<  Cuprins "Trezirea spirituală întru iubire"


Mitul sfinţeniei

Capitolul 11, "Mitul sfinţeniei", din cartea dictată Ginei Lake de către Spiritul lui Isus Cristos „Jesus Speaking: On Awakening to Love” (Isus vorbeşte: Despre trezirea spirituală întru iubire) - şi audiobook. Mediumul Gina Lake citeşte mesajul în limba engleză, cu subtitrarea în româneşte (videoclipul este încorporat la sfârşitul acestui articol).

Jesus

11. MITUL SFINŢENIEI

«Aş vrea să vă vorbesc despre mitul sfinţeniei. Este important să înţelegeţi că unele lucruri pe care le credeţi despre iluminare sunt simple mituri. Ideea că cineva ar deveni sfânt în comportament este un mit notabil. Mulţi dintre voi speraţi şi vă străduiţi să dobândiţi sfinţenia şi, totuşi, vă este cam inaccesibilă, deoarece nu veţi înceta niciodată să fiţi fiinţa umană imperfectă care sunteţi. Şi este important să acceptaţi acest lucru. Este posibil să fiţi foarte avansaţi pe calea trezirii şi încă să mai suferiţi pe motiv că nu sunteţi suficient de perfecţi.

Nu există perfecţiune într-o formă umană. Nu este posibil să fiţi perfecţi, pentru că nu sunteţi meniţi să fiţi perfecţi. Nu face parte din planul divin să deveniţi perfecţi pe măsură ce avansaţi spiritual.

Prin perfect înţeleg un comportament perfect: niciodată să nu te înfurii sau să te simţi supărat, să te comporţi mereu cu blândeţe şi compasiune, să te simţi mereu fericit şi plin de iubire. Nu este vina voastră, oricât de departe v-aţi afla pe cale, că nu sunteţi întotdeauna fericiţi, iubitori, buni sau amabili.

Aspectul vostru uman se poate manifesta oricând. Ego-ul nu dispare niciodată definitiv. Pe măsură ce evoluaţi, ego-ul se retrage din ce în ce mai mult în fundal, iar Sinele divin iese în faţă şi devine cel ce vă trăieşte viaţa şi cel ce vă simţiţi a fi. Cât de departe se retrage ego-ul depinde de progresul vostru spiritual. Şi totuşi, este întotdeauna posibil ca ego-ul să iasă din nou în faţă şi ca Sinele divin să se retragă în fundal.

Pentru cineva avansat spiritual, ego-ul rămâne în fundal cea mai mare parte a timpului şi, când apare, nu rămâne în prim-plan mult timp sau într-un mod dăunător pe termen lung. Totuşi, este posibil ca ego-ul să apară rapid şi neaşteptat şi să vă preia discursul şi acţiunea, ca apoi să se retragă din nou în fundal. Dacă sunteţi mai puţin avansaţi, ego-ul poate ieşi în faţă şi rămâne aici mai mult timp şi să producă mai mult rău şi dificultăţi decât dacă aţi fi mai avansaţi.

Este important să vă daţi seama că există întotdeauna posibilitatea ca ego-ul să fie în prim-plan, şi asta ca să nu pretindeţi că nu aţi fi prinşi de ego atunci când sunteţi. Aceasta este o altă capcană. Dacă crezi că eşti atât de avansat spiritual, încât tot ceea ce iese din gura ta trebuie să fie vorbire divină şi nu ego, atunci nu vei vedea sau admite momentele în care vorbeşte ego-ul, nu Sinele divin. Deci este cam riscant să presupui că ego-ul nu se va putea întoarce niciodată. Pentru că atunci când el va apare, vei presupune că este vocea Divinului, deşi este evident că discursul le face rău altor oameni. Ai spune: „Nu, acesta nu poate fi ego-ul, pentru că eu mi-am învins ego-ul. Nu mai poate reveni. Probabil că te înşeli.”

