şi durerea. Asta trece drept intimitate şi, adesea, creează o legătură mai profundă decât conversaţiile banale, mai puţin personale. Dar prin ce anume se leagă oamenii atunci când îşi împărtăşesc nefericirea, temerile, plângerile şi durerea? Există un cuvânt adecvat: compătimire. Ei se leagă prin pătimirile lor. Uneori, compătimirea aduce alinare, dar cel mai adesea, nu aduce. Împărtăşirea suferinţei tale altcuiva, compătimirea, nu este atât de utilă pe cât presupun mulţi. Se întâmplă adesea, aşa cum sugerează cuvântul com-pătimire, că cei doi cad în aceeaşi stare negativă, fie că unul îl atrage pe celălalt în starea sa negativă, fie că doi oameni care se află în acea stare se găsesc unul pe celălalt. Ei nu se ajută neapărat reciproc să iasă din acea stare, lucru care le-ar aduce vindecare şi adevărata alinare.

Aceste interacţiuni umane, adesea, par şi se doresc a fi un sprijin de consolare sau compasiune, dar, de cele mai multe ori, ele sfârşesc prin a întări negativitatea fiecăruia dintre cei doi. Ce folos poate avea asta?! Compătimirea este varianta de compasiune a ego-ului, dar, prin ea, ego-ul este mai interesat să îşi confirme perspectiva sa negativă asupra vieţii, decât să-i fie de ajutor celuilalt.

Nu e de mirare că astfel de interacţiuni umane, până la urmă, nu satisfac pe nimeni, deşi există un aspect plăcut în ele, pentru că ego-ul iubeşte dramele şi adoră să i se valideze punctul de vedere. Foarte multe dintre discuţiile plăcute ego-ului sunt poveşti despre durere şi drame. Nu-i de mirare că asta prezintă majoritatea filmelor şi emisiunilor de televiziune. Astfel de programe nu prea au nicio valoare şi nu fac decât să întărească modul ego-ului de a privi viaţa. “Nu-i aşa că e cumplit?!”, îi place ego-ului să tragă concluzia. Rareori auziţi că oamenii s-au adunat ca să declare cât de minunată este viaţa şi, cu siguranţă, această atitudine nu se potriveşte cu filmele sau televiziunea.

Dar cunoaşteţi deja acest aspect. Ceea ce poate că nu vă este clar este ce anume i-ar putea lua locul.

Cum să comunicaţi cu oamenii de la suflet la suflet şi nu de la ego la ego? În primul rând, această comunicare nici măcar nu trebuie să fie de la suflet la suflet. Poate fi de la ego la suflet şi tot va fi mulţumitoare. Atâta timp cât cineva este conectat în interiorul său la Adevăr, la Prezenţă, atunci se întâmplă ceva magic. Chiar şi o conversaţie egotică poate deveni iluminatoare, pentru că nu va rămâne la nivelul ego-ului (dacă cel care trăieşte în prezent nu se lasă atras de ego-ul celeilalte persoane). Deci asta-i o veste bună.

Sunteţi meniţi să vă ajutaţi unii pe alţii în acest fel. Adevăratul ajutor şi sfaturile înţelepte despre cum să vă trăiţi viaţa nu vin de la ego-urile oamenilor, deşi s-ar putea să vă dea sfaturi bune despre bursă sau cum să faceţi un lucru sau altul. Cele mai valoroase conversaţii sunt cele care vă conduc într-o stare plină de iubire, înţelepciune şi pace. Doar acestea şi nimic altceva nu vă poate oferi senzaţia de comunicare adevărată şi satisfăcătoare.

Deci, cum să ajungi acolo? Cum să ai o conversaţie şi o legătură profundă şi satisfăcătoare cu cineva? Răspunsul ar putea să te surprindă. Poate crezi că ai avea nevoie de un har sau talent special, dar este mai uşor decât crezi. Secretul este să fii tăcut şi să asculţi cu atenţie ce spune cealaltă persoană, doar să asculţi. Lasă-ţi deoparte propria persoană şi fii prezent cu celălalt, fără să-ţi asculţi gândurile şi opiniile tale. Cheia este să asculţi acea persoană, nu gândurile care îţi trec prin minte. Fii alături de acea persoană din Linişte, din Prezenţă. Era şi logic că aceasta ar fi soluţia, deoarece a sta liniştit şi a asculta reprezintă opusul a ceea ce face ego-ul în general, opusul setării tale implicite, a programării tale. Ţi s-a prestabilit să dai glas vocii din capul tău, care este, de obicei, vocea ego-ului. Să faci invers decât ar face ego-ul tău este o tactică bună şi, cu certitudine, îţi va aduce rezultate mai bune decât dacă ţi-ai urma setarea prestabilită.

