<  Cuprins "Despre îndrăgostirea de viaţă"


Cap. 5 "TĂCEREA"

Capitolul 5, "TĂCEREA", din cartea dictată mediumului Gina Lake de către Spiritul lui Isus Cristos „Jesus Speaking: On Falling in Love with Life” (Isus ne vorbeşte - Despre îndrăgostirea de viaţă) - şi audiobook.

Notă: Acest capitol nu a fost lecturat audio de autoarea Gina Lake.

Jesus

 

Capitolul 5: TĂCEREA

«Tăcerea este un mijloc de a te alinia cu Prezenţa. Totuşi, nu este necesar ca mediul în care te afli să fie liniştit ca să te poţi alinia cu Prezenţa şi a o trăi. Nu sunetul fizic este problema; ci pălăvrăgeala vocii din capul tău trebuie să fie redusă la tăcere pentru a te alinia cu Prezenţa. În acest scop, adesea ar fi util să taci şi să nu vorbeşti foarte mult, motiv pentru care în multe tabere spirituale se impune regula tăcerii. Vorbirea tinde să exprime ego-ul şi vocea din cap. Aşadar, dacă îţi opreşti vorbirea obişnuită, nu vei mai întări mintea egotică.

Orice liniştire a corpului este, de asemenea, utilă pentru alinierea cu Prezenţa, dar nu este absolut necesară, desigur. Atunci când corpul este liniştit, devine mult mai uşor să intri în rezonanţă cu Prezenţa şi, mai important, ca mintea să se aşeze şi să se liniştească. Atunci când corpul este aşezat şi liniştit, şi mintea devine aşezată şi liniştită. Deci există o corelaţie între un corp-minte plus o gură liniştită şi capacitatea de a te alinia cu Prezenţa.

Liniştea este, de fapt, un alt cuvânt pentru Prezenţă. Asta pentru că, atunci când corpul şi mintea sunt liniştite, rămâne adevărata ta natură, iar adevărata ta natură este simţită ca tăcere, deşi această Tăcere nu este chiar tăcută. Există o ţiuit sau un zumzet subtil al ei, la care oamenii se pot acorda atunci când tot restul este liniştit.

Tăcerea fiinţei voastre este bogată. Este plină şi completă, nu goală sau neinteresantă, aşa cum ar vrea mintea să credeţi. Pentru minte, Liniştea este plictisitoare, neinteresantă şi vidă, şi nu se întâmplă nimic. Dar atunci când sunteţi pe deplin liniştiţi şi prezenţi la Tăcerea interioară, simţiţi acea Tăcere ca fiind foarte bogată, foarte completă şi serenă. Sunteţi mulţumiţi. Nu lipseşte nimic, nu-i nevoie de nimic. Oare nu asta aţi dori cu toţii să simţiţi – că nu aveţi nevoie de nimic şi că nu trebuie să aveţi nimic pentru a fi fericiţi şi mulţumiţi?!

Această experienţă de mulţumire vă este, de fapt, mereu disponibilă şi în orice moment, dar trebuie să vă detaşaţi de mintea egotică, de vocea din capul vostru, care nu-i deloc mulţumită, şi doar să observaţi mulţumirea tăcută a fiinţei voastre. Pentru asta, aşa cum am spus, este folositor să vă aduceţi corpul şi mintea într-o stare mai liniştită, pur şi simplu, stând şi nefăcând nimic, nestimulând mintea şi focalizându-vă atenţia asupra corpului şi detaşându-vă de gânduri.

Dacă apare un gând, doar observaţi-l şi apoi readuceţi-vă atenţia la prezenţa corpului, în aici-şi-acum, doar la realitatea concretă. Ce simte corpul? Atunci când sunteţi foarte liniştiţi şi tăcuţi, corpul-minte va simţi Tăcerea, şi cu cât rămâneţi mai mult timp în Tăcere, cu atât mai profundă devine, mai bogată şi mai mulţumitoare.

