<  Cuprins "O viaţă eroică"


Capitolul 4b

Capitolul 4 (partea doua) din cartea dictată Ginei Lake de către Spiritul lui Isus Cristos „A Heroic Life” (O viaţă eroică).

Notă: Acest subcapitol nu a fost lecturat audio de autoarea Gina Lake.

Jesus

Capitolul 4: Calităţile eroului

Partea a 2-a

«Schimbarea NU este periculoasă. Este normală şi obişnuită. Un lucru de care poţi fi întotdeauna sigur este că viaţa va lua întorsături surprinzătoare. Mai mult, schimbarea este adesea necesară pentru fericire. Unii dintre cei mai nefericiţi oameni sunt cei care au refuzat să se schimbe atunci când viaţa i-a îndemnat să o facă. Schimbarea face parte din viaţă, având scopul de a evolua şi a te modela. Ea îl transformă pe omul obişnuit într-un erou.

Atunci când este nevoie de schimbare, eroul a învăţat să scotocească în sacul său cu resurse, în loc să caute spre fluxul de gânduri după răspunsuri sau îndrumare. Prima resursă necesară este o perspectivă pozitivă. Eroul ajunge numai la concluzii pozitive, sau nu va trage niciuna:

Totul este în regulă.

Chiar şi aceasta este o experienţă potrivită.

Poate că a venit timpul pentru o schimbare.

Ar putea fi distractiv şi interesant.

Ia să vedem ce se va mai întâmpla în continuare.

Sunt sigur că se va rezolva.

Să vedem ce mi-a rezervat universul acum.

Acest lucru mă eliberează să fac altceva.

Aceste gânduri contracarează orice gânduri negative pe care mintea le-ar putea debita şi împiedică eliberarea de substanţe chimice de stres, care ar putea să îl vlăguiască pe erou. Astfel de gânduri vin în sprijinul lui – şi sunt adevărate.

Viaţa este o aventură pentru care fiecare om este echipat să-i facă faţă, mai ales cu ajutorul celorlalţi, care îi sunt daţi pentru a-i uşura drumul. Toţi aveţi aceleaşi resurse interioare; toţi sunteţi în mod potenţial puternici, capabili şi înţelepţi; şi toţi primiţi ajutor de la alţii. Viaţa este astfel concepută încât să vă sprijine.

Gândurile pozitive, precum cele pe care tocmai le-am menţionat, te ajută să rămâi prezent în clipa de faţă, care este modalitatea de a accesa puterile adevăratei tale naturi, inclusiv înţelepciunea. Momentele dificile sunt atunci când ai cea mai mare nevoie de aceste puteri şi când, pentru mulţi, ele sunt cel mai puţin accesibile, din cauza mesajelor de frică ale minţii.

Dacă reuşeşti să te opui negativităţii fluxului de gânduri, vei avea acces la curajul de care ai nevoie pentru a depăşi orice schimbare sau dificultate. Curajul face parte din trusa de supravieţuire pe care ţi-a dat-o Dumnezeu. Curajul este intim legat de optimism şi nu poate coexista cu pesimismul. Iată de ce sunt atât de importante optimismul şi speranţa. Fără ele, nu există nici curaj, iar fără curaj, este deosebit de dificil să înfrunţi schimbarea şi să încerci lucruri noi.

Fiinţele umane funcţionează pe bază de obişnuinţe şi, atunci când se confruntă cu unele schimbări necesare, se împotrivesc în mod natural. Curajul face posibil să încuviinţezi ceva nou, diferit şi necunoscut. Cu toate acestea, curajul nu înseamnă bravada de a întreprinde orice acţiune, aşa cum te-ar putea îndemna ego-ul să faci. Este vorba de curajul sănătos de a rămâne în necunoscut până când simţi îndemnul la acţiunea corectă şi apoi de a trece la fapte.

