<  Înapoi la Pagina de Spiritism


INTERVIU CU SPIRITUL LUI MIRCEA ELIADE

medium Nina Petre

- Mă bucur că un om de pe Pământ reuşeşte să-mi vorbească. Nu am prea avut ocazii de acest fel de când am ajuns aici. Am fost trimis la "întuneric" şi "pus la mucegăire".

- Ne vom strădui să vă scoatem la "lumină"... Domnule Mircea Eliade, în ce plan spiritual vă găsiţi ?

- Mă găsesc în planul vedic, acolo unde spiritele cele mai luminate şi mai inteligente aspiră la nemurire, adică spre apropierea de Bunul Dumnezeu.

- Aţi renunţat la o viaţă de yoghin în favoarea celei de erudit. Nu regretaţi alegerea ?

- Nu regret, alegerea am făcut-o de bunăvoie, deliberând doar cu spiritul şi conştiinţa mea.

- Consideraţi că yoga v-ar fi adus fericirea ?

- Yoga a fost un început al vieţii mele spirituale. M-a deschis către lume, către universul infinit, mi-a demonstrat prin farmecul şi tăria sa spirituală că lumea poate fi văzută şi într-un mod aparte. Orice om, dacă se străduieşte puţin, poate deveni mai permeabil pentru energia cosmică. De aceea nu regret practicile mele yoghine din tinereţe. Ele m-au ajutat să devin un cvasi-ascet, un om cu o forţă morală deosebită, deschis spre ştiinţă, spre Univers, şi dotat cu o deosebit de pură credinţă în Dumnezeul nostru Cel Atotputernic.

- Ce consideraţi dumneavoastră că este religia ?

- Definirea religiei este o acţiune de gândire complexă care trebuie să fie foarte bine argumentată. În accepţia mea religia este o creaţie a omului destinată oamenilor pentru a-i ajuta să se apropie de Universul numit "Voinţa Divină" folosindu-se de posibilităţile oferite vieţii de pe Pământ.

- Vă mai ocupaţi cu studiul religiilor ?

- Acum eu Îl ajut pe Guvernatorul sistemului solar, care este Isus Hristos, să menţină echilibrul energetic în această zonă a Universului. Am rolul sfânt de a cerceta cauzele şi efectele, benefice sau monstruoase, ale luptei dintre forţele răului şi forţele binelui. Noi, cei de aici, considerăm că forţele binelui Îl slujesc pe Dumnezeu, iar cele ale răului îl slujesc pe Satan.

Am marea cinste de a-mi pune în valoare cultura şi experienţa adunate zi de zi în ultima mea viaţă. Deoarece am fost un erudit şi un mare cunoscător al istoriei religiilor existente pe Pământ, acum pot să-l consiliez pe Domnul Isus Hristos ori de câte ori trebuie să clarifice sau să decidă în privinţa nepotolitei lupte dintre spiritele noastre, cele bune, şi forţele răului, acumulate în spiritele lumii întunericului.

- Aveţi mulţi admiratori ai operei dumneavoastră ştiinţifice şi literare. Aveţi ceva de corectat acum ? Ce-i îndemnaţi pe oameni să citească ?

- Îi sfătuiesc pe toţi pământenii să ia cunoştinţă de opera mea literară şi ştiinţifică. Tot ce am scris, cuvânt cu cuvânt, mi-a luat din putere, mi-a scurtat viaţa şi nopţile, dându-mi în permanenţă dorinţa ca fiecare om să poată gusta din înţelepciunea mea.

< sus >

- Ce le transmiteţi românilor de azi ?

- Românii de azi trec prin momentele grele ale luptei dintre binele, ce trebuie să învingă, şi răul, care s-a întronat de foarte mulţi ani în minunata noastră ţară. Ce să le spun românilor mai mult decât să aibă puterea de a lupta pentru viaţă şi pentru adevăr, aşa cum am făcut-o eu atunci când m-am numit "omul Mircea Eliade" !

- Ce părere aveţi despre practicarea yogăi de către occidentali ?

- Dragii mei pământeni, aşa cum v-am mai spus, sistemul yoga este o minune, o creaţie a omului îndrumată de Voinţa Divină şi de Forţa Naturii. Yoga este un sistem complex de acţiune a omului asupra propriei sale fiinţe. Yoga înseamnă învingerea neputinţei şi a răului din oameni. Yoga înseamnă victoria Omului asupra naturii şi victoria Naturii asupra omului. Le recomand practicarea yogăi numai celor care se simt în stare să lupte cu natura din interiorul lor şi celor care se pot împrieteni cu Natura din afara lor. Nu le recomand yoga acelor oameni care nu-şi pot învinge pornirile sălbatice, poftele nesăţioase, gândurile egoiste, faptele necontrolate şi necredinţa în Dumnezeu.

