<  Pagina Sfaturi pentru paranormali


Shunyamurti: Cum va apărea ordinea superioară din haosul actual

În acest videoclip, maestrul spiritual SHUNYAMURTI vorbeşte despre eliberarea de constrângerile ego-ului ca fiind singura salvare din marasmul global ce ne aşteaptă. Site oficial: Sat Yoga. (videoclipul subtitrat este încorporat la sfârşitul textului).

ORDINE DIN HAOS (videoclip tradus)

«Dacă abordaţi meditaţia cu seriozitate, devine clar şi evident că mintea ego-ului – persoana care credeţi că sunteţi – este un personaj fictiv. Şi cu cât îi recunoaşteţi mai mult irealitatea şi natura sa de program software, în care sunt codificate toate dorinţele, impulsurile, fricile, confuziile lui, care fac parte din însăşi structura lui, şi că acest program este conceput special pentru a suferi şi pentru a crea suferinţă altora, atunci veţi începe să observaţi şi că suferinţa ego-ului creşte zi de zi.

Va veni un moment – poate că deja aţi ajuns acolo sau încă nu – când veţi simţi că prioritatea numărul unu este să scăpaţi de acest personaj fictiv, să vă eliberaţi de suferinţă şi confuzie, de teamă, de angoasă. Peste tot, în lumea noastră de astăzi, oamenii suferă ca niciodată, atât în Occident, cât şi în Orient. Şi există o epidemie de sinucideri, pentru că oamenii nu pot face faţă angoasei, durerii, suferinţei emoţionale – pe care nici nu o pot elimina conştient, nici nu pot evada din ea prin droguri sau alte mijloace. Însă ei nu ştiu că sinuciderea nu pune capăt suferinţei, ci de fapt o înrăutăţeşte, pentru că ego-ul nu moare, ci intră în starea de bardo, unde nimeni nu poate fi trezit din coşmarul ego-ului. Iar acel moment – în care îţi dai seama că ego-ul îi conduce pe toţi aceştia într-un punct fatal, când simt că numai prin moarte pot scăpa de el – poate fi prevenit doar dacă înţelegi că ego-ul poate muri cât timp eşti în viaţă, pentru că ego-ul nu este real şi nu este viu, ci este doar un program artificial.

Dar atunci când angoasa atinge un nivel prea ridicat, este foarte greu să ieşi din ego. Este foarte greu să stai şi să meditezi, dacă ai o durere emoţională prea mare. Vedem că şi aici, în acest grup, există momente în care oamenii se ridică din meditaţie, pentru că nu-şi mai pot tolera durerea şi încearcă să scape de ei înşişi. Şi asta creează simptome de suferinţă în corp pentru a o îndepărta din minte sau fenomene de suferinţă karmică pentru a o îndepărta şi mai mult. Dar ea revine mereu, pentru că suferinţa reprezintă un mesaj că trebuie să realizezi adevărul a Cine eşti.

Există modalităţi de a demonta caracterul imaginar al ego-ului folosind logica, folosind înţelegerea psihologică, folosind raţionamentul dialectic, dar nimic din toate acestea nu te va duce mai departe de o simplă înţelegere teoretică a irealităţii ego-ului. Trebuie ca gândirea însăşi să fie transcensă, trebuie să ai capacitatea de a reduce complet mintea la tăcere.

Problema este că ego-ul se identifică cu gândirea. Ego-ul este, pur şi simplu, un flux de gânduri şi, prin urmare, ego-ul nu poate elimina acel flux fără să se elimine pe sine însuşi. Iar pentru că are oroare de vid, chiar dacă urăşte suferinţa pe care o creează propriile sale gânduri, de aceea, se teme de sfârşitul ei. Şi se teme să se confrunte cu ceea ce stă reprimat sub gândirea conştientă, în umbra psihică. Se teme să recunoască cât de mult rău şi-a făcut sieşi şi celorlalţi, cât timp a irosit şi câtă iubire nu a reuşit să ofere şi câte ocazii de creştere a ratat.