Aşa se întâmplă cu unii învăţători spirituali: Ei cred că au ajuns dincolo de ego şi că tot ceea ce spun trebuie să provină din Adevăr, când, de fapt, vorbirea sau acţiunile nimănui nu provin întotdeauna din Adevăr. Nu există nicio persoană, nici acum, nici vreodată de-a lungul istoriei, care să nu aibă potenţialul de a da glas ego-ului, indiferent de cât de avansată ar fi. Deci, este important să vegheaţi asupra acestui aspect şi să fiţi suficient de smeriţi ca să admiteţi că vi se poate întâmpla oricând.

Dar, fiind smeriţi şi admiţându-vă imperfecţiunea, nu fiţi nici prea duri cu voi, pentru că este foarte firesc să vi se mai întâmple asta din când în când. Evoluţia naturală este ca acest fapt să aibă loc din ce în ce mai rar, însă poate să apară. Vigilenţa este întotdeauna necesară. Indiferent cât sunteţi de avansaţi pe cale, trebuie să vegheaţi neîncetat. Trebuie să fiţi pe fază când se strecoară ego-ul în vorbirea şi acţiunile voastre. Niciodată nu sunteţi complet eliberaţi de riscul ca ego-ul să domine.

Dar este în regulă. Aşa aţi fost concepuţi. Nu aţi fost concepuţi ca ego-ul să dispară complet şi să deveniţi altfel decât sunteţi. Pe măsură ce vă treziţi şi parcurgeţi calea către iluminarea deplină, veţi avea în continuare o personalitate, care poate aluneca cu uşurinţă în negativitate, atunci când ego-ul iese în faţă şi preia conducerea personalităţii.

Unii oameni au personalităţi foarte dificile. S-au născut, poate, cu o anumită amprentă de impulsivitate sau nerăbdare sau o altă calitate negativă adânc înrădăcinată în structura lor psihologică, poate din vieţile anterioare sau imprimată în mica copilărie din cauza anumitor experienţe. Cu excepţia cazului în care persoana îşi rezolvă problemele psihologice, aceste caracteristici imperfecte, negative sau nedorite pot rămâne oarecum intacte, chiar dacă persoana a avansat spiritual.

Dacă nu vă dedicaţi rezolvării problemelor psihologice, acestea nu vor dispărea neapărat de la sine pe măsură ce progresaţi spiritual. Din acest motiv, vedeţi unii învăţători care sunt urâcioşi sau care abuzează de puterea lor sau care au trăsături la care nu vă aşteptaţi de la cineva avansat spiritual. La asta mă refer când spun că fiinţele umane nu sunt perfecte. Au caracteristici, însuşiri care se trag din condiţionările lor şi care nu sunt uşor de depăşit, nu fără mult efort. Majoritatea oamenilor nu depun atât efort cât trebuie pentru a-şi rezolva complet aceste probleme. Aşadar, nu vă miraţi dacă învăţătorii pe care îi întâlniţi au ciudăţenii sau calităţi negative şi chiar o tendinţă de a abuza, din cauza problemelor psihologice care nu au fost complet depistate şi înlăturate, fie din lipsă de voinţă, fie neştiind cum se face.

Lumea voastră cunoaşte destul de puţin despre cum să eliminaţi astfel de probleme. Deocamdată nu prea aveţi mijloacele sau cunoştinţele necesare pentru a o face. Aţi dezvoltat nişte mijloace şi o anumită abilitate de a vă depăşi problemele psihologice, dar în viitor, veţi descoperi mijloace mult mai eficiente şi cu toţii veţi deveni, am putea zice, fiinţe umane mult îmbunătăţite.

Însă tot este nevoie de dorinţa de a rezolva aceste probleme şi de a dedica nişte timp şi energie pentru asta. Nu toţi cei care se află pe o cale spirituală sunt înclinaţi să o facă, deşi, este posibil să fi găsit tehnologii spirituale care le-au permis să avanseze spiritual, fără a avansa însă şi psihologic.