- Cum se va manifesta Venirea Mântuitorului ?

- Aceasta se va face în jurul anului 2000, la sfârşitul celui de-al doilea mileniu şi începutul celui de-al treilea. Nu se prevede o dată exactă pentru că fenomenul începe cu puţin timp înaintea sfârşitului de mileniu şi nu ştim exact cât va dura după începutul celui de-al treilea mileniu.

Venirea Mântuitorului nu se va face brusc, nu va fi o apariţie instantanee. Încă de pe acum Domnul pregăteşte pe Pământ pe acei oameni care Îl vor primi pe Mântuitor aşa cum se cuvine şi Îl vor proteja pentru ca El să reziste printre credincioşi şi necredincioşi. El va veni sub formă de spirit, va sfătui oamenii şi îi va călăuzi spre purificarea gândurilor şi faptelor acestora.

- Consideraţi creştinismul ca fiind cea mai înaltă religie ?

- Nu pot să fiu atât de absurd. Fiecare religie îşi are meritele sale. Fiecare popor este liber să-şi aleagă religia pe care o doreşte şi pe care o merită. Fiecare om are Îngăduinţa Divină de a practica religia care îl satisface. Nu este o crimă să treci de la o religie la alta, important este să crezi în Dumnezeu, indiferent pe ce limbă Îl chemi.

- Noi, ca buni creştini, trebuie să căutăm să-i convertim pe cei de alte religii la religia creştină ?

- Este o absurditate să credem că numai noi, creştinii, putem face ordine pe Pământ. Este admirabilă strădania unor misionari de a răspândi creştinismul pe diverse continente. Aceeaşi acţiune o fac şi buddhiştii, şi musulmanii, şi mulţi alţii. Deci, acţiunea creştinilor nu este unică. Nu puteţi împiedica diversele religii să-şi ocupe locurile dorite în sufletele oamenilor. Lăsaţi totul aşa cum este ! Oamenii decid cum şi în cine vor să creadă.

- Consideraţi religia mozaică drept un "creştinism ratat"?

- Şi aici este o problemă mare. Vorbeam mai sus că fiecare religie îşi are părţile ei bune. Afirm acum că fiecare religie îşi are şi lipsurile ei. Dar, toate religiile de pe Pământ, aşezate una lângă alta, formează un ansamblu compact spiritual, care prin forţa sa unică aspiră spre Dumnezeu. Deci nu este cazul să incriminăm o religie sau alta. Dacă un om greşeşte, chiar şi în numele religiei sale, el va plăti odată pentru ceea ce a făcut.

- Ce opinie aveţi despre fundamentalismul musulman ?

- Fanatismul religios islamic este o consecinţă a setei de putere a conducătorilor islamici. Această manifestare nu are nimic în comun cu adevărata credinţă în Dumnezeu. Oamenii simpli I se închină lui Allah, văzând în Acesta pe Dumnezeul lor Atotputernic. Dar, de la aceşti oameni şi până la ambiţiile politice ale mai-marilor Islamului este o cale lungă, presărată cu cadavre, cu monstruozităţi, cu crime absurde şi cu bani azvârliţi în toate direcţiile. Iată la ce se poate ajunge prin denaturarea unor credinţe religioase şi încercarea de a folosi religia pentru rezolvarea unor interese meschine.

- Dacă nu v-aţi fi născut în religia creştină, în ce altă religie aţi fi preferat să vă naşteţi ?

- Iată o întrebare care valorează milioane de dolari !... Dacă un spirit în preajma încarnării şi-ar putea decide şi botezul, atunci ar fi mult mai multă ordine pe Pământ. Dar, noi una visăm aici, în eter, şi alta fac viitorii noştri părinţi pe Pământ. Degeaba îmi doresc eu acum să fiu buddhist sau musulman în viitoarea viaţă. Depinde ce factori vor interveni atunci când eu mă voi naşte dintr-o femeie pământeană. Dumnezeu le lasă oamenilor libertatea de mişcare, libertatea de acţiune, libertatea de gândire, le dă puterea de discernământ. Odată ce un spirit a acceptat încarnarea, el este pregătit pentru a înfrunta toate dificultăţile vieţii de pe Pământ. El ştie că nu va trăi ca în eter. Va avea multe de îndurat, dar ştie că fiecare suferinţă ce o va suporta pe Pământ îi va acutiza vibraţiile şi îl va ajuta să evolueze.

