<  Pagina Nondualitate radicală


Andreas Müller - "Oarbă şi sălbatică"

Videoclipul subtitrat este încorporat la sfârşitul textului down

Textul întâlnirii prin Zoom cu iluminatul Andreas Müller

Introducere

Ce să vă spun? Nu am niciun mesaj, nu-i nimic de spus. Ceea ce pare să se întâmple este întreg şi complet prin simpla sa existenţă. Nu are nimic de-a face cu acele idei spirituale romantice, care presupun că ar fi o experienţă foarte frumoasă. Dar nu-i aşa ceva. 😊

Însăşi faptul experienţei este iluzoriu, este visul: „Sunt conştient şi trăiesc ceva real” – acesta este visul. Iar senzaţia de neîmplinire, această trăire energetică că ar lipsi ceva, face parte din acel vis. Senzaţia că ceva nu ar fi în regulă face parte din impresia de a fi o persoană. Ele merg întotdeauna împreună.

Bineînţeles că persoana încearcă să găsească un răspuns, încearcă să scape de senzaţia asta. Inclusiv această căutare face parte din acea înscenare că ai fi o persoană separată – senzaţia de neîmplinire şi încercarea de a o rezolva cumva. Şi nu este nimic greşit în asta, pentru că, aparent, să te simţi ca „cineva” este cam inconfortabil. Iar dilema persoanei este că nu poate scăpa de această senzaţie nicidecum. De aceea, toate căutările eşuează în cele din urmă sau îndeamnă la o şi mai multă căutare.

Totuşi, vestea bună este că toată această înscenare este iluzorie. Această nevoie să se întâmple ceva, că ar trebui să apară o anumită realizare, face parte din vis.

Nu trebuie să se întâmple nimic şi nu trebuie să apară nicio realizare viitoare. Şi, de fapt, nici nu are cum, pentru că senzaţia că ar exista cineva neîmplinit este un simplu vis. În acest sens, se poate spune că, pur şi simplu, nu este adevărată. Nu există nimeni care să fie neîmplinit.

Pur şi simplu, acest „eu” nu este real. Nu trebuie să fie înlocuit cu vreo experienţă superbă. Efectiv, nu e nevoie. Totul este întreg şi complet şi, în acest sens, este bine, dacă vreţi. Fără un „eu”, totul fiind exact aşa cum este, nu-i nicio reală problemă în nicio privinţă. Deja.

Deci realitatea naturală este Asta. Nu există nimic altceva decât ceea ce pare să se întâmple. În afara timpului. Acum.

Suferinţa şi sensul ei

Da, te rog.

Bună.

Da.

Da, da. 😊

Da, şi nici nu va deveni real vreodată. Da.

Da, exact. Absolut că da. Iar suferinţa, tortura şi alte lucruri de acest gen se pare că se întâmplă, dar nu există un răspuns la ele. Nimeni nu ştie, nimeni nu poate răspunde. Da. Nu e nimic adevărat.

Şi eu mulţumesc... Dar nu este deloc logic. Acest lucru nu poate fi înţeles, ceea ce vorbim aici... Asta, care-i totul şi care-i întreagă şi completă, orice forma aparentă ar lua, nu poate fi înţeleasă. Nu este logică. Nu are niciun sens.

Din această perspectivă, fericirea nu are sens. Suferinţa nu are sens. A fi torturat nu are sens. A sărbători aniversări nu are sens. E doar ceea ce pare să se întâmple. Nu poate fi înţeles. 😊

< Sus >

Licărirea nondualităţii şi tânjirea după ea

William!

Hai să vedem.

Da, exact, despre asta vorbim aici, despre cum experimentezi viaţa de obicei şi cum lipseşte experienţa când doar se întâmplă ceea ce se întâmplă.

Nimic.

Niciodată. Nu va fi niciodată dobândită, nu va fi niciodată obţinută. Da. Nu există nicio legătură între ceea ce persoana consideră că ar fi viaţa şi căutarea fericirii şi Asta, când nu mai exişti.

În fond, toate dorinţele se referă la Asta. Desigur, în mod inconştient, căci persoana nu ştie cu adevărat după ce tânjeşte, dar tânjirea face parte din Asta.

Da, va lupta pentru viaţa sa, desigur.

Da, da.

Mulţumesc.

Amintirea romanţată a licăririi nonduale. Lipsa oricărui control

Bună, fac bine.

Mda, da şi nu. Adică, ce-i frumos la o licărire este că atunci nu mai există nicio căutare. Dar cunosc oameni care spun că au avut astfel de licăriri în situaţii foarte normale. Şi nu au avut neapărat nişte trăiri nemaipomenite...

