<  Pagina Nondualitate radicală


Simcha Lev - Viaţa în Starea naturală

La sfârşitul anului 2018, în Israel, Simcha conducea maşina spre casă, când, dintr-o dată, Simcha a dispărut. În acea clipă, a ştiut că eul ei nu va mai reveni niciodată. De atunci mintea-corp trăieşte fericirea şi prospeţimea fiecărei clipe, singura stare reală şi soluţia la toate problemele. A devenit o fiinţă fericită, radiantă şi plină de compasiune. Contact: simchayula@gmail.com . Urmăriţi videoclipul subtitrat în limba română încorporat la sfârşitul textului.

Textul mărturiei

Viaţa în starea naturală nu înseamnă că „cineva” trăieşte în starea naturală. Înseamnă că există doar starea naturală şi aceasta este Viaţa. Nu înseamnă că o formă separată a fost „iluminată” şi apoi ea trăieşte în starea naturală.

Deci când Simcha – care este această formă separată – a ajuns în punctul în care a devenit Unime, nu înseamnă că a rămas o persoană Simcha care acum trăieşte iluminarea (sau realizarea de Sine sau recunoaşterea naturii Sinelui), nu înseamnă că forma separată Simcha ar fi acum iluminată. Nu. Există doar această stare naturală, această Unime. Asta este tot ceea ce există. Aceasta este starea.

Deci cum e posibil ca starea naturală să se manifeste prin viaţa lui Simcha în felul în care o face şi cum anume se manifestă?

Primul lucru pe care îl putem spune despre manifestarea acestei stări naturale este că-i automată. E ca şi cum ar exista un plan măreţ sau anumite mişcări care trebuie să se întâmple şi acesta este fluxul lor automat. Iar Simcha – forma separată – nu este implicată în niciun fel în această mişcare.

Iar acest lucru este foarte important de înţeles, deoarece elimină tot efortul pe care îl depune mintea noastră în încercarea de a controla această realitate şi de a acţiona în ea, deoarece totul e făcut automat. Şi nu-i vorba că Simcha nu s-ar mişca, ba iată că acum se mişcă, îşi mişcă mâna, îşi mişcă trupul şi vorbeşte. Dar ceea ce spune ea acum nu sunt cuvintele acelei Simcha separate care în urmă cu patru ani se identifica cu forma ei. Acestea sunt cuvintele Unimii.

Dar şi înainte de această schimbare, ele erau, de asemenea, tot cuvintele Unimii. Doar forma separată credea că Simcha era cea care vorbeşte, că Simcha era cea care acţionează. Acum există doar recunoaşterea acestei continue întâmplări, a acestei creaţii care se mişcă mereu, iar Simcha nu are niciun amestec în asta. Ea doar îşi joacă rolul.

Deci acesta ar fi primul lucru. Aceasta este o mişcare automată. Nimic nu poate împiedica această mişcare. Iar în acest stil de viaţă nu pot apărea probleme, pentru că nu există nimeni care să sufere din cauză că lucrurile nu au decurs conform planului său. Când există o formă separată, ea vrea tot timpul ca lucrurile să se întâmple într-un anumit fel şi, dacă nu se întâmplă aşa, apare dezamăgirea.

Iar în starea naturală nu există o formă separată, deci nu există nici dezamăgire. Tot ceea ce se întâmplă este exact ceea ce ar trebui să se întâmple, există o conexiune cu Unimea, fără acea formă separată. Deci nu poate exista nicio problemă. Cum ar putea exista vreo problemă?!

Înainte de acel moment de schimbare, când Simcha se certa cu cineva, era Simcha şi acel cineva, exista o ciocnire şi apăreau emoţii. Chiar şi acum Simcha se poate certa cu cineva, îi poate spune că greşeşte, ea poate face asta. Dar ea înţelege – de fapt nu ea, ci Unimea – înţelege cine este acel cineva care se ceartă, de ce se petrece această ceartă şi care va fi efectul ei. Deci este ca un joc, un joc amuzant. Totul este un joc în această stare.

În această stare naturală nu poate exista nicio tulburare a formei separate. Nu există nicio formă separată, deci nu există niciun deranj. În această stare naturală, există o mare linişte şi pace. Asta-i natura sa. E natura Unimii. Este o pace constantă şi nemişcată. Este liniştea. E cel mai sigur loc imaginabil unde să trăieşti şi din care să acţionezi. Orice s-a întâmplat în viaţa lui Simcha în ultimii, aproape, patru ani, nimic nu a atins această linişte.

Şi nu-i vorba că nu s-ar fi întâmplat lucruri, pentru că Simcha este căsătorită şi are patru copii, are o familie mare şi are clienţi în afacerea ei video şi are multe dificultăţi. Nu toate lucrurile merg uşor. La fel ca restul oamenilor, trece prin multe dificultăţi. Viaţa lui Simcha nu este diferită. Dar indiferent ce s-a întâmplat în viaţa lui Simcha, reacţiile ei au provenit întotdeauna din această linişte, această linişte.