Este posibil ca, în cele din urmă, să vă translataţi într-o stare lipsită de gânduri. Acest loc fără de gânduri este extrem de plăcut. Este locul în care mergeţi în fiecare noapte pe timpul somnului profund. Cât de revigorant este să te pierzi în somnul profund, să nu ştii nimic, să nu gândeşti nimic, să nu fii nimic! Asta se numeşte samadhi.

Samadhi este absorbţia în Tăcere până la punctul în care nu mai există niciun gând şi nicio senzaţie de eu, ci doar simpla fiinţare. Acesta este scopul meditaţiei, să ajungi într-o stare în care nu există gânduri sau unde gândul rămâne în depărtare şi este impersonal. Cât de ironic este faptul că scopul căutătorului – libertatea – este să te pierzi pe tine însuţi, să îţi pierzi gândurile despre tine şi fluxul de gânduri care îţi însoţeşte fiecare mişcare!

Ce uşurare este să fii liniştit, să simţi liniştea şi să te recunoşti ca fiind această Tăcere! Acesta este scopul practicii spirituale. Am putea spune că este chiar scopul vieţii: să te întorci din nou Acasă în acest loc al simplităţii şi al fiinţării liniştite, fără preocupare pentru “eu”, “mie” şi “mine”, şi să te recunoşti ca fiind totul şi nimic în acelaşi timp. Te afli aici pentru a descoperi că eşti chiar această Tăcere, că eşti acest neant-şi-totul, acest spaţiu fără graniţe care include totul şi iubeşte totul. Aceasta este marea veste bună pe care eşti menit să o descoperi.

Poţi descoperi acest lucru, în mare parte, prin practica meditaţiei. Există foarte puţine lucruri în viaţă care să te poată aduce în acest loc mai rapid decât meditaţia. Şi totuşi, procesul de întoarcere Acasă nu este deloc rapid. Poate fi un proces foarte lent. Este lent pentru majoritatea oamenilor, dar într-acolo vă îndreptaţi cu toţii.

Cu cât petreceţi mai mult timp în Tăcere, cu atât mai mult această experienţă va fi susţinută şi întărită, cu atât mai mult vă veţi dori să fiţi acolo şi cu atât mai mult va deveni starea în care veţi trăi. Atunci veţi putea să aduceţi Tăcerea în viaţa cotidiană din ce în ce mai uşor. Puteţi începe să întruchipaţi această Linişte. În timpul zilei, puteţi păstra contactul cu ea. Astfel, prin practica meditaţiei, vă dezvoltaţi capacitatea de a intra în Tăcere, de a vă familiariza cu ea şi de a o face a voastră. Liniştea devine parte din viaţa voastră şi din firea voastră. Ea va schimba modul în care trăiţi cum nimic altceva nu ar putea.

Poţi citi cărţi, poţi studia, poţi învăţa lucruri, dar nimic nu poate înlocui meditaţia. Meditaţia te antrenează să păşeşti în Tăcere şi să rămâi în Tăcere. Este chiar calea prin care poţi să fii Tăcerea în timpul zilei, să manifeşti adevăratul Sine. Dacă poţi rămâne în contact cu Tăcerea în timpul zilei, alegerile tale vor veni din Tăcere. Acţiunile şi cuvintele tale vor proveni din Tăcere.

Scopul cunoaşterii Tăcerii este ca ea să poată pătrunde în viaţa ta, pentru a o putea manifesta în această lume, care are atâta nevoie de ea, şi să rezonezi cu Tăcerea, ceea ce îi va permite să-ţi determine acţiunile şi vorbirea. Atunci când eşti mereu în contact cu Tăcerea, îţi vei îndeplini, cu siguranţă, scopul vieţii în modul cel mai uşor şi mai satisfăcător. Toată lumea îşi împlineşte scopul vieţii într-o anumită măsură, dar cu cât eşti mai aliniat cu Tăcerea, cu atât eşti mai capabil să-ţi îndeplineşti scopul.

