<  Cuprins "Totul este Graţie"


Cap. 4 "De ce se întâmplă lucruri rele" (3/3)

Capitolul 4, "De ce se întâmplă lucruri rele", partea a treia, din cartea dictată Ginei Lake de către Spiritul lui Isus Cristos „All Grace: New Teachings from Jesus on the Truth About Life” (Totul este Graţie: Noi învăţături de la Isus privind adevărul vieţii).  Mediumul Gina Lake citeşte mesajul în limba engleză, cu subtitrarea în româneşte (videoclipul este încorporat la sfârşitul acestui articol).

Notă: Paragrafele scrise cu litere albastre pe fond alb provin din cartea tipărită, dar ele lipsesc din lectura autoarei Gina Lake în video-ul ataşat.

R.P.

Jesus

 

Capitolul 4: De ce se întâmplă lucruri rele (3/3)

«Acum să discutăm ce se întâmplă când apar lucrurile rele. În primul rând, „răul” este doar o percepţie, un punct de vedere, care nu este perspectiva adevăratului Sine. „Răul” este un concept, un construct mental, care aşază experienţele, oamenii şi lucrurile într-una din două posibilităţi: bune sau rele. Acestea sunt nişte categorii foarte largi! Dar aşa vede ego-ul lucrurile şi aşa prezintă lucrurile fluxul gândirii: Ceva poate fi ori bun, ori rău. Este fie ceva care place sau nu place lui “eu”, fie ceva ce vrea sau nu vrea “eu”.

Acest mod de a vedea lucrurile creează emoţii: “Dacă primesc ceva care-mi place, sunt fericit. Dacă primesc ceva care nu-mi place, sunt nemulţumit. Dacă se întâmplă ceva rău, sunt furios. Dacă se întâmplă ceva bun, pot să fiu, în sfârşit, fericit şi relaxat”. Având în vedere că oamenii nu controlează ceea ce li se întâmplă, acest lucru nu prea garantează multe momente de fericire.

Unul dintre motivele pentru care cei treziţi sau iluminaţi sunt fericiţi, sau cel puţin nu sunt nemulţumiţi, indiferent de ce se întâmplă, este că ei nu cred în evaluarea facută de mintea lor că ceva ar fi bun sau rău. Cine poate spune cu certitudine că ceva este bun sau rău? Viaţa nu este atât de simplă. Experienţele au atât aspecte dezirabile, cât şi aspecte nedorite. Singurul lucru din viaţă care este ori alb, ori negru este doar acea culoare. Există o parte pozitivă a fiecărei experienţe negative şi invers. Acesta este un alt adevăr al vieţii. Problema ce apare când gândeşti că o experienţă este rea este că ai putea trece cu vederea ce are bun în ea.

Desigur, unele experienţe sunt mai puţin de dorit decât altele, dar asta nu înseamnă că nu ar trebui să se întâmple, aşa cum presupune ego-ul: „Acest lucru nu ar trebui să se întâmple, pentru că nu vreau eu!” Ego-ul este egocentric, ca un copil. Ego-ul nu vrea ca viaţa să fie aşa cum este ea, pentru că vrea ca viaţa să fie aşa cum vrea el. Dar viaţa nu-l ascultă! Viaţa este aşa cum este ea, indiferent de părerea ta. Nu se schimbă nimic dacă te înfurii pe ea. Enervarea doar te face să suferi. Când nu accepţi cum este viaţa, suferi. Acesta este un alt adevăr al vieţii.

Adoptând punctul de vedere al ego-ului, vei ajunge să suferi, deoarece perspectiva lui este incompletă şi, prin urmare, neadevărată. Când crezi o minciună, viaţa îţi va arăta că este o minciună provocându-ţi o tulburare interioară: adică suferinţă. Iată cât de binevoitoare este viaţa. Nici măcar suferinţa nu este rea. Poate că te simţi rău, dar scopul său e bun: să te îndepărteze de perspectiva ta îngustă şi incompletă către una mai adevărată şi mai completă. Prin suferinţă, viaţa încearcă să-ţi comunice ceva. Treaba ta este să descoperi ce anume. Eşti aici pentru a învăţa de la viaţă.