< sus >

- Domnule Mircea Eliade, de ce nu aţi putut renunţa la purtarea ochelarilor, deşi cunoşteaţi nişte tehnici deosebite ?

- La întrebarea aceasta este foarte greu de răspuns... Din neputinţa mea fizică a ieşit o super-putere intelectuală şi spirituală. Miopia mea s-a datorat unei deficienţe energetice la nivelul ochiului, pe care am avut-o de mic copil. Nu am reuşit să-mi vindec miopia cu nici un fel de metode. Dacă aş fi avut o meserie mai puţin obositoare pentru ochi, poate că aş fi reuşit să mă tratez cum se cuvine. Dar eu, care am scris zi şi noapte, şi am citit tot aşa, nu am reuşit să scap de această infirmitate care mi-a dat dureri de cap şi stări de indispoziţie o viaţă întreagă.

- Ca practicant yoghin, aţi considerat necesar să fumaţi şi să consumaţi cafele ?

- Şi aici este o problemă. Vorbeam mai înainte despre neputinţa mea fizică în anumite privinţe. Munca mea intelectuală solicitându-mă peste măsură, uneori peste puterile fizice, am fost nevoit să folosesc stimulente, tonice, printre care tutunul şi cafeaua. Ştiam că sunt dăunătoare sănătăţii într-o oarecare măsură, dar de-a lungul întregii mele vieţi am considerat că este mult mai importantă opera mea ştiinţifică şi literară decât starea sănătăţii mele.

- Ce puteri paranormale aţi avut în timpul ultimei dvs. vieţi ?

- Am fost telepatic auditiv, am fost clarvăzător, am avut intuiţia puternic dezvoltată, câmpul energetic foarte puternic şi magnetizant pentru cei din jurul meu. Am putut discuta telepatic cu îndrumătorii mei spirituali din India. Am întreţinut o colaboare prietenească prin telepatie cu reprezentanţi ai religiilor de pe toate continentele. Mai adaug memoria mea ieşită din comun şi capacitatea de a acumula informaţii în cantităţi imense din tinereţe şi până la sfârşitul zilelor. Nu mi-am pierdut memoria decât prin moarte.

- Vă mai amintiţi informaţiile acumulate în timpul vieţii ?

- Noi, spiritele, pe măsură ce trece timpul, uităm mult din ceea ce am ştiut în vremea fostelor încarnări. De aceea, înmagazinăm în Memoria Universală tot ceea ce ne amintim; dar ceea ce uităm, se pierde...

< sus >

- Cine l-a asasinat, şi din ce motiv, pe Ioan Petru Culianu, colaboratorul dvs. de suflet ?

- Cu Ioan Petru Culianu este o poveste întreagă, foarte tristă şi foarte adevărată, pur omenească. Din păcătoşenia oamenilor a rezultat un individ ce i-a răzbunat pe toţi aceia care se temeau de opera ştiinţifică a lui Ioan Petru Culianu. El a fost discipolul meu cel mai iubit. L-am adorat ca şi cum mi-ar fi fost copil. Era de o inteligenţă rară şi de o fineţe sufletească ieşită din comun. Mi-a fost devotat ca un adevărat fiu. L-am ajutat financiar şi ştiinţific atât cât mi-a stat în puteri. Aş fi vrut ca el să-mi continue opera literară şi ştiinţifică şi să spună oamenilor ceea ce eu nu aş mai fi avut timp şi putere să spun. Îmi presimţeam sfârşitul. Am făcut eforturi supraomeneşti pentru a-l putea instrui cu ceea ce urma să extindă el.

Ne-am făcut amândoi foarte mulţi duşmani printre fundamentalişti. În filosofia noastră inter-religioasă noi am ridicat credinţa la nivelul purităţii supreme. I-am supărat pe unii farisei care şi-au făcut din credinţă un scop în sine, adică au urmărit cu totul alte interese decât ceea ce se cheamă înălţarea spiritului către Dumnezeu. Pentru curajul nostru, el a plătit cu viaţa. Unora nu le convine să afle adevărul despre apucăturile neomeneşti pe care le au.

- Unde se află şi ce face acum spiritul lui Culianu ?

- Spiritul lui Culianu este foarte bine acum, o duce minunat, se perfecţionează. Este fratele meu în planul vedic. Mă ajută în lucrările mele şi are, totodată, treburile lui specifice, adică are datoria de a lega spiritele, înfrăţindu-le câte două sau câte trei atunci când există disponibilităţi. Tot el le sfătuieşte cum să se comporte şi spre ce să năzuiască pentru a obţine evoluţia mult visată.

