<  Cuprins "ISUS - Autobiografia mea"

Cap.19: Iertaţi-vă pe voi înşivă

- capitolul nouăsprezece -

Iertaţi-vă pe voi înşivă

Felul cum este înţeleasă iertarea de către ego este foarte deranjant pentru oamenii adânc cufundaţi în mintea ego-ului şi în iluzia vieţii. Ei cred că sunt singuri, că sunt separaţi de ceilalţi şi că pot fi profund răniţi de alte fiinţe şi cu efecte cumplite. Dacă ce vă spun eu este adevărat (şi este) – că viaţa voastră este o proiecţie a tuturor credinţelor voastre într-o formă fizică, ca să le puteţi vedea – atunci înseamnă că tot ceea ce conţine această viaţă se află în interiorul vostru. De aici vine ideea de a vă trata aproapele aşa cum aţi vrea să fiţi şi voi trataţi. Acest mesaj devine foarte important atunci când înţelegeţi că, într-adevăr, ori de câte ori acţionaţi în lume, de fapt, vă trataţi pe voi înşivă într-un fel sau celălalt.

De aici vine ideea de a întoarce şi celălalt obraz când eşti lovit de lume în vreun fel. Dacă ripostezi, îţi vei întări credinţa în separare, ideea că nu eşti profund conectat la această lume. Deci riposta este un act care te menţine în credinţa în separare. Aceste chestiuni pe care le-am predat pe când trăiam pe planetă cu mult timp în urmă şi pe care le predau din nou acum nu au rolul să vă facă supuşi. Nu vă învăţ aceste lucruri ca să vă faceţi preş sau să fiţi o fiinţă pasivă şi fără poftă de viaţă. Ci au rolul să vă facă să înţelegeţi că, prin modul cum acţionaţi, vă întăriţi propriile credinţe.

O mare parte din învăţăturile mele au fost eliminate din cartea voastră numită Biblie. Nu am scris eu acea carte. Nu a fost inspirată divin în felul în care credeţi voi; absolut deloc. Cartea respectivă a fost asamblată în forma sa actuală de lideri politici şi religioşi care doreau să-şi păstreze sistemele în ordine şi poziţia lor de autoritate. Iar multe dintre învăţături – majoritatea învăţăturilor mele – au fost eliminate.

Poveştile despre emanciparea femeilor, poveştile despre sexualitate şi evangheliile despre puterea personală şi înălţarea conştiinţei au fost eliminate, deoarece subminau capacitatea celor de la putere de a-şi menţine controlul asupra mulţimii.

Fiul risipitor

Scopul naşterii mele, scopul încarnării mele în urmă cu atâţia ani, a fost să vă învăţ libertatea, să vă învăţ adevărul şi să învăţ oamenii cum să-şi ridice mintea din lumea materială şi din iluziile pe care le-au creat ca să se “protejeze” de un Dumnezeu care credeau că-i va pedepsi. Desigur, nu există un asemenea Dumnezeu. Este doar o născocire a minţilor voastre amăgite şi separate, care proiectează teama că veţi fi pedepsiţi cumva pentru că v-aţi separat. Nu este cazul.

Aceasta este, desigur, povestea fiului risipitor. La asta m-am referit în textul respectiv din Biblie, deşi eu nu cream nicio Biblie pe atunci. Nu uitaţi că aceste poveşti au fost narate de martori care poate nu le-au reprodus cu exactitate, deci există multe posibilităţi de eroare şi, într-adevăr, au apărut erori – erori profunde – despre ceea ce am spus şi ce v-am învăţat.

Povestea fiului risipitor este cea a unui fiu care îşi părăseşte tatăl – care este chiar călătoria voastră ocolită prin frică, acest experiment al separării din dorinţa de a avea propriile aventuri, de a afla şi simţi lucruri, crezând că ele vă vor face fericiţi. Apoi vă daţi seama că nu este prea distractiv să fiţi departe de casă şi că spaima de întoarcere v-a menţinut în sărăcie, în iluzie şi separaţi de Acasă – de Tata şi Mama, dacă vreţi să folosiţi aceste cuvinte. Cu toate acestea, când veţi decideţi să vă întoarceţi, atunci veţi fi întâmpinaţi ca un adevărat fiu sau o fiică ce revine acasă.