Cei care sunt fericiţi au învăţat acest adevăr al vieţii: Viaţa este o şcoală. Experienţele tale sunt profesorii tăi. Eşti aici pentru a învăţa şi a creşte. Viaţa nu înseamnă să-ţi faci toate voile. Atunci când accepţi ceea ce îţi aduce viaţa, asupra căreia nu ai niciun control, poţi să fii fericit sau măcar să nu suferi. Însă ego-ul nu o priveşte aşa. Vede viaţa ca pe ceva de cucerit. Şi vrea ceva ce nu poate avea niciodată: controlul. Ego-ul nu înţelege acest adevăr, ci încearcă să potrivească viaţa la „adevărul” lui sau la minciuna pe care şi-o repetă, anume că ar avea control asupra ei.

Problema cu pretenţia că deţii controlul asupra vieţii este că, atunci când viaţa îţi demonstrează opusul, aducându-ţi ceva ce nu vrei, te simţi umilit. Simţi că tu ai eşuat. Sinele tău imaginar se simte învins de viaţă şi ia acea înfrângere la modul personal. Suferă că nu a fost suficient de capabil să controleze viaţa. Suferă, din cauză că nu acceptă faptul că nu deţine controlul.

Cei care nu suferă din cauza aşa-ziselor lucruri rele care li se întâmplă, înţeleg, de asemenea, că ceea ce se întâmplă în viaţă nu are nicio conotaţie personală. Întâmplările „rele” nu sunt dovada faptului că tu ai fi rău, nevrednic, păcătos sau că eşti pedepsit, aşa cum au sugerat uneori religiile. În măsura în care religiile fac această sugestie oamenilor, le fac un mare deserviciu. Prin faptul că nu explică în mod corect de ce se întâmplă aşa-numitele lucruri rele sau oferind explicaţii care nu corespund adevărului, ele perpetuează suferinţa oamenilor.

Se întâmplă şi lucruri dificile; se întâmplă şi lucruri minunate. Toate fac parte din joc, după cum sunt distribuite cărţile. Cei care nu suferă din cauza a ceea ce se întâmplă sunt cei care îşi dau seama că nu există altă alegere logică decât să spună “da” la orice se întâmplă. Este inutil să lupţi cu viaţa sau să fii nemulţumit de viaţă sau să te învinovăţeşti pentru ceea ce s-a întâmplat.

Reţeta fericirii este să accepţi ceea ce este. A accepta ceea ce se întâmplă sau s-a întâmplat înseamnă, pur şi simplu, să accepţi că se întâmplă sau s-a întâmplat, în ciuda sinelui tău egotic, care nu este mulţumit de asta. Este interesant că acceptarea şi împotrivirea pot coexista în interiorul tău. Sinele tău egotic, prin fluxul de gândire, se poate împotrivi şi se plânge de ceea ce nu-i place. Dar lasă-l s-o facă. Nu contează ce vituperează fluxul tău de gânduri, pentru că ştii că eul care se împotriveşte vieţii este imaginar. Tu eşti acela ce simte adevărul profund despre viaţă: Totul se desfăşoară aşa cum trebuie.

Aşa cum nu te-ar deranja dacă cineva necunoscut ar arunca cu vorbe grele despre ceva, nu trebuie să te deranjeze nici propriile gânduri. Nu semnifică nimic şi nu sunt ale tale mai mult decât ale altcuiva. Pur şi simplu, fac parte din condiţionările pe care le-ai căpătat. Odată ce ştii asta, gândurile îşi pierd puterea de a te mai face să suferi.

O mare parte din durerile vieţii provin din împotrivirea, furia, frica şi tristeţea care decurg din atitudinea cuiva cu privire la ceea ce se întâmplă, nu din evenimentele propriu-zise. Emoţiile negative care tind să însoţească aşa-numitele “lucruri rele” fac ca acestea să fie resimţite mult mai rău decât ar fi cazul. Oamenii îşi provoacă propria suferinţă fără a-şi da seama că o fac.

