<  Înapoi la Pagina Răzvan Petre


FILOSOFIA ŞI PRACTICA MULŢUMIRII

de Răzvan Alexandru Petre

 

E O MINUNE CÂND LUCRURILE MERG BINE

Neregulile sunt regula

Lumea naturală are la bază ORGANIZAREA, EFORTUL, SUFERINŢA. Toate regnurile şi speciile se organizează, pentru a supravieţui. Toate fiinţele acţionează permanent, deseori până la epuizare. Animalele suferă, dar nu se plâng, pentru că nu consideră suferinţa lor „nedreaptă”.

Lumea umană a adăugat conceptele de DREPTATE, VALOARE, ADEVĂR şi altele precum Libertatea, Frumuseţea, Iubirea. Dreptatea e stabilită prin Legi (norme, reguli, convenţii). Valoarea se bazează pe atribuirea Importanţei lucrurilor. Adevărul rezultă din adecvarea informaţiilor la Realitate. Acestea sunt operaţii ale minţii superioare, abstracte, specifice lui homo sapiens. Oamenii sunt cei care le-au adus la viaţă şi doar ei sunt singurii care le pot susţine, încuraja, apăra. Întrucât sunt concepte „artificiale”, ele nu sunt prezente ori evidente în lumea naturală. Unii au chiar tupeul să susţină  că „naturale” sunt nedreptatea, disimularea – în virtutea legii supravieţuirii celui mai şmecher.

Este firesc să ne dorim îmbunătăţiri când vedem dezorganizarea, suferinţa, nedreptatea, minciuna, promovarea non-valorilor. În acelaşi timp, când beneficiem de opusele lor de natură divină, ar trebui să apreciem că trăim o stare de graţie. Ele nu apar spontan. Nu este "normal" să existe sănătate, fericire, dreptate! Conform legii universale a termodinamicii, dezordinea (entropia) are tendinţa normală să crească constant.

Degeaba cârcotim împotriva stărilor de fapt, degeaba bârfim lumea şi „neregulile” ei, pentru că ele vor exista mereu! Trebuie să fim împăcaţi în sinea noastră. Sigur, putem şi trebuie să acţionăm spre optimizarea vieţii – e o caracteristică spirituală. Dar să nu ne mirăm sau să ne supărăm dacă lucrurile merg prost. E normal să meargă prost. E o minune când merg bine. Legile lui Murphy sunt 95% adevărate.

Punem pariu că viitorul va fi tot mai tulbure?! Sunt semne peste tot. (Creştinii spun că răul şi binele se separă tot mai mult, şi vor fi multe schimbări dramatice, până când se va ajunge la o confruntare finală.) Crezi că dacă-ţi pui parchet nou, aer condiţionat şi mergi cu limuzina în leasing ţi-ai asigurat fericirea?! Lumea materială oferă tot mai puţin confort psihologic.

De unde atunci să ne tragem optimismul?

De ce nu din lumea armoniei?! În lumea subtilă domneşte o ordine neafectată de viermuială, strigăte şi îmbrânceli. Şi nici de legea entropiei.

Când eram copii, lumea ni se părea a avea o ordine şi un scop, şi eram liniştiţi în dimineţile răcoroase de toamnă când plecam la şcoală. Maturizându-ne, am înţeles că bătrâna barcă scârţâie din toate încheieturile. Bine că mai pluteşte! Va acosta în curând la celălalt ţărm al Styxului...
 

SĂ NE VINDECĂM CU DR. HAOS

Sănătos ar fi să ne bucurăm intens de aspectele bune, corecte, armonioase, pure, care nu existau în mod natural. Numai evoluţia umanităţii le-a făcut posibile azi, aşezându-le strat peste strat timp de milenii şi netezindu-le asperităţile. Aşa privind viaţa, vom găsi enorm de multe lucruri civilizate de care să ne bucurăm. Atât de multe, că nu vom mai avea timp să le vedem pe cele „în neregulă”. Vom trăi într-un extaz permanent, fără niciun efort, în afară de efortul conştientizării acestui adevăr ascuns.

Iată o pildă clasică ce ne sugerează că cea mai fericită clipă ce o poţi trăi este... chiar acum.

Un sătean din India era fugărit de un tigru. Alunecă pe malul unui rău învolburat, dar în ultima clipă se agăţă de creanga unui arbust. Se uită în jos şi văzu în apă un crocodil care-l aştepta să-i pice în fălci. Apărute din pământ, nişte termite nesătule începură să roadă craca de care atârna. Atunci, omul disperat zări câteva fructe roşii lângă mâna sa. Cu ultimele puteri, le culese şi le mâncă pe dată.