Teama de schimbare nu este deloc un obstacol mărunt. Ego-ul se simte foarte bine cu familiarul şi inconfortabil cu necunoscutul. În faţa necunoscutului, ego-ul îşi imaginează automat tot ce este mai rău. Pentru el, pericolul pândeşte la fiecare colţ. Doar că nu este aşa.

Schimbarea înseamnă că vor trebui trăite alte lucruri, dar viaţa este tot viaţă, iar lucrurile nu sunt chiar atât de diferite. Dacă ai mai avut un loc de muncă, înseamnă că alt loc de muncă nu este ceva chiar atât de diferit. Dacă ai mai fost singur (şi toată lumea a fost), atunci a fi din nou singur nu este ceva chiar atât de diferit. Schimbarea nu trebuie să te înfricoşeze. Nu se pune problema să te duci pe o altă planetă, ci doar să faci ceva diferit pe această planetă foarte familiară.

Viaţa nu este înspăimântătoare, aşa cum presupune mintea, deşi, când crezi în minte, poţi să te cam sperii. Ego-ul nu bagă de seamă toate persoanele prietenoase, noile oportunităţi şi sprijinul de care te bucuri în viaţa de zi cu zi. Mai mult chiar, trece cu vederea resursele tale înnăscute, care te pot susţine în orice experienţă pe care ai putea-o avea. Eroul care se deşteaptă în tine are menirea să descopere şi să dezvolte aceste resurse. Dar, pentru ca să poată face acest lucru, el trebuie să înţeleagă întâi că temerile şi versiunea minţii despre viaţă nu sunt adevărate, căci ele îl orbesc ca să nu poată vedea adevărul despre viaţă şi îi blochează accesul la calităţile de erou.

Ţi se pare o afirmaţie scandaloasă – că viaţa nu este periculoasă? Există şi pericole în viaţă, dar oare asta face viaţa periculoasă? „Viaţa este periculoasă” este o poveste care nu spune tot adevărul. Unele momente sunt periculoase, dar multe altele nu sunt. Această poveste omite toate momentele obişnuite, precum şi momentele în care apar lucruri minunate: iubire, frumuseţe, oameni şi idei noi şi interesante, experienţe distractive, plăceri, victorii, mângâieri, odihnă, creativitate, inspiraţie, uimire, bucurie, pace şi străfulgerări despre adevărata ta natură.

Problema cu poveştile negative de genul „viaţa este periculoasă” este că ele îţi pot răpi bucuria din momentele potenţial minunate sau te pot face să ratezi cu totul acele momente. Astfel de poveşti nici măcar nu te ajută să faci faţă oricărui pericol, din cauză că te menţin într-o stare de teamă, care este o stare mai puţin eficientă decât a fi complet prezent.

În acest punct, s-ar putea să replicaţi că nu vă este frică de viaţă şi că nu credeţi că viaţa ar fi periculoasă, ceea ce poate că este adevărat. Însă această credinţă este înscrisă în genele tuturor. Face parte din natura voastră animală să vedeţi viaţa în acest fel. Toţi cei care au un ego simt, într-un grad sau altul, că viaţa este periculoasă. Indiferent dacă ai sau nu ai acest gând concret, este probabil să fii afectat în mod inconştient de această programare a fricii.

Această programare poate fi contracarată cu afirmaţii pozitive care generează speranţă şi curaj. Toată lumea are nevoie de astfel de afirmaţii, mai ales în momentele dificile. Dacă ai exersat în mod regulat să rămâi pozitiv în momentele obişnuite, atunci vei fi mai bine echipat psihic când apar situaţii grele. Îţi va fi mult mai uşor să rămâi pozitiv în mijlocul dificultăţilor, dacă ai exersat mereu să fii pozitiv.

Eroul rămâne încrezător. Eroul este hotărât să aibă gânduri pozitive, pur şi simplu, pentru că a văzut cât de distructive sunt gândurile negative şi câtă valoare au cele pozitive. Cu toate acestea, punerea în practică nu este atât de simplă, deoarece gândurile negative ale minţii, în special fricile sale, par foarte credibile. Aşa sunt ele menite să fie. Este o programare profundă şi inconştientă şi, prin urmare, greu de depăşit fără un efort conştient.

