<  Cuprins "O viaţă eroică"


Capitolul 2a

Capitolul 2, "Perspectiva eroului", (prima parte) din cartea dictată Ginei Lake de către Spiritul lui Isus Cristos „A Heroic Life” (O viaţă eroică).

Notă: Acest capitol nu a fost lecturat audio de autoarea Gina Lake.

Jesus

Capitolul 2: Perspectiva eroului

Partea 1-a

«Eroul vede viaţa aşa cum este ea şi o acceptă cum este. Eroul cunoaşte adevărul despre viaţă. Şi care este adevărul? Cum să descoperi adevărul şi cum ai putea recunoaşte că l-ai găsit? Toate acestea sunt întrebări la care, în mod firesc, eroul caută răspunsuri şi la care va primi răspunsuri în aceste pagini.

Călătoria eroului are ca scop, în mare măsură, descoperirea rostului vieţii, ce este adevărat în viaţă. Pentru aceasta, eroul trebuie să fie un om curajos, un căutător al adevărului. Trebuie să fie dispus să descopere tot ceea ce se poate descoperi, chiar dacă nu este ceea ce şi-ar dori să descopere. Căutarea adevărului necesită curaj şi îndrăzneală. Din fericire, această căutare va da la iveală lucruri minunate, deşi nu neapărat şi pentru ego.

Eroul este un iubitor al adevărului şi, fiindcă a căutat, a descoperit că viaţa este bună. Aşadar, eroul are încredere în viaţă. Cum a ajuns eroul să îmbrăţişeze astfel viaţa? Pur şi simplu, a fost dispus să înveţe din greşelile sale şi din suferinţa pe care singur şi-a cauzat-o neacceptând viaţa aşa cum este ea, şi a fost dispus să descopere adevărul.

Dorinţa şi disponibilitatea de a descoperi adevărul despre viaţă, despre realitate, sunt esenţiale pentru a putea deveni eroul vieţii tale. Fără aceasta, nu vei investiga, nu vei examina, nu vei pune întrebări şi nu te vei confrunta cu ceea ce este fals. Vei accepta scenariul care ţi-a fost dat şi vei juca rolul prestabilit de acel scenariu. Te vei lamenta, vei arunca vina, îţi vei plânge de milă, vei fi furios, te vei simţi speriat şi neputincios şi vei încerca să faci faţă tuturor acestor emoţii într-un mod inadecvat, în primul rând, prin comportamente de dependenţă. Vei suferi, iar relaţiile tale vor avea şi ele de suferit.

Dacă nu-ţi vei pune la îndoială gândurile, vei duce o viaţă precum cea pe care o trăiesc majoritatea oamenilor. Cei mai mulţi oameni nu îşi asumă responsabilitatea pentru emoţiile lor, din cauză că nu-şi dau seama că tocmai gândurile lor – perspectiva ego-ului – au generat acele emoţii. Ei sunt supăraţi pe alţi oameni pentru ceea ce simt şi pe Dumnezeu pentru că viaţa este aşa cum este. Numai că adevăratul vinovat este harta incorectă a realităţii pe care au primit-o.

Cei mai mulţi oameni privesc viaţa printr-un obiectiv înceţoşat, prin ochii ego-ului lor. Ei nu cunosc realitatea, pentru că nici nu văd realitatea, ci doar percepţia lor greşită despre ea:

În timp ce ego-ul vede probleme, eroul vede noi posibilităţi;

În timp ce ego-ul îşi doreşte mereu altceva, eroul este mulţumit şi recunoscător cu ce are;

În timp ce ego-ul resimte eşecul, eroul reuşeşte să înveţe ceva din el;

În timp ce ego-ul este singur, eroul este mereu îndrăgostit;

În timp ce ego-ul simte că îi lipseşte ceva, eroul se simte complet;

În timp ce ego-ul renunţă, eroul perseverează;

În timp ce ego-ul se agaţă de ceea ce e trecător, eroul lasă lucrurile să treacă;

În timp ce ego-ul spune o poveste despre prezent, eroul rămâne cu atenţia trează în prezent;

În timp ce ego-ul se simte frustrat şi nelalocul lui, eroul are parte de sincronizarea perfectă;

În timp ce ego-ul este fricos, eroul este curajos.

Oare cum de există două viziuni atât de diferite ale realităţii? Din moment ce există doar o singură realitate, una dintre aceste viziuni trebuie să fie adevărată, iar cealaltă, falsă. Dacă măcar o singură persoană poate trăi ca un erou, e de ajuns să pună sub semnul întrebării viziunea ego-ului asupra realităţii. Când vine vorba de realitate, nu majoritatea decide.

Eroul deţine harta corectă a realităţii, pentru că a studiat realitatea şi a retuşat harta corespunzător. El observă, analizează şi îşi pune la îndoială gândurile şi învaţă din experienţele sale. Nu acceptă valabilitatea unui gând doar pentru că mintea lui sau a altcuiva îl crede. Eroul este ca un vizitator într-un tărâm străin, cu obiceiuri necunoscute. Nu ia nimic de la sine înţeles. Ci se întreabă: „Oare de ce fac ei lucrurile în felul acesta? De ce cred ei aşa ceva? Oare este adevărat? Ce rezultat are această convingere? Este acesta rezultatul pe care mi-l doresc şi eu?”

