<  Înapoi la Pagina Răzvan Petre


SUFLETUL si SINELE
 - cea mai frumoasă poveste de iubire din lume -

Metodă rapidă de evolutie spirituală

de Răzvan Petre

 

CONSIDERATII TEORETICE DESPRE SUFLET SI SPIRIT

OMUL SI DUMNEZEU

În inima omului stă sufletul. În inima sufletului stă Spiritul. În inima Spiritului stă Dumnezeu.

Dumnezeu este punctul fără dimensiune din care originează toate fiintele si lucrurile. În Dumnezeu ne întâlnim cu totii.

Trupul, sufletul si Spiritul se găsesc pe niveluri diferite de vibratie, care necesită o abordare potrivită. Nu poti cunoaste sufletul prin metode biologice, potrivite trupului. Nu poti cunoaste Spiritul prin metode psihologice, potrivite sufletului. Nu-L poti cunoaste pe Dumnezeu din lecturi spiritiste sau voiaje astrale... Unii oameni au avut experiente mistice în care L-au întâlnit pe Domnul "fată în fată". Uimirea lor nu avea margini. Totusi, o distantă încă îi mai separa.

Există o stare supremă, în care poti fuziona complet cu El. Cum să ajungi acolo, cum să intri în Dumnezeire, suflete? Iubindu-ti Spiritul...

 

CONFUZII LINGVISTICE

Literatura spirituală este foarte bogată, în toate limbile Pământului. Este posibil să apară confuzii lingvistice între suflet si spirit. Iată câteva repere:

- Traducerile venite din Extremul Orient spun "spirit", dar înteleg minte, gândire. În limba franceză, un "om de spirit" înseamnă o minte inventivă.

- În limba engleză, dar si în româneste, deseori, cuvântul "suflet" semnifică spiritul.

- Se mai foloseste cuvântul "suflet" în pereche cu mintea, semnificând emotiile, respectiv gândurile.

- În scrierile crestine, cuvântul "duh" semnifică în mod normal spiritul, dar uneori poartă si sensul de suflet. "Sfântul Duh" desemnează persoana unui Spirit sau Spirite înalte. Totusi, de cele mai multe ori, în scrierile crestine, "Sfântul Duh" este sinonim cu Gratia Divină.

- Unii filosofează, la modul general, despre "Spirit", dându-i un sens vag sau acela de Dumnezeu.

- În psihologie, "sinele" se referă la suflet, cu exceptia psihologiei transpersonale, unde sinele capătă semnificatia de spirit. În acest articol, Spiritul si Sinele sunt sinonime.

- În unele scrieri spirituale, cuvântul "constiintă" se referă la spirit. În scrierile mele recente, folosesc cuvântul "constiintă (umană)" ca parte a sufletului omenesc, din motive de claritate.

 

TRUP - SUFLET - SPIRIT

Cea mai simplă schemă a alcătuirii omului, bine cunoscută si acceptată în Occident, este trinomul trup+suflet+spirit. Să împărtim, didactic, fiecare etaj în 2 părti esentiale:

TRUPUL= corp + Creier

SUFLETUL= minte + Constiintă (umană)

SPIRITUL= perispirit energetic + Nucleu (Constiinta Divină)

Regăsim aceeasi structură bipolară la toate cele 3 niveluri, între care constatăm o analogie evidentă: Nucleul (scânteia divină) este pentru perispirit ceea ce este Constiinta este pentru minte si ceea ce este Creierul pentru restul corpului – si anume, centrul de comandă.

Perispiritul înseamnă energie, actiune, sensibilitate ca si mintea, ca si corpul – adică partea senzorio-motorie. În schimb, Constiinta este observatorul si dirijorul mintii, la fel cum Nucleul controlează detasat actiunile perispiritului.

O altă analogie foarte importantă: Creierul este o parte din minte (nivelul următor), după cum Constiinta este o parte din perispirit (nivelul următor), iar Nucleul este o parte din nivelul următor - Divinitatea. Constiinta umană este un fragment detasat din partea cea mai rafinată a perispiritului central (cel mai apropiat de Nucleu), după cum "scânteia divină" (Nucleul) este iscată de Marele Foc al Divinitătii.