Orice se întâmplă şi nu îţi place se întâmplă într-un anumit moment şi are o desfăşurare pe momente, unul după altul. Dacă rămâi prezent în acea desfăşurare şi nu sari înainte sau înapoi în timp, nu-ţi vei crea emoţii neplăcute şi vei putea face faţă situaţiei mai înţelept. În schimb, emoţiile te scot din fluxul vieţii, ce curge clipă după clipă, şi te reţin în realitatea imaginară a ego-ului, unde „răul” pare foarte adevărat şi problematic şi unde înţelepciunea ta interioară este mai puţin accesibilă.

Vestea bună este că poţi evita crearea unor astfel de emoţii acceptând, pur şi simplu, adevărul situaţiei: Orice s-ar întâmpla este ceea ce manifestă viaţa în colţul tău de univers, pentru tine şi în acest moment. Acceptarea situaţiei în acest mod îţi permite să rămâi prezent, ceea ce îţi permite mai departe să profiţi de înţelepciunea, puterea, curajul, perseverenţa şi răbdarea care ţi se oferă pentru a face faţă situaţiei. Adevărul este că ai întotdeauna tot ce-i nevoie pentru a face faţă la orice îţi aduce viaţa. Ai fost înzestrat cu toate resursele interne necesare, iar Graţia îţi va aduce orice altceva ai mai avea nevoie din lumea exterioară.

Dacă înţelegi că orice se întâmplă a fost menit să se întâmple, atunci aşa-numitele lucruri rele pot fi acceptate şi înţelese că îndeplinesc un anumit scop. În cel mai rău caz, dificultăţile trag de tine şi te forţează să-ţi dezvolţi resursele interioare, împingându-te să devii mai puternic, mai înţelept, mai răbdător, mai responsabil sau orice altceva trebuie să devii ca urmare a acelei provocări. Dificultăţile te fac să fii o persoană mai bună pentru că, pentru a face faţă acestora, trebuie să pui la treabă cele mai bune aspecte ale tale ori, altfel, vei avea de suferit. Provocările te fac să evoluezi şi dezvăluie bunătatea care a existat dintotdeauna în tine. Te ajută să descoperi adevărul despre tine.

Oamenii cresc în putere când trebuie să apeleze la aceste virtuţi:

❖ Devii curajos când trebuie să te confrunţi cu fricile tale.

❖ Devii răbdător sau perseverent, când eşti supus la încercări.

❖ Devii responsabil când ţi se dau responsabilităţi.

❖ Înveţi compasiunea când simţi o lipsă de compasiune din partea celorlalţi.

❖ Înveţi să-ţi controlezi furia când eşti enervat.

❖ Descoperi forţa când ţi se cere forţă.

❖ Dezvolţi rezistenţă când ţi se solicită rezistenţă.

❖ Devii înţelept după ce eşti, mai întâi, prost.

❖ Înţelegi după ce, mai întâi, nu ai înţeles.

Când eşti supus unei provocări, descoperi că orice altă cale decât cea morală nu duce decât la şi mai multă suferinţă. Astfel, ţi se dezvoltă capacitatea de a acţiona într-un mod aflat în armonie cu Adevărul. Suferinţa este învăţătorul tău înţelept şi răbdător. Acest învăţător îţi va da suferinţă până când vei învăţa să mergi în direcţia Adevărului, în direcţia iubirii, păcii şi armoniei.

În această lume, suferinţa înseamnă pură bunătate. Îţi arată calea cea corectă în singurul mod posibil într-o lume concepută să evolueze prin suferinţă. Şi, desigur, cea mai mare bunăvoinţă este că eşti eliberat de suferinţă atunci când, în sfârşit, eşti dispus să alegi Adevărul.

Dificultăţile sunt, de asemenea, o ocazie de a învăţa ceva – şi de a învăţa rapid, de obicei. Nimic nu grăbeşte învăţarea mai abitir ca durerea. Din acest motiv, sufletele aleg uneori experienţe extrem de dificile. Vor să accelereze lecţiile – să facă două clase într-una singură. O pot face când înfruntă cu succes situaţii foarte dureroase. Sufletul tău a ales să vină în această lume pentru a evolua. Poate că tu ai vrea ca lucrurile să stea altfel, dar nu şi sufletul tău. Cu cât accepţi asta mai repede, cu atât provocările vor deveni tot mai uşoare.