În această stare nu pot exista sentimente. Sentimentele aparţin formei separate. Sentimentele de iubire sau de ură, de bucurie sau de frică, toate aceste sentimente aparţin formei separate şi o ajută în povestea vieţii. Dar în starea naturală nu pot exista sentimente care să depindă de ceva exterior. În locul acestei game de sentimente schimbătoare, care variază de la un moment la altul, există doar unul singur, îl putem numi emoţie, pentru că nu cunosc un cuvânt mai potrivit – senzaţie, emoţie, stare.

Iar această stare aş putea-o numi prospeţime. E ca şi cum ceva se naşte în fiecare clipă. Deci este cel mai proaspăt lucru pe care vi-l puteţi imagina. E ca şi cum în fiecare secundă apare ceva foarte, foarte, foarte nou şi interesant. Încercaţi să vă imaginaţi cum ar fi să vă uitaţi la peisajul zilnic sau la lucrurile din jurul vostru şi, de fiecare dată când vă uitaţi la ceva, este ca şi cum l-aţi vedea pentru prima dată. E pentru prima dată când îl vezi. Cât de captivant! Este foarte revigorant şi uimitor. Aceasta este starea naturală, în care totul este mereu nou. Din acest motiv este descrisă ca o stare extatică, pentru că este atât de fascinantă.

Este uimitor să ştim ce suntem când ştim ce suntem – suntem acea stare şi ştim că suntem acea stare. E ca şi cum ne-am admira pe noi înşine. E ca şi cum ne-am uita în jur şi am spune „Wow! suntem atât de uimitori, asta-i atât de uimitor, această muscă ce zboară în jurul meu este o creaţie atât de minunată pe care eu am făcut-o. Se mişcă atât de repede şi are o formă atât de uimitoare şi e o Muscă”.

În urmă cu patru ani, Simcha s-ar fi uitat la muscă, şi-ar fi dorit să dispară şi ar fi crezut că este doar o muscă. Dar starea naturală este uimită în fiecare secundă de propria-i creaţie. Este o stare foarte extatică şi poate fi chiar amplificată atunci când există muzică în jur sau oameni fericiţi. Dar, vai! starea omenirii cuprinde atât de multă suferinţă, atât de multă suferinţă.

În starea naturală, când tu eşti starea naturală, te adaptezi la mediul înconjurător. Natura acestei stări este extazul. Însă nu poţi să-l exprimi plenar de fiecare dată când acţionezi în lume ca individ. Ar însemna, de pildă, ca acum, în loc să explic ceea ce explic, să încep să dansez – căci ceva din interiorul meu abia aşteaptă să danseze, să cânte, să se bucure şi să sărbătorească clipa. Dar n-ar fi logic să fac asta, pentru că acum trebuie să vorbesc.

Deci în această poveste, acum Simcha are cuvântul, ea trebuie să vorbească, nu să danseze. În mod similar, chiar dacă starea naturală este fericirea şi extazul etern, ea se adaptează la ceea ce se întâmplă. Şi dacă se află într-un loc unde trebuie să stea serioasă sau dacă trebuie să se certe pentru a obţine ceva mai bun, o va face. Va face ceea ce este nevoie. Într-un mod foarte, foarte atent şi foarte, foarte concentrat. Acum ai posibilitatea de a fi foarte, foarte concentrat în viaţă, pentru că nu mai cari toată greutatea identităţii tale, a formei tale separate, a ceea ce credeai că eşti. Când nu mai ai această greutate pe umeri, te focalizezi doar pe ceea ce se întâmplă şi poţi acţiona eficient.

Pot spune că, de când a avut loc această schimbare, Simcha este mult mai eficientă. Este concentrată, este foarte, foarte ageră, poate privi lucid situaţia şi înţelege bine ce se întâmplă şi percepe clar oamenii. Şi de aceea, în această stare, este foarte uşor să percep oamenii, să ştiu în ce stare sunt, ce simt, unde greşesc, cum îi pot ajuta. Pentru că Simcha nu mai întrerupe acest proces. Aici este doar Unimea care se priveşte pe sine şi vrea să se ajute.

Deci există o mare putere de concentrare, deoarece forma separată Simcha nu mai captează toată atenţia, aşa cum obişnuia ea să facă, ca un copil sâcâitor.

Dar în favoarea lui Simcha – care a trăit timp de 45 de ani până la acest moment – şi în favoarea întregii rase umane pot spune că a trăi fără protecţia acestei cunoaşteri, a acestei stări, este extrem de greu. Simcha suferea atât de mult şi nici măcar nu-şi dădea seama. Nu ştia câtă suferinţă trăia ca persoană, până în ziua când această suferinţă i-a fost înfăţişată forme separate drept ca iluzia care este, iar persoana a putut să dispară şi a rămas doar starea naturală.

