<  Cuprins "Totul este Graţie"


Cap. 6 "Viaţa este o şcoală" (2/3)

Capitolul 6, "Viaţa este o şcoală", partea a doua, din cartea dictată Ginei Lake de către Spiritul lui Isus Cristos „All Grace: New Teachings from Jesus on the Truth About Life” (Totul este Graţie: Noi învăţături de la Isus privind adevărul vieţii). Mediumul Gina Lake citeşte mesajul în limba engleză, cu subtitrarea în româneşte (videoclipul este încorporat la sfârşitul acestui articol).

R.P.

Jesus

 

Capitolul 6: Viaţa este o şcoală (2/3)

«Iată cum este învăţarea încorporată în viaţă. Când învăţaţi ceva util, vă creşte abilitatea de a supravieţui. Sunteţi răsplătiţi pentru isteţimea voastră printr-o mai mare uşurinţă de a supravieţui, dar şi prin îmbunătăţirea capacităţilor creierului, ceea ce face mai probabilă învăţarea în continuare.

Sunteţi răsplătiţi şi cu plăcere. Învăţarea este plăcută, distractivă. Aţi fost concepuţi să vă placă să învăţaţi, nu doar pentru că vă uşurează supravieţuirea, ci şi pentru că este distractiv. De asemenea, dorinţa de a învăţa asigură că voi, ca specie, nu doar veţi supravieţui, ci şi veţi evolua, ceea ce face viaţa mult mai interesantă. Învăţarea este plină de satisfacţii şi mulţumită acestui lucru, fiind un alt motiv pentru care este distractivă.

Învăţarea face viaţa interesantă, deoarece evoluţia şi schimbările rezultate sunt interesante. Oamenii se simt plictisiţi de viaţă, adesea, atunci când nu învaţă şi nu evoluează. Acel sentiment de plictiseală are rolul să vă indice direcţia înapoi spre a mai învăţa ceva.

O societate care nu încurajează învăţarea sau oferă puţine oportunităţi în acest scop este o societate inertă şi nefericită. În schimb, societăţile care dau libertatea de a învăţa şi de a explora idei, prosperă în mod natural. Cu cât este mai multă libertate intelectuală, cu atât sporesc progresul şi fericirea oamenilor.

Când religiile descurajează gândirea liberă, explorarea intelectuală a varietăţilor de idei, fac un mare deserviciu adepţilor lor. Dacă asociaţi învăţarea sau şcoala cu unele sentimente negative, nu este din cauză că nu v-ar place să învăţaţi, ci, probabil, din cauza experienţelor neplăcute avute în şcolile tradiţionale. Observaţi, vă rog, cât de mult vă place să învăţaţi, deoarece această bucurie de a învăţa este înnăscută în voi şi, de asemenea, este partea frumoasă a lecţiilor de viaţă, care sunt adesea dureroase şi dificile.

Când auziţi cuvântul „lecţie”, s-ar putea să vă crispaţi, deoarece lecţiile sunt adeseori grele. Dar ele sunt şi interesante, iar ceva din voi adoră provocarea. De fiecare dată când învăţaţi o lecţie de viaţă, vă şi face plăcere, indiferent dacă sunteţi conştienţi de asta sau nu. Chiar dacă această plăcere poate fi mai puţin evidentă decât senzaţia de dificultate, ea există totuşi.

Sinele vostru cel adevărat este curios şi interesat să descopere cum este o experienţă şi ce se poate învăţa din ea. Dacă reuşiţi să simţiţi acea curiozitate şi plăcere a descoperirii, concentraţi-vă pe ea şi acceptaţi că recompensele vor veni după lecţie, iar atunci lecţiile vor fi mult mai uşoare. La fel ca la şcoală, unde trebuie să-ţi termini temele înainte de a putea ieşi la joacă, şi la şcoala vieţii trebuie să-ţi înveţi lecţia înainte de a-i putea culege beneficiile.

Când lucrurile sunt grele la şcoala vieţii, ele sunt întotdeauna urmate de o răsplată, dacă lecţia a fost învăţată. Viaţa este corectă. Deşi viaţa nu pare întotdeauna corectă, ea răsplăteşte comportamentul care este aliniat cu Adevărul şi nu-l răsplăteşte pe cel contrar.

