<  Pagina Nondualitate radicală


Ce este nondualitatea (21)

Richard Sylvester ne vorbeşte despre pretenţia pe care o au unii de la nondualitate. Videoclipul subtitrat în limba română este încorporat la sfârşitul textului

„Dacă Asta-i tot, n-ar trebui să fie ceva mai bine?!”

Uneori, în cadrul întâlnirilor, mi se pun unele întrebări care mi se pare că au la bază o altă întrebare. Iar întrebarea fundamentală pe care o depistez este un fel de plângere, care sună cam aşa: «Dacă Asta-i tot, dacă Asta este tot-ce-există şi nu există altceva, atunci n-ar trebui oare să fie mai bine decât este?!». Deci se presupune că perceperea nondualităţii ar trebui să ne îmbunătăţească viaţa.

Dar ceea ce spun eu este că nondualitatea nu înseamnă că trebuie să îmi facă „mie” viaţa mai bună sau să îţi facă „ţie” viaţa mai bună. Ea este acea percepţie că nu există un cineva care să aibă o viaţă, „eu” nu am o viaţă şi nici „tu” nu ai o viaţă. Viaţa se desfăşoară, pur şi simplu, şi se desfăşoară întotdeauna şi inevitabil exact aşa cum o face – uneori mai bine, alteori mai rău, am putea zice. Deci viaţa se desfăşoară exact aşa cum se desfăşoară, fie că „noi”, „eu”, „tu” vrem sau nu vrem.

Prin urmare, aici nu se promite nimic, în orice comunicare autentică despre non-dualitate nu există nicio promisiune specială. Aceasta nu este o cale pentru ca cineva să dobândească o viaţă mai bună. Ci este vorba despre recunoaşterea faptului că nu există vreun cineva care să aibă o viaţă a sa, dacă vreţi, nimeni nu-şi deţine viaţa.

Ramana Maharshi spunea aşa: «Dacă ţi-a intrat capul în gura tigrului, atunci nu mai există scăpare». Am putea parafraza această afirmaţie astfel: „Dacă nondualitatea te prinde, dacă te captivează entuziasmul pentru nondualitate, dacă capeţi dependenţă pentru nondualitate – iar dacă ţi s-a întâmplat deja, vei înţelege ceea ce spun – atunci nu există nici o posibilitate de a o evita. Dacă eşti pasionat de nondualitate, atunci asta se va întâmpla.

Aşa că, repet, nu înseamnă că acest lucru îţi va face viaţa mai bună sau că îţi va face viaţa mai rea – din fericire, nu-i vorba nici despre asta din urmă. 😊 Viaţa este imprevizibilă, viaţa este imprevizibilă, indiferent dacă nondualitatea a fost sau nu a fost percepută. Cum spuneam, este vorba despre perceperea faptului că nu există vreun cineva care să posede o viaţă, care să aibă viaţa lui personală.

Prin urmare, dacă te-a prins tigrul nondualităţii, te va târî spre nondualitate, indiferent de orice ai dori tu. 😊 Iar dacă tigrul nondualităţii nu a pus stăpânire pe tine, probabil că oricum nu vei privi acest videoclip, va fi o chestiune irelevantă pentru tine.

Cam atât, deocamdată. Un alt episod va veni la timpul său.

< Sus >

traducere de Răzvan A. Petre
22 septembrie 2022

Link-ul: https://www.youtube.com/watch?v=hOZr_uHtFuI

Traducerea de mai sus provine din canalul YouTube al lui Richard Sylvester, videoclip publicat pe 17 august 2022.