<  Cuprins "Credinţă, fapte şi ficţiuni"


Ocolirea spirituală

Capitolul 5, "Capcane pe calea spirituală", subcapitolul d, "Ocolirea spirituală", din cartea dictată Ginei Lake de către Spiritul lui Isus Cristos „Faith, Facts & Fiction” (Credinţă, fapte şi ficţiuni). Mediumul Gina Lake citeşte mesajul în limba engleză, cu subtitrarea în româneşte (videoclipul este încorporat la sfârşitul acestui articol).

Jesus

5d. Ocolirea spirituală

«Ocolirea spirituală sau evitarea emoţională, care ar fi un cuvânt mai potrivit, se referă la această tendinţă de a trece peste, a evita sau a-ţi reprima emoţiile. Acest termen se referă la căutătorii spirituali care folosesc meditaţia sau conceptele spirituale precum „totul este bine” pentru a ocoli sau a peteci sacul cu probleme emoţionale, în loc să depună munca necesară. Da, totul este bun, chiar şi emoţiile negative, care au nevoie de atenţia şi dragostea ta.

Evitarea emoţională nu este specifică doar căutătorilor spirituali, ci pentru aproape toată lumea. Oamenii evită în mod natural să-şi examineze emoţiile şi gândurile care le-au produs. Ego-ul este cel ce evită asta, deşi tocmai el le-a creat. Ego-ul depune eforturi pentru a perpetua aceste gânduri şi emoţii, deoarece ele întreţin sinele fals şi identităţile sale.

Unul dintre modurile în care ego-ul realizează acest lucru este prin crearea senzaţiei că evaluarea emoţională este cu adevărat grea şi chiar periculoasă. Oamenii se tem adesea de emoţiile lor, iar această teamă le ajută să se menţină. Dar ea este un miraj: frica pare adevărată şi reală, dar nu este. Frica este un paravan de fum care te împiedică să-ţi priveşti emoţiile. În cea mai mare parte, analiza emoţiilor pare dificilă tocmai din cauză că ego-ul i se împotriveşte, nu pentru că această lucrare ar fi dificilă.

Lucrul cu emoţiile necesită doar disponibilitatea de a căuta şi de a fi curios şi de a înţelege cum ai ajuns să tragi nişte concluzii greşite în trecut, mai ales în copilărie. Este nevoie de dorinţa de a vedea lucrurile dintr-o perspectivă superioară, mai cuprinzătoare: din perspectiva sufletului tău. Şi mai necesită să-ţi rezervi ceva timp pentru a o face, acordându-ţi un răgaz de a te linişti pentru a te interioriza şi a-ţi pune câteva întrebări. Oare cât de greu este să te priveşti şi să-ţi pui câteva întrebări?!

Emoţiile nu sunt lucruri înfricoşătoare sau periculoase – şi nici măcar nu sunt nişte lucruri. Seamănă mai mult cu aerul decât cu ceva concret. Emoţiile nici măcar nu trebuie să fie considerate neplăcute. Sunt doar nişte senzaţii în corp. Când te raportezi la ele astfel, nu sunt nicio problemă. Tot ce pretind ele este să fie recunoscute, acceptate şi trăite. Apoi, vor dispărea în mod natural – şi vor fi vindecate.

Emoţiile persistă şi cresc în forţă şi devin neplăcute atunci când sunt tratate inadecvat, ceea ce se întâmplă de obicei. Când ai emoţiile precum furia, reacţia implicită – calea ego-ului – este să zăboveşti asupra gândurilor care au creat acele emoţii, ceea ce doar pune paie pe foc.

Odată ce aceste emoţii s-au amplificat, este dificil să mai fii obiectiv sau să te reţii. Devin pe deplin convingătoare şi imploră să fie exprimate într-un fel, deseori producând daune. Când te găseşti într-o astfel de stare, soluţia nu este niciodată să-ţi exprimi aceste emoţii, deşi mulţi cred că asta ar fi.

Soluţia este să rămâi în prezenţa acelei emoţii şi să o simţi în corp. Observ-o, permite-i să existe şi simte senzaţiile corporale care o însoţesc, fără să te gândeşti la ea sau să adaugi poveşti despre ea. Majoritatea acestor gânduri provin din ego şi nu vor fi de ajutor. Doar lasă emoţia să existe fără să faci nimic, nici s-o exprimi, nici să te gândeşti la ea şi nici s-o respingi.

Dacă poţi primi o intuiţie în privinţa acelei emoţii, ar fi minunat. Astfel de intuiţii vin când te întrebi: „Oare ce mi-am spus, de m-a făcut să mă simt aşa?” sau „Oare ce concluzie am tras în trecut, care mă face să mă simt aşa acum?”. Procedând astfel, îţi asumi responsabilitatea pentru a fi creat acea emoţie, prin faptul că ai crezut anumite gânduri. Tu însuţi ai creat acea emoţie, mai bine zis, ego-ul tău a creat-o, şi poţi s-o şi destrami.