Poate că acest lucru nu este evident, din cauză că oamenii nu obţin întotdeauna ce-şi doresc şi nici comportamentul lor pozitiv nu este întotdeauna răsplătit de ceilalţi ori comportamentul lor negativ, descurajat de ceilalţi. Ba chiar, adeseori, se întâmplă exact invers: comportamentul rău este încurajat, iar comportamentul bun trece neobservat. Cu toate acestea, nu viaţa face asta, ci oamenii, din propria lor voinţă. Şi aceasta este una dintre lecţiile vieţii: să încurajaţi comportamentele care doriţi să continue şi să nu le încurajaţi pe cele care nu doriţi să continue.

Este nedrept să acuzăm viaţa că ar fi nedreaptă, atunci când oamenii sunt cei nedrepţi. Viaţa este foarte corectă, foarte înţeleaptă în modul în care vă modelează comportamentul şi vă învaţă. Este un profesor foarte înţelept şi plin de compasiune. Viaţa este concepută să vă îndrepte către Adevăr şi, atunci când vă rătăciţi, vă arată calea către Adevăr iar şi iar, dacă este necesar.

Viaţa vă îndrumă cu multă răbdare şi consevenţă: Când simţiţi dragoste, bucurie şi pace, aceea este răsplata. Când simţiţi opusul, atunci sunteţi stimulaţi să vedeţi lucrurile diferit sau să faceţi alte alegeri. Dar chiar şi atunci, viaţa vă lasă să alegeţi orice vă place şi să trăiţi consecinţele. Viaţa vă oferă libertatea de a face alegeri bune sau nu atât de bune, de a învăţa sau de a nu învăţa, de a fi fericiţi sau nu.

Viaţa nu foloseşte pedeapsa pentru a vă spune că vă înşelaţi. Pedeapsa este inventată de oameni. În schimb, viaţa foloseşte sentimentele neplăcute, care sunt trecătoare şi nu sunt fatale, ci doar incomode. Sentimentele negative nu vă fac rău, dar vă transmit un mesaj: „Ceva din gândirea voastră este greşit. Gândiţi-vă mai bine”.

Lucrurile pe care oamenii le-ar putea considera a fi o pedeapsă de la Dumnezeu, cum ar fi inundaţiile, seceta, incendiile, cutremurele şi tsunami-urile sunt întâmplări naturale şi nu personale. Nu sunt un semn că tu sau umanitatea aţi făcut ceva greşit. Dumnezeu nu este atât de lipsit de delicateţe. Dumnezeu nu se comportă ca un tiran furios şi răzbunător.

Dumnezeu este iubitor şi vă înghionteşte uşor cu ajutorul unui sistem interior de ghidare, care include intuiţii, emoţii şi sentimente mai subtile, cum ar fi iubirea, bucuria, pacea, inspiraţia şi entuziasmul. Sunteţi perfect alcătuiţi pentru a înţelege ce încearcă să vă înveţe Designerul: Când vă simţiţi fericiţi şi liniştiţi, înseamnă că aţi înţeles. Când vă simţiţi invers, nu prea aţi înţeles.

Viaţa vă învaţă şi prin consecinţe: dacă vă daţi cu ciocanul în deget în locul să nimeriţi cuiul, vă va durea. Sau dacă vă purtaţi urât cu ceilalţi, este posibil ca şi ei să se poarte urât cu voi – nu că asta ar fi prea înţelept din partea lor. Problema nu este că viaţa nu ar fi un profesor bun, ci că oamenii nu sunt întotdeauna cei mai buni profesori, iar unii vă învaţă exact opusul a ceea ce încearcă să vă înveţe viaţa: Unii părinţi îşi învaţă copiii că nu pot avea încredere în ei înşişi, unele religii îşi învaţă adepţii că este în regulă să-i ucidă pe necredincioşi, iar unele şcoli îi învaţă pe copii minciuni sau nu-i învaţă cum să devină fericiţi. Oamenii sunt sortiţi să greşească şi să înveţe. Dar viaţa nu este greşită. Este perfect concepută pentru a vă învăţa să iubiţi.

