<  Cuprins "Ciclurile sufletului"


Potenţialul neîmplinit

Capitolul 4 "Justiţia karmică şi vindecarea traumelor", subcapitolul e) "Potenţialul neîmplinit", din cartea dictată mediumului Gina Lake de către Spiritul lui Isus Cristos „CYCLES OF THE SOUL: Life, Death, and Beyond” (CICLURILE SUFLETULUI - Viaţa, moartea şi dincolo de ele).

Acest capitol nu a fost lecturat audio de către autoare.

Jesus

e) Potenţialul neîmplinit

Mulţi oameni au o viaţă neîmplinită. O viaţă neîmplinită poate afecta vieţile noastre viitoare în mai multe moduri. În primul rând, poate să ne facă să nu înţelegem ce ne dorim, ceea ce poate conduce la o altă viaţă neîmplinită. În acest caz, probabil, sufletul va alege o hartă astrologică potrivită să întrerupă acest ciclu. Ar putea fi aleasă o hartă cu o temă puternică, de pildă, având multe planete într-un singur semn. O astfel de hartă ne focalizează atenţia şi energia, deoarece tendinţele acelui semn sunt greu de nesocotit. Sau, deoarece persoanele importante din viaţa noastră au o influenţă puternică asupra atitudinilor şi comportamentului nostru, sufletul ar putea aranja ca o astfel de persoană să ne orienteze sau să ne ofere un model de hotărâre şi iniţiativă.

Cea mai obişnuită urmare după multe vieţi neîmplinite este convingerea că viaţa ar fi o corvoadă. Acest lucru poate deveni o profeţie care se auto-împlineşte, ducând la mai multe vieţi dezamăgitoare. Dacă ne aşteptăm la corvoadă, este puţin probabil că vom căuta bucuria şi împlinirea. Chiar dacă orice viaţă are parte şi de ceva muncă grea, dacă suntem aliniaţi la planul sufletului nostru, ne vom simţi stimulaţi şi entuziasmaţi de ceea ce ne aşteaptă. Acest entuziasm este modul sufletului de a ne îndruma. Sufletul ne transmite planul şi prin intermediul intuiţiei, aşa că, învăţând să o ascultăm, vom avea numai împliniri. Totuşi, nu este întotdeauna uşor, căci intelectul şi condiţionările noastre adesea cântăresc mai greu.

Nu ne naştem ştiind cum să ne folosim intuiţia, ci învăţăm de-a lungul mai multor vieţi, prin încercări şi erori. Nu ne naştem nici ştiind cum să ne găsim împlinirea. În mod ironic, mai întâi învăţăm prin faptul că nu o avem. Suferinţa pe care ne-o provoacă această lipsă ne face să ne întrebăm după ce ne ghidăm – eşuând, învăţăm să reuşim. Acest paradox e cauzat de faptul că planul fizic este un plan al polarităţilor, ceea ce înseamnă că învăţăm ceva pe baza opusului său. Ştim ce este lumina, pentru că am cunoscut întunericul; ştim ce este bucuria, pentru că am simţit durerea. Astfel, nicio viaţă nu este irosită – nici măcar cele neîmplinite.

De asemenea, neîmplinirea potenţialului personal ne poate face în vieţile viitoare să nu avem încredere în viaţă şi în noi înşine, ceea ce ne va produce amărăciune şi fatalism. Viaţa este mai grea atunci când nu trăim în conformitate cu planul nostru. Asta, pentru că sufletul va tot încerca să ne reorienteze către el. Dacă vom continua să nu pricepem mesajele sale, va folosi metode mai extreme pentru a ne atrage atenţia. Boala fizică este o metodă prin care sufletul ne mută atenţia de la un lucru la altul. O alt metodă este provocarea de schimbări, cum ar fi pierderea locului de muncă, dificultăţi cu un copil sau cu partenerul, sau pierderi financiare. Viaţa va avea întotdeauna provocări, dar ele vor fi mai puţine dacă suntem aliniaţi cu sufletul. Prin urmare, remediul pentru dezamăgire şi pesimism este să devenim mai aliniaţi cu planul nostru.