Munca emoţională pe care oamenii încearcă să o evite se referă mai ales la depistarea modului în care au ajuns să simtă anumite lucruri despre ei înşişi. La ce concluzii ai ajuns în copilărie despre tine însuţi care au fost eronate şi continuă să-ţi provoace probleme? Cele mai profunde condiţionări şi cele mai dureroase răni sufleteşti provin din emoţii negative care apar din nou şi din nou în privinţa identităţii tale: ce anume crezi tu despre tine. Aceste identităţi stabilite în copilărie continuă să te definească şi să te limiteze ca adult, până în momentul când le analizezi şi te eliberezi de ele.

Această lucrare te va elibera, iar răsplata este imensă. Începi prin a examina gândurile şi emoţiile negative care te bântuie în mod repetat. Apoi, le urmăreşti sursa, acele gânduri şi emoţii care stau la baza lor. Întotdeauna există multe gânduri şi emoţii ascunse în spatele acelora evidente. Află ce concluzie ai tras în copilărie despre tine, ca urmare a unei anumite experienţe sau a ceea ce au spus alţii despre tine. Descoperă cum ai crezut lucruri neadevărate despre tine, pur şi simplu, pentru că erai prea necopt, iar părinţii nu te-au putut ajuta să te priveşti altfel.

O parte din această muncă o poţi face singur, iar pentru o altă parte vei avea nevoie de un terapeut sau de un vindecător, mai ales dacă ai suportat abuzuri sau traume. Te rugăm să faci acest lucru în folosul tău. Doar tu te poţi elibera şi să devii cea mai bună versiune a ta. Această lucrare este esenţială pentru evoluţia sufletului tău, astfel încât să poţi progresa lin şi statornic pe calea spirituală.

Căutătorii deseori sunt disperaţi să „obţină” sau să intre în Prezenţă, iar apoi sunt disperaţi că au „pierdut-o”, au revenit din nou în ego. Au o scurtă sau mai lungă sclipire din Prezenţă, iar apoi cad înapoi în starea egotică de conştiinţă. Acest mers înainte şi înapoi este normal şi face parte din procesul trezirii spirituale. „Întâi o capeţi, apoi o pierzi” este semnul că-i nevoie de mai multă muncă emoţională sau de cercetare de sine, până ca Prezenţa să se stabilizeze şi să apară trezirea.

Gândurile nevindecate îi trag înapoi pe oameni. Ele te trag înapoi în ego şi în identităţile false, pentru că te simţi obligat să le crezi. Sunt greu de părăsit, deoarece par importante sau necesare pentru siguranţa ta. Gândurile care apar din nou şi din nou trebuie analizate şi văzute ca fiind false, tot din nou şi din nou. Va trebui întâi să te convingi că aceste gânduri sunt false, înainte de a putea rămâne mai mult timp în aici-şi-acum. În caz contrar, vei simţi că ar fi periculos să trăieşti în prezent.

Acelaşi lucru este valabil şi pentru emoţiile negative. Dacă anumite emoţii sunt foarte vechi ori s-au acumulat de ceva timp, poate că va fi necesar să stai în mod repetat în prezenţa lor şi să cercetezi ce anume este cu ele şi să remarci că gândurile din spatele lor sunt false, pentru a te putea stabiliza mai bine în aici-şi-acum.

Pe parcursul vindecării, vocea din capul tău devine mai liniştită, mai puţin convingătoare şi mai puţin negativă, la fel şi emoţiile. Apoi, este posibil doar să observi vocea din cap şi să-ţi muţi atenţia de la ea. Aceasta este instrucţiunea de bază pe care v-o predau: Observaţi-vă gândurile, îndepărtaţi-vă atenţia de la ele şi fiţi atenţi la ceva din aici-şi-acum. Dacă puteţi face acest lucru, veţi avea mai puţine emoţii negative, iar cele pe care le veţi avea vor fi ceva mai aerisite şi vor putea fi ignorate mai uşor.

Cu toate acestea, tratând emoţiile recurente sau puternice prin evitare sau meditaţie ar putea fi o încercare de ocolire a lor. Deci, chestiunea este alunecoasă. Trebuie să fii dispus să-ţi cercetezi emoţiile atunci când este nevoie. Şi totuşi, uneori, prin ignorarea emoţiei, o laşi să dispară de la sine, în loc să o ajuţi să crească. Este nevoie de practică pentru a ştii cum să te descurci cu emoţiile – dacă au nevoie de mai multă atenţie sau de mai puţină – dar această lucrare trebuie făcută. Munca emoţională este o parte importantă a căii spirituale.»

traducere de Răzvan A. Petre
30 iunie 2021

< Sus >

Link-ul: https://www.youtube.com/watch?v=Ji9QMSo3NbA

Videoclipul subtitrat provine din varianta originală în engleză, publicată ca lectură audio în 22 decembrie 2021.