< Cuprins "Zece învăţături pentru o singură lume"
A cincea învăţătură, "Pricepe că gândurile şi emoţiile nu sunt ale tale", din cartea dictată Ginei Lake de către Spiritul lui Isus Cristos „TEN TEACHINGS for ONE WORLD. Wisdom from Mother Mary” (ZECE ÎNVĂŢĂTURI PENTRU O SINGURĂ LUME - Înţelepciune de la Maria, Maica Domnului). Mediumul Gina Lake citeşte mesajul în limba engleză, cu subtitrarea în româneşte (videoclipul este încorporat la sfârşitul acestui articol).
«Şi dacă ai afla că gândurile şi emoţiile nu sunt ale tale?! Ce-ar fi dacă, printr-o întâmplare ciudată, gândurile şi emoţiile tale ar fi schimbate cu ale altcuiva?! Ai mai fi în continuare cine eşti?! Aceasta este o întrebare profundă şi merită să reflectăm la ea. Iar dacă ai răspuns afirmativ, ce ar rămâne din tine dacă gândurile şi emoţiile n-ar mai fi aceleaşi? Cât de mult ţi-ar modifica comportamentul şi modul în care te priveşti pe tine însuţi? Te-ai comporta şi te-ai vedea brusc altfel?
Măsura în care tinzi să te identifici cu gândurile şi emoţiile, măsura în care crezi în ele şi le transpui în fapte este şi măsura în care ar conta această modificare de gânduri şi emoţii. Sau nu?! Cât de diferite sunt gândurile şi emoţiile tale de cele ale altor persoane? Oare nu au toţi oamenii gânduri şi emoţii similare?! Oare nu eşti, în esenţă, mult mai asemănător cu celelalte fiinţe umane decât diferit de ele?! Oare gândurile şi emoţiile îţi conferă unicitatea sau altceva te face unic?!
Nevoile, impulsurile şi dorinţele tale sunt similare cu ale oricărei alte fiinţe umane. Poţi avea alte preferinţe şi o personalitate diferită, dar acestea nu te diferenţiază de celelalte fiinţe umane la modul fundamental. Toată lumea are aceleaşi nevoi, impulsuri şi dorinţe: de supravieţuire, hrană, apă, somn, adăpost, siguranţă, protecţie, confort, dragoste, apartenenţă socială, fericire, pace şi frumuseţe. Acestea sunt câteva dintre impulsurile de bază care îi unesc pe oameni.
Toate fiinţele umane au, de asemenea, emoţii similare: Toată lumea simte frică, bucurie, dragoste, vinovăţie, furie, ruşine, gelozie, invidie, ură şi lăcomie. Variază doar măsura în care sunt exprimate aceste emoţii, dar ele există în toate fiinţele umane. S-ar putea argumenta că unii oameni, şi anume sociopaţii, nu au sentimente de vinovăţie şi ruşine. Însă aceşti indivizi sunt recunoscuţi de toată lumea ca fiind nişte dereglaţi.
Deoarece toţi oamenii au impulsuri, nevoi, dorinţe şi emoţii similare, este destul de uşor să concluzionăm că şi gândurile lor sunt similare, deoarece acestea merg mână în mână. Aşadar, chiar neştiind exact ce gândesc ceilalţi, putem presupune cu certitudine că oamenilor le trec prin minte gânduri foarte asemănătoare.
În general, ce-i diferenţiază pe oameni este măsura în care cred şi acţionează în funcţie de gândurile lor şi care sunt gândurile pe care le pun în practică. De exemplu, cineva care are succes, cel mai probabil, nu ţine cont de gândurile care i-ar putea împiedica succesul şi le adoptă pe cele care îl susţin, pe când cineva care are mai puţin succes, cel mai probabil, face invers. Deşi nimic, inclusiv succesul, nu depinde în totalitate de gândurile tale, totuşi, contează ce relaţie ai cu gândurile tale.
Acelaşi lucru este valabil şi pentru emoţii: Contează cum te raportezi la emoţii, în special la cele neplăcute. Relaţia cu emoţiile determină dacă te vei simţi rău sau nu şi cum te vei comporta. Emoţiile în care crezi şi cărora le dai atenţie se vor întări şi vor deveni forţe determinante în viaţa ta, în timp ce acelea pe care le respingi au un efect foarte redus.
Relaţionarea cu emoţiile dificile într-un mod care să nu le agraveze sau să nu le transforme într-o problemă este o abilitate care trebuie învăţată. Este nevoie de un anumit efort pentru a deveni conştient de gândurile şi emoţiile tale. Cei mai mulţi oameni nu sunt conştienţi de ceea ce gândesc şi simt şi nici nu realizează că pot alege cum să reacţioneze la gânduri şi emoţii. Cei mai mulţi reacţionează fără să-şi dea seama că se pot raporta şi altfel la ele, într-un mod mai puţin problematic.