De aşa gust dumnezeiesc nu avusese parte niciodată în viaţa lui!

Neregulile din lume (cea artificial construită de om) sunt regula lumii (naturale). Omul a construit o suprastructură artificială peste o structură naturală şi e datoria lui s-o susţină. Orice mic sau mare succes în acest scop este o mare realizare, care ne umple inima de fericire. Mizeria deprimantă, ticăloşia revoltătoare există doar la suprafaţă. Ele ne dor, fiindcă suntem sensibili. Dar dedesupt domneşte o mult mai mare ordine-armonie, care permite viaţa, cu bune şi cu rele. Să ne dezvoltăm sensibilitatea şi pentru ea!

Iată că omul reuşeşte treptat să aducă în realitate nişte noţiuni specifice lumii divine: DREPTATE, VALOARE, ADEVĂR. Este un mare succes, o mare mândrie şi bucurie! De ce dăm atâta importanţă neîmplinirilor, încălcării regulilor, dezordinii ocazionale, ceţii şi întunericului?! În cea mai mare parte, lumea umană funcţionează după nişte reguli şi noţiuni care nu aveau nicio şansă în lumea naturală. Trăim totuşi sub o binecuvântare continuă...

Nimeni nu este perfect, fiindcă are numeroase limite. Când se combină atâtea imperfecţiuni, haosul poate creşte rapid. Dar e o fază trecătoare, şi, oricum, întotdeauna superficială. Nu te poţi încrede în ce se agită la suprafaţă! Lucrurile bune sunt armonios legate la temelie, în profunzimea pământului. Să ne înrădăcinăm în ce-i solid şi funcţionează fără greş!

Ne-am obişnuit să credem că ni se cuvine confortul, că suferinţa e rea şi că haosul înseamnă sfârşitul. Dar putem fi fericiţi chiar în mijlocul haosului.

Cum?

Concentrându-ne asupra adâncului oceanului şi nu asupra furtunii de deasupra. Căci orice agitaţie se sprijină pe o linişte subiacentă. Orice dezordine se iscă peste ordinea preexistentă. Orice durere rupe echilibrul unei mulţumiri. Orice impostură ia masca unei reale valori. Orice nedreptate ne aminteşte că noi, oamenii, am făcut legi pentru a ne organiza superior. Orice sălbăticie ne aduce nostalgia civilizaţiei. Orice minciună simulează adevărul. Deci, până la urmă, răul ne aminteşte că există Binele. Şi aşa poate apare fericirea: Răul strident, neaşteptat, aduce la lumină Binele tăcut, de care uitasem. Depinde de noi unde ne concentrăm raza conştiinţei. Acesta e tot secretul fericirii din mijlocul haosului... Aşadar, să ne vindecăm cu Dr. Haos...

Iată o altă pildă ce ne sugerează să ne focalizăm pe lucrurile importante.

Un profesor a desenat un punct pe o coală de hârtie și a arătat-o studenților lui. După ce s-au uitat cu toții și foaia a trecut din mână în mână, profesorul i-a pus să spună ce au văzut. Majoritatea studenților au spus că au văzut un punct, alții că era un punct negru, alții au zis că au văzut un punct mare.

Profesorul a luat cuvântul și le-a spus să ia aminte la ce se uită: „Nimeni nu a observat hârtia mare de un alb imaculat. Atenția voastră a fost îndreptată doar spre pata, punctul din mijlocul ei. Aveți grijă să nu vedeți doar defectul, ci să apreciați și restul, care de multe ori este mult mai important!”

 

SMERENIA, MULŢUMIREA ŞI RECUNOŞTINŢA

Avem o capacitate înnăscută de ne bucura infinit. Dar nu pentru asta ne-am născut! Desigur, Creatorul a plănuit să avem o viaţă interesantă şi plăcută. Dar condiţiile de trai au degenerat continuu pe această planetă, aşa încât viaţa a rămas numai... interesantă. Ai observat că nici măcar bogaţii nu pot fi pe deplin fericiţi?!

Dacă doreşti o reţetă simplă a fericirii, atunci conştientizează că nu ne-am născut ca să fim mereu fericiţi! Tocmai de aceea, orice mică satisfacţie sau chiar lipsa durerii ne poate prilejui fericirea adevărată. Nativ, ştim să ne bucurăm de „răul mai mic”, apreciind situaţia astfel: „Bine că nu-i mai rău”! Oare de ce numai când supravieţuim unei catastrofe sau tragedii învăţăm să ne bucurăm de orice lucru mărunt?!