Mulţi oameni care se simt neîmpliniţi se orientează spre terapeuţi sau vindecători, unde învaţă să-şi cunoască şi să-şi accepte emoţiile. Metoda funcţionează, pentru că sufletul se foloseşte de emoţii pentru a ne ghida. Ele ne spun care sunt nevoile noastre fizice, emoţionale, sociale, intelectuale şi spirituale. Sentimentele de depresie, furie, tristeţe şi deznădejde indică adesea faptul că nevoile noastre – inclusiv cele spirituale – nu sunt satisfăcute.

Cazul T

Lucy a fost sclava unei familii care nu prea s-a preocupat de ea ca om. Pentru că nu avea libertatea de a face alegeri, nu a învăţat niciodată să le facă. I s-a spus mereu ce, când şi cum să facă. Această atitudine de copil nu a lăsat-o să-şi dezvolte abilităţilor unui adult independent. Aşadar, nu numai că a avut o viaţă neîmplinită atunci, din cauză că a fost împiedicată să-şi urmeze planul, dar nici nu şi-a dezvoltat abilităţile care să o ajute să-şi urmeze planul în vieţile viitoare. Pentru a contracara efectele acestei experienţe, sufletul ei a ales următoarea încarnare ca bărbat şi o hartă astrologică şi un mediu care să-i favorizeze independenţa şi iniţiativa. Cu toate acestea, nu i-a venit uşor să ia iniţiative şi să-şi exprime sentimentele, deşi, până la urmă, a învăţat şi asta şi a devenit un om de afaceri de succes. Această viaţă a echilibrat viaţa în sclavie, dar povestea nu se termină aici.

În următoarea viaţă, s-a născut într-o familie hotărâtă să elimine sclavia. Planul era ca el, numit acum Ben, să refacă legătura cu amintirile inconştiente ale fostei sale condiţii de sclav şi să-şi folosească atitudinea încrezătoare pe care şi-o dezvoltase între timp pentru a promova cauza familiei sale. Dar viaţa nu decurge întotdeauna conform planului. Chestiunea sclaviei i se părea dificilă şi cam ezita. În schimb, s-a cufundat în afacerea sa, deşi nu-i producea o prea mare împlinire. Sufletul său trebuia să găsească o modalitate de a-i scoate la iveală compasiunea, care să-i susţină scopul vieţii. A reuşit asta aducându-i în viaţă o femeie pe care o iubise în timpul vieţii sale de sclavă. Pe măsură ce inima i s-a deschis faţă de ea, şi-a descoperit propria sensibilitate. Iubirea i-a activat compasiunea latentă şi entuziasmul pentru cauza abolirii sclaviei, care era şi pasiunea ei. Acest plan a fost doar unul dintre multele posibilităţi. Dacă Ben nu ar fi avut nevoie de inspiraţia oferită de acea femeie, poate că nu ar fi întâlnit-o niciodată.

Cazul U

Această poveste este diferită. Vorbeşte despre un om care a încercat să se împlinească, dar nu a reuşit. La fel ca mulţi dintre noi, el credea că împlinirea poate fi găsită în mâncare, băutură şi sex. Şi-a petrecut viaţa urmărind aceste plăceri, dar, în cele din urmă, tot se simţea gol şi nesatisfăcut, murind nefericit şi dependent.

În viaţa următoare, el a continuat să creadă că fericirea şi împlinirea pot fi găsite oferindu-i ego-ului tot ce îşi doreşte. De data aceasta, însă, s-a dedicat altor plăceri. S-a concentrat pe acumularea de bunuri materiale şi pe un stil de viaţă foarte confortabil. Iarăşi, a murit simţindu-se gol şi neîmplinit.

