<  Înapoi la Pagina IN MEMORIAM


LAHIRI MAHASAYA
in memoriam

LAHIRI MAHASAYA (30 sept 1828 – 26 sept 1898) a fost unul dintre cei mai mari Maeştrii Spirituali ai Indiei. Numele său original era Shyama Charan Lahiri, Mahasaya fiind un prefix sanscrit însemnând "suflet mare".  Până la vârsta de 33 de ani a trăit o viaţă obişnuită. Fiind mutat cu serviciul la poalele munţilor Himalaya, acolo s-a întâlnit cu legendarul avatar BABAJI. Acesta l-a ajutat pe Lahiri Mahasaya să experimenteze starea de samadhi (extaz yoghin), trimiţându-l înapoi în lume să predea Kriya Yoga. A iniţiat în această străveche artă şi ştiinţă pe mulţi căutători ai Adevărului, din diverse religii şi clase sociale, dorind foarte mult să doboare barierele rigide între caste care domneau în India. Îl încuraja pe fiecare să îşi urmeze propria credinţă, adăugând şi practica zilnică a tehnicilor eliberatoare Kriya Yoga.

Neobişnuit la Lahiri Mahasaya, spre deosebire de alţi Sfinţi ai Indiei, era că el nu trăia în vreun templu, mânăstire sau ashram, ci era un cap de familie, lucrând pe un post de contabil în cadrul administraţiei militare engleze. Născut în casta brahminilor (cei învăţaţi) cunoştea dialectele importante vorbite în India, plus persana şi engleza. A organizat în Varanasi, oraşul său, grupuri de studiu al cărţii sfinte a Indiei, "Bhagavad Gita", a tipărit şi distribuit gratuit (lucru neobişnuit în acea vreme) broşuri cu comentariile sale la această scriptură. Lahiri spunea că bătălia de la Kurukshetra era de fapt o bătălie interioară, iar diversele personaje erau trăsături psihologice ale yoghinului ce se luptă cu sine însuşi. Întreaga epopee Mahabharata (din care a fost scoasă Bhagavad Gita) era considerată o alegorie a coborârii spiritului în materie, iar evenimentele prezentate în carte sunt provocările prin care sufletul îşi regăseşte originea spirituală.

Din 1886, când a ieşit la pensie, s-a dedicat zi şi noapte întâlnirilor cu discipolii săi, în propria casă, unde intra deseori în starea de supraconştiinţă lipsită de respiraţie, samadhi. Celor care veneau la el cu tot felul de probleme personale, Lahiri Mahasaya le recomanda invariabil să practice Kriya Yoga. Această tehnică îi oferă aspirantului sincer o experienţă directă a adevărului, neviciată de discuţiile teoretice sterile asupra scripturilor. El le sugera adepţilor săi să îl contacteze mental în timpul meditaţiilor, nefiind necesar să îl vadă pe guru în persoană. Nu îşi încuraja discipolii să se retragă din lume, ci să îşi continue viaţa obişnuită printre oameni, dar fără a neglija practica yoghină în care îi iniţiase.

Lahiri Mahasaya a devenit cunoscut prin cartea "Autobiografia unui yoghin" scrisă de Paramahansa Yogananda, discipol al lui Sri Yukteshwar, acesta fiind un discipol direct al lui Mahasaya. Părinţii lui Yogananda au fost şi ei discipoli ai lui Mahasaya.

În "Autobiografia unui yoghin" sunt date multe detalii despre Lahiri Mahasaya:

Capitolul 35 include multe povestiri şi învăţături ale lui Lahiri Mahasaya.

Capitolul 26 descrie teoria ce stă la baza practicii Kriya Yoga.

Capitolul 34 relatează întâlnirea sa cu marele avatar Babaji.

 

 

În ce constă concret practica Kriya Yoga? Iată aici un curs destinat practicanţilor occidentali (în limba engleză) >>>  DOWNLOAD

< sus >