Gândurile negative ale minţii nu sunt uşor de respins, pentru că sunt infuzate cu ceva care le face foarte convingătoare: senzaţia de tu. Par a fi gândurile tale. Le simţi ca pe un mesaj personal adresat ţie de cineva care ştie bine ce spune.

De asemenea, gândurile negative par a fi adesea şi urgente. Dacă cineva s-ar repezi la tine şi ţi-ar şopti cu entuziasm ceva la ureche, nu-i aşa că ai asculta şi că ai da o oarecare greutate la cele aflate?! Exact aşa sunt şi gândurile tale negative. Par adevărate şi te simţi îndemnat să faci ceva legat de ele. Conţin mesajul subliminal: „Dacă nu crezi asta, vei avea probleme!”.

Jumătate din victorie constă în a şti că senzaţia de importanţă şi urgenţă a acestor gânduri este indusă prin programare. Totuşi, trebuie să fii mereu conştient de gândurile tale negative şi să te străduieşti să nu le acorzi atenţie. Nu e de mirare că poate dura ani de zile, după ce ai înţeles acest adevăr în privinţa gândurilor tale, până vei înceta efectiv să le mai crezi şi până vei trăi mai mult în momentul prezent.

Eroul nu devine erou peste noapte, aşa că, pentru a evolua mai departe, trebuie să-şi dezvolte răbdarea şi o permanentă dedicare faţă de adevăr. Aventura vieţii îi cultivă treptat eroului punctele forte. Aşadar, să vorbim despre răbdare.

Una dintre capcanele de pe calea eroului este descurajarea – pierderea curajului şi a speranţei. Antidotul este răbdarea. Te descurajezi doar dacă crezi că ceva ar trebui să fie mai uşor decât este, să se simtă altfel sau să nu dureze atât de mult pe cât durează. Răbdarea se naşte din înţelepciunea de a pricepe că totul este aşa cum trebuie să fie şi durează atât cât e necesar.

Ar putea oare acest moment să fie altfel decât este?! Ai putea fi tu altfel decât eşti în această clipă?! Nu. Eroul înţelege asta. Acest moment este aşa cum este. În această clipă, viaţa ta este ceea ce este şi nu poate fi altfel. Totuşi, în curând va fi diferită, căci tu continui să evoluezi şi viaţa continuă să curgă. Viaţa este în continuă mişcare, trecând mereu la următoarea etapă, evoluând mereu, uneori în moduri surprinzătoare.

Totuşi, această evoluţie şi desfăşurare nu depinde în primul rând de tine, ci de Ceva mult mai mare decât tine. Joci şi tu un rol în curgerea vieţii, dar unul relativ mic. Eforturile tale nu sunt atât de decisive pe cât îţi place să crezi. Ideea că tu singur îţi faci viaţa după cum vrei este o iluzie a ego-ului. Deşi, în cele din urmă, nu alegerile tale sunt cele care îţi guvernează viaţa, totuşi, ele determină cât de fericit vei fi. Fericirea ta depinde în întregime de ce anume decizi că merită atenţia ta.

Răbdarea îţi permite să fii fericit chiar în mijlocul lamentărilor şi a nemulţumirii minţii că nu poate controla viaţa. Răbdarea vine din recunoaşterea faptului că faci parte dintr-un proiect şi o planificare pe scară mare, pe care nu o cunoşti, dar pe care trebuie să o accepţi. Răbdarea înseamnă să fii dispus a te supune voinţei Tatălui. Ea se bazează pe recunoaşterea umilă a faptului că nu ştii neapărat ce este cel mai bine pentru tine şi pentru ceilalţi şi că nu controlezi viaţa.