Ştiind că viaţa este o şcoală, veţi trece mai uşor prin perioadele grele. Este important să ştiţi acest lucru pentru a nu cădea în capcana ego-ului: „Acest lucru nu ar trebui să se întâmple!”. Cu mult mai bine vă veţi simţi dacă credeţi că, de fapt, orice se întâmplă trebuie să se întâmple. Dificultăţile sunt profesorul vostru. Orice se întâmplă trebuie să se întâmple. Acesta este adevărul.

Observaţi diferenţa dintre senzaţiile pe care vi le creează aceste două credinţe: „Acest lucru nu ar trebui să se întâmple” şi „Acest lucru trebuie să se întâmple”. Senzaţia voastră interioară este instrumentul care măsoară Adevărul: dacă vă simţiţi relaxaţi şi liniştiţi, înseamnă că vă aflaţi în prezenţa Adevărului. Dacă vă simţiţi tulburaţi, confuzi sau supăraţi, atunci sunteţi captaţi de ego.

Când gândiţi că ceva nu ar trebui să se întâmple, problema este că această atitudine şi emoţiile trezite de ea vă îngreunează foarte mult:

❖ Să aveţi acces la puterea şi înţelepciunea interioară.

❖ Să recunoaşteţi aspectele pozitive ale situaţiei.

❖ Să depistaţi resursele disponibile.

❖ Să gândiţi corect şi să fiţi raţionali.

❖ Să solicitaţi ajutorul celorlalţi şi

❖ Să învăţaţi din această dificultate.

Atitudinea ego-ului – „Acest lucru nu ar trebui să se întâmple” – duce la autocompătimire, amărăciune, furie şi un sentiment de victimizare, care sunt stări extrem de neplăcute şi sterile. Dacă vă simţiţi aşa, cum aţi mai putea găsi puterea şi înţelepciunea de a trece peste acea dificultate?! De ce să vă faceţi viaţa mai grea decât e cazul, agăţându-vă de o viziune negativă?! Chiar dacă la început nu le credeţi, alegeţi acele credinţe care vă ajută să vă descurcaţi şi să funcţionaţi eficient. Puneţi surdină vocii iraţionale din cap, care vă spune minciuni şi vă înlănţuie cu negativitate şi nemulţumire. Spuneţi “nu” gândurilor negative şi veţi descoperi un alt mod de a fi.

Clipă de clipă, viaţa vă va arăta calea. Viaţa este profesorul şi călăuza voastră. Fiţi îndeajuns de umili, încât s-o lăsaţi să vă înveţe şi să vă călăuzească.

Viziunea că „Dificultăţile sunt profesorul vostru şi orice se întâmplă trebuie să se întâmple” are un corolar, anume că nu este vina voastră că trăiţi ceea ce trăiţi. Deşi deciziile voastre proaste pot fi responsabile pentru unele dificultăţi, totuşi, nimeni nu poate evita alegerie proaste. Aşa învaţă şi evoluează oamenii. Dificultăţile fac parte din proiect, inclusiv cele cauzate de deciziile proaste.

Greşelile şi dificultăţile trebuie acceptate şi chiar aşteptate. Când crezi că dificultăţile nu ar trebui să facă parte din viaţă, le vei gestiona mai greu decât ar fi cazul. Nu există nicio mantră specială, vizualizare creatoare sau mare secret care să elimine dificultăţile din viaţă. Nimeni nu a găsit încă vreunul – deşi ego-ul încă mai speră. Singurul secret este să înţelegi adevărul despre provocările vieţii: dificultăţile nu sunt personale. Viaţa nu te persecută la modul personal. Toată lumea are greutăţi.

Dificultăţile nu sunt vreo dovadă că ceva ar fi în neregulă cu tine, că ai fi rău sau că nu eşti stăpân pe viaţa ta. Nimeni nu este. Ca întotdeauna, acceptând adevărul despre viaţă, îţi va fi mai uşor să revii acasă la pace şi iubire.