 

LA ÎNCARNARE, SPIRITUL ÎSI CREEAZĂ UN SUFLET

Spiritele trăiesc în mod natural în lumea astrală. Dar ele sunt curioase să trăiască în lumea fizică, fapt pentru care se încarnează în orice fiintă biologică li se oferă, potrivită cu rangul lor evolutiv: o gâză, o pasăre, un animal, un om... De fiecare dată, experienta este captivantă, deosebită. Spiritul este o fiintă în mod natural expansionată, dar acceptă limitarea într-o formă fizică, temporar, pentru plăcerea experientei. Spiritul va conduce trupul prin intermediul sufletului. Sufletul este o fiintă hibridă, el contine atât mintea (aspectul limitat), cât si constiinta (aspectul nelimitat), astfel putând intermedia experienta între lumea fizică si Spirit. Spiritul nu poate să îsi nege sau anuleze eternitatea, indestructibilitatea, potentialitatea infinită. De aceea îsi creează un suflet potrivit destinat vietii limitate, muritoare. Trăirile sufletului sunt primite instantaneu si de Spirit, dar nuantat, specific sensibilitătii Lui.

Datoria omului este de a trăi, chiar dacă nu întelege de ce s-a născut si de ce trebuie să moară. Acestea le stie Spiritul său. Sufletul omului trebuie să îsi asculte Stăpânul si să se bucure de viată, asa cum este ea, cu bune si cu rele. Ce se întâmplă când trupul nu ascultă de vointă (ca în cazul paraliziei)? Omul este un handicapat. Iar când sufletul nu ascultă de Spirit, ce este? Un răzvrătit, un nefericit, un handicapat...

Spiritul nu este un dictator, venit cu forta de aiurea. Este blând si întelegător. El tine în viată omul, de la nastere si până la moarte. În somn, când Spiritul iese din corp, sufletul si trupul sunt aproape morti. Sinele este o sursă nebănuită de putere, creativitate, protectie, mângâiere. Si, mai ales, este sursa constientei noastre.

Sufletul îi spune trupului: "Mergi în acea directie!", dar trupul stie să meargă singur, fără ajutor. Tot asa, Spiritul îi dă sufletului indicatii de esentă, sfaturi si decizii. Acesta din urmă le pune în aplicare, fiind mai familiarizat cu detaliile de conjunctură. În cazul omului întelept, deciziile în toate actiunile sunt luate imediat, total inspirat, fără incertitudini si amânări. Viata curge neturbulent. Oricâte capcane i s-ar întinde, sufletul le ocoleste spontan, instinctiv. Gustă libertatea, fără a se simti coplesit de ea ca filosofii existentialisti... Majoritatea oamenilor suntem, din păcate, neliberi. Actiunile si comportamentul nostru este deseori marcat de prejudecăti, scheme de gândire, limite personale – adică suntem prizonierii ego-ului.

 

PRACTICA DEVOTIUNII FATĂ DE SINE

SUFLETUL E SINGUR

Pentru ce m-am născut? De ce voi muri? Care e rostul meu?" – se întreabă sufletul, fără a găsi răspuns. Uneori, alte suflete vin si pleacă de lângă tine, făcându-ti viata mai frumoasă pentru o vreme. Mai primesti câte-un ajutor pentru sarcinile lumesti, dar când te retragi în gândurile tale, esti singur. Nimeni nu intră în odaia sufletului tău. Sau poate că... o Lumină de sus te veghează. Este Sinele tău, Spiritul ce ti l-a dat Dumnezeu când te-a creat.

Când invoci spiritele superioare, sfintii, îngerii ca să te lumineze, să te însotească, ei vin degrabă si te desfată cu energia lor sublimă. Dar până la urmă, spiritele înalte trebuie să plece la treburile lor cosmice si te lasă iarăsi singur. Atunci, deznădejdea ta poate fi coplesitoare, căci te regăsesti în vechea carapace a ego-ului limitat, temător, nefericit. Cuviosul Siluan Athonitul a mărturisit-o, citeste cum plângea el după Duhul Sfânt!