Ci, deodată, nu a mai existat nicio căutare.

O, da, desigur.

Inclusiv eul, aparent.

Da, desigur.

O, nu, bineînţeles că nu. Nu va putea niciodată să o dorească sau să o accepte. Aşa e construit.

Exact, şi nu poate accepta că el – sau separarea, dacă vrei – este, de asemenea, întreg şi complet, pentru că nu aşa se simte.

Da, de ce nu?! De aceea, spun uneori că eliberarea nu seamănă cu o licărire prelungită.

Da, toate se topesc în ceva complet necunoscut şi de nedescris şi neaşteptat. 😊 Pentru că nu conţine opuse. Asta-i chestia, eliberarea nu cunoaşte opuse sau dualitate: ba licărire, ba fără licărire; ba cu eu, ba fără eu, ci totul se topeşte în ceea ce se întâmplă.

Absolut, desigur, persoana are impresia că poate controla. Şi chiar dacă-i vorba doar de un control foarte, foarte mic...

... tot are impresia că joacă un rol.

Desigur. Şi nu contează cât de des aude sau cât de mult acceptă ideea că nimeni nu controleză nimic. Iar lucrul amuzant este că, pentru persoană, chiar şi numai faptul că înţelege conceptul că „nimeni nu deţine controlul”, îi confirmă cumva impresia că deţine controlul. „Cel puţin, am putut înţelege conceptul”.

N-are ce face, aşa simte.

Da, te limitezi să le priveşti.

O, nu, bineînţeles că nu.

[Râsete]

De fapt, nu-i nimeni acolo. Chiar şi când crezi că ar trebui să faci ceva în vreo privinţa, acolo nu-i nimeni care vrea. Mai întâi vrei să opreşti gestul, apoi vrei să nu mai vrei să opreşti gestul. 😊

Nu are nimic de-a face cu eliberarea. Nu are nimic de-a face cu această fiinţare totală. Absolut nicio legătură. Pur şi simplu, aşa stau lucrurile. Înţelegerea faptului că nimeni nu ţine nimic sub control n-are nicio legătură cu lipsa efectivă a controlului, deloc. Acceptarea ideii că nu există separare nu are nimic de-a face cu perceperea non-separării. Pur şi simplu, aşa este.

Impresia mea este că acest gând sau naraţiune provine din senzaţia că-i aşa. Dar, din nou, nu există niciun răspuns de ce apare acest simţământ. Cum de se poate întâmpla asta, ca să zicem aşa. Ei bine, asta pare să se întâmple, fără acţiunea niciunui suflet.

Nu, deloc.

Toate, inclusiv iluzia de a fi cineva, nu au sens. La fel cum spuneai despre control, nu are sens în niciun aspect. Nu există niciun control la niciun nivel.

Da, tot continuă, da.

Nu care cumva! 😊

Da, iar experienţa îi confirmă că lucrurile n-au cum să fie aşa. Deci este întotdeauna „Nu acum!”. Pe baza experienţei.

Da.

Da.

Bine, mulţumesc.

< Sus >

Valoarea discuţiilor nondualiste

Poate că da.

Păi, da, cam nu contează. Chiar dacă este aşa cum ai spus cu rezonanţa, nu se poate trage nicio concluzie din asta.

Pur şi simplu, aşa se întâmplă, simţi o rezonanţă puternică în aceste întâlniri.

Da, exact.

Şi eu mulţumesc.

 Mesajul nu transmite nimic, dar receptorul îi dă sens

Bună ziua!

Aşa-i.

Da. Nici măcar conceptul că „ceva se întâmplă” nu poate fi cunoscut cu adevărat.

Chiar şi ca simplu indicator, este inutil.

Acest mesaj sau ceea ce facem noi aici, de fapt, nici măcar nu indică către ceva.

De aceea spun uneori că, chiar şi atunci când se rostesc cuvinte, de fapt, nu se spune nimic. Este, într-adevăr, un non-mesaj. Nu transmite niciun fel de informaţii. Şi, aşa cum ai spus, nici măcar nu sugerează ceva.

Da. 😊 E amuzant, dar aşa este.

Da, într-un fel. Adică, dacă vrem neapărat o poveste, când spui „asta e tot ce există”, arăţi cu degetul spre Tine însuţi. Afirmaţia „tot ce există” e şi ea tot ce există, ca să zic aşa...

Exact. Nu sugerează un anumit tip de realitate.

Da, exact.