Dificultăţile te fac mai puternic, mai înţelept, mai răbdător, mai atent, mai responsabil şi mai plin de compasiune. Te schimbă şi te transformă pentru totdeauna. Îţi deschid inima, te smeresc, îţi arată că nu tu ai controlul şi îţi îngenuchează ego-ul.

Dificultăţile sunt principalul mijloc de a te ajuta să evoluezi, de a te orienta în direcţii noi şi de a-ţi oferi lecţii de viaţă. Există mai multe motive pentru aceste dificultăţi, dar toate servesc la evoluţie:

1. Uneori îţi faci singur greutăţi prin decizii neînţelepte, caz în care descoperi consecinţele acelor alegeri şi înveţi să alegi mai înţelept data viitoare. Dormi după cum îţi aşterni patul. Ce cale mai bună de a învăţa?! Prin experienţe dureroase, înveţi foarte repede.

2. Deciziile proaste ale altor persoane îţi provoacă dificultăţi. Aceste dificultăţi nu erau neapărat menite să facă parte din lecţiile tale, dar din moment ce te-ai pomenit cu ele, devin ale tale şi, inevitabil, înveţi ceva din ele. Lumea va fi un loc mult mai bun şi mai lejer pentru toţi atunci când oamenii vor face mai puţine alegeri proaste.

3. Multe vicisitudini sunt dintre acelea pe care toată lumea trebuie să le suporte şi de care nu scapă nimeni: pierderea celor dragi, boala, îmbătrânirea şi moartea. Aceste experienţe sunt ocazii pentru explorări spirituale profunde şi pentru a descoperi cine eşti cu adevărat.

4. Unele necazuri sunt concepute special pentru tine de către sufletul tău pentru a te orienta într-o nouă direcţie sau a te învăţa ceva, şi numai aşa viaţa se va putea desfăşura pe mai departe. Sunt acele momente în care simţi nişte blocaje şi nevoia să îţi reevaluezi viaţa sau orientarea.

5. Unele relaţii romantice sunt special concepute pentru evoluţie, nefiind menite să dureze pentru totdeauna sau să-ţi asigure fericirea veşnică. Inconvenientele din cadrul acestor relaţii sunt un mijloc de a-ţi depăşi condiţionările şi de a te pregăti pentru o mai mare armonie în relaţiile viitoare. Cu toate acestea, uneori, lecţia este, pur şi simplu, să înveţi să pleci dintr-o relaţie cu probleme. Aceste relaţii, deja complicate, devin şi mai dificile dacă doreşti să fie cu mult mai mult decât sunt, adică doar un mijloc de maturizare.

6. Unele dificultăţi pot fi consecinţe karmice. Cauza problemelor actuale ar putea fi unele greşeli sau înţelegeri eronate preluate din vieţile anterioare. Acestea sunt unele dintre cele mai importante lecţii şi, probabil, dintre cele mai grele. Aceste lecţii implică, de obicei, şi alte persoane.

 

Una dintre cele mai importante modalităţi prin care înveţi în această şcoală a vieţii este prin lecţiile special concepute pentru tine. Sufletul tău ştie exact ce trebuie să înveţi şi când şi cum poţi asimila cel mai bine. Cu mare înţelepciune îţi sunt oferite lecţiile şi eşti îndrumat să le pricepi, deşi eşti liber să primeşti cât doreşti sau să amâni cu totul învăţarea.

Dacă te confrunţi cu o provocare, cel mai bine este să presupui că este legată de una dintre aceste lecţii perfect concepute, deşi nu poţi fi sigur niciodată dacă aşa este sau ce anume ai de învăţat. Şcoala vieţii este amuzantă în această privinţă: Nu îţi dai seama întotdeauna ce înveţi, cel puţin, nu imediat. Adesea, însă mult mai târziu, conştientizezi că ai învăţat un lucru sau altul. Ai devenit mai înţelept, mai matur, mai plin de compasiune sau mai relaxat. Viaţa te schimbă, uneori, fără ca tu să-ţi dai seama.»

< Sus >

traducere de Răzvan A. Petre
19 octombrie 2021

Link-ul: https://www.youtube.com/watch?v=wGdvfQueV8A

Videoclipul subtitrat provine din varianta originală în engleză, publicată ca lectură audio în 24 august 2021.