Pentru a nu-ţi urma programarea este adesea necesar să aştepţi o clipă, să nu spui şi să nu faci nimic, deoarece tendinţa ego-ului este de a vorbi sau de a acţiona imediat. De obicei, ego-ul se grăbeşte să ofere o opinie, să dea un sfat, să vorbească despre el însuşi sau, pur şi simplu, să pălăvrăgească despre nimic, în loc să trăiască liniştea. Când asculţi şi aştepţi, faci altceva decât să dai glas ego-ului. Aşadar, primul pas pentru a aprofunda relaţia cu ceilalţi este foarte uşor: taci, ascultă şi aşteaptă.

Aştepţi să ia cuvântul acel ceva mai profund din interiorul tău care ar vrea să rostească ceva, Sinele tău adevărat, care nu vorbeşte la fel de mult sau de des precum ego-ul. Sinele tău adevărat sau Eul divin nu se exprimă prin opinii, deşi ar putea oferi şi informaţii utile sau ar putea împărtăşi o poveste personală care ilustrează ceva folositor. Dar, spre deosebire de ego, povestirea Sinelui divin vine în beneficiul celeilalte persoane, nu are scopul de a vorbi despre sine. Aceasta este o mare diferenţă.

Această împărtăşire mai profundă nu este dirijată de nevoia ego-ului de a i se da atenţie sau de a avea dreptate. Este curată, clară şi lipsită de ego şi de motive egoiste. Când vorbeşti din această cunoaştere mai profundă, te simţi bine, centrat şi liniştit, în timp ce, când vorbeşti din ego, te simţi tensionat şi agitat. Când vorbeşti din ego, te simţi crispat, chiar dacă încerci să te simţi bine în pielea ta. Ego-ul încearcă mereu să se simtă bine în pielea sa, dar o face într-un mod greşit. Într-o conversaţie, cu cât încerci să te promovezi mai mult, cu atât te simţi mai contractat, în timp ce, cu cât te implici mai puţin în propria persoană, cu atât te simţi mai împlinit şi mai conectat cu celălalt.

Atunci când dai glas adevăratului tău Sine, cuvintele îţi ies pe gură fără să te fi gândit la ele în prealabil. Nici măcar nu ştii ce vei spune în continuare, dar ştii că ceva te îndeamnă să vorbeşti şi ai încredere. Când ai terminat de vorbit, te simţi bine şi la fel, şi cealaltă persoană. Aşa îţi dai seama că eşti în conexiune cu Adevărul. Când eşti conectat la Adevăr şi vorbeşti adevărul, eşti în legătură cu Sursa, cu Dumnezeu. Iar când îi conectezi pe ceilalţi la Adevăr, şi ei se simt în legătură cu Dumnezeu. De aici vine adevăratul sentiment de comuniune, din faptul că ambele persoane sunt conectate la adevărata lor natură. Comuniunea vine din acest sentiment de unitate cu celălalt, din recunoaşterea faptului că esenţa voastră este aceeaşi.

Ce vreau să spun prin a fi conectat la Adevăr? Vreau să spun doar că eşti racordat la momentul prezent, eşti aici-şi-acum şi observi cum eşti împins să vorbeşti şi să acţionezi în acea clipă de altceva decât de gândurile tale. Asta-i tot. Eşti în acord cu momentul, în armonie cu viaţa şi cu rolul pe care viaţa vrea să îl joci.

Acesta este un mod diferit de a fi. Acum viaţa îţi trage sforile, nu ego-ul. De fapt, viaţa ţi-a tras mereu sforile, viaţa a aranjat mereu evenimentele şi, în mod specific, viaţa ta, într-o anumită direcţie. Iar tu, fie te vei îndrepta în acea direcţie, fie nu. Este alegerea ta. S-ar putea să nu fii conştient când alegi, dar ai posibilitatea fie de a te deschide Vieţii, de a asculta ce vrea de la tine şi de a juca acel rol, fie de a asculta vocea din cap, vocea ego-ului şi a condiţionărilor tale, şi de a juca acel rol. În ambele cazuri, Viaţa nu se supără, dar una dintre căi va fi mult mai plăcută şi mai benefică pentru toată lumea. Asta urmăresc când îţi sugerez să te aliniezi cu Adevărul.

