<  Cuprins "Credinţă, fapte şi ficţiuni"


Credulitatea şi lipsa de discernământ

Capitolul 5, "Capcane pe calea spirituală", subcapitolul b, "Credulitatea şi lipsa de discernământ", din cartea dictată Ginei Lake de către Spiritul lui Isus Cristos „Faith, Facts & Fiction” (Credinţă, fapte şi ficţiuni). Mediumul Gina Lake citeşte partea a doua a mesajului în limba engleză, cu subtitrarea în româneşte (videoclipul este încorporat la sfârşitul acestui articol).

Notă: Paragrafele scrise cu litere albastre pe fond alb provin din cartea tipărită, dar ele lipsesc din lectura autoarei Gina Lake în video-ul ataşat.

Jesus

5b. Credulitatea şi lipsa de discernământ (partea 1-a)

«Am spus deja destule despre această capcană, dar aş vrea să mai subliniez nişte aspecte. În primul rând, deschiderea sufletului bătrân spre idei neconvenţionale şi încrederea „în univers” îi face pe cei de pe calea spirituală să fie deosebit de vulnerabili la a crede lucruri care nu sunt adevărate, lucruri nebazate pe fapte. La majoritatea căutătorilor spirituali, credinţa şi discriminarea încă sunt în curs de dezvoltare. Mulţi încă au dificultăţi în a discerne între cunoaşterea interioară şi credinţa oarbă sau propria dorinţă de a crede ceva (gândirea deziderativă). Până când căutătorii spirituali nu au avansat destul pe cale, încă pot fi păcăliţi cu uşurinţă.

Această deschidere include şi deschiderea către informaţiile provenite din alte dimensiuni. Căutătorii sunt extrem de curioşi cu privire la toate lucrurile necunoscute sau care nici nu pot fi cunoscute, iar informaţiile din alte dimensiuni se încadrează în această categorie. Materialele primite de mediumi şi toate fenomenele paranormale sunt de mare interes pentru căutătorii spirituali. Acest interes este condus parţial de ego, care doreşte să cunoască lucruri ce i-ar putea oferi mai mult control asupra vieţii.

În explorarea necunoscutului, căutătorii acceptă deseori informaţii neverificabile doar pentru că au încredere în medium sau clarvăzător, fără a putea verifica dacă informaţiile venite prin acea persoană sunt demne de încredere. În cea mai mare parte, căutătorii se iau după ceea ce spune mediumul sau clarvăzătorul despre el însuşi, ce spun ceilalţi despre el şi dacă le place sau rezonează cu informaţiile. Toate acestea sunt destul de subiective şi un ghid insuficient către ce este adevărat, mai ales dacă nu înţelegeţi pericolele amestecului în domeniul paranormal şi dacă nici clarvăzătorul sau mediumul nu le iau în seamă.

Când vă confruntaţi cu informaţii neverificabile de la un medium sau clarvăzător, trebuie să decideţi singuri ce să credeţi şi ce să nu credeţi, şi apoi să trăiţi consecinţele. Dacă rezultatele sunt bune, veţi putea adopta acele credinţe, iar, dacă nu, nu. Cel puţin, asta-i o abordare bună. Dacă o credinţă vă ajută să trăiţi mai aliniaţi cu dragostea şi pacea – cu Sinele vostru divin – atunci păstraţi-o. Dacă nu, abandonaţi-o. Asta înţeleg eu prin rezultate bune.

Sfaturi similare v-am mai dat: Dacă o credinţă vă face să vă simţiţi crispaţi şi tensionaţi sau confuzi, o puteţi respinge; dacă face contrariul, păstraţi-o. Orice credinţă care vă ajută să vă relaxaţi este mai bună decât alta care nu vă ajută. Pacea şi relaxarea sunt indicii ale adevărului, fie ale unui adevăr personal, fie al Adevărului, cu majusculă.

