<  Înapoi la Pagina Răzvan Petre


MUZICĂ ORIGINALĂ

MELODII REALIZATE DOAR CU AJUTORUL UNUI COMPUTER

Autor: RĂZVAN - ALEXANDRU PETRE

 

Am găsit pe internet un program destinat compunerii de muzică fără ajutorul vreunui instrument, ci folosind doar un computer personal obişnuit. Se numeşte KB PIANO şi am dorit să îi testez performanţele. Până la urmă, m-a "testat" el pe mine, adică mi-a pus la încercare abilităţile tehnice şi artistice. În compoziţiile de mai jos am încercat să-i utilizez la maximum posibilităţile şi au ieşit 4 melodii foarte diferite. Iată-le:

MELODII INTERPRETATE CU "KB PIANO"

1. "PE LÂNGĂ PLOPII FĂRĂ SOŢ"

Celebra romanţă compusă de Guilelm Şorban într-o interpretare instrumentală. Am realizat şi o variantă video, adăugând versurile lui Mihai Eminescu.

2. "YESTERDAY"

Celebra melodie semnată Lennon/McCartney de la Beatles. Interpretare instrumentală.

3. "PĂSĂRILE DE FOC"

Am compus această melodie cu mulţi ani în urmă, în adolescenţă, plecând de la versurile lui Tudor Arghezi din poezia "Păsările de foc", ce vorbeşte despre avioanele care aruncă bombe. Interpretare instrumentală.

Copyright RĂZVAN PETRE

4. "APĂ PENTRU FIECARE"

Tot în tinereţe am compus o melodie veselă, la care acum am adăugat la final câteva versuri ce prezintă nişte sfaturi despre necesarul minim zilnic de apă de calitate.

Copyright RĂZVAN PETRE

Captură de ecran cu interfaţa grafică prietenoasă a programului KB PIANO.

Utilizarea sa este asemănătoare editării textelor sau fotografiilor digitale, fiind uşor de învăţat şi aplicat de către cei familiarizaţi cu computerul.

Concluzii:

Deşi programul KB PIANO se lipseşte total de ajutorul vreunui instrument muzical propriu-zis, compozitorul amator are totuşi nevoie de o minimă instruire şi ureche muzicală pentru a scoate un produs acceptabil.

Este foarte util pentru copii şi tineri, mai ales cei dependenţi de jocurile video. Le dezvoltă şi alte porţiuni ale creierului, făcându-i mai creativi.

8 februarie 2010
Răzvan Petre