Home  

   

 

Cunoaşterea de sine în tradiţia HUNA

Huna  - ştiinţa secretă din spatele miracolelor

Huna este o filosofie a vieţii care a aparţinut iniţial oamenilor de pe un continent care astăzi nu mai există. Tot ce-a rămas din acel pământ sunt vârfurile muntoase a unor insule numite Hawaii. Cu mult timp înainte, se răspândise un sistem de dezvoltare personală, vindecare şi disciplină spirituală, care onora bărbaţii şi femeile în mod egal. Aproape că nu existau secrete; de fapt secretele erau atât de puţine, încât informaţia ce cuprindea tehnicile nu era organizată şi nici măcar predată formal.

Cel care a readus la lumină această tradiţie este Max Freedom Long - profesor şi filosof, fascinat de puterile nativilor din Polinezia. În timpul şederii sale îndelungate în Hawaii, Long a descoperit felul în care băştinaşii transmiteau informaţiile de la o generaţie la alta şi a decodificat limbajul necunoscut al Huna.

Huna nu este un sistem ocult, adică ascuns tuturor în afară de câţiva membri favorizaţi sau iniţiaţi. Se bazează pe cunoştinţe ale psihologiei umane şi pe felul în care funcţionează diferitele părţi ale personalităţii oamenilor.

Huna nu este exclusivă. Daca o accepţi, nu înseamnă că trebuie să renunţi la alte credinţe, principii şi moduri de gândire adoptate anterior. Sau poţi folosi doar Huna, pur şi simplu. Ea recunoaşte că mai sunt şi alte căi pentru a-ţi atinge ţelul, fie el spiritual, mental sau fizic.

Huna nu pretinde că ar fi completă. Într-un univers infinit, pluridimensional, există loc destul pentru extinderi de idei, concepte, tehnici, cunoaştere şi practică. Principiile de bază ale acestui sistem au fost descoperite prin experienţa directă a mii de oameni, însă felurile în care se pot manifesta aceste principii sunt cu adevărat nelimitate.

Huna încurajează întrebările şi expansiunea în înţelegere, deoarece este un sistem deschis, fără dogme sau pretenţii că ar fi completă. Nu trebuie să crezi în ea, ci doar să fii dispus s-o încerci.

Psihologia Huna este în multe feluri diferită de psihologia cu care suntem obişnuiţi, dar mult mai importante decât diferenţele sunt similarităţile ideilor sale cu cele ale celor mai celebri teoreticieni occidentali în psihologie: Sigmund Freud, Carl Jung, Wilhelm Reich, Eric Berne (analiza tranzacţională) şi Frederick Perls (terapia Gestalt).

În mijlocul Oceanului Pacific, departe de influenţele altor civilizaţii, occidentalii au găsit un grup de oameni deţinând o gândire psihologică la fel de avansată ca a lor. Chiar mai mult, când misionarii au ajuns prima oară în Hawaii, noţiunea de subconştient nu fusese formulată în vest, dar în Huna ea exista. Ştiinţa psihologiei moderne este foarte tânără şi se concentrează doar asupra minţii, cu toate că se fac unele încercări de a o integra cu corpul. Cât despre partea spirituală a omului, marea majoritate a psihologilor nici măcar n-o recunosc. În Huna avem sufletul, mintea şi trupul legate într-un sistem coerent.

Doctrina Huna afirmă că toate sistemele, categoriile, clasificările şi diferenţierile sunt propriile noastre invenţii şi că este pe de-a întregul posibil să reclasifici sau să restructurezi totul în alt mod. Asta nu înseamnă că a face o clasificare este ceva greşit în sine, atâta vreme cât foloseşte unui scop bun, dar atitudinea Huna acordă importanţă faptului că noi suntem cei care clasificăm şi că în spatele tuturor sistemelor se manifestă - deşi imperceptibilă pentru majoritatea oamenilor - aceeaşi unitate esenţială, aceeaşi armonie fundamentală pe care noi o numim Dumnezeu şi care, totuşi, nu are acelaşi înţeles pentru toată lumea.

O carte fundamentală despre tradiţia Huna, descrisă de un expert pe înţelesul tuturor este "Stăpânul Conştiinţei - Cunoaşterea de sine în tradiţia Huna". Autorul, Serge Kahili King, ne avertizează: "Cartea de faţă îţi poate schimba viaţa, dar numai dacă o foloseşti. Responsabilitatea pentru propria dezvoltare este numai a ta, nu există limită pentru cât de departe poţi merge, dar trebuie să ajungi acolo pe propriile picioare. Nu e nimeni care să te împingă, să te tragă, să te convingă, să te flateze, să te forţeze sau să te conducă. Iată de ce e greu."

DOWNLOAD GRATUIT

Aici puteţi descărca versiunea electronică a cărţii

STĂPÂNUL CONŞTIINŢEI - Cunoaşterea de sine în tradiţia Huna

Autor: Serge Kahili King

 Această carte nu ar trebui să lipsească din nicio bibliotecă. Dacă lectura ei vă încântă, vă recomandăm cumpărarea sa în formatul tipărit pe hârtie!