<  Pagina Nondualitate radicală


Andreas Müller - Scurtă descriere a Realităţii nonduale

Videoclipul subtitrat este încorporat la sfârşitul textului down

Introducere la întâlnirea pe Zoom din 2 iunie 2024

Tot ce există este ceea ce pare să se întâmple și este întreg și complet. Există doar asta. Asta este tot ce există și este foarte natural. Vorbim de ceva foarte natural. Nu este un fel de realitate extra sau specială. Nu este un strat suplimentar de... nu știu, de măreție sau ceva de genul ăsta.

E vorba de asta, care e întreg și complet și e tot ce există. Exact ceea ce se întâmplă, exact cum este și, într-un fel, exact cum suntem noi. Asta este ceea ce pare să se întâmple și este realitatea naturală. Nu există nimic în afară de asta sau dincolo de ceea ce se întâmplă. Este foarte direct.

Vorbim de ceva foarte direct, pentru că este exact asta.

Întregul vis sau visul este că ar fi mai mult, că ar exista ceva dincolo de ceea ce se întâmplă și ceva care l-ar completa sau ne-ar face să ne simțim compleți. Acesta este visul.

Şi toate aceste idei fac parte din această unică iluzie, care este "eu sunt". "Sunt un eu separat. Sunt o entitate separată. Sunt un ceva separat, care trebuie să navigheze printr-o lume separată." Aceasta este iluzia.

Nu-i nimic greșit în ea. Când spun iluzie, este doar o descriere. Nu ca o judecată de valoare, cum ar fi într-o învățătură spirituală, unde o iluzie este, de obicei, privită ca fiind ceva rău sau ceva de care ar trebui să scapi.

Nu, este doar o iluzie că ar exista cineva. O parte din iluzie este această impresie că ceva nu ar fi în regulă. Este foarte inconștient pentru majoritatea oamenilor și nici nu cred că ar trebui să fie conștient, dar majoritatea oamenilor cred că ar trebui să lupte pentru împlinirea lor sau să lupte pentru bucuria lor și să lupte pentru împlinire.

Cei mai mulți oameni privesc viața ca pe un fel de luptă, o încordare. "Trebuie să fac bani. Trebuie să fac ceva ca să supravieţuiesc. Trebuie să mă ocup de relații. Trebuie să fac tot felul de lucruri pentru ca, pe de o parte, să mă împlinesc, dar pe de altă parte, măcar să reușesc ceva, măcar să-mi fac o viață sau o prezență suportabilă."

Acest sentiment de greșeală, această senzaţie că ceva nu este întreg și complet și că ar fi nevoie de mine pentru a-l face întreg și complet face parte doar din această iluzie. Această senzaţie ţine de "eu sunt".

Nu conţine niciun adevăr. Nu are nicio realitate, în sensul că ceva ar fi cu adevărat greșit. Așa îi pare persoanei. Că chiar ar fi ceva în neregulă și "viața are nevoie de mine pentru a o rezolva".

Şi încearcă să facă tot felul de lucruri ca să alunge această senzaţie de neregulă. Încearcă să se vindece. Încearcă să facă tot felul de lucruri, aşa cum spuneam. Să câștige destui bani, toate aceste lucruri... Scăpând din vedere că, pe de o parte, persoana nu este reală, deci toate presupusele sale probleme nu sunt reale și, pe de altă parte, că senzaţia de neregulă nu se bazează pe realitate.

Deci, în esență, aici se subliniază că eul însuşi este o iluzie și că toate încercările de a opri căutarea eșuează, pentru că eul și căutarea sunt același lucru.

Nu va exista niciodată un eu fără căutare. Nu va exista niciodată un eu care a găsit. Nu va exista niciodată un eu care să fi schimbat experiența de neîmplinire cu una de împlinire. Asta e o strădanie, o luptă care nu poate fi câștigată. Nu va fi niciodată câștigată.

Cu toate acestea, vestea bună este că ea nu este deloc necesară. Adică, ideea că viața ar avea nevoie de o experiență de împlinire, ideea că ceea ce se întâmplă are nevoie de această împlinire pentru a fi în regulă, pentru a fi bine, aceasta face parte din iluzie și nu este deloc necesară.

Viața sau, să spunem, ceea ce pare să se întâmple este deja total și complet împlinit. Şi este ceva inexplicabil. Nu pot să explic asta. Nu pot spune de ce.

Într-o învățătură adresată persoanei s-ar încerca imediat o explicație. "Este întreg și complet pentru că este divin. Este întreg și complet pentru că...."

Dar este întreg și complet fără nici un motiv. Pur și simplu, nu există nicio problemă. Pur și simplu, nu există nicio problemă în sensul că "trebuie să o rezolv pentru ca eu să fiu bine cu mine." Pur și simplu, nu este necesar.

Ceea ce se întâmplă este deja bine, în felul său și, așa cum am spus, nu pot explica asta. Nu este deloc logic, pentru că nu există niciun motiv pentru asta.

Și, desigur, dacă persoana se uită în lume, vede numeroase motive pentru care nu este bine. Persoana poate spune: "Ei bine, dacă eu mă simt așa, asta nu poate fi în regulă. Este imposibil ca să fie bine când mă supăr pe cineva sau altceva."

Dar nu! Când se dizolvă această iluzie că ar exista un eu, această impresie că ceva nu ar fi în regulă se dizolvă automat odată cu ea, fără să se rezolve nimic, fără să se capete niciun răspuns. Nu este necesar.

Este din veşnicie întreg și complet. Deja. Nu are nevoie ca cineva să ajungă să observe asta. Nu a avut niciodată nevoie de nimeni.

Viața s-a întâmplat, aparent, tot timpul fără ca cineva să vadă ceva, fără ca cineva să știe ceva și fără ca cineva să facă ceva.

Este o surpriză.

Nu poate fi așteptată sau creată și nu este artificială. Acesta este un alt aspect. Nu este o stare artificială de pace, căci toate stările sunt artificiale și stările pe care încearcă persoana să le obţină sunt artificiale. De aceea nu pot fi menținute sau păstrate.

Aparent, toate aceste stări meditative, de pace pe care s-ar strădui cineva să le dobândească, toate sunt, aparent, create în mod artificial. Şi de aceea dispar, aproape instantaneu, atunci când atenția se îndreaptă în altă parte.

Acestea sunt stări create și menținute în mod artificial. Iar persoana nu reușește să le păstreze, din cauză că altceva îi atrage atenția. În momentul când nu lucrează la aceste stări - ceea ce este, practic, un joc de atenţie - în momentul când persoana dă atenție la altceva, această stare dispare. Și este ceva natural. Așa stau lucrurile.

Realitatea naturală este complet lipsită de efort. Ea nu are nevoie de nimic și nu există nimeni care să facă ceva.

Deci nimeni nu face nimic aici. Deja e fără efort. Fiecare gând, fiecare sentiment, fiecare acțiune sau reacțiune se întâmplă fără efort. Atât de ușor. Dar nu pentru un cineva.

< Sus >

traducere de Răzvan A. Petre
20 iunie 2024

Link-ul: youtube.com/watch?v=whwx1JzSciA

Traducerea de mai sus provine din canalul YouTube "The Timless Wonder" al lui Andreas Muller, videoclip publicat pe 2 iunie 2024.