 „Bine că nu-i mai rău”! Sună mohorât, meschin, umil? Numai aparent. De fapt, aşa se traduce, într-o expresie, starea afectivă de smerenie.

SMERENIA este o virtute creştină importantă şi o adevărată binecuvântare. Fiind o stare extraordinară, nu durează tot timpul. Nu e o atitudine competitivă, dar aduce pacea lăuntrică. Starea de smerenie este perfect naturală şi poate fi disponibilă oricând, ca alternativă la alte dispoziţii cotidiene. Aşa te poţi bucura de PACE pe îndelete...

Smerenia înseamnă lipsa de pretenţii, care aduce lipsa de iritare, lipsa de furie, lipsa de enervare. Înseamnă şi a accepta criticile fără a crâcni. Unele pot avea un sâmbure de adevăr; nu te grăbi să le respingi sau, cel puţin, nu te lăsa iritat!

Un exerciţiu meditativ interesant şi puternic pentru a-ţi induce starea de smerenie este următorul: Închipuie-ţi că, dintr-un accident rapid şi neaşteptat (care se poate oricând petrece; de exemplu, dacă ţi-ar cădea un ghiveci în cap, de la un balcon), te găseşti dintr-o dată în starea de COMĂ PROFUNDĂ...

Nu mai ai corp şi nici vreo senzaţie, nu mai ai repere de timp, iar memoria este destul de vagă.

Păstrezi doar conştiinţa trează, într-un întuneric deplin, fără nevoi, dar şi fără vreun stimul.

Poţi gândi, dar nu prea mai ai la ce, fiindcă nu eşti sigur dacă persoana care erai a existat în realitate sau doar în imaginaţia ta.

De fapt, întreaga realitate se reduce acum doar la ceea ce îţi trece prin minte.

Eşti confuz despre orice şi nu mai poţi verifica nimic prin simţurile fizice, care acum nu îţi mai trimit niciun impuls.

Eşti calm, fiindcă nu are de ce să-ţi fie teamă; dar fericit nu eşti, fiindcă nimic nu te încântă, nu-ţi trezeşte interesul.

În această stare de nimicnicie te-ai bucura şi de cea mai mică luminiţă sau zgomot sau chiar durere.

Orice senzaţie ori trăire provocată din exterior ar fi ca un miracol, iar să capeţi din nou viaţa de om, ar fi darul suprem.

Chiar şi o situaţie dramatică sau disperată este o hrană sufletească complexă.

Cu atât mai frumoase sunt momentele obişnuite sau cele de relaxare.

Faţă de trezirea în mijlocul nimicului atemporal şi inutil, chiar şi un vis urât este mai interesant.

Ce grozav este să te bucuri de fiecare gând, emoţie şi senzaţie a unui om viu!

Aşadar, omule, apreciază tot ce îţi oferă viaţa, căci ea îţi îmbogăţeşte sufletul clipă de clipă! Primeşte totul cu mulţumire şi recunoştinţă!

 

În ştiinţa yoga, smerenia are corespondent în SANTOŞA, mulţumirea neabătută. Cum să-ţi păstrezi mulţumirea interioară chiar şi când eşti frustrat? Santoşa face parte din cele 5 Niyama, fiind o atitudine susţinută, programatică, o disciplină a minţii. Deci smerenia necesită şi o metodă, nu doar un har, ea trebuie exersată.

În prima etapă din yoga clasică, cele 5 Yama definesc ABŢINERI de la impulsuri spontane, animalice (violenţa, lăcomia, minciuna, furtişagul, pofta sexuală necontrolată). Novicele este povăţuit să îşi reteze aceste imbolduri dacă vrea să avanseze pe calea evoluţiei spirituale.

În etapa a doua, cele 5 Niyama sunt DISCIPLINELE autoimpuse: igiena mentală şi corporală; să te mulţumeşti cu ce există şi cu ce poţi avea; diversele asceze – pentru exersarea voinţei; cunoaşterea de sine – autoobservarea, autoeducaţia, autocontrolul ; dedicarea către un ideal suprem – fără ideal, omul este mai rău decât animalele.

În privinţa altor păcate creştine şi combaterea lor prin Niyama-yoga: lenea este învinsă prin tapas (austerităţi), mândria este înlăturată prin svadhyaya (autoanaliza), invidia dispare automat la invocarea idealului personal (ishvara pranidhana), ca şi deprimarea. După cum vedem, yoga nu este hindusă, ci universală.

Dar oare nu vedem atâţia oameni mulţumiţi cu nimicul vieţii lor?! Oare nu atâţia trântori afişează o mină radioasă oricând îi întâlneşti?! Ăştia n-au nimic smerit în ei...

