<  Cuprins "Credinţă, fapte şi ficţiuni"


Încrederea

Capitolul 7, "Trezirea şi iluminarea", subcapitolul b, "Încrederea", din cartea dictată Ginei Lake de către Spiritul lui Isus Cristos „Faith, Facts & Fiction” (Credinţă, fapte şi ficţiuni). Mediumul Gina Lake citeşte mesajul în limba engleză, cu subtitrarea în româneşte (videoclipul este încorporat la sfârşitul acestui articol).

Jesus

7b. Încrederea

«Ceea ce vă împiedică să observaţi Graţia este lipsa voastră de încredere. Iar cei care au încredere în viaţă şi îl iubesc pe Dumnezeu o fac pentru că recunosc mâna Providenţei în viaţă. Această încredere le permite să se relaxeze şi să se bucure de viaţă şi să simtă bunăvoinţa lui Dumnezeu. Cei care nu au încredere în viaţă nu recunosc Graţia, adesea, din lipsa de încredere în Dumnezeu, cauzată de credinţele negative despre Dumnezeu. Deci, revenim iarăşi la credinţe.

Încrederea se bazează pe credinţe şi convingeri. Ce crezi despre viaţă, despre ceilalţi şi despre Dumnezeu? Aceste credinţe contează, deoarece determină modul cum te simţi când te confrunţi cu viaţa şi intri în relaţii cu ceilalţi, cum reacţionezi la viaţă şi la ceilalţi şi cum se comportă ei faţă de tine.

Neîncrederea este lentila prin care egoul priveşte lumea. Neîncrederea ego-ului este o neîncredere generală. În lumea ego-ului, nu există loc pentru nuanţe, nu există nuanţe de gri. Dacă, ca femeie, ai avut o experienţă neplăcută cu un bărbat, ego-ul va concluziona că nu poţi avea încredere în bărbaţi. Dar o astfel de neîncredere universală nu este justificată. Nu este adevărat că viaţa nu ar fi de încredere sau că toţi oamenii sau un anumit segment al omenirii nu ar fi de încredere. O astfel de neîncredere universală nu este eficientă. Nu te ajută să te vindeci sau să mergi înainte. În schimb, te închide sufleteşte, ceea ce doar te face să suferi.

Este nevoie de timp ca să te lămureşti dacă poţi avea încredere în cineva sau nu. Apoi, odată ce te-ai lămurit, poţi avea încredere pentru moment, dar situaţia s-ar putea schimba. Viaţa nu este atât de simplă pe cât ar dori mintea. Ego-ului îi plac afirmaţiile generale: „Bărbaţii nu sunt de încredere!”

Totuşi, tot ce poţi şti cu adevărat este numai adevărul de moment şi chiar şi atunci este posibil să nu-l ştii. Este o persoană de încredere acum, în acest moment? Mintea nu-ţi va putea spune, deşi Inima spirituală ar putea. Dacă intuiţia îţi este dezvoltată suficient, s-ar putea să ştii. Dacă nu, s-ar putea să fie nevoie să afli prin metoda mai dură. Dar aşa se dezvoltă intuiţia şi-ţi înveţi lecţiile.

Nu este ruşine să înveţi în acest mod – întâi să ai încredere în cineva şi apoi să afli că nu este de încredere. Cum ai fi putut să ştii? De obicei, nu ştii aceste chestiuni până în momentul când le afli. Viaţa este încâlcită şi poţi avea încredere că viaţa va fi încâlcită. Aşa funcţionează ea şi, acceptând-o, vei putea să te relaxezi şi să tratezi problemele cu calm.

Trebuie să-ţi faci drum în viaţă prin încercare şi eroare. Poţi avea încredere în viaţă că vei reuşi să înveţi pe parcurs, că vei deveni tot mai priceput să discerni ce este adevărat şi ce nu este şi că vei avea resursele interioare şi exterioare necesare pentru a face faţă oricărei situaţii cu care te vei confrunta.

Aceasta este promisiunea vieţii, într-un sens. Viaţa – Dumnezeu sau sufletul tău – promite să-ţi ofere tot ceea ce trebuie să înveţi şi orice ai nevoie pentru a evolua. Cu toate acestea, nimeni nu promite că acest lucru va fi uşor, ci doar că este posibil să trăieşti o viaţă mult mai bună prin accesarea resurselor tale interioare: curajul, răbdarea, dragostea, pacea, acceptarea, perseverenţa, tăria şi înţelepciunea. Toată lumea are acces la aceste calităţi. Orice om este la fel de divin, iar complicaţiile vieţii te motivează să descoperi aceste calităţi divine în tine.

O atitudine pozitivă, deschisă şi încrezătoare în viaţă este mai plăcută şi mai eficientă decât opusul ei. Atitudinea deschisă şi încrezătoare poate face diferenţa între o viaţă fericită şi una nefericită, deoarece o perspectivă pozitivă te deschide către Graţie în toate formele sale, inclusiv spre oamenii care sunt mesagerii Ei. Iar Graţia îţi rezervă numai lucruri bune.