 

SPIRITUL ESTE LUMINA SUFLETULUI

Dar de ce nu chemi tu propriul tău Spirit? El este cu tine 24 de ore din 24, singura lui treabă este să fie cu tine. Este un spirit înalt si îti poate oferi multe binecuvântări. Dacă El s-ar opune, niciun guru, nici măcar Dumnezeu nu te-ar putea ilumina. Spiritul tău este suveran, nu poti realiza nimic deosebit peste voia Sa si fără ajutorul Său.

Dacă tu, suflet de om, Îl rogi, El nu-ti va refuza orice-i stă în puteri, fiindcă te iubeste infinit. Sunteti ca doi frati siamezi ce privesc în directii diferite. Sângele vostru comun vă face, de cele mai multe ori, să simtiti si să gânditi identic.

Spiritul este detasat de chestiunile omenesti. El are o viziune mult mai amplă, priveste evenimentele în timpul cosmic. Tu, suflete, nu esti nici începutul, nici sfârsitul eternitătii, ci doar o etapă din milioanele de încarnări pe care Sinele le-a avut. El îsi cunoaste cel mai bine evolutia si interesele. Caută să-L accepti asa cum e si să-L întelegi!

Spiritul marelui filosof-yoghin Sri Aurobindo s-a reîncarnat în celebrul cântăret-dansator Michael Jackson. Din câte se cunoaste, Michael nu a trăit niciodată starea de iluminare spirituală. Ar fi putut-o obtine rapid. Dar Spiritul nu l-a îndemnat spre această căutare. Îsi făcuse deja stagiul de mistic în corpul înteleptului indian... Chestie de noroc.

Dacă citesti aceste rânduri si îti doresti iluminarea, probabil că ai noroc. Aceste cuvinte simple te vor ajuta.

 

PACEA SPIRITULUI

Ai tot căutat diverse persoane, cărti, locuri care să-ti dea pacea inimii. Uneori ai găsit-o, dar a trecut repede si ai rămas însingurat, în avalansa realitătii cotidiene. Asta s-a întâmplat fiindcă nu te-ai gândit că linistea inimii tale este chiar Spiritul din tine. Restul sunt doar sanse ca să rămâi tăcut si să-I simti pacea.

Cea mai frumoasă relatie de dragoste o poti avea cu propriul Spirit. Este perfectă, fără certuri, comunicati instantaneu orice între voi, te simti extraordinar de bine cu El. Si El cu tine, că doar esti copilul Lui, pe care îl modelează de ani de zile. În plus, iubirea voastră nu va muri niciodată. Asa este dragostea pentru om a Spiritului si iubirea de Sine a sufletului.

Cel mai greu îti vine să crezi că El există, că nu este o fictiune sau autosugestie. Acceptă această "ipoteză" cu toată credinta si se va petrece un miracol cu tine. Tu porti un alter-ego minunat, sublim. "My Self is Fantastic!" Este ca si cum un cersetor s-ar privi în oglindă si ar vedea un print strălucitor. Ce soc pe bietul om!

Spiritul este împăratul vietii tale, guru-l întelepciunii tale, dăruitorul iluminării spirituale. Dacă o vrei, cere-i-o Lui. Se va îndupleca si te va face fericit. Nu îti trebuie o pregătire specială sau un anumit moment astral. În orice clipă a vietii, Gratia Divină se află aici, în tine. Nu poti să o provoci, dar poti să o ceri. Oricând, deseori. Te vei simti dintr-o dată mult mai bine. Ai intrat în legătură cu Taina... Lasă-i libertatea de a-ti dărui ce alege Ea. Nu-i pretinde altceva! Ai încredere în discernământul si iubirea Ei nesfârsită pentru tine.

Spiritul este o fiintă foarte asemănătoare cu tine, dar mult mai pură. Asa ai arăta tu dacă ai trăi în paradisul îngerilor. Acum, ca suflet, trăiesti printre păcătosi, iar asta ti-a cam tăiat din aripi. Dar modelul ideal este prezent aici, tăcând în tine.

