<  Pagina Nondualitate radicală


Mounia - Învăţături spirituale vs Nondualitate radicală

Mounia Zitouni este algeriancă, iar cunoaşterea limbii engleze a ajutat-o să se ilumineze pe calea nondualităţii fără compromisuri. Este o mămică grijulie şi îngăduitoare, dar care îşi mai face timp să vorbească pe YouTube cu amatorii de nondualitate, împărtăşindu-ne descoperirile sale spirituale. Urmăriţi videoclipul subtitrat încorporat la sfârşitul textului.

Textul videoclipului "Învăţături spirituale vs Nondualitate radicală"

Bună ziua tuturor. În mod evident, se pare că există o contradicţie între învăţăturile spirituale şi non-dualitatea radicală. Şi ne putem pune întrebarea dacă sunt valabile învăţăturile spirituale sau ce tot repetă non-dualitatea radicală, anume că „nu există nicio cale de a ajunge la iluminare”. Care dintre variante este adevărată?

Acela care întreabă asta e iluzoriu. Şi nici nu contează răspunsul. Dar când eşti într-o călătorie spirituală şi încă nu ai simţit o rezonanţă cu mesajul non-dualităţii radicale (că „nu există un tu”), atunci crezi că faci nişte progrese. Dar, în realitate, „tu” nu evoluezi către nicăieri.

Pare să existe iluzia că persoana ta se îndreaptă spre undeva, dar nu-i aşa. Adică, în afară de gândurile care îţi spun că te afli într-o călătorie spirituală şi că te îndrepţi undeva, aşa ceva nu există. Există doar întâmplările, şi atât.

Dar ce spune povestea nu există, niciodată. Povestea nu este reală. Povestea este doar o grămadă de cuvinte, concepte, etichete care ni se învârt în cap.

Prin urmare, nu e nicio contradicţie faţă de ce spune non-dualitatea radicală, anume că „tu nu exişti”. Asta sună uneori că „nu este nimic de făcut pentru a ajunge la iluminare”, ceea ce este chiar adevărat. Dar poate să sune cam derutant pentru minte. Pentru minte, repet. Doar mintea se zăpăceşte. Căci ea se întreabă mereu care este următorul pas. Mintea vrea să ştie care variantă este cea valabilă, pentru a o aplica. Dar mintea sau ego-ul nu înţelege că el nu a făcut vreodată ceva, de la bun început, niciodată nu a înfăptuit nimic.

Trebuie să îi vină vremea persoanei ca să poată auzi că ea nu există. Ceea ce este, de fapt, cam greu de auzit. Dacă crezi că „tu” eşti cel care ai făcut practicile, exerciţiile, lucrul cu umbra şi îmbunătăţirile reale din viaţa ta, când auzi acest mesaj – mesajul non-dualist, care spune că „tu” nu exişti, ci există doar Sinele – este ceva greu de suportat.

Şi nici nu-l vei auzi, până în ziua când îl vei putea auzi. Acest mesaj nu este pentru toată lumea. Unii oameni nici măcar nu vor încerca să-l asculte, pentru că este absurd. Alţii o fac, dar tot le revine continuu îndoiala „Mda, dar asta nu-i pentru mine. Nu, eu nu sunt Sinele, eu nu sunt Acela, nu pot fi, cum să fiu eu Sinele?!”. Şi aşa te întorci la vechea îndoială şi căutare şi la strădania de a te lămuri cu mintea ta.

„Eul” nu poate crede că Asta este tot-ce-este sau că el nu există. Şi astfel, în mod automat, întotdeauna va înţelege greşit mesajul non-dualist.

Noi nu ne dăm seama că absolut toate gândurile pe care le avem, toate sunt iluzorii. Dar, uneori, un gând este mai bun decât altul. Şi ni se pare că a urma gândul mai bun este o cale mai bună – atunci când simţim că „noi” suntem cei care acţionează.

Dar aşa ni se prezintă lucrurile. Ai un gând, de exemplu: „Această persoană nu este deloc bună”. Apoi îţi vine alt gând care spune „Dar de ce o judeci? Cel mai bine ar fi să o ierţi”. Şi uneori ni se pare că ascultăm de gândul superior, fiindcă aşa ni se prezintă el, ca superior. Dar, în fond, sunt numai gânduri.

Ar fi putut să nici nu te deranjeze că persoana respectivă nu este bună şi să treci mai departe. Dar aşa-i tendinţa eu-lui de a gândi în bucle, în cercuri. Şi orice-ar gândi, gândeşte în buclă.

De aceea, la un moment dat, se pare că senzaţia de „eu” trebuie să fie anihilată. Iar mesajul non-dualist radical este foarte bun în acest sens, pentru că blochează tendinţa eu-lui de a vrea să controleze totul. Nu-i mai lasă nicio speranţă. Şi se pare că este singura cale ca să pricepi cu adevărat că „tu” nu exişti. Şi că nu ai existat de la bun început.

Deci, în acest fel, energia minţii se epuizează.

Totodată, cred că aceasta este o modalitate adaptată vremurilor moderne, pentru că, în trecut, nu erau disponibili atâţia învăţători ca astăzi. Acum, dai click şi ai acces la o mulţime de conţinut spiritual absolut uimitor. Mă refer la toţi aceşti oameni extraordinari, cei mai buni vorbitori pe teme spirituale şi învăţători spirituali cu mulţi ani de experienţă.

Aşa că, pentru a modera această ofertă, pentru că toate astea sunt hrană pentru „eu”, pentru a aduce un echilibru, au apărut şi mulţi vorbitori non-dualişti, care au rolul de a opri complet eul, de a-i bloca orice întrebare, orice îndoială sau convingere pe care o are.

Sper că v-a plăcut. Ne vedem foarte, foarte curând. La revedere. Şi „namaste”... 😊

< Sus >

traducere de Răzvan A. Petre
22 iunie 2022

Link-ul: https://www.youtube.com/watch?v=pbWjwsYpvQ4

Traducerea de mai sus provine din canalul YouTube Mounia Zitouni, videoclip publicat pe 5 mai 2022.