Capitolul 9, "Stilul de viaţă al eroului" (partea a doua), din cartea dictată Ginei Lake de către Spiritul lui Isus Cristos „A Heroic Life” (O viaţă eroică).
Notă: Acest subcapitol nu a fost lecturat audio de autoarea Gina Lake.
«Când îţi urmezi Inima, te vei confrunta şi cu temerile altor persoane. Ego-ul oricui se teme de ieşirea din programarea prestabilită. Aşa că, atunci când militezi împotriva ideilor de genul „ar fi trebuit”, „ar trebui” şi „ar fi putut” – pe care toată lumea pune atât de mult preţ – va trebui să te confrunţi nu doar cu propriile temeri, ci şi cu ale celorlalţi. Va trebui să găseşti curajul de a nu te lăsa influenţat de ceilalţi şi de nevoia de aprobare din partea lor. În acest punct se blochează mulţi.
Mulţi îşi cunosc dorinţa Inimii şi simt imboldul de a o împlini, dar nu se pot hotărî să facă ceva care i-ar putea lovi emoţional sau îngrijora pe cei apropiaţi, în special pe membrii familiei. Este o preocupare de înţeles şi pare să vină din dragoste şi compasiune; totuşi, la baza ei se află teama de a fi exclus. Această frică este foarte primară, venind din vremurile de demult, când supravieţuirea depindea de loialitatea faţă de propriul trib. Din cauza profunzimii acestei frici, ea continuă să îi conducă pe mulţi oameni în mod inconştient. Cu siguranţă că are şi empatia un rol în grija pentru ceilalţi, dar nu conţine întreaga poveste.
Mai important, la baza grijii de a nu răni sentimentele celorlalţi stă o înţelegere greşită: credinţa că ar fi posibil să-i răneşti emoţional pe alţii. Poate că afirmaţia pare ciudată, deoarece contravine gândirii convenţionale, dar este imposibil ca tu să-i faci să sufere. Este însă posibil ca ei să-şi producă singuri suferinţă cu propriile lor credinţe şi poveşti negative. Dacă n-ar întreţine în minte o poveste negativă, ei n-ar putea suferi nicicum.
Ţi-ar putea argumenta că, dacă vei face cum îţi vrea Inima, nu vei fi niciodată fericit, că vei fi sărac, că nu te vor mai vedea niciodată sau că vei fi suferi, toate aceste afirmaţii fiind nefondate şi probabil neadevărate. Chiar dacă s-ar întâmpla ceea ce au prezis ei, înseamnă că aceea era experienţa potrivită pentru evoluţia ta. Urmându-ţi Inima, nu înseamnă neapărat că vei fi lipsit de privaţiuni sau dificultăţi. Sau alţii ar putea crede că greşeşti, că eşti stupid, naiv, prostuţ sau nebun pentru că faci ceea ce îţi cere Inima, dar toate acestea sunt prejudecăţi şi, de asemenea, nişte minciuni. Sunt genul de chestiuni care păstrează programarea: temeri, judecăţi şi diverse minciuni. Oamenii se menţin reciproc sub robia programării.
Oare eşti tu responsabil pentru convingerile ori poveştile pe care alţii şi le spun despre tine şi, prin urmare, chiar eşti tu răspunzător pentru emoţiile şi suferinţa lor?! Nicidecum. Cum ai putea fi?! Eşti responsabil doar pentru poveştile pe care ţi le spui singur despre tine şi despre ceilalţi. Nu tu le-ai băgat acele poveşti în cap şi nici nu le poţi tu înlătura.
Cel mai bun lucru pe care îl poţi face este să încerci să-i ajuţi pe cei dragi să vadă lucrurile altfel, astfel încât să nu mai sufere. Iar dacă nu vor sau nu pot, atunci nu prea ai ce să le faci, decât să-i laşi să fie aşa cum sunt, să continui să-i iubeşti şi să speri că şi ei vor proceda la fel. Cam atât poţi face pentru a-i salva pe oameni de la suferinţa pe care singuri şi-o induc.
Fiecare trebuie să-şi descopere singur cauza suferinţei sale. Tocmai această investigare a suferinţei îi trezeşte pe oameni. Până în acel moment, a fost potrivit să-şi urmeze programarea. Toată lumea are parte întotdeauna de experienţa potrivită, indiferent dacă îşi urmează Inima sau nu, pentru că orice experienţă conduce, în cele din urmă, la Inimă, deşi unele călătorii sunt mai lungi şi mai accidentate decât altele.