Şi astfel, la un moment dat, depozitul de ruşine al ego-ului devine prea mare pentru a-i face faţă şi omul preferă să moară decât să se confrunte cu ea. Şi totuşi, tocmai în acel moment trebuie să o înfrunte fără amortizoare. Dar acest proces nu poate avea loc după moarte, ci cât timp omul trăieşte în acest corp.

Iar atunci când reuşeşti să ajungi înapoi la adevărul a Cine eşti şi să separi adevăratul Sine de mintea ego-ului, descoperi că Sinele nu are nimic de-a face cu povestea ego-ului, nimic de-a face cu credinţele sale, nimic de-a face cu experienţele sale traumatice, pentru că Sinele nu s-a născut niciodată, Sinele nu a fost creat niciodată. El este, pur şi simplu, un martor tăcut al experienţei care se desfăşoară în matricea minţii. Iar adevăratul Sine nu a suferit niciodată şi nu va suferi niciodată. Eul real nu este o fiinţă corporală şi nici nu are vreo formă.

Dar gândirea concretă a ego-ului nu poate înţelege acest lucru, care este prea inefabil. Şi astfel, mintea îşi făureşte o imagine despre sine ca fiind un corp limitat, care poate fi controlat şi menţinut într-o stare în care, aparent, se poate apăra. Dar nu este nimic de apărat. Sinele nu poate fi rănit, Sinele nu moare şi nici nu s-a născut vreodată. În momentul în care recunoşti acest adevăr, nu te vei mai întoarce la iluzia ego-ului.

Odată ce recunoşti că ne aflăm într-un vis sau film – o simulare holografică foarte avansată tehnologic, după cum au început să teoretizeze mulţi oameni de ştiinţă – precum într-un vis sau un film în care vezi milioane de oameni murind, nu plângi din cauza asta, pentru că ştii că este doar o poveste fictivă, înţelegi că acest vis al existenţei lumii nu este real şi că, de fapt, nimeni nu moare şi nici nu suferă, ci doar iluzoriul personaj. Şi că, prin moarte, măcar dispare suferinţa fizică a acelui personaj.

Înţelegi atunci că această lume este o şcoală. Ea ne învaţă o lecţie despre natura realităţii, care nu ar putea fi predată fără să intrăm în acest laborator, în care experimentăm diferite forme de conştiinţă şi descoperim consecinţele pe scară largă ale interacţiunii dintre aceste diferite tipuri de conştiinţă. Iar ceea ce descoperim este că ego-ul nu poate supravieţui într-o lume în care domneşte pacea, iubirea, armonia.

La nivelul sufletului, este posibil, dar sufletul nu este stabil. După cum am văzut, există un proces de entropie care determină căderea din suflet în ego. Pentru că, chiar şi sufletul este un vehicul fictiv într-un domeniu mai amplu, în care conştiinţa este transportată de la un personaj fictiv la altul, într-o naraţiune cu nenumărate episoade, astfel încât sufletul să se poată bucura de toate posibilităţile de vieţuire şi de medii şi de situaţii şi de stiluri de viaţă. Noi toţi am avut multe vieţi şi multe morţi, şi totuşi, încă mai suntem aici.

Dar acum ne aflăm într-un punct în care ne apropiem de moartea planetară, iar târâşul Armaghedonului pe care îl trăim de câţiva ani este pe cale să-şi mărească viteza până la galop. Anul viitor, ne vom uita înapoi la acest moment, la acest an, şi ne vom gândi că era paradisul, pentru că evenimentele catastrofale ce sunt pe cale să se desfăşoare vor avea o amploare pe scară largă: cutremurele vor schimba forma continentelor şi creşterea nivelului oceanelor va şterge multe insule şi părţi ale lumii aflate la nivelul mării, precum şi diverse alte nenorociri aduse de război, molime şi distrugeri de tot felul. Şi chiar şi într-un loc atât de paşnic ca acesta, Costa Rica, economia se va prăbuşi şi turismul se va opri şi vor fi nenumărate crime violente şi penurie de alimente şi toate necazurile posibile. Lumea colapsează într-o situaţie ca în filmul “Mad Max”. Cum veţi reacţiona?

