<  Pagina Nondualitate radicală


"SPER SĂ MORI CURÂND" (7)

Richard Sylvester ne oferă cartea sa "SPER SĂ MORI CURÂND. Cuvinte despre non-dualitate şi eliberare", în propria lectură audio (orig. "I Hope You Die Soon. Words on Non-duality and Liberation). Aceasta este partea a şaptea şi ultima. Videoclipul subtitrat în limba română este încorporat la sfârşitul textului

* * * 

Avatarul whiskey-ului

Era scund, plinuţ şi carismatic, cu ochii negri şi relaxaţi. Purta haine indiene moderne şi un şal brodat cu fir de aur. Numele lui se traducea prin „Învăţătorul care este regele fericirii”. Pentru devotaţii săi, el nu era doar un guru. Era însuşi avatarul acestei epoci. El fusese Krishna, Buddha şi Isus. Cel puţin alţi patru învăţători mai pretindeau că erau singurul avatar din acest moment, dar devotaţii săi îi luau în râs. Ei ştiau că al lor era cel autentic.

Apoi, rahatul s-a plesnit de ventilator.

Se pare că gurul sedusese trei femei, toate, din fruntea organizaţiei sale, spunându-le fiecăreia dintre ele „Eu sunt Isus renăscut şi tu eşti Maria Magdalena renăscută. Acum două mii de ani eram îndrăgostiţi. Acum este timpul să fim din nou iubiţi.” Ce credincioasă ar putea rezista seducţiei unei asemenea fraze?! Pe rând, fiecare dintre femei îl crezuse şi îl urmase în pat.

Într-o zi, cele trei Maria Magdalena au descoperit că nu erau unice. Jocul se terminase. Se simţeau seduse, trădate şi batjocorite. Revoltate, au decis să dea totul în vileag. A fost convocată de urgenţă o şedinţă. Au sunat telefoanele şi au fost chemaţi devoţii.

Cele trei Mării acoperiseră multe alte păcate ale guru-ului, pe care le ascunseseră de publicul său, măturând sub preş sticlele goale de whisky. Acum se terminase prohibiţia şi toţi scheleţii s-au prăbuşit din dulap cu un zdrăngănit care i-ar fi trezit chiar şi pe cei mai blegi dintre discipoli.

Gurul se dedase la groteşti excese de băutură. Uneori consuma o sticlă întreagă de whisky înainte de a urca pe scenă pentru a se adresa devoţilor săi. O altă sticlă era rasă mai târziu, pe seară. Cercul interior de devoţi se ocupa să-l aprovizioneze, ascunzând dovezile, scoţând pe furiş sticlele goale afară din centrul de retreat. Cel puţin o dată a fost ajutat să urce pe scenă şi pe tronul său de catifea roşie de câte un acolit de fiecare parte, sprijinindu-l pentru a nu se împletici.

Poate tocmai capacitatea lui remarcabilă de a improviza o urzeală coerentă de idei spirituale fiind îmbibat cu scotch era o dovadă clară a statutului său divin. Avatarul whiskey-ului. Dumnezeul alcoolic.

Gurul le dăduse din când în când nume spirituale, dar numai devoţilor deosebiţi. Aceste nume, spunea el, îi fuseseră revelate într-o profundă meditaţie, când se acordase la esenţa spirituală cea mai înaltă a persoanei respective şi aşa au apărut numele, a căror vibraţie se potrivea exact cu dharma lor unică. Apoi cineva a observat că acestea erau chiar numele caselor dintr-un cartier indian din Cape Town pe lângă care trecea gurul, în timp ce conducea de la domiciliu la birou în fiecare zi.

Fusese extrem de risipitor cu banii, cheltuind din belşug pentru sine.

Au existat chiar acuzaţii că ar fi fost văzut bătându-şi soţia şi fiica ei.

De ce acoliţii săi păstraseră toate acestea pentru ei înşişi?! Până când să-şi dea seama în ce s-au băgat, intraseră prea adânc în noroi pentru a se mai retrage. Renunţaseră la cariere, iubiţi, case pentru a-l urma pe acest om. Dedicaseră oceane de energie pentru ceea ce credeau ei că ar fi planul divin.

În acest fel, gurul le-a dăruit, măcar câtorva dintre adepţii lui devotaţi, premiul vaccinării pentru totdeauna împotriva oricărui guru.

Au rostul lor şi şarlatanii carismatici. Ne pot aminti să nu luăm treaba asta în serios. În poveste, se pot învăţa mai multe de la un şarlatan decât de la un sfânt.

< Sus >

traducere de Răzvan A. Petre
22 ianuarie 2023

Link-ul: https://www.youtube.com/watch?v=qDWVe-0oyNs

Traducerea de mai sus provine din canalul YouTube al lui Richard Sylvester, videoclip publicat pe 16 ianuarie 2023.