<  Pagina Nondualitate radicală


Mei Long - Libertatea nu are nicio realitate

Nimicul nu are realitate, el fiind realitatea naturală, frumuseţea şi libertatea imposibil de cunoscut. Discuţii despre nondualitate cu Mei Long, selecţii din întâlnirea online din 29 aprilie 2022. (Este de preferat să vizionaţi videoclipul, fiindcă chinezoaica Mei este mai expresivă prin râs decât prin comunicare în limba engleză.) Urmăriţi videoclipul subtitrat încorporat la sfârşitul textului.

Textul videoclipului

Introducere

Bună seara tuturor, bună ziua, bine aţi revenit la întâlnire! Bine aţi venit tuturor!

Avem doar veşti bune. Dar veştile bune nu au nicio realitate. Nu servesc niciunui scop, fie că sunt veşti bune sau rele, pur şi simplu, nu au realitate. Tot ce există, orice se întâmplă nu are nicio realitate. Fie că este real sau ireal, pur şi simplu, nu are realitate. A împărtăşi acest mesaj sau a nu-l împărtăşi, nu e nicio diferenţă, pentru că nicio variantă nu are realitate.

„Nu are realitate” înseamnă că nu conţine niciun sens, nu are niciun scop, nu serveşte la nimic. Orice emoţii, orice gânduri, orice sentimente, pur şi simplu, nu au nicio realitate. Nu este vorba de a respinge, de a nega sentimentele, emoţiile. A spune că nu există realitate nu este o respingere. Şi totuşi, se poate întâmpla şi aparenta respingere sau acceptare a sentimentelor sau emoţiilor. Dar nu există nicio realitate în asta.

A lua lucrurile în serios, a gândi „O, da, ceea ce se întâmplă este cât se poate de real”, şi a lua totul în serios nu are realitate. Şi totuşi, nu face asta cineva. Respingerea situaţiilor se întâmplă sau acceptarea situaţiilor se întâmplă, dar nu se întâmplă cuiva. Pur şi simplu, nu există realitate. (Discuţia nondualistă) despre lucruri reale sau ireale, pur şi simplu, nu are nicio realitate.

Pentru „persoană”, ceea ce se întâmplă este absolut real. „Ceea ce se petrece este real şi mi se întâmplă mie.” Ceea ce se întâmplă în viaţa noastră, în povestea vieţii nostre, totul pare real, absolut real pentru individ. Chiar şi asta, ce facem aici acum. Persoana vede totul ca fiind real. Dar nici chiar asta nu are realitate, ceea ce înseamnă că nimeni nu acţionează acum, în acest eveniment, iar cel care ia lucrurile în serios, ca fiind reale, nici acela nu există. Lucrurile se întâmplă de la sine, fără vreun făptuitor separat, fără un centru de voinţă.

Este acelaşi lucru a spune „tot ce există este real şi ireal” cu a spune „nimic nu este real sau ireal”. Pur şi simplu, nu există realitate, adică nimic nu are realitate. Ceea ce este, în mod paradoxal, realitatea naturală, totalitatea necondiţionată.

Pur şi simplu, nu există realitate, deloc.

Aceasta a fost introducerea. Şi acum, vă rog să ridicaţi mâna sau să vă activaţi microfonul, ca să dialogăm. Oricine este binevenit.

* * *

„Nicio realitate” înseamnă că nu există un centru concret, nu există o realitate concretă. Pentru persoană, realitatea este ceva concret, persoana este un centru concret, în mijlocul unei realităţi solide. Această persoană se află în mijlocul realităţii. Dar individului îi este groază să audă că nu există realitate, [Râsete] pentru că ea este însăşi baza existenţei sale.

Realitatea naturală este tot ce există. Este această discuţie pe care o avem acum. Să fii în această cameră, să ai gânduri, să rezonezi cu acest mesaj sau să nu înţelegi absolut nimic. Este tot ceea ce se întâmplă. Asta-i realitatea naturală. Este ceea ce este, ceea-ce-există.

Este, de asemenea, respingerea acestui mesaj, rezonanţa cu el sau, dimpotrivă, frustrarea că nu-l pricepi, este totul, orice. Poate fi orice. Nimic nu are realitate, înseamnă, de asemenea, că nimic nu are nicio semnificaţie. Şi asta-i libertatea. Nu există realitate.

Da, totul este nimicul. Totul, ceea ce este imposibil de cunoscut.

Aş spune, mai degrabă, necunoscutul, ceea ce nu poate fi cunoscut. Dar nu pentru că ar fi prea dificil, prea profund, ca un obiect misterios care-i dificil de înţeles. Nu este aşa. Este, pur şi simplu, tot-ce-există şi nu există nicăieri ceva separat de ceea-ce-există. De aceea este imposibil de cunoscut, este necunoscutul. Pentru că nu există nimic separat de tot-ce-există care să-l poată cunoaşte.