Atitudinea faţă de situaţiile de viaţă este foarte importantă. Dacă ai o înţelegere şi o atitudine corectă, lucrurile rele nu mai sunt chiar rele, iar suferinţa poate fi redusă la minimum. A învăţa cum să nu suferi este una dintre cele mai importante lecţii pe care le vei învăţa în această şcoală numită viaţă.

Fără înţelegerea şi atitudinea potrivită, oamenii suferă foarte mult, dar chiar şi asta este o experienţă potrivită. Suferinţa extremă trezeşte adesea oamenii din starea lor egotică obişnuită şi îi motivează să caute ajutor sau să-şi pună nişte întrebări importante, ceea ce adeseori îi conduce la Adevăr. Deci, până la urmă, cât de rele sunt lucrurile rele?!

Pe lângă faptul că nu privesc viaţa în termenii de bine şi rău, un alt motiv pentru care cei treziţi sau iluminaţi sunt fericiţi, sau cel puţin nu sunt nefericiţi, indiferent de ce s-ar întâmpla, este că nu se aşteaptă ca circumstanţele să îi facă fericiţi. Nu au nevoie de anumite evenimente, oameni, lucruri sau experienţe pentru a se simţi fericiţi, deoarece sunt deja fericiţi. Le este de ajuns că sunt în contact cu adevărata lor natură.

Orice om caută fericirea şi este dreptul tău din naştere este să fii fericit. Starea ta naturală este una de fericire, pace şi mulţumire. Ceea ce afli când cauţi fericirea este că fericirea durabilă nu se găseşte în afara ta, ci în interiorul tău. Îmi dau seama că asta sună banal, aşa cum sună toate truismele, din cauză că sunt repetate foarte des; şi totuşi, oare câţi înţeleg cu adevărat ce înseamnă să găseşti fericirea înăuntru?

Fericirea interioară este o stare subtil-energetică de bucurie care nu este cauzată de nimic anume, ci este, pur şi simplu, bucuria emanată de fiinţa ta fiindcă există. Doar atât. Această bucurie este atât de subtilă încât, dacă nu ţi-ai cultivat simţurile subtile, probabil că o vei trece cu vederea în cea mai mare parte a timpului. Dar cu cât îţi acordezi strunele lăuntrice la această bucurie, cu atât devine şi mai accesibilă.

Această fericire interioară nu se simte ca fericirea obişnuită, deoarece nu este fericirea ego-ului. Desigur, nu-i nimic în neregulă cu fericirea ego-ului, care apare când ego-ul obţine ce vrea. Te simţi minunat şi aşa trebuie să fie. Este Graţia. Este un cadou. Doar că acest tip de fericire nu durează şi, dacă crezi că ar trebui sau vrei să dureze, vei suferi când va dispărea.

Bucură-te de acea fericire cât poţi, ştiind că va trece şi va fi înlocuită de alte emoţii, deoarece specificul emoţiilor este că vin şi pleacă. Această fericire efemeră nu va fi înlocuită de suferinţă decât dacă îi accepţi natura tranzitorie şi înţelegi că acel gen de fericire nu poate fi o stare neîntreruptă.

Nimeni nu poate fi fericit în acel fel tot timpul. Ar fi o fantezie să crezi că acel gen de fericire poate fi permanentă. Aşadar, dacă nu te simţi excelent tot timpul, să ştii că nu-i vina ta. Nu este o dovadă a nevredniciei sau a nepriceperii tale.

Fericirea Inimii este foarte diferită, atât de diferită, încât merită un alt nume. Unii oameni chiar îi dau alt nume: bucurie. Bucuria este subtilă, dar frumoasă. Este liniştită, spre deosebire de fericirea entuziastă a ego-ului. Doar ştii cum se simte bucuria. Când o simţi, să ştii că aceea este chiar fiinţa ta care se bucură de viaţă, ceea ce face mereu.