Iubeste-ti Sinele! Este cea mai frumoasă poruncă. El este Dumnezeul tău personal. Dacă nu te poti apropia de acest Dumnezeu atât de real, care este si Sfântul tău Duh, cum oare te-ai putea apropia de Dumnezeul Macrocosmic? Adoră-ti Sinele, precum o faci cu Isus, cu Maica Domnului sau cu alte icoane ceresti. Ele sunt acolo, undeva, vin si te sprijină, dar uneori parcă nu te aud. Le ceri ajutor, dar tot singur te descurci. Asta se întâmplă fiindcă sfintii vor să descoperi că cel mai mare sprijin este chiar în tine. Nu ti-o spun direct, din delicatete, ci te lasă să intuiesti si să experimentezi forta lăuntrică infinită. Vor să-ti întărească încrederea în Sine. Spiritul nu te va lăsa singur niciodată, locul lui este în fiinta ta, definitiv.

 

IUBESTE-TE PE TINE ÎNSUTI!

Orice cale spirituală conduce la aceeasi realizare: Sinele Suprem, Dumnezeul fiintei noastre. Nici nu-L pot ocoli, nici nu duc în altă parte – dacă sunt căi autentice si urmate corect. "Nimeni nu poate ajunge la Dumnezeu decât prin Sine!" Atunci, de ce să nu scurtăm drumul, mergând direct la Spiritul lăuntric?

Unii ar numi aceasta "calea devotiunii". Într-un fel, asa este – intri într-un dialog devotional cu El, te simti învăluit în iubirea Sa caldă, Îl rogi să te înalte la El, să devii una cu El. Dar nu este o cale ce ti-ar părea străină de felul tău de a fi. Nici măcar nu este o "metodă", fiindcă nu trebuie să faci absolut nimic, ci doar să te iubesti mai mult. Citind aceste rânduri, deja te simti foarte bine, zâmbesti lăuntric, te simti usurat, înăltat, pentru că sunt cuvinte ce vin din propria ta intuitie, exprimă un adevăr pe care nu îl vei contesta.

Abia când vei descoperi pe de-a-ntregul Dumnezeul tău personal, ti se va revela că si celelalte fiinte au acelasi Dumnezeu personal. Căci Dumnezeu este unic. Acum, cât încă mai cauti adevărul, te simti separat de lume. Este firesc, nu te necăji. Întelepciunea vine printr-o trăire din ce în ce mai largă.

Intră în dialog cu Spiritul Divin din tine! Simte bucuria comuniunii cu El! Lasă deoparte teoriile, uită-le si permite-ti să te lasi pătruns de bucuria regăsirii cu sufletul sufletului tau!

 

COMUNIUNE PRIN TĂCERE

Sufletul este precum un burete îmbibat cu fluidul Spiritului. Sunteti îngemănati de la început. Vă identificati în foarte multe aspecte. Crezi că sunt ale tale, dar sunt si ale Lui. Similitudinea voastră este deja realizată în procent de 99%! Este atât de usor să completezi restul... Îti mai trebuie putină bunăvointă. Noroc, deja ai. Dumnezeu se odihneste în tine, te asteaptă. Intră în liniste!...

Comunici cu Spiritul prin tăcere. El stie oricum toate păsurile tale. N-ai nimic nou să-i mai spui. Stie ce vrei încă de la aparitia intentiei de vorbi. Deschide gura si... taci! Deja ati dialogat. Dacă ai o nelămurire, până apuci să o exprimi, Spiritul deja ti-a răspuns. Întrebarea a murit înainte de a se naste. Dacă vrei să faci ceva gresit, Spiritul îti trimite deja semnalul de alertă si te răzgândesti imediat. În felul acesta, tu si Spiritul faceti o echipă strasnică. De fapt, ai devenit una cu El. Nu aveti divergente si pui întelepciunea Sa în practică.