Convingerile care vă conduc la seninătate şi la deschiderea inimii sunt de folos, chiar dacă nu sunt întotdeauna sau complet adevărate. Gândirea pozitivă este întotdeauna preferabilă gândirii negative, care nu are niciun scop. Dacă nu pentru altceva, o afirmaţie pozitivă poate fi utilizată măcar pentru a contracara una negativă. Dar adevărul este că nu aveţi nevoie de prea multe convingeri şi, pe măsură ce progresaţi pe calea spirituală, aveţi tot mai puţine credinţe, iar cele pe care le aveţi, nu le luaţi prea în serios.

Puţini căutători cunosc profunzimile tărâmurilor non-fizice. Cu toate acestea, majoritatea sunt dispuşi să exploreze şi să vehiculeze informaţii din tărâmurile non-fizice care nu pot fi niciodată dovedite. Acest lucru are ca rezultat multe lecţii neplăcute, până când discernământul se dezvoltă pe deplin, ceea ce, în majoritatea cazurilor, nu se întâmplă decât în ultimele vieţi din şirul reîncarnărilor. Ego-ul trăieşte bine-mersi în majoritatea celor aflaţi pe calea spirituală, iar el devine tot mai subtil, mai greu de depistat, pe măsură ce omul avansează pe cale.

Să vorbim puţin despre teoriile conspiraţiei, întrucât foarte mulţi aflaţi pe calea spirituală sunt atraşi de ele şi le iau ca un fapt, nu doar ca o fantezie. Cei care au această convingere se supără când aud că ceea ce ei cred ar fi doar o teorie. Simt că au descoperit un secret ascuns pe care ceilalţi nu-l pot vedea, că ştiu povestea din interior, spre deosebire de ceilalţi. Aceasta este una din atracţiile teoriei conspiraţiei. Sentimentul că ei cunosc ceva ce alţii habar n-au îi face pe oameni să se simtă speciali, inteligenţi şi importanţi – iar ego-ul adoră treaba asta.

Mulţi caută pe la mediumi şi clarvăzători informaţii despre ei înşişi, despre ceilalţi şi despre lume, pe care altfel nu le pot afla. Ego-ul vrea să ştie lucruri pe care nu le poate cunoaşte, cum ar fi viitorul, ce gândesc alţii şi ce se întâmplă în culise şi va depune eforturi mari pentru a încerca să cunoască aceste lucruri. Ego-ul nu este dispus să accepte că există lucruri pe care nu le poate cunoaşte niciodată şi lucruri pe care nu este sortit să le cunoască, lucruri pe care nici măcar mediumii sau clarvăzătorii nu le pot spune.

Când căutătorii încă sunt prinşi în ego-urile lor, mediumii şi clarvăzătorii devin o modalitate de a încerca să cunoască aceste lucruri. Dar de cele mai multe ori, primesc informaţii false din aceste surse neconvenţionale. De ce? Pentru că, dacă mergeţi la un medium sau la un clarvăzător pentru informaţii pe care nu ar trebui să le cunoaşteţi sau pe care nu le puteţi cunoaşte sau verifica, cum ar fi informaţiile despre viitor, s-ar putea foarte bine să vă treziţi cu o fiinţă astrală inferioară, care va născoci ceva pentru a vă satisface curiozitatea.

Fiinţele din dimensiunile superioare rareori fac predicţii clare despre viitor şi nu vă vor spune ce gândesc alţii sau ce se întâmplă în culise, adică exact ceea ce pretind să demaşte teoriile conspiraţiei. Fiinţele din dimensiunile superioare nu vă vor spune aceste lucruri, pentru că nu aveţi voie la aceste informaţii.

Viaţa este complicată! Nu este în alb şi negru, dar multe teorii ale conspiraţiei o zugrăvesc astfel: bine contra rău. Ego-ul ar dori ca viaţa să fie atât de simplă, dar niciodată nu este aşa. Ego-ul vrea să ştie care sunt băieţii răi, pentru că atunci a identificat inamicul, ceea ce îl face să se simtă mai sigur. Pentru ego, totul se rezumă la siguranţă şi control. Teoriile conspiraţiei, cu acele pretinse informaţii din culise, îi ajută pe oameni să se simtă mai stăpâni pe situaţie.