Depinde în mare măsură de alegerile individuale cât de mult durează trezirea din programare. Unele suflete au nevoie de mult mai multe vieţi decât altele. Pentru că ai liberul arbitru, depinde de tine cum vei îndeplini programul de studii al sufletului şi cât timp va dura. Dar oricum vei alege, vei învăţa ceva, mai devreme sau mai târziu, aşa că nu ai cum să dai greş.
Aspectul luminos din toate acestea este că, ori de câte ori îţi asculţi Inima, eşti în armonie cu Întregul şi, din moment ce ceilalţi fac parte din Întreg, înseamnă că, urmându-ţi Inima, nu poţi acţiona contrar intenţiilor sufletului lor. Dacă să-ţi asculţi Inima este experienţa potrivită pentru evoluţia ta (şi este), atunci şi ceea ce resimt ceilalţi „din cauza” ta este, de asemenea, experienţa potrivită pentru evoluţia lor. Ceea ce este o acţiune justă pentru tine trebuie să fie o acţiune justă pentru toţi ceilalţi, indiferent de cum li se pare lor. Dacă ei decid să se rănească singuri prin gânduri negative, este alegerea lor, dar ar fi o decizie mai bună să te lase să faci ceea ce simţi tu că trebuie şi să-ţi dorească binele.
Când îţi asculţi Inima, poţi avea un impact mai puternic asupra lumii. Fiind sincer cu tine însuţi, devii un model pentru ceilalţi de cum să trăiască şi să fie şi un catalizator pentru evoluţia lor. Frumuseţea este că, cu cât sunt mai mulţi oameni care îşi urmează Inima, cu atât mai uşor devine şi pentru alţii să şi-o urmeze. Aşa se poate transforma cu adevărat preţioasa voastră planetă.
Dacă nimeni nu şi-ar urma Inima niciodată, atunci evoluţia nu ar fi posibilă. Principala consideraţie ar fi îngrijorarea faţă de emoţiile celorlalţi oameni şi încuviinţarea poveştilor minţii lor. De fapt, chiar aşa se desfăşoară stilul de viaţă propus de ego: Oamenii acţionează cum li se spune că trebuie, nu cum ar fi just pentru ei, nu cum li se potriveşte. Asta îi duce pe oameni la nefericire şi stagnare şi la ancorarea în valorile egotice. Nu aduce nicidecum libertate sau bucurie. Reprimă dragostea înnăscută pentru viaţă a omului, iar societatea devine nefericită şi dependentă. Vă sună cunoscut?
Nu există evoluţie fără durere. Evoluţia nu este uşoară în această lume. Dar să nu evoluezi este şi mai dureros şi împiedică evoluţia întregii omeniri. Evoluţia ta nu se referă doar la tine. Evoluţia ta duce şi la evoluţia Întregului, care depinde de evoluţia tuturor.
Atunci când tu stagnezi, evoluţia generală stagnează şi ea. Când societăţile îşi stabilesc ferm nişte valori egoiste, atunci evoluţia Întregului este zădărnicită, întârziată. Până la urmă, nu-i chiar aşa o problemă, deoarece Întregul are toată eternitatea la dispoziţie pentru a evolua. Însă pentru această perioadă de pe Pământ este o problemă, căci însăşi supravieţuirea speciei umane depinde de evoluţia spirituală a umanităţii, şi aceasta este situaţia de acum.
Ancorarea în valorile egotice ucide planeta sau, mai exact, poate ucide specia umană. Dacă s-ar întâmpla asta, ar fi o mare pierdere pentru univers. Sunteţi o formă specială şi unică de viaţă simţitoare, iar întreaga evoluţie a planetei a fost dedicată naşterii şi îngrijirii voastre. Iar acum, voi o distrugeţi chiar pe Mama care vă dă viaţă.
Acest lucru trebuie să înceteze, iar singurul mod în care poate înceta este ca fiecare dintre cei care citiţi aceste rânduri să vă treziţi la adevărata voastră natură. Când o veţi face, cu siguranţă că veţi trăi în acord cu destinul vostru. Pentru mulţi dintre voi, destinul are legătură cu salvarea omenirii şi a Pământului de la o distrugere mai mare. Poate că sună grandios, dar un astfel de destin arată adesea foarte obişnuit. Lumea se schimbă prin faptul că fiecare persoană aduce schimbarea la locul său, fie că este vorba de o afacere, de educaţie, de producţia de alimente sau de un alt domeniu.