Totusi, sufletul nu îsi va pierde dintr-o dată defectele sale omenesti. Au si ele dreptul la propria existentă, până li se termină energia ce le-ai dat-o mai demult. Prin atentă autosupraveghere, tendinta de a gresi va fi treptat-treptat eliminată. Sufletul are un aliat mai puternic decât orice inamic: este Supremul Sine! Sub influenta Lui, miracolele devin posibile. Ele nu sunt însă spectaculoase, ci intime, sunt miracole private. Cel mai mare dintre toate este acela că Dumnezeu nu-i departe, în cosmos, ci atât de aproape si de accesibil! Spiritul este Dumnezeul tău personal. Bucură-te de acest miracol al tău, numai al tău! Tu si Sinele-Dumnezeu, o dragoste secretă, totală, pură, absolută... Trăiesti cea mai frumoasă poveste de iubire din lume.

 

PUTEREA IUBIRII DE SINE

Dar mintea intervine: "Toti oamenii se iubesc pe sine". Nu chiar toti. Iubirea nu înseamnă egoism, meschinărie, agresivitate. Lovind în altii pentru binele tău, arăti sclavie fată de trup si dispret fată de Spirit. Dacă esti rău cu altii, sigur nu te iubesti. Merită să nu te iubesti?...

Iubindu-ti Sinele, această iubire se va întoarce fulgerător la tine, înzecit. Vei începe să te iubesti intens si pe tine, cu toate imperfectiunile tale. Vei dori să te purifici, ca să semeni cu icoana Spiritului ce te veghează. Îti vei accepta limitele omenesti, cu iubire, încercând să ti le depăsesti, tot cu iubire. Aceeasi iubire se va răsfrânge si asupra celorlalti semeni, suflete ca si tine. Iubirea va trece dincolo de orice si vei cuprinde în inima ta toată natura. Iubirea este ca o reactie termonucleară benefică, tandră, mângâietoare – odată iscată, nu se mai opreste, se dilată la infinit...

Nu esti chiar la prima întâlnire cu Sinele tău. Dar altădată nu prea I-ai dat atentie – un murmur de regret, o adiere de bucurie, cam atâta ai simtit... Abia acum Îl percepi cu adevărat. Si te-ai îndrăgostit, esti complet vrăjit. Tot la El ti-e gândul si inima - ce delectare, ce fascinatie, ce tandrete! Esti alt om! Iubesti si te simti iubit pe vecie. N-aveti cum vă despărti. Chiar dacă uneori încerci să te superi pe El, din motivele tale egoiste, nu te tine mult. Îti retezi singur portia de iubire care te înmiresma si te umplea cu nectar ceresc. Asa că vei reveni zâmbind si veti râde iarăsi împreună. E mai bine să fii fericit, nu-i asa? Si e foarte simplu: bucură-te de prezenta Sinelui lăuntric!

 

Pentru sceptici

SINELE ESTE REAL

Dacă esti un om pragmatic si rational, ai putea bufni: "Cum să mă îndrăgostesc de o fantasmă? M-as putea îndrăgosti de o persoană vizibilă, dar nu de o idee abstractă."

Dragule, de câte ori te-ai îndrăgostit de o persoană, nu-i asa că ideile tale de început ti s-au schimbat ulterior, căci omul era altfel în realitate decât în sperantele tale?! Nu e nimeni vinovat. Oamenii sunt imperfecti. Iar tu te-ai îndrăgostit de un om ideal, de produsul imaginatiei tale. Sigur, poti continua să-l iubesti – dar este alt fel de dragoste, una prietenească, nu fiorul adolescentin de la început, acea proiectie a unei "ideal". E adevărat, persoana iubită este palpabilă, dar ce se va întâmpla dacă va muri? Va muri si iubirea ta? Sau vei continua să iubesti o "fantasmă"?

Iubirea omenească intensă este la fel de "ideală" si "abstractă" precum iubirea de Sine. Însă aceasta din urmă nu va muri niciodată, ba chiar va creste constant. Iubirea de Sine nu este geloasă. Ea te încurajează, suflete, să iubesti oamenii, natura, pe Dumnezeu... Cu cât vei răspândi iubirea în jur, Sinele tău va fi mai multumit.

Dacă esti într-adevăr un om pragmatic si rational, trebuie să recunosti avantajele iubirii de Sine. Si lipsa dezavantajelor. Nu pierzi nimic să încerci si tu. Hai, iubeste-te! Dovedeste-ti inteligenta si odihneste-te în prezenta Sinelui. Tăcând si zâmbind...