Ceva în genul ăsta, sună bine. Conţine toate aceste idei. 😊 Nu este o poziţie fixă, de genul că „chiar nu se întâmplă nimic”. Cine ar putea şti dacă chiar nu e nimic sau chiar e ceva sau altceva?

De la bun început, exact. Chiar simpla încercare...

...Încercarea de a o pune într-un cadru personal reprezintă căutarea.

Căutarea începe cu încercarea de a o înţelege dintr-o perspectivă personală şi continuă cu frustrarea de a nu reuşi.

Şi eu mulţumesc.

Licăririle nu oferă nimic eu-lui

Bună.

Da.

De nicăieri. Deci nu-i specific doar acestor întâlniri. O, da. De fapt, asta e problema „persoanei”. S-ar putea spune că persoana nici nu ar veni aici dacă altceva ar fi funcţionat înainte. Dar nu a funcţionat. Nimic nu a funcţionat înainte, persoana nu a obţinut nimic din ce căuta care s-o împlinească.

Iar în ce priveşte acele lucruri pe care persoana spune că le-a obţinut... Că uneori auzi spunându-se „Totuşi, am făcut interogaţia de sine şi am avut nişte revelaţii frumoase” ca şi cum ar fi fost măcar ceva. Nu. Nu a fost nimic, nu a oferit nimic. A fost ceea ce părea să se întâmple şi nu-i nimic în neregulă cu asta, dar în sensul de a deveni mai împlinit, nu a oferit nimic, nimic.

O, nici măcar un pic...

Care, din nou, nu are nimic de-a face cu o mai mare împlinire. Poate că persoana va avea la ce reflecta niţel, dar doar îşi ocupă timpul...

Exact. Este probabil să se întâmple asta persoanei.

Mulţumesc. Acesta este partea amuzantă legată de persoană. Totul pare atât de preţios şi real şi, ştiu, persoana chiar simte că ar fi ceva de obţinut în această lume şi că, parţial, a funcţionat. Dar nu a fost aşa. Nu are cum. O realitate goală nu poate oferi conţinut, ca să zicem aşa. Este imposibil. Iar conţinutul pe care îl caută persoana ar fi: valoare, sens, împlinire. Care, pur şi simplu, nu există, este un vis. Persoana trebuie să fantazeze mereu ca să se simtă bine, fantezii de genul „O, asta îmi oferă ceva”, ca apoi să fie fericită „O, grozav, aici am prins ceva”. Dar nu a primit, de fapt, niciun răspuns la căutarea şi dorinţa sa. Este uimitor!

< Sus >

 Lipsa dorinţei nu vine din mulţumirea cu ce este, ci din lipsa eu-lui

Păi, da, ca să fiu sincer, da.

Ei bine, nu, ci pentru că dorinţa face parte din iluzia de a fi cineva. Adică, aici nu e nimeni care să fie mulţumit de cum stau lucrurile. Pur şi simplu, nu e nimeni aici, aşa că capacitatea de a dori să fie altceva nu mai există. Dar, aşa cum am spus, nu pentru că ar exista cineva care să fie mulţumit de cum e. Nu e nevoie. Eu nu sunt mulţumit de cum stau lucrurile. În primul rând că nu am niciun fel de cunoştinţă despre această stare. Şi nu am nici cea mai mică idee ce mi-aş putea dori să se schimbe şi apoi să mă gândesc ce anume ar fi bine să se schimbe. Deloc. E imposibil.

Desigur. Acela ar fi punctul de plecare pentru a dori ca ceva să se schimbe, acum că aş fi conştient de ce este.

Da, exact.

Da, exact, asta vreau să spun. Nu există nici măcar punctul de plecare pentru a căuta, pentru a dori, pentru a merge undeva.

Păi, „tu” nu vei putea niciodată.

Mda. Pentru persoană este aproape trist. Şi de neînţeles.

Cumva, tot un „eu” ceva mai special, un pic mai de succes. 😊

Mulţumesc.

Iluminatul mai visează noaptea?

Da, exact.

Vrei să spui noaptea?

Da, uneori. Dar nu prea mi le amintesc. Uneori îmi amintesc visele, nu foarte des, dar se mai întâmplă.

Vrei să-i fie bine celuilalt?

Ei bine, nu chiar, nu. Nu. 😊

Îmi pare rău, nu. 😊 Corpul ar putea avea o reacţie de genul să-i ofere o batistă sau ceva de genul ăsta. Dar nu ar exista nicio naraţiune interioară, cum că „vreau ca celălalt să fie mai fericit”... Nu, îmi pare rău, nu.