Bucuria există continuu, ca un zumzet de fundal care acompaniază viaţa. Bucuria este întotdeauna disponibilă, dar s-ar putea să trebuiască să te acordezi la ea înainte să o poţi observa. Este aceeaşi bucurie a florii care se deschide spre soare, a frunzelor care foşnesc în vânt, a ploii care cade din cer. Este bucuria tuturor formelor de viaţă care fac ceea ce sunt sortite să facă. Divinul se bucură mereu, într-un cântec nesfârşit al vieţii. Acesta eşti tu. Eşti această bucurie simplă de a exista.

Din acest loc al bucuriei curge dragostea, pacea şi înţelepciunea. Indicaţiile despre cum să-ţi trăieşti viaţa provin din acelaşi tărâm subtil în care există bucuria. Această bucurie îţi îndrumă viaţa. Dacă o asculţi, nu numai că vei fi plin de bucurie, ci chiar şi de fericire, în sensul ei obişnuit, mult mai des. Această bucurie te orientează spre o viaţă fericită, care este posibilă dacă duci acea viaţă care ţi-a fost sortită prin marele proiect. Acesta este un alt motiv pentru care cei care aliniaţi cu adevăratul lor Sine sunt fericiţi: Ei sunt în armonie cu proiectul sufletului lor.

Un alt motiv pentru care orice om are dificultăţi, chiar şi aceia aflaţi în armonie cu viaţa, este că unele lumi, precum a voastră, sunt concepute pentru a evolua prin provocări. Lumea voastră este una dintre multe altele care are atât un pol pozitiv, cât şi unul negativ. Iubirea este polul pozitiv, iar frica, care-i opusul iubirii, este polul negativ.

În astfel de lumi apar dificultăţi, sau provocări, precum şi suferinţă din cauza acestor dificultăţi, până când suferinţa este învinsă. Întotdeauna, există o cale de ieşire din suferinţă, inclusiv salvatori şi alte mijloace. Marele Proiectant nu are intenţia de a se rătăci în suferinţă sau în creaţie. În orice Iluzie este încorporată şi o cale de ieşire din ea şi din suferinţa cauzată de ea.

Totuşi, nu toate lumile sunt proiectate să fie dificile. La fel cum vă duceţi la un centru spa pentru plăcere şi relaxare, unele lumi sunt concepute pentru uşurare şi recuperare. Orice suflet are multe experienţe în astfel de lumi. Dar în această creaţie infinită şi eternă, sufletul vostru vrea din când în când să-şi testeze vitejia în lupta cu dragonii sau cu lăcomia marilor corporaţii sau cu degradarea mediului, şi astfel poposiţi într-o lume, cum este a voastră, care oferă astfel de provocări (cu excepţia dragonilor).

Fiindcă aţi uitat că aţi ales intenţionat acest tip de lume, poate vi se pare că sunteţi pedepsiţi, ceea ce este departe de adevăr. Sufletul vostru a ales această lume în mod special, deoarece această planetă, în acest moment, vă poate ajuta să evoluaţi extraordinar. Deci, un răspuns la întrebarea de ce se întâmplă lucruri rele chiar şi oamenilor de bine este acela că, pur şi simplu, sufletele lor au ales să aibă asemenea experienţe şi au ales să se nască într-o lume care evoluează prin suferinţă.

Mai există o întrebare care merită un răspuns: de ce viaţa pare uneori atât de nedreaptă? De multe ori se pare că oamenii care fac lucruri rele scapă, în ciuda celorlalţi care fac tot posibilul să fie buni. Mulţi par a fi chiar recompensaţi pentru lăcomia si comportamentul lor urât. Te întrebi: Oare Dumnezeu vede sau face ceva în legătură cu asta? Te simţi părăsit, ca şi cum te-ai afla într-o clasă cu mulţi copii obraznici şi fără niciun profesor care să-i disciplineze. Te simţi la mila nelegiuirii şi a lăcomiei. Unde este dreptatea? te întrebi atunci.