Poţi simţi lăuntric mişcarea Vieţii, voinţa ei, numai dacă îi dai ocazia să fie observată. Este uşor să ştii ce ar face şi ce ar spune ego-ul. Îţi spune vocea din cap, tare şi clar. Dar este mai puţin evident cum vrea să acţionezi şi să vorbeşti sufletul sau Sinele tău divin şi nu-ţi vei da seama, dacă nu te armonizezi cu El şi nu încerci să recunoşti ce anume vrea.

De aceea este atât de important să taci, să asculţi şi să aştepţi. Dacă nu faci asta, atunci înţelepciunea, iubirea, compasiunea şi bucuria Sinelui tău adevărat nu vor avea ocazia de a se exprima prin tine. Şi tocmai exprimarea acestora te poate apropia de ceilalţi semnificativ.

Atâta timp cât eşti legat de ego, nu te vei conecta niciodată cu ceilalţi cu adevărat. Doar dacă eşti conectat la sufletul tău, la Adevăr, la esenţă sau la Prezenţă, atunci poţi comunica cu ceilalţi într-un mod profund. Aşa începe comuniunea, prin legătura ta cu Dumnezeu.

Dacă te simţi conectat la Dumnezeu, branşat la adevărul clipei şi, prin urmare, acţionând ca un instrument al lui Dumnezeu, atunci acţiunea şi discursul tău îi va determina şi pe ceilalţi să se alinieze cu Dumnezeu. Ei se vor bucura să-ţi stea în preajmă, fiindcă tu scoţi la iveală ce e mai bun din ei, arătându-le ca într-o oglindă bunătatea lor inerentă. Oferind ceva cu adevărat valoros oamenilor, cum ar fi compasiunea, pacea, iubirea sau înţelepciunea, vei comunica mai profund cu ei decât atunci când încerci să obţii ceva de la ei.

Iar condiţia ca asta să se întâmple este să fii împlinit şi mulţumit în sinea ta, când nu ai nevoie de nimic de la ei. Acest lucru este posibil numai dacă eşti conectat în sine la Sursa întregii fericiri şi păci.

Motivul pentru care există atâta lipsă de comuniune în lume este că oamenii interacţionează doar pentru a obţine ceva pentru ei înşişi. Asta nu va conduce niciodată la o adevărată comuniune. Dar, desigur, până când oamenii nu se vor conecta la divinul dinlăuntru, vor căuta în afara lor conexiuni de acel tip.

“Căutaţi mai întâi Împărăţia cerurilor şi toate celelalte vi se vor da vouă”. Deveniţi plini şi compleţi înlăuntrul vostru prin conectarea la ceea ce vă împlineşte şi vă completează, la Sinele vostru divin, la sufletul vostru, şi atunci veţi atrage la voi ceea ce aveţi nevoie. Şi veţi avea nevoie de foarte puţine lucruri. Este foarte plăcut să nu ai nevoie de prea multe.

Sper că înţelegeţi că nu trebuie să faceţi nimic pentru a vă conecta cu Sursa, cu Dumnezeu. Sunteţi permanent conectaţi la Dumnezeu prin scânteia de Dumnezeu care locuieşte în voi. Cum aţi putea să nu fiţi?! Trebuie doar să deveniţi conştienţi de această conexiune şi, din acea clipă, vi se poate amplifica comunicarea cu ceilalţi. Tot ce pot eu face este să vă îndrum în această direcţie şi să vă explic ce vă stă împotrivă. Când vă aflaţi în mijlocul oamenilor, ascultaţi în interiorul vostru acea voce mică şi calmă, iar astfel îi veţi ajuta şi pe ei să intre în comuniune cu propria lor Cunoaştere şi Iubire profundă.

Vă mulţumesc că aţi fost aici, cu mine. Eu sunt cu voi mereu.»

traducere de Răzvan A. Petre
11 februarie 2022

< Sus >

Link-ul: https://www.youtube.com/watch?v=wCa9uLJd4eQ

Videoclipul subtitrat provine din varianta originală în engleză, publicată ca lectură audio în 17 noiembrie 2019.