Cea mai mare diferenţă între cei care îşi urmează scenariul şi cel care devine erou este că eroul manifestă curiozitate. Eroul pune întrebări şi îşi adaptează convingerile în funcţie de ceea ce descoperă. Pe măsură ce descoperă mai multe despre realitate, redesenează harta. De asemenea, este interesat să afle ce au descoperit şi alţi iubitori de adevăr. Îşi păstrează o minte deschisă.

Deşi există ceva adevăr şi în harta realităţii schiţată de ego, foarte mult din ea este distorsionată de convingeri greşite de genul:

„Nu ar fi trebuit să moară”;

„Întotdeauna face asta”;

„Nu voi trece niciodată peste asta”;

„Nu-l pot ierta”;

„Nu voi avea niciodată succes”;

„Nu pot face nimic cum trebuie”.

Toată lumea are astfel de gânduri, pentru că toată lumea are un ego. Acestea sunt poveştile pe care le spune ego-ul, care nu prea seamănă cu realitatea. Ele formează harta distorsionată după care se orientează ego-ul.

Adevărul este că:

Ba trebuia să moară (cine poate spune că moartea nu ar fi trebuit să se întâmple?).

Ba nu întotdeauna face asta.

Ba vei trece peste asta (dacă nu-ţi vei tot repeta că nu vei trece).

Ba îl poţi ierta (dacă alegi să o faci).

Ba nu poţi fi altceva decât un succes (din perspectiva sufletului tău).

Ba faci multe lucruri în mod corect.

Putem merge chiar mai departe, afirmând că nu există aşa ceva precum „succes” sau „corect”. Acestea sunt concepte inventate de minte, neavând niciun corespondent în realitatea obiectivă. Tu presupui ce ar fi succesul şi ce ar fi corect. Tu, adică ego-ul tău, le inventează. Mai mult, ceea ce mintea ta inventează există doar în mintea ta – care se schimbă mereu! Harta ego-ului nici măcar nu se bazează pe un teren solid, ci pe nisip mişcător.

Am putea spune chiar că nimic din ceea ce este pus în cuvinte nu este absolut adevărat. Cuvintele sunt o reprezentare foarte săracă a realităţii, deoarece realitatea este, pur şi simplu, prea misterioasă şi complexă pentru a fi pusă în cuvinte. Oamenii, de asemenea, sunt prea misterioşi şi prea complecşi pentru a fi definiţi. Cuvintele, mai ales poveştile ego-ului, lasă întotdeauna ceva pe dinafară. Drept urmare, gândurile care îţi trec prin minte nu sunt chiar atât de utile pe cât ai putea crede. Ele conţin doar o fărâmă de adevăr şi, prin urmare, sunt o indicaţie foarte vagă despre cum să-ţi trăieşti viaţa.

Eroul ştie toate acestea. Eroul este călăuzit de altceva decât de fluxul de gânduri – de un alt flux, pe care mulţi l-au numit Fluxul. Fluxul este realitatea; este ceea ce se întâmplă aici şi acum. Nu este ceva din imaginaţia cuiva sau ceva ce s-a întâmplat cu mult timp în urmă sau care se va întâmpla în viitor.

Eroul este atent la ceea ce este real şi reacţionează corespunzător. „Ce sunt îndemnat să fac acum? Ce este adevărat în acest moment? Ce sunt împins să spun acum ori poate că trebuie să tac?” Eroul nu se gândeşte la aceste întrebări, ci reacţionează în mod natural şi spontan la experienţa trăită acum – fără influenţa fluxului de gânduri. S-ar putea să aibă nevoie şi de nişte cunoştinţe la un anumit moment dat, dar cunoaşterea – care provine din partea raţională a minţii [intelectul – n.tr.] – este foarte diferită de fluxul de gânduri al ego-ului.

În momentul de acum, nu există probleme, deoarece nu există gândul unei probleme. „Problema” este încă un concept creat de ego. Nu sunt necesare comparaţii, cu excepţia poate a comparării merelor atunci când cumperi mere. Nu există eşec sau succes, nu există frumos sau urât, nu există bine sau rău, nu există deştept sau prost şi nu există mai bine sau mai rău, pentru că toate acestea sunt concepte – plăsmuiri. Ele aparţin lumii ego-ului.

Este posibil să nu vă gândiţi că ar fi lumea ego-ului, deoarece în ea trăiesc aproape toţi oamenii, toţi având un software care percepe realitatea în mod similar. Dar asta nu înseamnă că viziunea ego-ului ar fi cea adevărată! Sute de mii de oameni ar putea cădea de acord că Dumnezeu este răzbunător sau că anumite rase sunt inferioare, dar acordul lor nu transformă această părere într-un adevăr. Oamenii au înghiţit în mod colectiv foarte multe minciuni, pentru că au crezut în acest flux de gânduri, şi este timpul să înţelegem asta. Este timpul să punem capăt nebuniei de pe această planetă: război, violenţă, ură, sărăcie şi distrugerea mediului înconjurător.»

traducere de Răzvan A. Petre
16 martie 2022

< Sus >