<  Pagina Nondualitate radicală


Ce este nondualitatea (7)

"Scutiţi-vă de ore întregi de urmărit videoclipuri lungi şi derutante despre conştiinţă cu ajutorul acestui ghid complet de două minute şi jumătate ce cuprinde tot ceea ce se poate şti despre acest subiect", ne îndeamnă Richard Sylvester. Videoclipul subtitrat este încorporat la sfârşitul textului

„Conştiinţa, explicată în mai puţin de 3 minute”

«Am putea petrece multe ore citind cărţi şi vizionând videoclipuri despre conştiinţă. Dar ceea ce vreau să sugerez este că, oricât timp am petrece studiind acest concept alunecos, nu vom afla niciodată ce este, sau, mai aproape de adevăr, nu vom descoperi vreodată dacă măcar există.

Ceea ce sugerez este că singurul lucru cert este că există experienţa. Cu alte cuvinte, există fenomenele. În acest moment, când staţi aici, pot apărea diverse fenomene: sunetul unei voci, imaginea de pe ecran, poate sunetul unei maşini care trece prin apropiere, poate senzaţia căldurii camerei. Toate astea se pot cunoaşte. Dar oare aceste experienţe au nevoie de ceva numit conştiinţă sau conştienţă în care să apară? Sincer, nu avem cum s-o identificăm.

Dar poate există atunci ceva numit conştiinţă personală, care este o calitate şi care poate fi dezvoltată? Mulţi învăţători spirituali şi mulţi guru sugerează că acesta ar fi adevărul. Şi vor fi fericiţi să afirme că ei sunt cei care ne vor permite să ne dezvoltăm această minunată calitate personală, poate trecând prin mai multe niveluri. Ei bine, există aşa ceva? Nici aceasta nu poate fi identificată.

Aşa că, fie că ne gândim la conştiinţă ca la un fel de substanţă misterioasă sau mistică, care pătrunde în tot universul şi permite experienţei să se întâmple; fie că ne gândim la conştiinţă ca la o calitate personală, pe care, prin efort asiduu şi muncă intensă şi purificare, vom fi capabili să o dezvoltăm, ceea ce sugerez este că ambele concepte, ambele abordări mentale sunt la fel de zadarnice.

Prin urmare, într-un final, am face mai bine să ne relaxăm.»

< Sus >

traducere de Răzvan A. Petre
28 mai 2022

Link-ul: https://www.youtube.com/watch?v=iDDQiTdrvdQ

Traducerea de mai sus provine din canalul YouTube al lui Richard Sylvester, videoclip publicat pe 27 aprilie 2022.