Sinele este o fiintă reală, sublimă. O spun toate traditiile spirituale si înteleptii lumii. Ai mai auzit asta, dar credeai că descrierea se referă la tine, sufletul mărginit. Si te-ai îndoit, pe bună dreptate, căci îti cunosteai prea bine defectele... A fost o confuzie. Tu nu esti acea fiintă – Sinele! Încă nu. Dar El există în tine. Merită atentia ta, admiratia si, mai ales, iubirea ta. Fă o încercare si admite-I existenta! E foarte simplu.

Sinele nu-i o autosugestie. Însă dacă afirmi că "nu există", atunci da, încerci o autosugestie. Acceptă c-ar putea exista! Nu va sti nimeni ce gândesti, nu te vei face de rusine. Te consideri un "liber cugetător". Foarte bine, atunci nu crede orbeste că nu există, ci probează în forul interior. Acolo nu mai e nimeni în fata căruia să-ti etalezi scepticismul. Te rog, nu mă crede, verifică personal...!

 

Pentru căutătorii spirituali mai avansati

ILUMINARE SI ELIBERARE

Textele întelepciunii vorbesc de eliberarea Spiritului de roata reîncarnărilor. Dar e problema Lui... Nu este un tel rezonabil pentru tine, suflete muritor. De unde stii tu că Spiritul tău nu mai vrea să se reîncarneze? Tu poti spera la un alt fel de eliberare – eliberarea de încătusarea ego-ului, ca să trăiesti spontaneitatea Spiritului.

Nu privi iluminarea ca pe un trofeu de expus în vitrina supraomului. Ea nu te ridică deasupra celorlalti, ci te umanizează si mai mult, te face mai întelegător, compasiv, smerit, dar îti dă si puterea de a depăsi orice greutăti, în numele si spre lauda Sinelui.

Experienta iluminării este o ocazie specială, care trece si nimeni nu stie dacă se va mai întoarce. Importantă este transformarea ulterioară a vietii de zi cu zi. Ti-ai micsorat ego-ul? Ti-ai eliberat sufletul, ai devenit un receptacol deschis pentru Spirit? Contează eliberarea, nu extazul. Esti în stare să renunti la iluminare în favoarea eliberării?

Eliberarea vine din abandonarea totală în fata vointei, întelepciunii si iubirii Sinelui. Renuntă la ideea fixă că, dacă n-ai trăit un extaz, o experientă iesită din comun, nici nu ai putea deveni una cu Sinele supraconstient! Poti manifesta Sinele si fără extaz. Prin smerenie sinceră în fata Sa, prin devotiune tot mai adâncă...

Dacă nu te poti deschide astfel, experienta extazului te-ar putea face să te simti în restul timpului frustrat, nostalgic, să fugi de realitatea ordinară, să ajungi în stare de sevraj mistic. Riscul dispare numai dacă îti întelegi menirea si limitele sufletului si te împaci cu tine însuti, abandonându-te vointei supreme.

Cel mai simplu este să vrei eliberarea, ea stă în puterea ta de a te unifica cu Spiritul. Sansa iluminării ar putea veni si ea sau nu, însă nu depinde de tine. Schimbă-ti prioritătile: caută eliberarea, nu iluminarea! Eliberarea este o stare de libertate lăuntrică, bucurie, lipsă de teamă, iubire pentru tot ce există – sunt efectele totalei deschideri si transparente la influenta Spiritului. Acestea sunt aduse de iubirea de Sine.

 

NOTIUNI DESPRE ILUMINAREA SPIRITUALĂ

Cum definim iluminarea spirituală?

Poti privi sufletul ca fiind copilul Spiritului. Când copilul cere insistent adevărul si este pregătit să-l afle, părintele i-l spune. Asa este cu iluminarea.

Este imposibil să descrii principiile televiziunii unui aborigen primitiv. Tot asa, nu prea avem notiuni care să descrie o experientă supramentală, transpersonală, mistică. Totusi, putem să o definim prin termenii deja introdusi teoretic.