Mila provine din dorinţa eu-lui de a primi milă

Da.

Vor să facă ceva pentru celălalt, fiindcă vor ca şi ei să fie ajutaţi.

Da, bineînţeles, aceasta provine din impresia comună că ar fi ceva în neregulă.

Însă nu e vorba că nu se va oferi ajutor. S-ar putea da un ajutor, dar nu ca urmare a poveştii sau impresiei că ceva ar fi în neregulă.

Sigur că nu. „Ca să fiu din nou împăcat cu mine însumi”. Nu.

Mulţumesc.

< Sus >

Niciun mesaj nicăieri

Absolut, desigur. Oamenii doar pretind că au ceva de spus. Dar desigur, mesajul lor este la fel de gol. Nimeni nu spune nimic.

Ei doar pretind că ştiu ceva care ar fi util, dar nici această pretenţie nu este conştientă, desigur.

Părăsirea închisorii spiritualităţii

Da, se sting, desigur. 😊

O, absolut. Cred că, mai mult inconştient, poate şi aparent conştient, nu mai poţi suporta închisoarea în care te vâră acele practici.

Şi este ceva mai mult energetic, nu atât conştient. Desigur, în toate acele idei este prezentă această aparentă închisoare. Şi mai e ceva, pentru majoritatea oamenilor nu-i doar un interes oarecare... Nu ştiu cum funcţionează creierul sau despre comportamentul uman, dar atunci când există un eu, întotdeauna există un ataşament. Adică, nu vorbeşti despre aceste lucruri fără un "motiv profund". Ele sunt întotdeauna foarte importante pentru eu şi au legătură cu energia căutării. Şi exact aceasta este închisoarea.

Absolut. Promit mereu ceva pentru persoană, şi nu-i nimic în neregulă cu asta. Dar este o aparentă închisoare. Şi desigur, când nu mai există rezonanţă sau când nu mai există cineva care caută, atunci nu mai e interesant. Este o stingere.

Faţă de toate aceste lucruri, faţă de toată această căutare, care chiar nu mai are sens. Şi nici interesul pentru acele lucruri. Totuşi, încă mai există aici un fel de interes, de exemplu, pentru comportamentul uman. Dar este un interes marginal, nu pentru i-aş acorda vreo valoare. Deloc. Pur şi simplu, se întâmplă. Ar putea fi înlocuit cu interesul pentru fotbal sau timbre sau orice altceva. 😊 De colecţionat timbre acum, nu, nu colecţionez. 😊

Deci nu văd nicio valoare în toate astea şi în niciun tip de căutare, adică să fiu foarte interesat de anumite lucruri. Ştiu că mulţi oameni vor să-şi îmbunătăţească reacţiile psihologice sau ceva de genul ăsta. Da, nu este greşit, nimic nu este greşit; dar ideea că ar exista un sine care trebuie să lucreze asupra lui însuşi este... nu-i în neregulă, dar exact asta este aparenta închisoare. Mulţumesc.

Când „nimic nu are sens” devine o poziţie

Da, dar nu despre asta am vorbit aici. Căci această atitudine ar deveni atunci ceva "foarte important".

Da, dar cine ar conştientiza atunci că "nimic nu este interesant"? Aşa că nu despre asta vorbesc, nu despre o anumită luare de poziţie. Aşa cum am spus, această poziţie ar deveni atunci foarte interesantă şi ar părea importantă.

Exact.

Sigur că da. E o stare foarte plictisitoare. 😊 Bine, mulţumesc.

Încheiere

Cam asta a fost. Nu există niciun mesaj. Nu există nimeni. Nu există nicio separare. Nimeni nu a pierdut nimic şi ceea ce se întâmplă este perfect în mod natural. Este Asta. Asta este perfecţiunea naturală, dacă vreţi. Nu este a cuiva. Nimeni nu o experimentează, nimeni nu o deţine. Şi nici nu are nevoie de persoană. Asta nu e necesar să existe pentru cineva. Este foarte bine aşa cum este: OARBĂ şi SĂLBATICĂ.

Vă mulţumesc foarte mult că aţi participat. Vă doresc o zi minunată. Mulţumesc. Mă bucur că v-am văzut. Mulţumesc foarte mult.

< Sus >

traducere de Răzvan A. Petre
26 august
2022

Link-ul: youtube.com/watch?v=2W1pmAndGVA

Traducerea de mai sus provine din canalul YouTube "The Timless Wonder" al lui Andreas Muller, videoclip publicat pe 27 iulie 2023.