Atât de multă suferinţă! Ea a suferit şi cred că toată lumea suferă. Este un chin permanent în minte. Te chinui tot timpul. Pot mărturisi cât de nesănătos este acest proces al gândirii, cum stoarce continuu de vlagă forma separată. Neagă speranţa, se hrăneşte din ea însăşi tot timpul.

O admir pe Simcha şi pe toţi cei care acţionează din această stare de separare în această lume iluzorie şi reuşesc să reziste, pentru că este atât de greu. Simcha ştie cât de greu este, nespus de greu. Simcha a fost atât de curajoasă să meargă până la capăt.

Pentru că, acum, starea naturală este atât de uşoară. Este o existenţă atât de uşoară, încât parcă nu-i corect să trăieşti în această stare alături de ceilalţi oameni care trăiesc toată această suferinţă. Şi priveşti această suferinţă şi ştii că Simcha, forma separată, nu poate face nimic pentru ei, să le spună „Da, suferi, dar ia acest remediu, ia două linguri şi totul va fi bine”. Nu aceasta este calea. Ea nu poate face asta. Dar vede bine câtă suferinţă marchează viaţa zilnică.

Această Unime, exprimându-se prin Simcha acum, ceea ce vrea să spună este foarte clar. Aşa că luaţi aminte:

Aceasta stare naturală este posibilă. Este reală, este singurul lucru real. Este soluţia la orice problemă pe care o aveţi, indiferent care este situaţia voastră. Aceasta este soluţia. Există o soluţie la problema voastră şi pentru cele mai dificile probleme. Aceasta este soluţia. Recunoaşterea a cine sunteţi rezolvă totul. Este calea de a fi liberi. Este calea de a putea, în sfârşit, să trăiţi, să puteţi trăi.

Aşa că, indiferent ce probleme aveţi, aceasta este soluţia. Acesta este răspunsul. Şi este atât de simplu. Iar ceea ce spune Simcha – forma separată care pare să vă vorbească – este că este ceva real şi se întâmplă. Se întâmplă celor mai obişnuiţi oameni şi fără vreo practică. Se poate întâmpla. Nu ştiu ce cale urmaţi, poate că calea voastră are o practică, nu ştiu care este calea voastră specifică către această stare.

Dar voi încerca să descriu această stare, această trăire astfel. Este ca şi cum Simcha, forma separată, se plimba într-un deşert, deşertul Sahara, în mijlocul verii, în amiaza mare şi transpira şi ardea pe dinăuntru. Şi deodată, a venit un nor şi s-a aşezat chiar deasupra ei şi a început să plouă peste ea. Şi s-a făcut o umbră mare şi au apărut flori şi păsări şi ploaie şi apă şi dans în locul acelui deşert, în locul acelei greutăţi. Aşa este starea.

Este starea reală şi e singura stare. Şi voi sunteţi deja această stare. Sunteţi deja această Unime. Forma voastră separată vă solicită toată atenţia şi vă cere să vă identificaţi cu ea, şi încă o mai faceţi. Dar asta nu înseamnă că ar fi adevărată, că ar fi starea reală.

Ceea ce vă descriu este starea naturală, este locul în care nu rămâne nicio întrebare fără răspuns. Nicio întrebare fără răspuns. Există doar cunoaşterea însăşi. Iar această cunoaştere nu are nevoie de aprobare din partea nimănui, nici din partea celor care mă ascultă, care mă cred sau nu mă cred, nici din partea familiei mele, căreia nu-i prea pasă de lucrurile pe care le spun. Nu are nevoie de nimic. Pur şi simplu, se exprimă prin intermediul vieţii atât de uşor, atât de lejer, atât de natural, atât de extatic. Aceasta este starea naturală. Aşa trăieşte Simcha de trei ani şi jumătate.

Şi nu-i vorba că Simcha ar fi recunoscătoare pentru că a fost salvată din acest iad teribil în care trăia, deoarece nu există nicio Simha care să fie fericită de această evoluţie. Există doar această Unime. Şi această Unime exprimă acum aceste cuvinte. Această stare este singura stare, este deja starea voastră şi este reală şi vi se poate întâmpla în timpul acestei vieţi. Găsiţi-vă calea! Aduceţi-vă propriul nor să plouă peste voi! 

< Sus >

traducere de Răzvan A. Petre
17 august 2022

Link-ul: https://www.youtube.com/watch?v=Kgh9ICOVT00

Traducerea de mai sus provine din canalul YouTube Simcha Lev, videoclip publicat pe 20 iulie 2022.