Nu va exista o autoritate care să menţină ordinea, va fi haos. Iar guvernele vor crea şi mai mult haos şi opresiune şi vor aborda situaţia în modalităţi care vor genera şi mai mult rău. Instituţiile de sănătate se vor prăbuşi, nu vor mai exista spitale funcţionale, oricât de bună ar fi poliţa ta de asigurare. Şi nu vor mai exista nici alte lucruri pe care acum le luăm de-a gata, iar în multe locuri va apare penurie de apă şi va fi imposibil să conduci maşina ca să fugi din oraşul devenit o junglă, pentru că nu va mai exista benzină.

Înţelegeţi natura situaţiei cu care urmează să ne confruntăm?! Şi vedeţi cât de aproape este şi vă pregătiţi pentru ea?! Nu doar o pregătire fizică, aşa cum fac atât de mulţi specialişti în supravieţuire, pentru că nu despre asta-i vorba. Este vorba să înţelegem de ce s-a întâmplat această karmă şi să o transcendem, astfel încât să putem oferi binecuvântări în această lume care se prăbuşeşte şi să călăuzim acele suflete care îşi vor părăsi corpul pentru a se putea întoarce în lumina celestă. Însă numai dacă tu însuţi te afli în acea lumină şi dacă ai fost deja salvat de iluzie şi de suferinţă, atunci poţi oferi ajutor şi altora.

Dar cumplita nelinişte şi suferinţă în care se vor scufunda oamenii în curând va fi de o asemenea amploare, încât nu o vei putea suporta dacă încă eşti ataşat de corp şi de alţi oameni care suferă, cărora nu le vei putea oferi niciun ajutor la nivel de ego. Şi dacă eşti încă ataşat de iluzie şi jeleşti o lume muribundă. Până când nu vom înţelege că această lume este un vis şi nu vom înţelege modul în care a ajuns să fie visată şi cum poate fi visată din nou şi cum putem participa la visarea unei lumi care nu suferă, până atunci vom simţi deznădejdea şi disperarea care vine din sentimentul că nu există nicio cale de ieşire şi niciun Dumnezeu şi nicio sursă de salvare. Dar nu este aşa.

Există o Putere reală adevărată ce ne salvează de suferinţă şi care, aparent, distruge lumea. Atunci când recunoaştem Realul indestructibil de la baza şi din cadrul Iluziei, vom putea să rămânem în pace şi să oferim o pace autentică, care le va permite celor care suferă, fie fizic, fie emoţional, să intre într-o frecvenţă vibraţională mai înaltă, care va aduce balsamul iubirii şi al bucuriei de a şti că ne aflăm în câmpul energetic protector al unui Dumnezeu binevoitor şi iubitor.

Dar asta se va întâmpla numai dacă suntem dispuşi să depăşim neputinţa ego-ului de a cunoaşte sau de a simţi această frecvenţă subtilă. Prin urmare, ego-ul este în mod necesar agnostic, deoarece nu poate dobândi Gnoza, se află la un nivel prea scăzut pentru a cunoaşte adevărul Fiinţei, deoarece este împotmolit în dualitate. Dar atunci când mintea va fi eliberată de această iluzie dualistă şi de identificarea ei cu corpul, atunci puterile latente din noi vor ieşi din nou la suprafaţă. Iar aceste calităţi emergente ale conştiinţei, odată activate, vor elimina dintr-o singură lovitură toate suferinţele şi nu numai că vor restaura armonia lumii, ci chiar perfecţiunea ei.

Dar atunci nu ne va mai păsa de toate acestea, pentru că vom fi urcat la nivelul de Autor al acestui vis. În niciun caz, nu vom mai renunţa la puterea, beatitudinea şi înţelepciunea acelei Fiinţe supreme. Alegerea de a rămâne ca acel Sine în timp ce trăim aici şi acum şi de a ne pune în slujba celor care încă suferă în Iluzie este singura noastră posibilitate de a fi de un real serviciu în numele Fiinţei Supreme, astfel încât să oferim îndrumare spirituală şi o transmisie de energie luminoasă care să ajungă la inimile semenilor şi să le aducă calm şi linişte sufletească.