Cei care au răbdare au înţelepciunea vieţii. Ei cunosc adevărul despre viaţă, de unde provin răbdarea şi acceptarea. Nerăbdarea, în schimb, este un indiciu al faptului că eşti ignorant sau te opui adevărului vieţii. Este un semn că eşti prins în viziunea egotică. Antidotul este să vezi adevărul: Viaţa este aşa cum este şi nu poate fi altfel decât aşa cum este acum.

Înţelepciunea înseamnă, de asemenea, să ştii că lucrurile care ţi se întâmplă nu te definesc personal. Dacă viaţa nu-ţi merge aşa cum ţi-ai dori, asta nu înseamnă că eşti nepriceput sau că ai greşit cu ceva. Viaţa nu se aranjează ca să-ţi mulţumească ţie ego-ul. Nu are nicio legătură cu persoana ta dacă viaţa nu merge aşa cum vrei tu.

Eroul ştie să nu ia lucrurile personal. Nu spune poveşti legate de propria persoană: „Niciodată nu obţin ceea ce vreau. Viaţa mea este prea grea. Dacă aş fi procedat altfel...”. Eroul înţelege că nu poate şti ce-i pregăteşte viaţa, dar are încredere că totul este spre bine. Ştie să se lase purtat de val şi să nu aibă regrete şi nici măcar aşteptări despre ce va veni. Această atitudine îi permite să fie complet prezent.

Eroul are răbdare nu doar pentru că ştie adevărul despre viaţă, ci şi pentru că trăieşte în momentul prezent şi, prin urmare, este fericit. Când eşti deja fericit, atunci mai aştepţi ceva?! Nu mai aştepţi vreun moment viitor care să te facă fericit. Nu asta înseamnă nerăbdarea?! Eşti nerăbdător să sosească un viitor imaginar. Dar dacă eşti fericit acum – ceea ce se întâmplă când eşti complet prezent – atunci nu vei mai aştepta ca viitorul să te facă fericit.

Ceea ce face ca momentul prezent să fie fericit este dragostea. Atunci când eşti complet prezent, dragostea şi recunoştinţa adevăratei tale naturi curg înspre orice trăieşti. Dacă te afli împreună cu alţi oameni şi eşti complet prezent la ei, atunci iubirea curge către ei. Dacă eşti singur, atunci iubirea curge către lucrurile şi vietăţile de faţă. Acest flux de iubire este natural şi nu poate fi inhibat decât de gânduri. Iubirea se iveşte spontan în fiecare clipă. Iar când simţi acest flux de iubire, eşti fericit şi împlinit.

Cât de minunat este faptul că fluxul de iubire stă la dispoziţia ta, sau ar putea sta! Chiar dacă nu îl simţi, îl poţi invoca, optând să trimiţi iubire oamenilor şi lucrurilor din mediul tău. Ai puterea de a trimite iubire şi, prin urmare, puterea de a fi fericit!

Acesta este darul Tatălui şi mesajul Tatălui pentru voi: Iubiţi! Este secretul vieţii. Spuneam mai devreme că cheia fericirii este să nu mai daţi atenţie şuvoiului de gânduri. Asta, pentru că, atunci când nu vă mai pierdeţi în gânduri despre propria persoană, aterizaţi în momentul prezent, iubirea curge în mod natural şi vă simţiţi fericiţi.

Vă aflaţi aici pentru a învăţa să iubiţi, iar Tatăl vă răsplăteşte cu fericire când descoperiţi asta. Ce aventură minunată este această viaţă, să vi se dea misiunea de a găsi o comoară care vă va aduce fericirea veşnică! În această lume plină de tristeţe, este ascunsă o comoară, care se află în voi. Comoara este formată din toate calităţile frumoase ale adevăratei voastre naturi – punctele forte ale eroului – care au fost voalate de falsul sine. Călătoria eroului este această aventură a descoperirii de sine, iar calităţile sale preţioase sunt dezvoltate prin însăşi căutarea comorii.»

traducere de Răzvan A. Petre
25 martie 2022

< Sus >