Nucleul divin mai este numit de diversi învătati: Inima, sau Spatiul, sau Vidul, sau Prezenta, sau Nemanifestarea, sau Sat-Chit-Ananda. El are o natură non-duală, adică se identifică simultan cu tot ce este creat, dar si cu Dumnezeu.

Constiinta umană este lipită de minte prin functionare, dar originează din stratul cel mai înalt al perispiritului, cel mai aproape de Nucleul divin. Deci constiinta umană poate baleia de la nivelul mental dual (unde există relatia eu-lume) la nivelul non-dual, al Divinitătii (doar în cazul iluminării spirituale).

Despre Nucleul divin al Spiritului nu putem afirma nimic altceva decât că are natura lui Dumnezeu, fiind un fragment holografic din El. Primul strat central al perispiritului (constiinta Spiritului asupra universului creat) defineste identitatea unică a Spiritului printre celelalte spirite - sentimentul subtil de "Eu" (sanscr., Aham) -, care apoi se perpetuează si asupra sufletului, într-o formă mai vulgară si dureroasă, numită "ego". Sentimentul că Eul este diferit de restul obiectelor si fenomenelor creează dualitatea. Intrând în Nucleul divin, acest sentiment dispare, lăsând locul unei stări numite în diverse moduri: "Eu sunt", sau "Unu fără secund", sau "Eu sunt El". Aceasta este iluminarea spirituală.

Iluminarea este o Gratie a Spiritului, când îsi lasă sufletul să guste putin din starea Sa nativă beatifică. Sinele este Maestrul, iar sufletul, ucenicul. Dacă iluminarea ar destabiliza în vreun fel sufletul, Spiritul va amâna să i-o ofere. Datoria sufletului este să functioneze eficient, ca intermediar al intereselor superioare ale Spiritului: să fie sensibil la realitate, dar si la intentiile Spiritului, să actioneze asupra mediului, dar să si transmită corect datele realitătii către Spirit.

Viata trebuie trăită asa cum este ea. Avem nevoie de oameni echilibrati si realisti, dar în acelasi timp bine ancorati spiritual si intuitivi. Oamenii sunt curiosi să trăiască stări paranormale, iesite din comun, senzatii tari psihice. Există variate stări de extaz, mai mult sau mai putin folositoare sufletului nestiutor si curios. Dintre toate, numai una poate fi numită starea supremă de iluminare, de beatitudine spirituală. Dar putini au parte de ea... Doar Dumnezeu stie care om merită acest cadou suprem.

 

Expansiunea iluminării

Misticul indian Sri Aurobindo a îmbogătit spiritualitatea omenească cu un concept revolutionar si adevărat: iluminarea nu este finalul căutării spirituale, după care nu mai ar fi nimic de făcut. Dimpotrivă, cu cât te înalti mai mult către supraconstient, cu atât poti si trebuie să cobori în adâncurile inconstientului, ca să purifici sedimentele psihice depuse timp de milioane de ani de evolutie inconstientă. Este o "yoga integrală" pe care doar iluminatii si-o pot asuma. El însusi a obtinut iluminarea în 3 zile, dar si-a petrecut restul lungii sale vietii iluminând tenebrele inconstientului personal, dar si a celui colectiv.

În Occident, psihiatrul John Welwood, pionier al psihologiei transpersonale si practicant al meditatiei budiste, a lansat o "psihologie integrală", care abordează simultan cele 3 domenii distincte:

1 - Accederea la dimensiunea suprapersonală, prin meditatie contemplativă.

2 - Pe măsură ce constiinta se expansionează dincolo de granitele personale, acest fapt scoate deseori la suprafată tipare nocive emotionale si mentale subconstiente vechi, care se manifestă adesea cu o fortă impetuoasă. Este esential să le demolezi, prin autocunoastere si sinceritate. Nerezolvarea problemelor psihologice provoacă distorsiuni în dezvoltarea spirituală, cum se pot vedea, din păcate, chiar si la unii lideri de comunităti religioase sau maestri spirituali.