Una dintre lecţiile pe care le învaţă omenirea este să definească binele şi răul şi să creeze legi în favoarea societăţii. Aceasta este una dintre provocările voastre. Cum să faceţi, ca fiinţe umane, să funcţioneze societatea? Descoperiţi răspunsul văzând ce nu funcţionează şi apoi încercând să remediaţi sau să ajustaţi erorile prin reguli şi legi. Trebuie să elaboraţi legi care să fie în armonie cu adevărul şi să-l susţină. Trebuie să învăţaţi să faceţi chiar voi dreptate, deşi mai operează şi o justiţie superioară – karma.

Însă acţiunea karmei nu este întotdeauna evidentă pentru voi, acesta fiind un alt motiv pentru care justiţia pare să lipsească din lumea voastră. Karma este marele profesor şi lucrează din culise pentru a produce evoluţia tuturor într-un mod foarte înţelept şi măsurat. Trebuie menţionat faptul că situaţiile karmice sunt concepute pentru a vă învăţa, nu a vă pedepsi, aspect adesea neînţeles despre karmă. Viaţa pe planeta Pământ este o brambureală în care învăţaţi prin încercare şi eroare. În acest sens, deşi nu sunteţi niciodată singuri, sunteţi lăsaţi să acţionaţi singuri, aşa cum aţi lăsa un copil singur cu un nou puzzle pentru a-i da de capăt. Ştiţi că copilul îl va rezolva până la urmă, pentru că aveţi încredere în inteligenţa copilului, pe care a moştenit-o de la voi.

Inteligenţa voastră ştie cât de bine se poate descurca copilul şi aşa este şi cu Marele Proiectant, care v-a pus la dispoziţie toate resursele de care aveţi nevoie pentru a vă rezolva propriile probleme. Iată de ce vă aflaţi aici: ca să învaţaţi, să evoluaţi, să vă dezvoltaţi, să creaţi, să iubiţi şi să slujiţi Întregului cu inteligenţa, curajul şi cu toate celelalte calităţi care v-au fost date.

Toată lumea învaţă, iar profesorul tuturor este suferinţa. Există şi profesori mai blânzi: cărţile, vindecătorii, învăţătorii spirituali, iubiţii, prietenii şi alte persoane de ajutor. Dar procesul de învăţare este de aşa natură, încât oamenii fac mereu greşeli şi, astfel, rănesc sau dăunează altora. Nu poate fi altfel. Vi s-a dat un ego care creează o realitate iluzorie, care nu reflectă Adevărul, dar sunteţi meniţi să descoperiţi Adevărul. Îl descoperiţi, întâi urmând programarea defectuoasă până când vă provoacă atât de multă durere vouă şi celorlalţi, încât vă treziţi din acea programare şi găsiţi un alt mod de a trăi.

Dacă priviţi greşelile făcute de ceilalţi pe parcurs ca fiind nedrepte, atunci aceasta ar fi o ocazie de a vă schimba viziunea cu alta care nu vă face să suferiţi. Când priviţi viaţa ca fiind rea sau nedreaptă sau oamenii ca fiind răi sau nedrepţi, asta nu vă ajută prea mult, deoarece vă face să suferiţi. Dacă veţi găsi o modalitate de a privi lucrurile fără a vă provoca durere, atunci veţi fi găsit Adevărul. În felul acesta, ceilalţi oameni devin profesorii voştri. Vă provocă să găsiţi o modalitate de a nu suferi din cauza comportamentului lor.

Viaţa pare nedreaptă pentru ego, deoarece ego-ul vrea ca viaţa să fie într-un anumit fel. Dar viaţa nu este nedreaptă. Este aşa cum este pentru un motiv, iar acel motiv nu este nici nerezonabil, nici dur, nici nedrept. Are scopul să vă trezească din Iluzie şi să descoperiţi gloria naturii voastre divine. Povestea tuturor are un final fericit.»

< Sus >

traducere de Răzvan A. Petre
13 octombrie
2021

Link-ul: https://www.youtube.com/watch?v=8bsQwPGyi0M

Videoclipul subtitrat provine din varianta originală în engleză, publicată ca lectură audio în 24 ianuarie 2021.