<  Cuprins "Credinţă, fapte şi ficţiuni"


Mândria - Când te simţi special sau superior

Capitolul 5, "Capcane pe calea spirituală", subcapitolul a, "Mândria - când te simţi special sau superior", partea a 2-a, din cartea dictată Ginei Lake de către Spiritul lui Isus Cristos „Faith, Facts & Fiction” (Credinţă, fapte şi ficţiuni).

Notă: Acest subcapitol nu a fost lecturat audio de autoarea Gina Lake.

Jesus

5a2. Mândria - Când te simţi special sau superior

«Nu-i treaba voastră să transformaţi oamenii, decât dacă vor ei să îi ajutaţi să se schimbe în acest sens. Ajutorul sau sfaturile oferite sufletelor tinere vor fi luate în nume de rău şi ca venind de pe o poziţie de superioritate. Deşi multe suflete tinere au nevoie de tot felul de ajutoare, ele cred cu înverşunare că n-au nevoie de nimeni şi de ajutorul nimănui, ceea ce li se pare o dovadă de slăbiciune. În sistemul lor de valori, este foarte important să fie puternice şi asta înseamnă să poată avea grijă de ele însele.

Din păcate, sufletele tinere sunt, în general, mai puţin capabile să aibă grijă de ele însele decât sufletele mai bătrâne. Acest lucru le poate determina să se simtă furioase, iritate, înverşunate şi chiar să se împotrivească şi mai mult celor care le-ar putea ajuta sau care par să o ducă mai bine. Sufletele tinere care se simt persecutate se coalizează adesea împotriva oamenilor mai bogaţi, mai educaţi sau diferiţi în alte moduri. Ele se însoţesc cu cei care sunt ca ele şi nu au încredere şi îi evită pe cei care nu sunt.

Sufletele tinere îi văd pe cei care gândesc, privesc, vorbesc sau se comportă diferit decât ele ca pe nişte duşmani, ceea ce explică de ce rasismul este atât de greu de eradicat. Această tendinţă a sufletelor tinere de a sta în gaşcă cu cei având gânduri similare le diminuează posibilitatea de a înţelege oamenii şi le întăreşte punctul lor îngust de vedere. Când toată lumea din jurul tău gândeşte şi arată la fel ca tine, nu prea ai ocazii de a evolua şi este foarte probabil că îi vei privi pe cei care sunt diferiţi ca fiind periculoşi sau duşmănoşi. Asta-i mentalitatea, care se perpetuează de la o generaţie la alta. Sufletele bătrâne tind să părăsească acele familii, în timp ce cele mai tinere rămân în urmă şi continuă cu ceea ce au fost învăţate.

Multe biserici au jucat un rol important în menţinerea credinţelor şi prejudecăţilor sufletelor tinere, predicând ceea ce cred, în mod greşit, sufletele tinere şi numindu-l creştinism. Cu toate acestea, când am spus: „Iubeşte-ţi aproapele”, nu mă refeream doar la vecinul de alături, ci la orice fiinţă umană din lume. Despre acest aproape vorbeam.

În învăţăturile mele nu este loc decât pentru dragoste, nicidecum de „iubeşte-l pe aproapele tău, cu excepţia...” Nu există excepţii în această învăţătură. Toţi oamenii vin de la Dumnezeu şi sunt Dumnezeu şi sunt iubiţi în mod egal de Dumnezeu. Toată lumea este egală în ochii lui Dumnezeu. Orice doctrină creştină care spune altceva nu este ceea ce am predat eu. Puteţi să-l numiţi creştinism, dacă doriţi, dar nu este ceea ce v-am învăţat eu şi vreau să fie foarte clar asta. Am predicat dragostea. Am predicat pacea. Învăţăturile sunt simple, dar foarte dificil de practicat de către sufletele tinere. Şi astfel, ele suferă, până când vor învăţa de la şcoala vieţii să fie mai pline de iubire şi îngăduinţă.

În această şcoală a vieţii, sufletele bătrâne sunt menite să îi înveţe, să-i slujească şi să aibă grijă de cei care sunt cel mai puţin capabili să se îngrijească de ei înşişi, care include adesea suflete tinere. Pe de altă parte, sufletele tinere nu văd ca fiind de datoria lor să aibă grijă de altcineva decât de membrii familiei lor. În acest caz, de multe ori vor face tot ce pot pentru a le asigura nevoile. Unii, folosind inclusiv mijloace ilegale.

Mulţi narcisişti, sociopaţi şi alţii care nu îşi respectă semenii şi, adesea, nici guvernul sau legea sunt suflete tinere. Totuşi, multe suflete tinere încearcă sincer să urmeze învăţăturile mele şi le urmează cât de bine pot. Încearcă să-şi iubească aproapele şi să urmeze celelalte Porunci, dar capacitatea lor de a iubi este limitată de câtă frică au.

Frica este emoţia de bază a sufletului tânăr şi îi conduce cele mai multe acţiuni. Deoarece sufletele tinere se tem de cei care nu sunt ca ele, nu simt nicio responsabilitate faţă de ei şi au o nevoie copleşitoare de a se proteja de ei. Mentalitatea lor este una de genul “noi contra lor”.

Capacitatea de a iubi se dezvoltă de-a lungul multor vieţi, iar sufletele mai tinere au mari dificultăţi în a iubi pe cineva din afara grupului lor familial sau al clanului religios. Şi nici nu simt că li se cere acest lucru. Pentru ele, nu are sens să-şi iubească duşmanul. Cum este posibil? „Iubiţi-vă duşmanii şi rugaţi-vă pentru cei care vă persecută” pare o slăbiciune, iar slăbiciunea este intolerabilă pentru ele. Slăbiciunea pare periculoasă. Ele cred că pot supravieţui în această lume prin putere personală şi impunându-şi puterea asupra celorlalţi. Aceasta este calea ego-ului. Dar eu v-am învăţat că dragostea este calea.

Numai sufletele bătrâne pot să-şi iubească duşmanii şi „să-i ierte pentru că nu ştiu ce fac”. Aceasta este lecţia şi încă una foarte importantă astăzi. Este foarte important ca sufletele bătrâne să nu decadă în judecăţi, ură sau să le întoarcă spatele sufletelor tinere sau să se comporte dur faţă de ele în alte moduri. Menţionez acest lucru, pentru că el se desfăşoară astăzi în politică în văzul tuturor. Polarizarea şi duşmănia dintre partidele politice sunt mai mari ca niciodată.

„Omorâţi-i cu bunătatea voastră”, vă spun. Cuceriţi-i prin dragoste pe cei care vi se opun şi oferiţi-le ceea ce au nevoie pentru a se relaxa şi a se simţi mai puţin oprimaţi sau provocaţi. Soluţia la problemele şi conflictele voastre a fost întotdeauna dragostea: Iubiţi-i pe cei care sunt diferiţi de voi, iubiţi-i pe cei care vă urăsc, iubiţi-i pe cei care se războiesc cu voi. Şi nu uitaţi să iubiţi mediul înconjurător şi să învăţaţi să trăiţi în armonie cu el.

Când spun să îi iubiţi pe cei care vi se opun, înţeleg să le oferiţi ceea ce au nevoie. Nimeni nu vă poate rămâne duşman atunci când le daţi ceea ce au nevoie. Ar putea fi alimente sau medicamente sau alte provizii de care au nevoie ca să fie în siguranţă. „Fă-le altora aşa cum ai vrea ca ei să-ţi facă ţie!” Acesta este modul în care naţiunile şi lumea se vor uni în pace.»

traducere de Răzvan A. Petre
26 iunie 2021

< Sus >