Călătoria voastră prin frică, despre care vă învăţ acum, acest ocoliş într-o experienţă de separare, nu are nicio importanţă pentru Mintea Divină. Nu vă aşteaptă nicio pedeapsă sau osândă. Acestea sunt doar iluzii în mintea voastră, pe care le-aţi proiectat în exterior şi astfel v-aţi creat în lumea voastră: un Dumnezeu pedepsitor, un Dumnezeu crud, poveşti despre focul iadului şi condamnarea veşnică. Nimic din acestea nu există. Ele există doar în mintea separată şi înspăimântată şi, din cauză că sunt atât de oribile, nu pot rămâne acolo, aşa că sunt proiectate în poveşti şi mitologii neadevărate.

Iertaţi-vă proiecţiile cauzate de separarea voastră

Aşadar, prin aceste învăţături am încercat să transmit această cunoaştere. Trebuie să înţelegeţi că multe dintre învăţăturile care însoţeau aceste afirmaţii rămase în Biblie au fost eliminate din învăţăturile Bisericii. Prin urmare, aceste poveşti au rămas de sine stătătoare şi nu prea vă ajută să înţelegeţi ceva, din cauză că au fost eliminate informaţiile fundamentale pe care s-au bazat. De aceea primiţi acum informaţia completă: ca să puteţi înţelege de ce am învăţat oamenii să-şi întoarcă şi celălalt obraz. Întoarce-ţi obrazul, pentru că a riposta înseamnă a-ţi perpetua frica şi separarea. Dacă nu ripostezi, atunci cu adevărat iubeşti un aspect al tău care până acum nu a fost iubit. Această atitudine îl reintegrează în minte, iar tu devii mai integrat, mai întreg şi mai aproape de întoarcerea Acasă.

Când ierţi alte fiinţe, înţelege că ele sunt aspectele tale nedorite pe care le-ai proiectat în exterior. Iartă această fiinţă în sensul de a nu o judeca în primul rând. Nu înseamnă că observi păcatul şi apoi ierţi păcatul. Ci doar spui: „Acest comportament este inacceptabil, din cauză că este un aspect al meu”. Şi, observând acest comportament, ştiind că nu este vorba de o altă fiinţă separată, ci de un aspect al propriei tale minţi care ţi se prezintă pentru a fi vindecat şi a-ţi creşte conştientizarea, vei scotoci imediat în minte: „Oare am acest aspect în mine şi nu am fost conştient de el? ” Într-adevăr, vei găsi acel aspect în mintea ta, dar neconştientizat. A fost adus la lumina conştiinţei de acţiunea acelei fiinţe aparent exterioare şi separate de tine, şi este cu adevărat un cadou să ţi se ofere ocazia de a iubi şi ierta acel aspect al tău!

Aici nu este vorba despre alte fiinţe. Este vorba despre iertarea de sine, de reîntregirea sinelui şi de aceea este atât de importantă practica iertării. Acesta este motivul pentru care este atât de important să nu acţionezi în mod violent sau brutal, pentru că te ataci singur. Iar atacându-te singur, te simţi groaznic în acest loc al judecăţii, deoarece întăreşti ideea de separare şi, cu cât te adânceşti în separare, cu atât te doare mai tare.

Aşa te simţi când judeci pe cineva, când ataci pe cineva. Simţi această boală îngrozitoare, această groază dinăuntru, dar, fiindcă nu înţelegi principiul creaţiei, crezi că te simţiţi groaznic pentru că alţii au fost răi; crezi că te simţi groaznic pentru că te-au atacat. De fapt, te simţi groaznic pentru că tu eşti rău – prin vorbire răutăcioasă, comportament violent sau judecată – şi atunci când o faci, te adânceşti în ideea de separare, te îndepărtezi de ceea ce numiţi Dumnezeu sau Unime, şi suferi.

Adevărul din spatele confuziei

Aceste poveşti au avut un scop în misiunea mea de pe Pământ, dar mintea ego-ului este buimăcită când le citeşte şi iată de ce: Vi se cere să acţionaţi într-un mod care nu are sens, fiindcă vi s-au dat informaţii incomplete. Foarte multe texte au fost eliminate din învăţăturile mele, pentru că nu se potriveau cu ce voiau autorităţile vremii. Dacă nu aveţi acele alte texte care să explice acest comportament, el pare nebunesc pentru mintea ego-ului. Şi, într-adevăr – având în vedere sistemul de credinţe practicat de majoritatea dintre voi, anume că aţi fi o fiinţă separată, că aţi putea fi răniţi, că nu ar exista Dumnezeu – remedile pe care le-am prezentat cu mulţi ani în urmă nu au niciun sens pentru mintea voastră.