3 - Practica spirituală induce deseori o anumită detasare de relatiile interpersonale (fie izolare, fie indiferentă, fie complexe de superioritate etc). Pentru că relatiile noastre cu ceilalti constituie testul suprem al dezvoltării spirituale, trebuie să devenim constienti de ele, optimizându-le cu întelepciune.

În concluzie, perfectionarea fiintei umane, pe toate etajele sale, nu are sfârsit. Călătoria spirituală este mai importantă decât tinta ei.

 

Contraindicatii

Persoanele care aud voci în creier le-ar putea confunda cu glasul Spiritului. În general, Spiritul propriu vorbeste prin tăcere, intuitiv si îti oferă totodată o stare lăuntrică de bine, sigurantă, căldură afectivă. Astfel de persoane au nevoie de mai multă inteligentă discriminativă si autocontrol, ca să nu cadă pradă batjocurii unor entităti astrale inferioare. Abia atunci, telepatia lor s-ar preschimba dintr-o pacoste, cum e acum, în ocazia rară a dialogului cu Sinele Superior.

 

Încheiere

Metoda prezentată mai sus integrează cele mai înalte învătături jnana-yoga cu cele spiritiste occidentale, sub cupola bhakti-yoga. Este o sinteză spirituală pe întelesul tuturor si mai ales foarte eficace. Te scuteste de nelămuriri si pierdere de vreme. Profită de ea! Asează-te linistit, închide ochii si trimite iubire Sinelui tău. Fă asta timp de 5 minute în fiecare zi! Si oricând doresti - cu cât mai des, cu atât mai bine pentru tine...

 

Răzvan Petre
9 septembrie 2010

 

ADDENDA

În data de 29 martie 2015 am primit un mesaj impresionant de la o cititoare, pe care vreau să-l împărtăsesc cu voi:

"Bună ziua,

Am găsit recent pe fb un link la articolul dvs despre suflet si spirit.

Mă interesează, vă rog, să îmi recomandati o carte în care să descopăr mai mult despre această legătură extraordinară, cea mai minunată relatie pe care o simt, cea cu mine însămi.

Orice relatie care îti aduce fericire, câteodată îti aduce si nefericire, însă relatia cu Sinele tău îti dăruie doar iubire, te ajută să treci peste orice, te pune din nou pe sine si te face din nou si din nou să te bucuri de viată.

Când trec prin perioade dificile, si am momente când mă simt... nu pot exprima cât de rău, legătura cu Sinele mă aduce din iad în rai. Poate e prea mult zis, dar asa este. Am experimentat momente în care, pur si simplu, era de nesuportat să mai trăiesc în corpul meu, în mintea mea, dar Sinele îmi schimba starea într-una la polul opus. Unii oamenii poate apelează la medicamente, alcool, etc, însă Sinele are aceleasi efect, dar fără urmările nocive.

Nu am vorbit despre astea la nimeni pt că sigur nu ar întelege. Într-adevăr, cum scrie si în articol, această legătură te face putin să te izolezi, pt că îti place solitudinea. Dar asta este normal, asa cum investim timp să fim cu persoanele iubite, mi se pare normal să ne placă să fim cu Sinele nostru, si acest timp e foarte pretios.

În acest articol am descoperit si lucruri noi, că putem să rugăm Sinele ceva. Ha! nu stiam. Desi comunicarea e mai mult fără vorbe, am văzut cât de mult mă ajută. E ceva extraordinar, ce nu pot exprima în cuvinte. Practic, mi s-a demonstrat că în viată pot trece prin orice, având această legătură vie.

Exact când treci prin momente grele, exact atunci această relatie îti arată ce minunat esti, cât de minunată e viata, cât de puternic poti fi, ce multe oportunităti de schimbare poti avea. Cred că este cel mai minunat aspect al vietii.

Vă rog din nou să îmi recomandati ceva material despre acest subiect. Nu mă intersează, pt că am tot citit, subiectele psihologice, sau diferitele concepte care sunt la nivel intelectual. Mă interesează doar transformarea autentică, nu intelectuală sau mentală. Am destule cunostinte la nivel mental, vreau doar să mă apropii mai mult de Sine.

Cu drag,

Andra N"