Această lipsă de conştientizare îi face pe oameni să fie victime ale propriei condiţii umane, ale gândurilor care le sunt inoculate. Condiţia umană este o stare de suferinţă, pentru simplul motiv că, în mod natural, oamenii nu îşi pun la îndoială gândurile şi emoţiile. Ei presupun că gândurile sunt perfect valabile şi că le aparţin. Acestea sunt presupuneri greşite care duc la atât de multă durere. Aceste presupuneri stau la baza suferinţei umane.
Deci, din nou, ce-ar fi dacă gândurile şi emoţiile tale nu ar fi ale tale?! Ele îţi oferă experienţa de om, însă, de fapt, eşti mult mai mult decât o fiinţă umană: Eşti o fiinţă spirituală. Aşadar, când spun că gândurile şi emoţiile tale nu sunt ale tale, mă refer la faptul că nu au nimic de-a face cu fiinţa spirituală care eşti, ci numai cu fiinţa umană care, de fapt, nu eşti. Desigur, nu-i nimic în neregulă cu a fi o fiinţă umană, doar că identificându-te cu ceea ce te face uman – gândurile şi emoţiile – înseamnă că vei suferi.
Există o vreme în cursul evoluţiei când suferinţa este menită să fie forţa motrice. Suferinţa conduce la progres. Şi vine un moment în care suferinţa nu mai este necesară, iar lecţia evolutivă se referă la cum să nu mai suferi în cadrul condiţiei umane, pentru că acest lucru chiar este posibil. Am putea spune că a nu mai suferi ca om este ultima lecţie înainte de a trece la o stare mai divină. Mulţi sunt pregătiţi să înveţe cum să o facă şi mulţi predau această lecţie, deoarece omenirea se apropie de un punct critic în evoluţia sa, iar fiinţele umane trebuie să înveţe să trăiască în mai multă armonie şi pace.
Suferinţa este cauzată de împotrivire, de senzaţia de lipsă şi de credinţele false ale minţii egotice. Atingerea păcii şi a fericirii este, în mare măsură, o chestiune de depăşire a acestor gânduri şi credinţe. Treci dincolo de ele, pur şi simplu, când nu le mai crezi. Credinţa în astfel de gânduri doare, iar durerea te conduce la descoperirea acestui adevăr. În cele din urmă, pricepi că aceste gânduri nu sunt adevărate şi nu-ţi sunt de folos, că te-au trădat şi indus în eroare.
Cine sau ce este capabil să înţeleagă acest mare adevăr? Tu eşti! Când te conectezi cu natura ta divină, te simţi înţelept, liniştit şi iubitor. Când crezi în gândurile tale, ai acea senzaţie de lipsă, te simţi temător şi fără iubire şi pierzi adevărul despre tine şi viaţă. Gândurile îţi creează sentimentul de a fi cineva care se luptă cu viaţa. Însă fără aceste gânduri, eşti liber să trăieşti viaţa ca pe un dar frumos şi plin de bucurie, aşa cum este ea.
Ca să ne întoarcem la întrebarea noastră, dacă gândurile şi emoţiile nu sunt ale tale, atunci mai contează ele?! Păreau să conteze numai pentru că erau ale tale. Oare nu tocmai ele îţi dădeau o identitate?! Cine ai mai fi tu, dacă nu aceste gânduri?! Ele alcătuiesc omul din tine, dar nu şi pe Tine cel adevărat. De fapt, ele chiar îl învăluie pe adevăratul Tu. Ce surpriză să descoperi asta! Cine eşti tu, pe bune?! Oare nu eşti cel capabil să priceapă acest adevăr?! Oare nu eşti ceea ce-i dincolo de toate gândurile şi emoţiile?! Deci, din nou, chiar contează gândurile şi emoţiile tale?! Ce-ar fi dacă nu ar conta?! Ce s-ar întâmpla atunci? Pe ce bază ţi-ai mai trăi viaţa, dacă nu pe baza gândurilor şi emoţiilor tale?!
Această învăţătură, conform căreia gândurile şi emoţiile tale nu sunt ale tale, constituie a cincea învăţătură. Este o învăţătură de temelie pentru toate celelalte. Viaţa ta, aşa cum o ştiai, se termină în momentul în care accepţi această învăţătură, iar o nouă viaţă poate începe, în care îţi încerci aripile de fluture şi descoperi că, da, există un nou mod de a trăi care nu include suferinţa. Tot ce a trebuit să faci a fost să întorci cu spatele la mintea egotică şi doar-să-exişti în această viaţă frumoasă, exact aşa cum este ea. Dar cum poţi reuşi asta? Ajungem astfel la cea de-a şasea învăţătură...»
< Sus >
traducere de Răzvan A. Petre
20 aprilie 2022
Link-ul: https://www.youtube.com/watch?v=LYb2wPbpWaU
Videoclipul subtitrat provine din varianta originală în engleză, publicată ca lectură audio în 7 martie 2021.