Acesta este motivul pentru care atât de mulţi oameni au părăsit Biserica: Ei văd suferinţa pe care o provoacă această cunoaştere parţială. Când trăieşti în mintea ego-ului, crezând că eşti separat şi crezând în materie, şi neavând nicio legătură cu Sursa, aceste acţiuni par să fie împotriva bunăstării tale; aceste acţiuni par să amplifice pericolele din viaţă.

Poţi să nu ripostezi când te atacă cineva? Asta pare ceva imposibil. Nu eşti suficient de evoluat spiritual pentru a o face. Dar când înţelegi toate învăţăturile, când înţelegi adevărata ta putere, când înţelegi ce ai construit din frică şi când înţelegi cum funcţionează mintea, atunci aceste acţiuni încep să aibă sens. Nu le faci pe orbeşte, fără nicio înţelegere. Ci înţelegi scopul lor şi poţi să integrezi şi celelalte aspecte ale învăţăturilor, care îţi vor schimba viaţa. Nu poţi acţiona ca o fiinţă elevată, trezită, dacă ai o minte înspăimântată, materialistă şi needucată. Este imposibil.

Deci, este foarte important să înţelegeţi principiile creaţiei, aşa cum le prezentăm aici şi aşa cum şi Ananda vă învaţă în cărţile lor. Este important să citiţi toate aceste materiale în ansamblu, deoarece vă învaţă despre toate aspectele diferite ale minţii egotice şi despre diferitele voastre comportamente ce întăresc conceptul de separare. Abia când veţi înţelege cu adevărat cât de profund v-aţi rătăcit în iluzie, veţi putea începe să urcaţi pe scara cunoaşterii. Abia când le veţi aborda într-un mod multilateral – prin practica antrenamentului gândirii şi a disciplinei minţii, mutarea atenţiei şi preocupărilor, transformarea corpului, înţelegerea energiilor şi concentrarea minţii asupra anumitor învăţături – veţi putea practica aceste învăţături cu înţelegere şi încredere. Dacă le faceţi într-o stare de frică, cu sentimentul că Dumnezeu vă va pedepsi dacă nu le faceţi, atunci veţi acţiona foarte lipsiţi de putere şi neavând forţa iubirii la bază, deci nu vor funcţiona.

Trebuie să acţionaţi în conformitate cu credinţele şi gândurile voastre, şi atunci veţi fi aliniaţi la puterea creatoare şi veţi putea influenţa lumea prin comportamentul vostru. În concluzie, de aceea înţelegeţi greşit învăţăturile mele ciopârţite de alţii. Au fost adaptate şi eliminate, şi numai mici fragmente au fost permise de sistemul de cenzură al patriarhilor, oligarhiei şi tuturor factorilor de putere şi influenţă care se manifestau la momentul respectiv.

Lumea lăuntrică versus masca socială

Dacă vreţi să găsiţi pacea, dacă vreţi să găsiţi fericirea şi dacă vreţi să vă treziţi, aceste învăţături vă vor permite să o faceţi. Iertarea, aşa cum o învăţ eu acum, vă întăreşte credinţa în Unitate şi în legătura voastră cu Sursa. Pe măsură ce acţionaţi în conformitate cu noile credinţe, ele se vor înrădăcina mai adânc în mintea voastră. În momentul de faţă, aveţi implantate în minte multe minciuni şi învăţături false, iar învăţăturile mele vor părea ciudate, din cauză că neadevărul s-a cimentat în mii şi mii de ocazii.

Acum trebuie să învăţaţi adevărul într-un mod sistematic şi vi se va părea o limbă străină când veţi începe. Nu îl veţi simţi neapărat ca fiind adevăr. S-ar putea să vă dea senzaţia că-i adevărat, dar veţi învăţa nişte chestiuni care ar putea părea nebuneşti, deoarece sunt opusul a ceea ce credeţi, anume credinţa în separare, frică, moarte, singurătate şi autoprotecţie. Aşa funcţionaţi mulţi dintre voi în lume, deşi v-aţi deghizat sub o mască socială fericită şi zâmbitoare. Însă aceste credinţe dau în clocot sub suprafaţă.

