<  Cuprins "Credinţă, fapte şi ficţiuni"


Sforţările şi strădaniile

Capitolul 5, "Capcane pe calea spirituală", subcapitolul e, "Sforţările şi strădaniile", din cartea dictată Ginei Lake de către Spiritul lui Isus Cristos „Faith, Facts & Fiction” (Credinţă, fapte şi ficţiuni). Mediumul Gina Lake citeşte mesajul în limba engleză, cu subtitrarea în româneşte (videoclipul este încorporat la sfârşitul acestui articol).

Jesus

5e. Sforţările şi strădaniile

«Calea spirituală e plină de sforţări şi strădanii, dar acestea sunt un semn al ego-ului. El nu acţionează niciodată într-un mod relaxat, ci prin sforţări, strădanii şi în grabă. Din această cauză apare deseori epuizarea şi excesele sau dependenţele pentru a face faţă stresului creat de acest stil de lucru. Oricât de mult ar dori ego-ul să trăiască plăcerea, de multe ori nu şi-o permite, cel puţin nu până când nu-şi atinge obiectivele pentru ziua respectivă. Compartimentează viaţa: munca şi jocul, plăcerea şi durerea. Ego-ul îi face pe oameni să alterneze între efort şi răsfăţ. Aceasta este calea ego-ului, dar nu este o cale prin care te poţi bucura de viaţă. Acest model este atât de comun, încât mulţi nici nu-şi dau seama că există o cale mai bună, mai naturală şi echilibrată.

Când eşti aliniat cu Sinele tău divin şi eşti integrat în fluxul vieţii, treci cu uşurinţă de la o activitate la alta şi de la activitate la odihnă. Lucrezi când simţi nevoia să lucrezi şi te odihneşti când simţi nevoia de odihnă. A fi în flux înseamnă să trăieşti viaţa într-un mod relaxat, deschis şi uşor, făcând ceea ce ai în faţa ochilor şi îţi produce bucurie, apoi oprindu-te când nu mai este plăcut sau nu mai e nevoie să acţionezi. Asta necesită să simţi subtilele îndemnuri şi intuiţii menite să-ţi ghideze viaţa. Aceasta este alternativa la a te lăsa condus de ego, la a-ţi urma vocea din cap.

Acest mod de a trăi cere practică şi, mai presus de toate, dorinţa de a încetini, de a fi prezent, de a asculta îndemnurile subtile şi de a fi atent la ceea ce apare din flux: impulsurile, imboldurile, entuziasmul, inspiraţia şi intuiţiile. Ce te simţi îndemnat să faci acum? Ce vrea viaţa de la tine acum? Răspunsul nu vine de la vocea din capul tău şi nu-l poţi imagina cu mintea, ci este ceva ce observi, pur şi simplu. Observi către ce te împinge viaţa.

Viaţa te îndeamnă să realizezi ceea ce ai nevoie şi să o faci într-un mod care-ţi aduce bucurie şi împlinire. În schimb, vocea din cap încearcă să-ţi conducă viaţa pe baza listei cu lucrurile de făcut şi „obligaţiilor”, dar creându-ţi stres şi epuizare. Dimpotrivă, mica voce liniştită din interior este diferită. Când o urmezi, ajungi la pace, plăcere, împlinire sufletească şi realizarea obiectivelor.

Este uimitor câte poţi realiza când viaţa nu-ţi mai este aglomerată cu gânduri şi sentimente negative. Cât de epuizant este să faci faţă la emoţiile create de vocea din cap! Oamenii rareori înţeleg cât de mult îi vlăguiesc emoţiile şi cât de mult timp îşi petrec împărtăşindu-şi sentimentele cu ceilalţi, în încercarea de a se simţi mai bine.

Calea spirituală înseamnă să înveţi să fii în flux. Acest lucru poate dura ani de practică: alegi să fii prezent iar şi iar de-a lungul zilei, până când acesta devine modul tău de a exista. Nu există nicio cale de a ocoli practica de a fi prezent. Practicând, creezi un nou obicei şi noi circuite în creier. Îţi schimbi setarea prestabilită, lucru ce necesită timp şi nu poate fi grăbit, şi uite-aşa, ne întoarcem la capcanele de pe calea spirituală.

Ego-ul pretinde că poate face lucrurile să se întâmple după programul său – şi anumite lucruri, chiar poate. Prin sforţări şi repezeală, poate finaliza sarcinile mai repede decât mai târziu. Totuşi, evoluţia spirituală nu este o sarcină, ci un proces autonom, iar ego-ul nu controlează acest proces, deşi ar dori. Evoluţia spirituală se întâmplă, la fel cum se întâmplă şi viaţa, şi îşi are propriul său calendar.

Mulţi suferă pentru că nu pot rămâne în prezent mai mult timp sau pentru că nu sunt treziţi, dar asta doar pentru că ego-ul ar vrea ca lucrurile să fie altfel decât sunt. Singura modalitate de a deveni mai prezenţi şi de a vă trezi este să înţelegeţi acest lucru despre ego şi să acceptaţi orice experienţă de viaţă. Acceptarea şi trăirea pe deplin a ceea ce există vă va avansa pe cale, nu dorinţa ca să fi fost altfel. Prezenţa înseamnă să iubeşti ceea ce este.

Ego-ul trebuie să-şi abandoneze dorinţele în această privinţă. Trebuie să le predea acestui misterios proces ce se desfăşoară, la fel cum trebuie să-şi predea şi celelalte dorinţe şi impulsuri. Eşti gata să laşi totul să fie aşa cum este? chiar şi evoluţia ta spirituală – pentru că asta se cere pe calea spirituală: Să laşi totul să fie aşa cum este, inclusiv starea ta de conştiinţă.

Oriunde te-ai afla pe calea spirituală este în regulă. Nimeni – nici sufletul tău, nici Dumnezeu şi nici altcineva – nu este îngrijorat de progresul tău spiritual. Numai propriul ego s-ar putea supăra din această cauză, aşa cum se supără pentru orice. Oare nu se plânge el mereu?! „Vreau mai mult şi mai bine şi mai repede.” Din fericire, tot ce trebuie să faci este să observi că asta-i lucrarea ego-ului şi să ai compasiune pentru această problemă foarte umană.

Toată lumea suferă şi suferă din aceleaşi motive. Observaţi doar cum vă face ego-ul să suferiţi. Orice strădanie sau sforţare către perfecţiune pe calea spirituală este doar ego-ul, nu Sinele vostru divin, care desfăşoară perfect planul vieţii voastre. Calea spirituală nu este o competiţie, dar ego-ul o va transforma într-una, dacă îl lăsaţi.

Iată ce trebuie făcut: Observaţi ego-ul la fiecare pas. Depistaţi-l în orice sforţare, strădanie, judecată de sine şi comparaţie cu alţii. Ego-ul vă va face să vă simţiţi nefericiţi şi nemulţumiţi chiar şi când descoperiţi adevărul minunat despre viaţă – că sunteţi iubiţi şi preţuiţi exact aşa cum sunteţi acum şi că aveţi exact experienţa potrivită, oricare ar fi aceasta. Fiţi buni cu voi, relaxaţi-vă şi bucuraţi-vă de călătorie!»

traducere de Răzvan A. Petre
1 iulie 2021

< Sus >

Link-ul: https://www.youtube.com/watch?v=zTU3442_-nk

Videoclipul subtitrat provine din varianta originală în engleză, publicată ca lectură audio în 19 decembrie 2021.