Aşadar, teoriile conspiraţiei fac mai multe lucruri pentru ego-urile oamenilor: Îi fac pe oameni să se simtă speciali, importanţi, inteligenţi şi că au un control mai bun asupra vieţii. În plus, teoriile conspiraţiei dau oamenilor ceva de făcut: Să urmărească băieţii răi. „Ei sunt problema. Problema este în afară.” Asta îi ajută pe teoreticienii conspiraţiilor să nu-şi mai analizeze propria viaţă şi să nu-şi asume responsabilitatea pentru a fi fericiţi şi a face ceea ce trebuie ca să-şi îmbunătăţească viaţa. Ei sunt băieţii buni, iar ceilalţi trebuie să se schimbe, nu ei. Celălalt este inamicul. Celălalt este rău şi ei sunt victima acestui rău. Aşa capătă şi o scuză de ce, poate, nu au reuşit în ceva sau nu pot fi fericiţi. Ego-ul adoră învinuirile şi justificările. Acest fel de a arăta cu degetul şi a-i demoniza pe alţii stă la baza tuturor războaielor şi atrocităţilor petrecute vreodată pe Pământ.

De asemenea, ego-ul adoră să aibă ceva de făcut. Simte nevoia să facă ceva pentru a se simţi bine. Vrea să fie ocupat, să nu stea să mediteze sau să trimită dragoste altora. Şi ce pretext ar putea fi mai bun decât salvarea lumii? Ce onorabil! Este o acţiune plină de iubire, nu? Dar mai întâi, trebuie să cerceteze ce se întâmplă în culise şi apoi să spună tuturor. Acest lucru este estimat ca fiind o acţiune care va salva lumea.

Dar nu schimbă nimic, nu-i aşa? Lumea nu este salvată când crezi în nişte minciuni şi le transmiţi mai departe. N-ai făcut decât să creezi o dramă suculentă pentru a te menţine ocupat, pe tine şi mintea ta. Vânătoarea de teorii ale conspiraţiei seamănă mai mult cu divertismentul decât cu serviciul-pentru-alţii.

Teoriile conspiraţiei sunt create prin conectarea punctelor disparate, spunând că ceva a provocat altceva, deşi nu există dovezi ale legăturii cauzale, sau prin a găsi un sens acolo unde el nu există. Căutătorii iau prea în serios ideea că nu există coincidenţe, atunci când, desigur, există destule. Căutătorii cred cu tărie în sincronicitate şi tind să găsească în evenimente semnificaţii care nu există. Ei înţeleg greşit şi aplică greşit ideile spirituale, dar toate acestea fac parte din evoluţia spirituală şi învăţarea discernământului.

Teoriile conspiraţiei iau unele fapte şi spun o poveste despre ele. Această poveste nu este un fapt, ci o posibilitate nedovedită şi neverificabilă. Ego-ului adoră să spună poveşti şi, cu cât este mai complicată, cu atât mai bine. În realitate, nu există o singură mare poveste de ansamblu, ci doar nenumărate povestioare, care pot părea legate, dar nu sunt. Există o mulţime de diverşi „băieţi răi”, care adesea acţionează mai degrabă unul împotriva celuilalt, decât împreună, nicidecum un singur mare inamic, ca în filme. În teoriile conspiraţiei, ego-ul exagerează faptele şi adaugă propriile aşa-zise “fapte” pentru a crea un scenariu cu adevărat convingător, potrivit pentru filme. Ego-ul adoră piesele de teatru şi toate piesele bune au şi băieţi buni, şi băieţi răi.

Nu-i vorba că n-ar exista „băieţi buni” şi „băieţi răi” în această lume şi în tărâmurile non-fizice. Există şi ei sunt aceia care vor să le facă rău altora pentru a-şi proteja interesele sau pentru a-şi duce la îndeplinire obiectivele. Doar că băieţii răi nu sunt chiar atât de coordonaţi, isteţi sau capabili să colaboreze pentru a duce la bun sfârşit genul de conspiraţii pe care unii şi le imaginează.