Planeta poate fi salvată infuzând o conştiinţă mai înaltă în fiecare domeniu al vieţii. Această infuzie trebuie să aibă loc în educaţie, politică, mass-media, ştiinţă, tehnologie, afaceri, agricultură, sistemele financiare şi medicină, pentru a numi doar câteva dintre cele mai importante domenii. Trebuie să aibă loc o transformare în fiecare domeniu al societăţii, pentru că vorbim despre valori fundamentale: trecerea de la valorile egoiste la cele în armonie cu viaţa.
Pentru transformarea societăţii, una dintre cele mai importante măsuri este implementarea meditaţiei în şcoală şi în viaţa de zi cu zi a oamenilor. Transformarea societăţii începe cu transformarea conştiinţei, pentru că aşa se schimbă valorile. Nimic altceva nu va fi de ajuns. Iar meditaţia este cel mai eficient instrument pentru a realiza acest lucru.
Când meditaţia va deveni un mod de viaţă acceptat şi obişnuit pentru majoritatea oamenilor, lumea voastră va fi complet diferită. Dar deocamdată, pentru a începe transformarea şi a inversa tendinţa generală, va fi suficient ca un număr de oameni să practice meditaţia. Din fericire, efectul chiar şi al unei singure persoane care meditează într-o companie, şcoală sau alt grup poate schimba energia din acea zonă mai mult decât aţi putea crede.
Fiecare persoană care meditează intră într-un contact mai strâns cu anumite forţe din alte dimensiuni, care încep să lucreze prin acea persoană. Această contribuţie amplifică în mod exponenţial rezultatul eforturilor şi influenţa persoanei respective. O mare putere zace în cel conectat la puteri mai mari decât el însuşi. Astfel de oameni au schimbat lumea de-a lungul timpului. De fapt, numai astfel de oameni au avut vreodată un impact pozitiv asupra lumii.
În vremuri ca acestea, care cer o transformare a lumii, multe mari spirite se întrupează pentru a o realiza. Aceste persoane sunt capabile să se conecteze cu forţele spirituale de dincolo şi primesc ideile, inspiraţia şi inovaţiile necesare pentru a face societatea să avanseze. Astfel de vremuri solicită ajutor din alte dimensiuni, care vine sub forma unor oameni cu un rol special de jucat în această transformare.
O altă schimbare esenţială este asigurarea unei educaţii de calitate pentru fiecare fiinţă umană de pe planetă. Acest lucru este acum posibil, datorită progreselor tehnologice recente. Libertatea şi democraţia nu pot înflori în absenţa unor cetăţeni educaţi. Acest lucru este valabil şi pentru Statele Unite. Nu există niciun motiv pentru ca, în cea mai bogată ţară din lume, cineva să nu aibă o educaţie de calitate.
Fără un sistem educaţional de calitate, este imposibil un sistem politic sănătos. Cum ar putea o populaţie needucată şi neiluminată să-şi aleagă nişte reprezentanţi de valoare?! Doar când educaţia şi conştiinţa se schimbă, atunci se pot schimba şi sistemele politice, ceea ce este crucial. Fără voinţa politică de a îndrepta lucrurile în privinţa mediului înconjurător şi în alte domenii, cum ar putea avea loc schimbările necesare?!
Schimbarea trebuie să înceapă prin educarea oamenilor şi prin elevarea conştiinţei lor cu ajutorul meditaţiei şi altor practici spirituale. Deoarece acest tip de schimbare nu se produce peste noapte, generaţiile tinere sunt cele ce vor trebui să pună bazele schimbărilor necesare în societate. Depinde de voi, ca adulţi, să vă asiguraţi că copiii de astăzi primesc ceea ce au nevoie pentru a aduce această schimbare şi că nu sunt îndoctrinaţi tot în aceleaşi valori egoiste care distrug planeta. Adulţii de mâine vor trebui să trăiască altfel decât majoritatea adulţilor de astăzi. Ei vor trebui să trăiască precum eroul.
Deoarece eroul lucrează în cam aceleaşi locuri de muncă ca şi persoana egoistă, stilurile lor de viaţă nu arată neapărat prea diferit, dar sunt trăite foarte diferit. Una dintre cele mai mari diferenţe o reprezintă tipurile de activităţi din timpul liber. Probabil că eroul nu-şi va umple timpul liber cu la fel de multe activităţi sau cu aceleaşi activităţi ca individul stăpânit de ego.