Însă, înainte de asta, trebuie să fi trecut prin propriul nostru ritual de trecere, prin moartea ego-ului şi renaşterea ca spirit pur, pentru a putea accesa acea energie, acea iubire, acea cunoaştere şi a putea acţiona ca nişte ajutoare angelice ale Celui care va trece lumea prin Poarta Stelară spre un nou început. Trebuie să avem puterea de a trece acum prin acea Poartă Stelară şi să nu aşteptăm sfârşitul veacurilor. Trecând voluntar prin ea şi fiind deschizători de drum pentru alţii, vom putea să schimbăm câmpul morfogenetic şi să colapsăm funcţia de undă cuantică care s-a dovedit până acum a fi o barieră şi, prin colapsarea acelei funcţii de undă, să permitem ca conştiinţa lui Dumnezeu să fie disponibilă tuturor, căci acum este limitată doar la cei câţiva care au fost suficient de curajoşi pentru a face călătoria către nivelul suprem al spectrului conştiinţei.

Acest dar pe care îl vom putea oferi este transmiterea conştiinţei cosmice şi eliberarea de karmă şi de durere. Aceasta este singura ofrandă care merită să fie oferită în aceste timpuri, când toate celelalte forme de ajutor vor da greş.

Timpul disponibil pentru a realiza efectiv această transformare este mai scurt decât se crede. Depinde de inima fiecăruia dintre noi, dacă credem că merită să urmărim acest obiectiv sau că avem alte lucruri mai importante de făcut. Însă, în curând, acele lucruri se vor duce şi nu vor mai avea nicio importanţă şi nu vă va mai păsa decât de un singur lucru şi anume de salvarea de propria minte.

Celor care caută li se va oferi soluţia la această problemă. Forţa care ne-a creat şi ne-a adus în această situaţie existenţială este binevoitoare şi iubitoare şi ne călăuzeşte să evoluăm până la un nivel înalt de maturitate psihologică şi spirituală, pe care nu am fi încercat să-l atingem în lipsa durităţii circumstanţelor în care ne vom afla. Prin urmare, toate acestea sunt o binecuvântare, indiferent sub ce formă oribilă este deghizată binecuvântarea, este o binecuvântare, cea mai mare binecuvântare, pentru că nu vom mai avea unde să ne îndreptăm, decât spre conştiinţa lui Dumnezeu. Nu vor mai fi posibile alte diversiuni şi devieri.

Cei care fac acest lucru din timp vor avea un profit mult mai mare din investiţia lor în conştiinţa lui Dumnezeu decât cei care ajung forţat la sfârşit. Pot obţine multă karmă bună, o mare binecuvântare a iubirii şi a bucuriei, o mare înţelepciune. Avem posibilitatea de a absolvi această şcoală, astfel încât să nu trebuiască să ne întoarcem şi să o luăm de la capăt. Şi există chiar posibilitatea eliberării supreme şi ultime.

Aşa că, fiecare dintre noi trebuie să decidă în propria inimă şi conştiinţă ce să înţeleagă din toate acestea şi ce să facă. Dar până când nu ai descoperit Cine eşti, nu vei putea să reflectezi clar şi precis la acest subiect, pentru că însăşi arhetipul ego-ului te împiedică să înţelegi pe deplin. Şi de aceea sunt necesare practica meditaţiei şi reducerea la tăcere a minţii, pentru a putea rămâne în Inimă, unde se află înţelepciunea şi iubirea şi puterea. Odihnindu-te în Inimă, ţi se va oferi tot ceea ce ai nevoie ca să te strecori într-o stare de Graţie prin această perioadă de necazuri care se apropie.

Deci, indiferent unde călătoreşte corpul tău, să ştii că nu eşti niciodată deconectat de la Sursă. Şi cu cât mai mult îţi abandonezi inima acelei Surse, recunoscând că nu este altcineva, ci însăşi Sinele tău real, cu atât mai mult vei putea să scapi din iluziile minţii ego-ului şi să atingi libertatea.