Pacea şi mulţumirea primite de la Tăcere nu-ţi sunt destinate doar ţie. Sunt pentru toată lumea. Sunt menite să le împărtăşeşti cu toată lumea, să răspândeşti Tăcerea fiinţei tale, care se transmite automat celorlalţi. În felul acesta, conştiinţa este elevată şi evoluţia este accelerată. Cei care cunosc Tăcerea transmit Tăcerea pentru ca alţii să poată învăţa Tăcerea. În afară de meditaţie, acesta este un alt mod prin care vă obişnuiţi cu Tăcerea: primiţi Tăcerea de la cineva care este un emiţător, de la un învăţător care trăieşte în Tăcere.

Dacă cineva petrece suficient timp în Tăcere, nu poate să nu devină apoi un transmiţător al Tăcerii. Aşadar, puteţi gusta din Tăcere de la altcineva. Atunci când intraţi în contact cu el, vă acordează la vibraţia lui, ca un diapazon. Acesta este rolul unui maestru spiritual sau guru. Astăzi, există mulţi oameni pe planetă capabili să transmită în acest mod. Deci acestea sunt două modalităţi de a vă familiariza cu Tăcerea: Fie o trăiţi în preajma unui maestru spiritual sau guru, fie meditaţi şi găsiţi Tăcerea din voi. Ambele sunt modalităţi consacrate de a vă creşte conştiinţa, de a evolua, de a vă alinia cu Prezenţa.

A asculta Tăcerea atunci când meditezi este un mod de a rămâne în Tăcere. Atâta timp cât asculţi zumzetul tăcut al fiinţei tale, nu-ţi vei mai asculta mintea. Sau, dacă asculţi sunetele din mediul înconjurător, care este o altă formă de meditaţie, nu vei mai asculta vocea din cap. Nu poţi asculta pe deplin două lucruri în acelaşi timp. Dacă te pierzi în fluxul de gânduri, vei rata Tăcerea. Dar dacă asculţi Tăcerea cu atenţie, fluxul de gânduri va trece în planul secund.

Nu este nevoie ca fluxul de gânduri să dispară complet ca să rămâi în Tăcere. Trebuie doar să treacă pe fundal, ca să nu te mai implici în el. Sau, când te implici în el, pur şi simplu, readu-ţi atenţia la Tăcerea din interior sau la sunetele din jur, care pot servi aceluiaşi scop.

Sunetele din mediul înconjurător sunt ca o punte către Linişte. Concentrarea asupra sunetului îţi focalizează mintea şi o detaşează de vocea din cap, pentru că te interesează numai sunetul fizic. Dacă eşti atent la acel sunet fizic suficient de mult timp, te vei pierde în el. Vei pierde micul sine, sinele fals, acel simţ de “eu”, “mie” şi “mine”. Concentrarea asupra sunetului în acest fel este o meditaţie minunată. Te va cufunda în mod natural în Linişte. Aşadar, dacă ai dificultăţi în a te acorda la Tăcere, atunci acordează-te mai întâi la sunetele din mediu. Fii foarte curios de fiecare sunet. Observă-l şi apoi ascultă următorul sunet. Ascultă şi spaţiul dintre sunete. Fii curios – oare ce va urma? Ascultă ca şi cum viaţa ta ar depinde de asta – viaţa ta spirituală chiar depinde.

Când asculţi cu atâta atenţie – când te concentrezi cu toată atenţia asupra sunetului – la un moment dat, te vei regăsi în aliniere cu Tăcerea. În spaţiul dintre sunetele pe care le asculţi, vei observa Tăcerea. Această experienţă a Tăcerii se va mări şi se va adânci.