Graţia are un plan pentru tine şi îţi aranjează viaţa în conformitate cu acel plan. Graţia este înţeleaptă, inteligentă şi binevoitoare. Ştie mai bine decât vocea din capul tău ce anume ai nevoie pentru a fi fericit şi cum să-ţi creezi acea viaţă pe care eşti menit să o trăieşti. Da, eşti sortit să trăieşti o anumită viaţă. Nu vei trăi viaţa altcuiva. Ai propria ta viaţă de trăit, care nu va arăta ca a nimănui altcineva.

Cum creezi acea viaţă? O creezi împreună cu forţele care îţi modelează viaţa. Te acordezi la acele forţe şi colaborezi cu ele. Acest lucru ar putea necesita să nu mai rezonezi cu vocea din capul tău sau cu vocile din capul altor persoane, care pot avea cu totul alte idei. Sistemul de îndrumare care ţi s-a dat este foarte personalizat. Nimeni nu ştie mai bine ca tine ce este cel mai bine pentru tine. Singura ta sarcină este să urmezi cât mai bine Inima spirituală şi să nu laşi vocea din cap să te deturneze, ci să urmezi acele intuiţii subtile, imbolduri, inspiraţii şi încuviinţări.

Urmând aceste imbolduri intuitive, vei ajunge unde trebuie, dar nu vei şti neapărat unde te duc până când nu vei ajunge acolo. Ştii doar ce este adevărat în acest moment şi trebuie să ai încredere în această intuiţie. Dacă urmezi ceea ce este adevărat acum, vei ajunge la ceea ce va fi adevărat în următorul moment şi aşa mai departe. Harta este foarte locală. Nu ştii încotro te duce viaţa şi unde vei ajunge. Pur şi simplu, vieţuieşti şi cine poate şti cum va arăta viitorul, ce vei decide atunci, ce va alege altcineva şi cum se vor petrece lucrurile?

Mintea ta nu ştie cum se va desfăşura viaţa, oricât de mult ar crede ea că ştie sau ar fantaza despre viitor. Nici măcar sufletul tău nu ştie. Nici măcar fiinţele non-fizice care te călăuzesc nu ştiu acest lucru. Iată cât de scufundat în necunoscut eşti cu adevărat! A trăi aşa este ca şi cum ai conduce legat la ochi. Dar adevărul este că mereu ai condus legat la ochi, în timp ce doar pretindeai că ştii unde mergi şi ce se va întâmpla.

Ego-ului nu-i place necunoscutul. Necunoaşterea i se pare nesigură şi, prin urmare, nedemnă de încredere. Acesta este motivul pentru care ego-ul nu se încrede în viaţă – pentru că nu poate şti ce va urma. Dar faptul că viaţa nu poate fi cunoscută nu înseamnă că nu este de încredere. Aşa este viaţa şi nu poate fi altfel. Viaţa a fost concepută să fie astfel de către un Creator inteligent şi binevoitor dintr-un motiv bine întemeiat. Asta o face să fie extrem de demnă de încredere, iar acest fapt nu poate fi schimbat doar fiindcă ego-ul nu-l poate înţelege.

Viaţa este demnă de încredere, pentru că te poţi bizui pe ea aşa cum este: de necunoscut, schimbătoare, imprevizibilă, uneori surprinzătoare, uneori plictisitoare, uneori plăcută, alteori neplăcută. Viaţa este previzibil de imprevizibilă, de schimbătoare şi de necunoscut. Prin asta, viaţa este întru totul de încredere. Doar că ego-ului nu-i place incognoscibilul, variabilul şi incertitudinea.

Dar tu? Poţi găsi acel ceva din tine care adoră să nu ştie, adoră schimbarea, adoră imprevizibilitatea vieţii? Da! Aceste lucruri fac viaţa distractivă. Imaginează-ţi viaţa fără ele! Care ar mai fi rostul ei? Chiar aşa. Nu ar avea niciun rost, dar viaţa are un rost, un scop, un sens, care este iubirea şi creşterea.

Viaţa înseamnă să descoperi că eşti o fiinţă divină deghizată ca fiinţă umană şi apoi să înveţi să trăieşti ca o fiinţă divină. Pentru a descoperi acest lucru este nevoie de deschidere spre învăţare şi evoluţie şi dorinţa de a descoperi lucruri noi despre tine, posibil chiar lucruri dificil de suportat: idei greşite sau prejudecăţi, amintiri dureroase şi emoţii de care te-ai legat sufleteşte, dar pe care trebuie să le abandonezi.

Viaţa vrea să te elibereze de tot ceea ce te ţine captiv în starea egotică de conştiinţă, de tot ceea ce te face să fii suspicios şi de tot ceea ce te face să te simţi mărunt, temător, nevoiaş şi nevrednic. Vrea să te elibereze de orice idee incorectă pe care o ai şi de orice sentiment negativ pe care l-ai simţit vreodată sau l-ai putea simţi. Cât de binevoitoare este! Doar că acest proces este uneori dificil şi chiar dureros. Creşterea te umileşte, ceea ce doare. Poate fi dureros să îţi dai seama că ai urmat nişte idei greşite atâţia ani de zile şi că, de fapt, sinele tău fals este tocmai o asemenea idee eronată – iar cu asta ajungem la chestiunea trezirii spirituale.»

traducere de Răzvan A. Petre
9 iulie 2021

< Sus >

Link-ul: https://www.youtube.com/watch?v=mLXm6_s0b9I

Videoclipul subtitrat provine din varianta originală în engleză, publicată ca lectură audio în 25 aprilie 2021.