Ceea ce învăţăm din această încercare în care intră lumea este valoarea iubirii, valoarea comunităţii, valoarea prezenţei, valoarea adevărului, valoarea nobleţei şi toate acele vechi valori clasice pe care le-am aruncat la gunoi odată cu intrarea în capitalismul consumerist superficial şi cu grija narcisistă doar pentru bunăstarea şi aspectul propriului trup. Vom putea să redevenim întruchipări ale acestor valori supreme şi să ne bucurăm de roadele lor prin propria noastră transfigurare interioară. Şi tocmai prin această transformare a fiinţe noastre, înapoi la cel mai înalt nivel de puritate şi bunătate, vom deveni demni de o lume restaurată în pace şi frumuseţe şi demni de a fi promovaţi la următorul nivel al realităţii, dincolo de această lume. Indiferent de calea pe care o alegeţi sau care vă cheamă, să ştiţi că puterea credinţei şi a loialităţii faţă de Adevăr, care include deschiderea inimii către iubire şi generozitate şi predarea de sine către Ceea ce este mai înalt, mai adevărat şi mai înţelept vă va aduce automat în situaţii de viaţă în care veţi putea înflori.

Intenţiile voastre contează, pentru că lumea este făcută din conştiinţă şi răspunde la fiecare gând, dorinţă şi impuls al minţii şi al inimii. Fie că suntem conectaţi la ea, fie că nu, lumea este magică. În momentul de faţă, forţa dominantă este cea a magiei negre, dar puterea magiei albe este în creştere şi va fi victorioasă tocmai această putere bazată pe iubirea adevărului, pe bunătate şi puritate şi pe Sinele unic al unităţii non-dualiste a tuturor fiinţelor. Şi dacă v-aţi dăruit acelui nivel de conştiinţă non-duală, care transcende ego-ul, atunci veţi învinge toate obstacolele şi toate iluziile suferinţei şi toate dificultăţile.

Stă în natura adevăratei noastre Fiinţe să fim victorioşi asupra tuturor obstacolelor, deoarece avem puterea înnăscută să fim stăpânii minţii. Nu ne mai rămâne acum decât să ne revendicăm această stăpânire, făcând lucrarea necesară.

Sper că acest weekend v-a oferit câteva instrumente cu care să mergeţi mai departe în această călătorie pe cont propriu, dacă doar vizitaţi ashramul, dar să ştiţi că suntem mereu aici pentru a vă ajuta în orice mod pentru a putea atinge scopul eliberării. Şi să ştiţi că, oriunde v-aţi afla, suntem întotdeauna în contact prin frecvenţa vibraţională a iubirii.

Fie să vă acordaţi vouă înşivă binecuvântarea de a recunoaşte natura glorioasă a Fiinţei voastre reale, măreţia, puterea, frumuseţea, nobleţea adevăratului vostru Spirit şi să-i permiteţi acestei naturi supreme să iasă la iveală pe deplin şi să se întruchipeze în viaţa voastră ca un exemplu şi un ghid pentru toţi cei pe care îi întâlniţi şi să fiţi un catalizator pentru înălţarea şi vindecarea altor suflete care caută să se elibereze de suferinţă!

Aveţi un infinit potenţial în interiorul vostru. Trebuie doar să luaţi contact cu el şi va începe să iasă la suprafaţă şi să vă umple viaţa de bucurie. Să aveţi curajul de a nu-l nega şi de a fi mereu conştienţi de ceea ce se întâmplă la nivelurile mai subtile şi veţi primi în avans avertismente şi premoniţii pentru a rămâne în siguranţă. Dacă vedeţi semnele sau auziţi vocea care vă îndeamnă să vă schimbaţi direcţia, să ţineţi cont de aceste avertismente. Binecuvântări tuturor în călătoria voastră!»

< Sus >

traducere de Răzvan A. Petre
4 noiembrie 2021

Link-ul: https://www.youtube.com/watch?v=jE6SA3zWL0U

Traducerea de mai sus provine din canalul YouTube Sat Yoga Institute, videoclip publicat de Shunyamurti pe 13 iunie 2020.