< sus >

- Unde se află "planul vedic" şi ce caracteristici are ?

- În această privinţă explicaţiile ar trebui să fie deosebit de amănunţite şi strict secrete, dar, pentru că vreţi să instruiţi oamenii cu ajutorul meu, vă voi spune în mod sumar ceea ce consider eu că pot mărturisi în această privinţă.

Planul vedic este cel de-al şaptelea plan, paralel cu celelalte, pe care unii le cunosc. Nu intru în amănunte, dar pot spune că aici toate spiritele au aceeaşi culoare, un alb-argintiu cu nuanţe de roz-pal, sunt extrem de fine, materia eterică ce le înconjoară este invizibilă. Aceste spirite nu pot fi văzute de spiritele din planurile inferioare acestuia. Ele nu se văd nici unele pe altele, dar se percep prin vibraţiile specifice fiecăruia. Pot fi văzute doar de Spiritele Supreme care înconjoară planul al optulea, cel al Absolutului Divin, protejându-L pe Cel căruia Îi spunem Dumnezeu şi realizând transmisiile energetice între acest Absolut şi planurile inferioare.

- Unii oameni neagă existenţa lui Dumnezeu pe motiv că nu L-a văzut nimeni. Dumnezeu este invizibil chiar şi spiritelor foarte înalte ?

- Dumnezeu este invizibil pentru toată lumea. El este Cauza primordială a Universului în care trăim. Există şi alte Universuri care îşi au Conducătorii lor Supremi. Pe Dumnezeu Îl simţim cu toţii, nu este necesar să-L vedem. Dumnezeu este Cauza, Puterea, Voinţa şi Dorinţa noastră, a tuturor, de mai bine.

- Pentru a fi moral este obligatoriu să crezi în Dumnezeu ?

- Poţi să fii moral chiar având convingeri ateiste. Şi poţi să fii moral, sau amoral, pretinzându-te a fi religios. Dar a discuta despre morală este un lucru complicat şi necesită mult timp.

< sus >

- V-aţi reîntâlnit cu spiritul lui Maitreyi după moarte ?

- Iată o întrebare dureroasă care mă frige şi acum, când mi-am pierdut învelişul de carne, deci şi bucăţica de inimă ce m-a durut o viaţă întreagă până în clipa morţii pământene. "Episodul Maitreyi" a fost pentru mine o vrajă care m-a cuprins instantaneu şi m-a pătruns ca o otravă persistentă până la sfârşitul zilelor mele. A fost un semn divin care m-a făcut să înţeleg că locul meu nu era acolo, în India, că menirea mea nu a fost să rămân în acele ţinuturi, că religia mea nu trebuia să fie schimbată. Am înţeles la timp aceste lucruri şi m-am retras nelăsând urme dureroase, aşa cum am îndrăznit să scriu în cartea ce-i poartă numele. Am regretat o viaţă întreagă pentru că am întinat-o cu imaginaţia mea prea încinsă. Am evitat să-i cer iertare pentru ceea ce am scris despre ea, considerând că acest gest ar fi compromis-o şi mai mult. Am lăsat ca lucrurile să meargă de la sine, fiecare urmându-şi destinul care i-a fost rezervat. Ne-am reîntâlnit în planul vedic. Ea este aici, lângă mine, tot timpul. Suntem fraţi întru credinţa în Domnul Dumnezeu. Altă legătură de rudenie nu există între noi.

- Aţi fost chemat vreodată la o şedinţă de spiritism ?

- Da, am fost chemat de nenumărate ori, mai ales de către mediumii din Occident. În America, spiritismul face parte nelipsită din hobby-urile oamenilor. Ei cred cu toată tăria în lumea în care mă aflu acum şi ştiu să folosească cu înţelepciune informaţiile pe care le primesc de la spirite.

- Ce întrebare nu v-ar conveni să vi se pună ?

- Este o întrebare subtilă. Un spirit înalt ca al meu ar trebui să răspundă la tot ce i se cere, dar cum avem şi noi secretele noastre care nu trebuie să ajungă la urechile oricui, vă pot răspunde cu toată sinceritatea că nu mi-ar place să mi se pună următoarea întrebare : "Domnule Mircea Eliade, când vă veţi reîntoarce pe Pământ şi ce meserie aţi dori să învăţaţi ?". Şi nu mai mi-ar place să fiu întrebat : "Domnule Eliade, de ce nu v-aţi căsătorit cu Maitreyi ?".

Anul 1995

< sus >

Cine a fost Mircea Eliade - in memoriam