Acest lucru explică de ce oamenii se dezvoltă într-un mod dezechilibrat. Ei ar putea să fie destul de avansaţi spiritual, dar nu atât de avansaţi emoţional şi psihologic din punct de vedere uman. Iar asta le provoacă dificultăţi, în special în relaţii. Acesta este motivul pentru care vedeţi atât de des abuzuri de putere la învăţătorii spirituali.

Prin urmare, deşi vi se recomandă să depuneţi eforturi pentru a dobândi o mai mare perfecţiune, o mai mare virtute, bunătate, compasiune, dragoste şi pace şi să le exprimaţi în viaţă, să le trăiţi, este, de asemenea, important să înţelegeţi că, în mod natural, nu veţi reuşi să le exprimaţi pe cât v-aţi dori, din cauză că aveţi, prin condiţionare, o puternică tendinţă să vă comportaţi egotic, ca în trecut, tendinţă care nu este uşor de inversat.

Deci, cu orice preţ, străduiţi-vă să fiţi fiinţe umane mai bune! Dar nu vă judecaţi prea dur atunci când eşuaţi să vă ridicaţi la nivelul idealului – pentru că veţi şi eşua. Dar atunci, va fi absolut în regulă să vă iertaţi pe voi înşivă şi să mergeţi mai departe şi să faceţi tot ce puteţi mai bine. Doar atât se aşteaptă de la voi – să faceţi tot posibilul, să vă iertaţi pe voi înşivă, să-i iertaţi pe ceilalţi şi să încercaţi din nou.

Sper că v-am lămurit că sunteţi profund iubiţi, fie că vă exprimaţi Sinele divin, fie că nu. Avem o compasiune profundă pentru situaţia în care vă aflaţi, cea de a fi om. Este foarte greu de a fi o fiinţă umană. Este foarte dificil de a trăi la înălţimea idealurilor despre care vorbim în învăţăturile noastre, idealurile de iubire, pace, bunătate şi compasiune. Merită să luptaţi pentru aceste idealuri, dar vă rugăm să fiţi blânzi cu voi înşivă atunci când nu vă ridicaţi la înălţimea lor, în acelaşi timp, continuând să vă străduiţi.

Nu v-am spus toate acestea pentru a vă scuza imperfecţiunile şi să spuneţi: „Păi, nimeni nu este perfect!” şi apoi să vă continuaţi comportamentul imperfect, ci pentru a vă încuraja să fiţi blânzi cu voi înşivă când vă observaţi imperfecţiunea comportamentului vostru, dar continuând să vă străduiţi să vă exprimaţi calităţile divine care vă vor face cu adevărat fericiţi.

La urma urmei, pentru propria voastră fericire vă sunt date aceste învăţături. Pentru fericirea voastră şi fericirea tuturor. Vă dorim să fiţi fericiţi, aşa că vă dorim atât să fiţi blânzi cu voi înşivă când faceţi o greşeală, când vă identificaţi cu ego-ul, cât vă dorim şi să cunoaşteţi adevărul – că veţi fi fericiţi numai atunci când mergeţi în direcţia Sinelui vostru divin.

Aşadar, vă rugăm să rămâneţi pe calea voastră spirituală şi să fiţi plini de compasiune faţă de voi şi de ceilalţi. Sunteţi profund iubiţi. Vă rugăm să fiţi conştienţi că suntem aici pentru voi. Vă mulţumim că aţi fost prezenţi. Vă mulţumim pentru deschidere. Suntem alături de voi mereu.»

< Sus >

traducere de Răzvan A. Petre
15 mai 2021

Link-ul: https://www.youtube.com/watch?v=FFvnS_VvjCk

Traducerea de mai sus provine din varianta originală în engleză, publicată ca lectură audio în 25 august 2021.