Pe măsură ce veţi învăţa aceste noi lecţii, veţi putea să vă schimbaţi lumea interioară. Aveţi o lume lăuntrică şi o mască socială. Masca socială este ceea ce sunteţi condiţionaţi să prezentaţi celorlalţi, dar ascunzându-vă toate fricile şi neliniştile. De aceea, viaţa poate părea o continuă luptă; simţi că nu poţi arăta cine eşti cu adevărat. Simţi că nu poţi împărtăşi teroarea şi sentimentele de izolare şi singurătate pe care le ai. Te agăţi cu disperare de alte corpuri pentru a te uşura de această durere şi intri în relaţii toxice. Nu poţi avea o relaţie sănătoasă până nu ştii ce se întâmplă, până nu înţelegi principiile care se manifestă şi până nu înţelegi că comportamentul partenerului tău îţi arată ceva care trebuie schimbat în tine.

Atâta timp cât vă atacaţi partenerul, judecându-l pentru un comportament pe care-l consideraţi incorect, atunci relaţia nu poate supravieţui. Şi la asta asistaţi în societatea voastră modernă. Vedeţi fiinţe atât de profund implicate în iluzie, încât se atacă şi se distrug reciproc din ignoranţă, având convingerea că asta le va aduce ceea ce vor. Ei nu înţeleg că le va aduce exact opusul a ceea ce doresc. În schimb, studiind acest material, veţi primi pace, dragoste, bucurie, armonie şi abundenţă.

Să nu vă temeţi că veţi pierde ceva. Nicidecum. Va trebui să vă adaptaţi priorităţile şi modul de a privi lumea, dar majoritatea dintre voi nu veţi căuta mântuirea decât dacă sunteţi cu adevărat dezamăgiţi de ceea ce aveţi şi sunteţi gata să faceţi ceva diferit, pentru că observaţi nebunia a ceea ce vă faceţi singuri şi pricepeţi că nu-i corect, fiindcă nu-i deloc distractiv.

Manifestarea fizică a Minţii divine

Iată de ce sunteţi învăţaţi iertarea. Este manifestarea fizică a credinţei în Unime. Este o întărire în planul fizic a ideii că Mintea Divină este energia voastră unificatoare, părintească, să zicem aşa. Nu pierdeţi absolut nimic prin practica iertării. Câştigaţi legătura cu Sursa; câştigaţi pacea. Câştigaţi uşurarea de atacurile neîncetate ale minţii egotice, care vede pretutindeni fiinţe, locuri sau lucruri care comit păcate. Vocea ego-ului îi condamnă dur şi necruţător pe cei pe care îi percepe ca păcătuind. Deci veţi dobândi mai multă pace şi, dobândind mai multă pace, veţi putea primi mai multă cunoaştere de la non-fizic. Veţi căpăta mai multă energie prin simplul fapt că nu o veţi mai cheltui în atacuri neîncetate asupra lumii exterioare şi, astfel, veţi avea capacitatea de a vă concentra mai mult pe ceea ce doriţi să creaţi.

Când mintea se îndepărtează de aceste ataşamente magnetice faţă de păcat şi judecată şi când gândurile devin mai uşor de controlat, deoarece ţi-ai disciplinat mintea, atunci te vei putea concentra asupra acelei lumi pe care doreşti să o creezi. Pe măsură ce alungi ideea epuizantă de separare şi n-o mai întăreşti, începi să te vezi pe tine însuţi aşa cum eşti în realitate. Începi să te vezi ca fiind o expresie magnifică şi creatoare a Minţii Divine, rătăcită temporar într-un vis, şi devii entuziasmat de viaţa ta. Devii nerăbdător să ajungi Acasă. Eşti scos din ciclul nesfârşit de moarte, neputinţă şi boală, iar corpul devine mai sănătos. Vibraţia ta va creşte şi bolile tale vor trece. Va spori capacitatea ta de a trăi o viaţă lungă şi sănătoasă. Există mii şi mii de beneficii ce pot fi câştigate din această practică fundamentală a iertării şi nu vei regreta niciodată. Îţi vei transforma mintea într-un loc minunat, prolific şi liniştit, iar viaţa ta o va reflecta, deoarece viaţa este întotdeauna o reflexie a minţii.

Iertarea este cea mai importantă practică bazată pe această înţelegere. Nu vă cer fără motiv să iertaţi; Vă îndemn să iertaţi pentru că este cheia care deschide uşa cunoaşterii. Prin practica iertării, obţineţi pace, armonie şi iubire şi, când vă aflaţi în acea stare, atunci vă aflaţi în armonie cu Mintea non-fizică şi Divină şi veţi primi informaţii din acea sursă vibratorie înaltă. Viaţa va începe să vi se schimbe într-un mod inimaginabil în acest moment.

< Sus >

traducere de Răzvan A. Petre
6 aprilie 2021