Aşa că, dragii mei, să ştiţi că Liniştea este întotdeauna la îndemână. Chiar dacă există zgomot în mediul înconjurător, există Linişte între zgomote, sub zgomote, împreună cu zgomotele. Sunetele din mediu nu sunt o problemă. Problema sunt sunetele din capul vostru. Doar ele vă pot ţine departe de Linişte, deoarece vocea din capul vostru creează un sentiment de “eu”, o falsă senzaţie de “eu” care vă fascinează, care vă spune poveşti, care suferă. Acel eu fals nu există în Tăcere. Atunci când ieşiţi dintre aceste gânduri despre propria persoană, rămâneţi în adevărata spaţiozitate a fiinţei voastre.

Aşadar, în loc să fiţi fascinaţi de gândurile care vă trec prin minte, deveniţi fascinaţi de Tăcere. Ascultaţi cu atenţie şi curiozitate această Linişte şi vedeţi ce puteţi descoperi. Ceea ce veţi descoperi este, de fapt, o experienţă. Pe măsură ce ascultaţi cu atenţie Tăcerea, intraţi mai adânc în Tăcere. Descoperiţi profunzimile Tăcerii. Descoperiţi că nu există niciun capăt al profunzimii acestei Tăceri. Ea vă absoarbe complet.

Liniştea vă absoarbe atenţia. Vă fascinează într-un mod diferit de fascinaţia minţii. Tăcerea vă hipnotizează. Această absorbţie în Tăcere până la pierderea oricărui interes faţă de vocea din cap este un semn foarte bun. Atunci simţiţi cum este să exişti, pur şi simplu, fără nici un sentiment de “eu”, “mie” şi “mine”, doar o fiinţare pură şi spaţioasă.

Oricare dintre voi poate să experimenteze acest lucru. Fiecare dintre voi va experimenta acest lucru. Este destinul vostru să vă trăiţi adevărata natură. Cei care vă aflaţi pe această cale spirituală căutaţi un scop. Să ştiţi că îl puteţi găsi. Să ştiţi că vă este dat să-l găsiţi, să descoperiţi cine sunteţi. Aflaţi-l şi, mai important, exprimaţi-l, manifestaţi-l în lume. Este o călătorie minunată. Este un proces care se desfăşoară în timp. Este nevoie de timp pentru a vă cunoaşte pe voi înşivă. Este nevoie de timp pentru a învăţa să întruchipaţi şi să exprimaţi asta în lume.

Sunteţi ghidaţi la fiecare pas de cei din alte dimensiuni care vă iubesc profund. Să ştiţi că ei se bucură de fiecare pas pe care îl faceţi pe această cale. Fiecare moment pe care îl petreceţi meditând şi fiecare strădanie pe care o depuneţi pentru a vă cunoaşte pe voi înşivă ca Tăcere, pentru a experimenta Tăcerea şi pentru a fi Tăcere merită tot efortul şi este sprijinită. Să ştiţi că sunteţi foarte iubiţi şi că noi toţi suntem alături de voi şi vă încurajăm să ajungeţi la fericire, pace şi mulţumire.

Nu sunteţi niciodată singuri. În Linişte, ştiţi deja toate acestea. Doar când nu sunteţi în Linişte trebuie să vi se reamintească şi să fiţi încurajaţi, pentru că este atât de dificil, fiind prinşi în mintea egotică, să vă amintiţi adevărul, să fiţi adevărul. Poate fi foarte dificil să fii o fiinţă umană. Aşa că vă rugăm să ştiţi că înţelegem şi avem compasiune pentru dificultăţile pe care le întâmpinaţi. Ştim că nu este o sarcină uşoară să vă treziţi din mintea egotică. Dar voi sunteţi nişte fiinţe frumoase şi puternice şi tocmai faceţi asta. Prin simpla citire sau ascultare a acestor rânduri, faceţi un pas. Vă afirmaţi dorinţa de a vă trezi. Aşa că vă rog să continuaţi, ştiind că, în fiecare clipă, primiţi tot sprijinul de care aveţi nevoie.»

< Sus >

traducere de Răzvan A. Petre
11 decembrie 2021