În următoarea sa viaţă, a încercat o altă tactică. De data aceasta, a condamnat dorinţele ego-ului şi, în căutarea împlinirii, s-a făcut preot. Slujindu-i pe ceilalţi ca preot, a simţit mai multă împlinire şi fericire ca oricând înainte. Aşa că, pentru următoarea viaţă, a ales o hartă astrologică şi un mediu care să-i aprofundeze motivaţia şi capacitatea de a sluji celorlalţi.

Toate acestea arată că, adesea, sufletul lasă ca învăţarea să-şi urmeze cursul natural, fără a interveni brutal. Sufletul preţuieşte liberul-arbitru, ca în această poveste, permiţându-i acestui om să-şi urmeze propria concepţie despre împlinire, până când a învăţat să aleagă cu mai multă înţelepciune. Această poveste ne aduce aminte că împlinirea ar putea fi găsită doar după ce, timp de multe vieţi, ţi-a lipsit. De obicei, o găseşti în mod firesc, cu excepţia cazului când intri în cercul vicios menţionat mai devreme. Dacă se întâmplă asta, e posibil ca sufletul să fie nevoit să intervină. Deşi acest ciclu poate fi, de obicei, întrerupt prin selectarea unei hărţi astrologice şi a unui mediu adecvat, uneori sunt necesare măsuri mai drastice. Povestea următoare descrie un astfel de caz.

Cazul V

Această poveste începe cu o viaţă de sărăcie şi oprimare. Cu toţii trecem prin lipsuri financiare la un moment dat, în cursul evoluţiei, sau chiar de mai multe ori, pentru că ne învaţă anumite lecţii. Totuşi, asta nu înseamnă că sărăcia face întotdeauna parte din plan. Sunt mulţi oameni care trăiesc constrângeri din cauza propriilor alegeri. Vieţile cu restricţii din cauza banilor conduc adesea la neîmpliniri, deoarece sărăcia înăbuşă spiritul uman. În astfel de cazuri, sentimentul de resemnare şi neputinţă ar putea persista de la o viaţă la alta, până când intervine ceva. Este ceea ce i s-a întâmplat acestei persoane. Sentimentele de resemnare şi neputinţă l-au urmărit în viaţa care i-a succedat şi apoi încă într-una, după care sufletul a intervenit.

Problema s-a rezolvat în final prin alegerea unei hărţi astrologice asertive şi ambiţioase şi a unui mediu care i-a permis să fie liber. De data aceasta, el s-a născut într-o familie de albi din Statele Unite, în vremuri recente. Dacă ar fi fost o familie de negri şi cu mai mult timp înainte, sentimentele de neputinţă şi resemnare i-ar fi fost întărite pe filiera culturală. Însă nimic din mediul său nu i-a sugerat că nu şi-ar putea crea viaţa pe care şi-o dorea. Dar s-a întâmplat ceva neaşteptat. În loc să se comporte cu încredere în sine şi să se afirme, el a continuat să se comporte ca şi cum ar fi fost oprimat şi limitat de ceva. Uneori, harta şi mediul nu sunt suficiente pentru a contracara influenţa multor vieţi anterioare. Totuşi, harta sa astrologică conţinea o resursă latentă.

Pentru a-i corecta atitudinea, sufletul a aranjat ca omul să câştige o sumă mare de bani. Deoarece, în cultura noastră, banii sunt asimilaţi cu puterea, ei i-au dat încrederea de care avea nevoie. De asemenea, i-a oferit ocazia de a-şi dezvolta abilităţile sportive, ceea ce i-a sporit încrederea în sine şi senzaţia de control. Pe măsură ce s-a maturizat, a atins şi alte obiective, care au continuat să-i întărească sentimentul de putere şi control. Dacă ar fi eşuat în aceste demersuri, sufletul său ar fi putut introduce alte mijloace pentru a-i consolida încrederea în sine. Iată că, uneori, sufletul ne aduce noroc cu toptanul, indiferent de meritele noastre, dacă el serveşte evoluţiei noastre, aşa cum s-a întâmplat în acest caz.

< Sus >

traducere de Răzvan A. Petre
11 iulie 2022