Multe dintre activităţile în care se implică persoana egotică nu fac parte din stilul de viaţă al eroului. Pentru a-şi alina durerea, ego-ul îi împinge pe oameni spre activităţi orientate spre plăcere sau spre unele care doar să-i umple timpul, cum ar fi privitul la televizor fără noimă, jocurile de noroc, pornografia, consumul de alcool şi droguri, sportul, jocurile, hobby-urile, cumpărăturile, mâncatul excesiv şi călătoriile.
Oamenii conduşi de ego se simt bine cu astfel de activităţi, pur şi simplu, fiindcă le distrag atenţia de la ei înşişi şi de la problemele lor. În schimb, fiindcă eroul nu are probleme şi nici nu se oboseşte cu gânduri despre propria persoană sau cu emoţii negative, el nici nu are nevoie de astfel de evadări din realitate sau de activităţi ce dau dependenţă.
În vieţile multor oameni, escapismul, dependenţa şi epuizarea emoţională ocupă un timp şi o energie considerabile, pe care eroul le investeşte mult mai bine. Dacă eroul are un hobby, acesta este unul creativ sau unul care explorează un anumit interes şi îi exersează mintea şi ingeniozitatea. Eroul este curios şi urmăreşte anumite interese, dar impulsul vine din adâncul Sinelui său şi nu este un mijloc de a face faţă nemulţumirilor şi nefericirii.
De asemenea, eroul nu simte nevoia să fie mereu ocupat, astfel că viaţa sa nu este plină de treburi de dragul trebii. Eroul îşi lasă mult timp pentru a fi pur şi simplu: pentru contemplare, meditaţie, creativitate, odihnă, sănătate, exerciţii fizice şi relaţii cu sens.
O altă diferenţă este că ritmul vieţii eroului este mai lent şi mai puţin stresant. El reuşeşte acest lucru reducând la minim multitasking-ul. Eroul, în cea mai mare parte a timpului, face un singur lucru odată şi se bucură făcându-l, pe când persoana stăpânită de ego jonglează cu mai multe sarcini deodată şi este adesea grăbită şi stresată în timp ce le face.
Starea internă a eroului este foarte diferită de cea a unei persoane conduse de ego, deşi ar putea face lucruri similare, iar asta-i o diferenţă esenţială. Deşi multe activităţi nu-şi mai au locul atunci când cineva trece de la stilul de viaţă condus de ego la unul ghidat de Inimă, totuşi, mai importantă este marea diferenţă dintre modul în care îşi desfăşoară activităţile obişnuite:
În timp ce ego-ul se gândeşte la următoarea activitate atunci când face ceva, eroul este absorbit de ceea ce face.
În timp ce ego-ul face mai multe lucruri simultan, eroul dă tot ce are mai bun într-o singură treabă odată.
În timp ce ego-ul este mereu grăbit, eroul încetineşte ritmul pentru a trăi din plin fiecare clipă.
În timp ce ego-ul nu bagă de seamă frumuseţea acestei lumi, eroul se cufundă în ea cu nesaţ.
În timp ce ego-ul trăieşte într-un climat de nemulţumire, eroul trăieşte în recunoştinţă.
În timp ce ego-ul trăieşte cu mintea în trecut şi viitor, eroul trăieşte în corp şi simţuri, unde există doar experienţa prezentului.
În timp ce ego-ul se forţează să facă mai mult, eroul ştie când să se oprească şi să se odihnească.
Poate că ceea ce distinge cel mai mult cele două stiluri de viaţă sunt valorile: În timp ce persoana condusă de ego nu găseşte timp pentru a face ceea ce îi hrăneşte sufletul, eroul face o prioritate din asta. Pentru că eroul şi cei care sunt conduşi de ego au valori diferite, lumea pe care o creează ei arată foarte diferit:
Ego-ul preţuieşte banii şi puterea, astfel încât lumea pe care o creează este axată pe verbele a obţine şi a avea; în timp ce eroul preţuieşte dragostea şi pacea, astfel încât lumea pe care o creează este axată pe verbele a dărui, a împărtăşi cu ceilalţi, a crea, a învăţa şi a evolua.
Ego-ul pune mai presus profitul decât grija faţă de om şi de mediu, astfel încât creează o lume în care corporaţiile nu sunt trase la răspundere; în timp ce eroul pune preţ pe nevoile şi drepturile omului şi creează o lume în care acestea sunt protejate.
Ego-ul e interesat de propriul progres, astfel încât lumea pe care o creează este competitivă; în timp ce eroul e interesat de progresul tuturor oamenilor, astfel încât lumea pe care o creează se bazează pe egalitate, slujirea celorlalţi şi cooperare.