Putem învăţa ceva chiar şi de la aceştia, fără a-i lua drept modele. Dar santoşa sau smerenia este o atitudine programatică, autoimpusă, dovedită atunci când apar dificultăţi în viaţă, stres, atacuri nedrepte, obstacole insurmontabile. Nu înseamnă să te resemnezi mereu în pasivitate, ci poţi să acţionezi cu toată forţa, dar detaşat de perspectiva eşecului. Să gândeşti „Cum o vrea Dumnezeu!”, dar să faci ceva, ştiind că „Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi pune în traistă”. Cu totul diferită de tapas (o acţiune fizică dură, perseverentă, de neoprit, în principal asupra propriei persoane), santoşa este o acţiune pur mentală, o atitudine de modestie, de păstrare a păcii interioare şi seninătăţii. După cum ştiţi deja, lenea nu este o valoare, dar pacea contemplativă, da.

Cum să-ţi păstrezi mulţumirea de sine când fiinţele la care ţii şi pe care le ai în grijă sunt nemulţumite, frustrate?

Smerenia ta nu e suficientă, însă ea te ajută să le rabzi compania fără a te molipsi cu enervarea sau deprimarea lor. Acum intră în joc altceva mai înalt: iubirea de semeni. Vei fi dispus chiar să-ţi sacrifici propriul confort material sau psihologic pentru a veni în ajutorul altei fiinţe. Compasiunea înseamnă acţiune susţinută şi depăşirea oricărui egoism. Automulţumirea sau smerenia te va ajuta să continui acest efort fără a ceda dezamăgirii, oboselii şi nervozităţii. Ele vor apare inevitabil în calea iubirii. Iubirea e valoarea supremă şi se dovedeşte prin sacrificiu.
 

Strâns legată de mulţumire şi smerenie este RECUNOŞTINŢA - recunoştinţa faţă de tot ceea ce ai primit în viaţă, de la natură, de la Dumnezeu. Practica periodică a recunoştinţei ne poate ajuta să redevenim mulţumiţi cu tot ce suntem şi avem.

Acesta este şi sensul practicii religioase a „slăvirii lui Dumnezeu”. Nu Îl slăvim pentru ceea ce El este, fiindcă încă nu Îl cunoaştem, dar putem recunoaşte imensa Sa generozitate, înţelepciune, frumuseţe în lucrurile acestei lumi.

Un profesor de psihologie din Singapore le recomandă celor care se cred a fi nefericiţi să răspundă la următorul test:

- Ai un acoperiş deasupra capului?

- Ai ce mânca atunci când ajungi acasă?

- Ai măcar o persoană care te iubeşte?

Dacă ai răspuns cu DA la cel puţin două întrebări, înseamnă deja că ai mai mult decât 80% dintre oameni. Deci, crezi că poţi fi recunoscător pentru asta?

Autoarea de cărţi spirituale Sonia Choquette ne sugerează următorul exerciţiu simplu:

« Practicarea recunoştinţei este foarte uşoară şi aduce imediat recompense. Tot ce trebuie să faci este să recunoşti şi să-i mulţumeşti Universului pentru binecuvântări, de exemplu pentru că eşti sănătos, pentru familia pe care o ai, pentru prieteni sau, pur şi simplu, pentru faptul că eşti încă în viaţă. Este minunat să ne dăm seama pentru câte trebuie să fim recunoscători din clipa în care începem să observăm.

Faptul că ne oprim puţin şi recunoaştem multele daruri care ne-au fost oferite ne luminează mintea instantaneu şi ne ajută să ne aducem aminte cât de mult ne iubeşte şi ne susţine Universul. Ori de câte ori eu şi fiicele mele suntem agitate, irascibile, nervoase, neliniştite, plictisite sau indispuse, le sugerez să ne gândim la cât mai multe lucruri faţă de care să fim recunoscătoare, pentru a ne schimba energia. Facem o listă pe care notăm binecuvântările, încercând să adunăm cel puţin zece. De fiecare dată, frica dispare, inimile se deschid şi intuiţia iese la suprafaţă.

Practicarea recunoştinţei menţine conştiinţa concentrată pe abundenţa, sprijinul şi iubirea pe care Universul le are pentru noi. Ne direcţionează inimile şi atenţia de a primi tot ceea ce este disponibil şi ne aminteşte să rămânem într-o stare de receptivitate şi de pace. »

(Calea intuitivă - cum să beneficiezi de puterea intuiţiei în propriul cămin, pentru copiii şi familia ta, dar şi pentru tine, de Sonia Choquette, pag.247)

 

RĂZVAN PETRE
24 octombrie 2015