Da, nimicul. Nimic nu are realitate.

A spune „este real” nu are realitate sau a spune „este ireal”, nici asta nu are realitate.

Real şi ireal, nu sunt două chestiuni diferite, două fenomene diferite, cum am spune „asta e real şi opusul e ireal”. Nu. Ele nu sunt separate.

Da, da. Această aparentă senzaţie de individ separat nu are nicio realitate. De aceea este imposibil să scapi voit de această senzaţie de separare. Absolut imposibil.

Bineînţeles, pentru că nu te poţi separa de necunoscut. Nu există nicio separare.

Există doar ceea ce se întâmplă, dar fără a avea vreo realitate. [Râsete] Este de necunoscut. Nimic nu poate fi cunoscut. Şi asta-i libertatea. Nu poate fi cunoscută, nu poate fi experimentată, nu poate fi recunoscută.

Este necunoscutul, da, este necunoscutul. Şi apare ca o floare, ca un mormânt, ca orice, ca o dezamăgire în dragoste.

Nu. Ca şi îndrăgostirea, ca şi dragostea romantică, ca şi despărţirea.

Mulţumesc, mulţumesc.

* * *

Râsul, râsul ăsta nu are nicio realitate, nu are niciun sens. Plânsul...

Da, da şi întotdeauna există numai Asta. Orice se întâmplă, orice apare, este tot Asta.

Da, acea aparenţă, care apare ca iluzie şi se simte reală din punct de vedere experienţial, nici ea nu are realitate.

Nu are valoare, Asta nu are nicio importanţă, nu are realitate. Iar că nu poţi accepta ceea ce s-a spus aici, nici neacceptarea asta nu are vreo realitate. Nimeni nu acceptă sau nu acceptă, nu acţionează cineva. Totul se întâmplă.

Pentru nimeni.

* * *

E un alt mod de a vorbi, da.

Frumuseţea este că nu există realitate. [Râsete] Libertatea, asta-i libertatea supremă! Nu există realitate. „O, Doamne!” Este deja moartea eului [Râsete] E deja mort.

În cadrul poveştii, există şi lucruri aparent importante şi pe care le iei în serios. De pildă, când îmi consult pacienţii, îi iau în serios. Se întâmplă şi aşa, dar nu este nicio realitate în asta.

E de netăgăduit că emoţiile, gândurile şi sentimentele nu au o realitate în sine. Dar nu înseamnă că emoţiile ce apar sunt respinse sau negate.

Totul este necondiţionat, iar în el intră inclusiv respingerea emoţiilor, a anumitor sentimente.

Da, se poate întâmpla şi asta. Dar respingerea emoţiilor nu are vreo realitate în sine. A nu crede ceea ce se spune, a avea sau nu încredere, toate astea nu au nicio realitate. Nu există nicio semnificaţie, nimic din ceea ce se întâmplă nu are vreun scop. A încerca să înţelegi sensul vieţii, în toate modurile posibile, nici măcar asta nu are nicio realitate. Bineînţeles că nu-i nimic greşit. Doar că nu au nicio realitate.

Nu, nu.

E prea simplu, absolut, da, e dincolo de gândire.

Mulţumesc.

* * *

Chiar şi persoana mea, desigur, persoana ar prefera să aibă experienţe plăcute, mai degrabă decât experienţe rele sau negative. Dar chiar şi această preferinţă nu are realitate.

Cu alte cuvinte, „nu există realitate” înseamnă că totul este doar vacuitate. Este un gol de realitate, lipseşte un centru concret, o realitate concretă, adică ceva cu adevărat real.

Nimic nu are realitate.

O, Doamne!

Religii, gânduri, diferite şcoli de gândire, orice, emoţii, sentimente, poveşti. Şi aici e frumuseţea, nimic nu are realitate. Wow! O, Doamne!

Nici măcar frumuseţea nu are realitate, asta-i marea frumuseţe.

Persoana tânjeşte spre o realitate ultimă pe care să o experimenteze. Nici măcar acest dor nu are nicio realitate. Deja!

* * *

Pardon!

A fi iritat, ce minunat! [Râsete]

E minunat!

Ce bucurie! [Râsete] Nimeni nu face asta, şi totuşi asta se întâmplă, pur şi simplu. Să fii iritat sau frustrat sau supărat, să fii trist, să ai inima frântă, este uimitor.

A fi minunat, miraculos de iritat! 😊

Iritarea nu are nicio problemă cu ea însăşi, pur şi simplu, apare fără să se cunoască, fără să se simtă pe sine.

< Sus >

traducere de Răzvan A. Petre
3 iulie 2022

Link-ul: https://www.youtube.com/watch?v=dEjsROkQUK8

Traducerea de mai sus provine din canalul YouTube "Unconditional Wholeness", al lui Mei Long, videoclip publicat pe 22 aprilie 2022.