Ego-ul doreşte să aibă lucruri, aşa că cheltuieşte resursele Pământului pentru a obţine lucruri; în timp ce eroul preţuieşte frumuseţea şi pacea naturii, aşa că protejează natura şi resursele sale.
Ego-ul apreciază stimularea mentală şi plăcerea, aşa că foloseşte tehnologia pentru a-şi alimenta dependenţele şi fanteziile şi pentru a-i reduce pe oameni la stadiul de obiecte şi a-i exploata; în timp ce eroul apreciază învăţarea şi educaţia, aşa că foloseşte tehnologia ca ajutor al oamenilor pentru a-şi împărtăşi informaţii, inovaţii şi înţelegere.
Ego-ul ţine mult la opiniile şi prejudecăţile sale, aşa că creează mass-media pentru a-şi răspândi aceste opinii şi prejudecăţi; în timp ce eroul creează mass-media pentru a oferi informaţii obiective şi a consolida procesul democratic.
Ego-ul îşi preţuieşte numai propriii copii, aşa că el construieşte şcoli special pentru ei; în timp ce eroul recunoaşte toţi copiii ca fiind ai săi şi ca cea mai valoroasă resursă a societăţii, aşa că el creează o lume în care toţi copiii beneficiază de educaţie.
Ego-ul pune naţiunea sa mai presus de toate celelalte, astfel încât creează o lume de state-naţiune; în timp ce eroul nu pune nicio naţiune mai presus de celelalte, astfel încât creează o singură lume unită.
Structurile actuale reflectă starea de conştiinţă a majorităţii oamenilor de pe planetă. Pe măsură ce conştiinţa se va schimba, şi aceste structuri se vor schimba în mod natural. Deoarece mulţi împărtăşesc deja valorile eroului şi tânjesc să trăiască într-o lume mai în armonie cu aceste valori, o transformare dramatică a conştiinţei este mai posibilă decât vă daţi voi seama.
Odată ce destui oameni şi-au depistat programarea mentală, sau cel puţin au început s-o facă, această transformare poate avea loc destul de rapid. Nu este atât de greu să nu te mai laşi păcălit de programare odată ce falsitatea ei a fost demascată. Ceea ce îi împiedică cel mai mult pe oameni să se elibereze de condiţionările lor este frica de a fi diferiţi. Dar atunci când numărul celor care au dibuit programarea va fi suficient de mare, nimic nu va mai putea opri elanul oamenilor de a se îndepărta de modul egoist de a gândi şi de a fi.
Această schimbare este încurajată de mulţi din generaţiile mai bătrâne care au înţelepciunea de a înţelege adevărul. Cu toate acestea, adevărata schimbare va veni atunci când tinerii vor creşte în spiritul adevărului despre vocea programată din capul lor, înainte ca această programare să se fi înrădăcinat deja. În cele din urmă, însăşi programarea se va schimba şi va deveni mai pozitivă şi mai favorabilă vieţii, pe măsură ce oamenii vor înceta să mai repete vechile minciuni şi să introducă altele noi în mintea lor şi a copiilor lor.
Acestea sunt vremuri foarte hotărâtoare, iar noi care călăuzim Pământul avem toată speranţa că această transformare a conştiinţei se va întâmpla la timp pentru a pune în mişcare schimbările atât de necesare în sistemele voastre sociale. Viaţa voastră este importantă, pentru că aveţi puterea de a deveni persoane care pot aduce lumina în întuneric. De fapt, numai voi puteţi să vă transformaţi conştiinţa. Acesta este cel mai mare dar al vostru pentru lume şi cea mai importantă misiune. Pace vouă!»
Gina Lake este autoarea a peste douăzeci de cărţi despre trezirea la adevărata natură a fiinţei umane, printre care From Stress to Stillness, All Grace, In the World but Not of It, The Jesus Trilogy, A Heroic Life, Trusting Life, Embracing the Now, Radical Happiness şi Choosing Love. Este, de asemenea, o talentată intuitivă, cu un masterat în consiliere psihologică şi peste douăzeci şi cinci de ani de experienţă în sprijinirea oamenilor în evoluţia lor spirituală. Site-ul ei oferă informaţii despre cărţile şi cursurile sale online, cărţi electronice gratuite, extrase din cărţi, un blog şi înregistrări audio şi video: http://www.RadicalHappiness.com
traducere de Răzvan A. Petre
11 aprilie 2022
< Sus >