Indivizii care sunt adepţi ai serviciului-pentru-sine nu „joacă” bine în echipă. Adesea se sabotează şi se subminează atât pe ei înşişi, cât şi pe ceilalţi. Se trag pe sfoară şi se atacă reciproc. Nu sunt atât de pricepuţi să-şi realizeze planurile pe cât şi-ar dori. În plus, există mult mai mulţi băieţi buni decât băieţi răi, aşa că cei răi nu reuşesc să meargă prea departe. Există o corupţie individuală considerabilă, dar nu conspiraţii semnificative. Ceea ce-i o mare diferenţă.»

< Sus >

5b. Credulitatea şi lipsa de discernământ (partea a 2-a)

«Deschiderea pe care o au căutătorii spirituali faţă de informaţiile inedite este atât o binecuvântare, cât şi un blestem. Le permite să-şi extindă orizontul dincolo de propriile condiţionări şi de convenţional. Căutătorii spirituali sunt adesea în fruntea noilor tehnologii şi tehnicilor de vindecare şi inovaţiilor, deoarece sunt însetaţi de idei noi şi interesante. Deschiderea aceasta îi slujeşte şi, probabil, slujeşte şi scopului sufletului lor. Dar îi face şi vulnerabili la falsuri şi manipulări.

În ce greşesc mulţi căutători este că au impresia că faptele pot fi verificate prin cunoaştere intuitivă. Nu pot fi. Cunoaşterea intuitivă nu este concepută pentru a-ţi spune dacă ceva este adevărat sau nu. Este concepută pentru a-ţi spune dacă ceva este adevărat sau nu pentru tine. Aceasta este o distincţie importantă. Nu poţi spune că o teorie a conspiraţiei sau orice alt tip de informaţie neverificabilă este adevărată doar pe baza cunoaşterii tale interioare.

Dacă crezi că ceva este adevărat sau fals bazându-te pe intuiţie, de fapt, îţi întemeiezi această credinţă pe nişte simţăminte. Dar simţind că ceva ar fi adevărat nu îl face adevărat în mod obiectiv. A simţi că ceva este adevărat este doar o credinţă oarbă. Crezi ceva fără dovezi.

Cunoaşterea interioară este trăită ca o intuiţie, o inspiraţie, o atracţie sau un „da”. Cunoaşterea ta interioară este o îndrumare de încredere de la o sursă de încredere. Cu toate acestea, este un ghid doar pentru tine; nu este un instrument de măsură al adevărului. Te informează ce trebuie să faci în legătură cu ceva sau cineva care îţi apare în experienţa momentului prezent. Te îndreaptă spre ceva sau cineva sau te îndepărtează de ceva sau cineva. Te simţi atras către ceva sau cineva sau, din contră, respins, şi nu ştii de ce. Poate că, urmărind ceva sau pe cineva, vei fi condus la un răspuns pe care îl cauţi. Sau te poate conduce la altceva de valoare pentru tine. Sau îţi poate aduce nişte lecţii de care aveai nevoie, care ar putea să nu fie prea plăcute.

Această îndrumare personală este foarte utilă în relaţiile umane. Te simţi atras sau respins de cineva, iar asta va stabili, de obicei, dacă vei petrece mai mult timp cu acea persoană sau nu. A fi atras de cineva nu înseamnă neapărat că el sau ea este bărbatul sau femeia viselor tale, deşi s-ar putea; înseamnă doar că există un anumit scop în a o cunoaşte mai bine pe acea persoană. Cine poate şti care este acel scop?

Acel scop poate să nu aibă nimic de-a face cu romantismul. Poate că acea persoană te va prezenta cuiva pe care trebuie să-l cunoşti sau îţi va spune ceva ce trebuie să ştii. Sau poate că acea persoană te va ajuta să vezi la tine un lucru pe care l-ai evitat. Sau poate că există o karmă între voi. Sau poate că ai făcut un acord înaintea încarnării să ajuţi persoana respectivă într-un fel sau altul.

Atracţia către ceva sau cineva nu va avea neapărat rezultatul pe care îl doriţi sau aşteptaţi, dar va fi ceea ce aveţi nevoie – ceea ce sufletul vostru are nevoie. Acesta este sistemul de îndrumare care vi s-a dat. Vă aduce întotdeauna în faţă ceea ce are nevoie sufletul vostru, dar nu veţi şti niciodată dinainte ce are nevoie.

