<  Pagina Nondualitate radicală


Reflecţii nondualiste cu Valeriia

O tânără mămică, Valeria, ne dă pe gât, cu blândeţe şi gingăşie, ca la nişte copilaşi spirituali, medicamentul amar al Adevărului nondualist. În alte vremuri, numai veneraţii maeştri spirituali îndrăzneau să vorbească despre El, şi încă în şoaptă. Astăzi, se răspândeşte curajos în mediul online ca o pandemie de libertate – doar din bucuria pură a împărtăşirii Adevărului. Pentru ego, pare înfricoşător ca moartea şi, pentru minte, de neînţeles. Contrar mămicilor obişnuite, iluminata Valeriia ne trezeşte din visarea dualistă în care am fost adormiţi încă de copii. Graţia nu are prejudecăţi cui I se oferă. Ai putea fi şi tu. Urmăriţi videoclipul subtitrat la sfârşitul textului.

1. Care este diferenţa dintre dualitate şi non-dualitate?

Ştiţi cum se spune: paharul e pe jumătate plin sau pe jumătate gol. Asta arată dacă viziunea cuiva este optimistă sau pesimistă.

Această metaforă ar putea ilustra destul de bine diferenţa dintre realitatea dualistă şi mesajul non-dualist.

În realitatea dualistă există o persoană sau un centru real şi un pahar cu apă real. Acel individ are liber-arbitru sau control. Deci este un făptuitor care face o alegere şi, în funcţie de ea, va intra într-o categorie, i se va pune o etichetă şi va fi notat cu plus sau minus.

De asemenea, realitatea dualistă sugerează că lucrurile ar fi incomplete sau parţial complete.

În schimb, mesajul nondualist indică faptul că centrul, poziţia sau individul este o iluzie. Astfel, orice pare să se întâmple se întâmplă pentru nimeni. Pur şi simplu, este. Este deja fără o poziţie, fără un centru.

Şi nimeni nu alege nimic. O alegere poate apărea oricând, dar nu o face nimeni. Este Asta, nimicul, totalitatea care apare sub forma pe care o numim „alegere”.

De asemenea, mesajul nondualist indică spre neutralitate. Adică orice aparenţă, totul este neutru. Nu este nici pozitiv, nici negativ – căci polarizarea e bazată pe credinţele oamenilor, dogme, morală, tabuuri, ideologii, religie şi aşa mai departe.

Totodată, sugerează că nimic nu este incomplet sau parţial complet. Totul este întregul, Unimea care apare într-o oarecare formă. Este Împlinirea care apare cum apare. Acest pahar pe jumătate plin sau pe jumătate gol este Împlinirea, este complet aşa cum este. Nu are nevoie de nişte apă în plus pentru a fi un pahar perfect. Este deja desăvârşit, este deja totalitatea absolută într-o formă aparentă.

Mesajul nondualist mai indică faptul că nu există un real pahar cu apă. Nimic nu este doar real. Nu există lucruri absolut reale. Ele sunt Asta, nimicul, totalitatea, Prea-iubitul într-o formă care, simultan, există şi nu există. Totul este doar o aparenţă.

Nimicul există, doar el. Întregul absolut există, doar el. Şi, de fapt, nu se întâmplă nimic, ci doar acest Absolut apare ca tot ce există. Deci există doar Asta şi nimic altceva.

Este un paradox, non-dualitatea apare ca dualitate. Dar este acelaşi lucru, Asta. Care nu „ştie” că apare ca orice şi ca totul. Există, fără să ştie că există.

2. Ce este Dumnezeu şi cum să îl găsim?

Dumnezeu nu lipseşte de aici. Nu este nevoie să îl căutăm. Doar fiinţa lui Dumnezeu există sau Prea-iubitul. Totul, orice este înfăţişarea Lui.

Nu ai fost niciodată alungat din Rai. Mesajul nondualist revelează acest vis al separării, care este o iluzie.

Nondualitatea include totul. Totul, totul este înfăţişarea lui Dumnezeu. Această căutare a lui Dumnezeu, această separare, sentimentul de rătăcire, călătoria spre Dumnezeu, toate acestea sunt înfăţişarea Lui.

Şi apare fără niciun efort. Deci nu are nevoie de nimic din partea ta. Nu are nicio aşteptare de la tine. Există deja. Nu ţi se cere nicio strădanie, nicio practică, meditaţie, rugăciune, credinţă, închinare – nimic din astea. Există doar Dumnezeu. Dumnezeu însuşi apare ca rugăciunea, Dumnezeu apare ca închinarea, ca credinţa, ca orice, El este deja toate acestea.

Nu trebuie să fii o persoană bună (orice ar însemna asta) pentru a fi una cu Dumnezeu. Repet, există doar Prea-iubitul, deja există aici.

3. Despre motivaţie

Când vorbim despre motivaţie, totul are legătură cu „mine” – cel care face şi drege, care afirmă în mod fals că deţine controlul sau proprietatea asupra a tot şi toate.

Marele secret este că, deja, nu există niciun individ făptuitor sau proprietar. Persoana nu a avut niciodată vreun control, nu a făcut sau nu a deţinut niciodată nimic. Este doar o iluzie.

Tot ceea ce apare este lipsit de un centru, este fără cauză, pur şi simplu, există fără niciun efort şi, în acelaşi timp, nu există. Deci nu are nevoie de vreo osteneală din partea ta. Asta nu are nevoie de absolut nimic pentru ca să fie ceea ce este. Este deja.

Totuşi, în visul dualităţii, motivaţia se referă la satisfacerea unor nesfârşite nevoi personale, la urmărirea unor experienţe din ce în ce mai bune. Este vorba despre devenire, despre cum ar trebui să fie viaţa „mea” şi cum ar trebui să nu fie.

Prin urmare: de la un obiectiv la altul, de la o realizare la alta, de la un rezultat la un altul mai bun. Este vorba despre a îmbunătăţi, a îmbunătăţi, a îmbunătăţi, şi despre a păstra, a păstra, a păstra. Şi nevoia nu va fi niciodată satisfăcută. Va exista mereu o jinduire după altceva.

Nu spunem că ar fi greşit, dar nici că ar fi corect. Este ceea ce este. Asta e natura acestui centru sau a persoanei. Doar exprimăm nişte reacţii faţă de această experienţă că „eu sunt real” şi că ar exista o separare reală.

Deci, ca să fie clar, pot apărea unele nevoi de bază, pe care le-am putea numi „motivaţii”. Să zicem, nevoia de a mânca când apare foamea. Sau de a bea când apare setea. Sau de a merge la toaletă când este nevoie. Totuşi, acea zisă motivaţie „personală” este o iluzie.

Ceea ce există, Asta, nu are nicio cauză. Nu duce nicăieri. Nu există nimic de câştigat, de obţinut sau de care te poţi agăţa.

Nu va fi nici mai bine, nici mai rău. Nu are niciun sens, niciun scop, nici cerinţe, nici aşteptări.

Nu se desfăşoară niciun proces.

Nu există niciun făptuitor, niciun proprietar, nicio poziţie de apărat. Totul apare, dar pentru nimeni.

Aşadar, tot-ce-există este nimicul care se întâmplă în mod aparent sau nimicul care se manifestă.

< Sus >

traducere de Răzvan A. Petre
16 mai 2022

Link-ul: https://www.youtube.com/watch?v=Bq5F2SiIKZY

Traducerile de mai sus provin din canalul YouTube Valeriia, videoclipuri publicate pe 3 şi 18 aprilie 2022.