Cunoaşterile interioare nu sunt foarte explicite şi nu indică întotdeauna în linie dreaptă, dar fiecărui om i se oferă intuiţii în care poate avea încredere că urmăresc binele său cel mai înalt. Acestea provin din Inima spirituală şi, în ultimă instanţă, de la cei însărcinaţi să vă îndrume. Apar din flux exact atunci când este nevoie şi nu mai devreme. Formează un sistem de îndrumare clipă-de-clipă, aşa că, pentru a nu le rata, trebuie să fii atent la prezent.

Nu ştii niciodată unde vor duce aceste cunoaşteri interioare şi nici nu trebuie să ştii. Având acest sistem de îndrumare, nu-i nevoie să cunoşti viitorul şi nici măcar nu trebuie să ştii dacă ceva este adevărat; trebuie doar să ştii ce este necesar să faci acum în legătură cu ceva sau cu cineva. Să-ţi urmezi intuiţia este ca şi cum ai urmări firimiturile de pâine presărate pe drum: nu ştii unde te vor conduce îndemnurile şi intuiţiile – până în momentul când vei afla. Viaţa se desfăşoară, dar nu ştii încotro merge. Vei afla când ajungi acolo. Este nevoie de încredere, dar ego-ul nu are încredere în acest mod de a fi.

Răspunsurile la ceea ce trebuie să ştii cu adevărat pentru a-ţi trăi viaţa îţi sunt date intuitiv, prin Inima spirituală, care este legătura ta cu cei care te călăuzesc. Uneori, mediumii şi clarvăzătorii sunt capabili să se acordeze la informaţiile ce îţi sunt destinate şi să întărească ceea ce intuieşti că este adevărat pentru tine. Dacă ceea ce spun ei îţi sună a fi adevărat, atunci acele informaţii îţi pot fi de ajutor.

Cei care îşi folosesc darurile parapsihice pentru a îndruma oamenii în viaţă, în loc să le ghicească norocul, fac o treabă bună. Aşa trebuie folosite aceste abilităţi. O altă bună utilizare a acestor abilităţi este transmiterea învăţăturilor spirituale. Cei care o fac sunt, probabil, conectaţi cu fiinţe din dimensiunile superioare, deoarece fiinţele astrale inferioare rareori sunt interesate să predea ceva pentru mult timp, iar ceea ce ştiu să înveţe va fi mărginit sau înşelător.

Cu toate acestea, unele învăţături transmise prin mediumi au şi falsuri amestecate în ele, ceea ce face ca aceste informaţii să fie deosebit de alunecoase. Acceptaţi cu precauţie informaţiile neverificabile transmise prin mediumi. Nu puneţi mare bază pe aceste informaţii. În general, învăţăturile spirituale nu se încadrează în această categorie. Adevărul este evident de la sine şi deschide Inima şi te face să te simţi relaxat şi liniştit.

Nu spun că abilităţile parapsihice nu au locul lor, ci vă avertizez cu privire la modul în care profitaţi de cei care au aceste abilităţi. Ce fel de întrebări le puneţi? Întrebările provin din dorinţa de a vă alinia la Sinele vostru divin şi planul sufletului sau vin de la ego-ul vostru? Ghidaţi-vă după acest lucru.

Iar dacă tu, ca medium sau clarvăzător, alimentezi ego-urile oamenilor prin predicţii sau întărind teoriile conspiraţiei, atunci este timpul să te întrebi cu cine eşti în contact. „După roadele lor îi veţi cunoaşte”. Fiinţele din dimensiunile superioare oferă învăţături, vindecă, susţin, încurajează şi transmit o energie de vibraţie superioară. În general, nu prezic viitorul şi nu spun oamenilor ce se întâmplă în secret prin culise. Pe de altă parte, fiinţele astrale inferioare vehiculează astfel de lucruri neverificabile.»

traducere de Răzvan A. Petre
27 iunie 2021

< Sus >

Link-ul: https://www.youtube.com/watch?v=BdCJMyCSiUA

Videoclipul subtitrat provine din varianta originală în engleză, publicată ca lectură audio în 16 aprilie 2021.