<  Înapoi la Pagina Răzvan Petre


ESOTERIKA - arhiva 2012

autor Răzvan Petre

< <  Arhiva ESOTERIKA 2013

13.12.2012

APOCALIPSA SE AMÂNĂ!

O veste tristă pentru iubitorii sfârşitului lumii in 2012: s-a descoperit un calendar maya care depăşeşte cu mult anul 2012! Citiţi ştirea. Deci, mayaşii nu au profeţit un sfârşit al lumii în 2012! De altfel, ei foloseau un calendar bazat pe cicluri, fiind convinşi că nimic nu se schimbă, iar viaţa continuă. Unii dintre noi sunt însă ahtiaţi după sfârşituri, distrugeri, descompuneri definitive şi totale. Cât de bolnavi suntem, nu-i aşa?! Profeţiile Maya din cartea Chilam Balam se întind cel puţin până în anul 2033 (încă un katun după 2012). Citiţi ştirea.

Iar unii vor să profite de pofta contemporanilor noştri pentru distrugeri apocaliptice. Citiţi "Apocalipsa 2012 - acţiune de război psihologic", de Pavel Coruţ.

 

02.12.2012

FIECARE ZI E ALTFEL

Un lucru care îmi atrage atenţia zi de zi este faptul că fiecare zi diferă de celelalte. Are o altă energie, încă de la trezire mă simt altfel decât ieri. Practic, nu există repetiţie, fiecare zi este unică, parcă ar fi o nouă viaţă. Unii poate au impresia că zilele sunt monotone, urmând aceeaşi rutină dictată de societate. Dar nu e aşa. Poate că gesturile noastre sunt aceleaşi, dar energia zilei este unică. Este un lucru absolut cert, printre puţinele lucruri sigure pe lume.

Energia zilei îţi colorează universul tău psihologic. De aceea, nu poţi pune bază fermă pe dispoziţiile tale atunci când iei decizii importante. Mai amână o zi, două. Noaptea este un sfetnic bun... Proiectezi asupra vieţii idei conforme cu dispoziţia ta de moment. Dacă eşti supărat şi îngrijorat, viaţa ţi se pare mizerabilă. Dacă ai succes şi speranţe, viaţa pare minunată. Când eşti năpădit de rutină, viaţa îţi pare inutilă. Însă afectele şi dispoziţiile tale nu sunt de încredere. Nu-ţi poţi baza speranţele doar pe frumuseţea cerului senin, nu trebuie să te întristezi doar fiindcă vine scadenţa la bancă. Acestea sunt accidente cotidiene, efemere, deci nu te poţi baza pe ele în atitudinea ta asupra vieţii.

Trebuie să rezolvi singur acest paradox: Eşti într-o permanentă transformare, de la o zi la alta, de la un an la altul. Şi totuşi, ai impresia clară că tu NU eşti o energie, o dispoziţie mobilă, un vânt schimbător. Simţi că există în tine ceva stabil, identic cu sine de la naştere şi până la moarte, poate şi după... Deci, care e punctul tău forte, reperul interior în toate ipostazele vieţii?

 

13.11.2012

EMOŢIILE NEGATIVE

Nu te lăsa îngrijorat de viitor, oricât de "raţională" ar părea fi această grijă! De ce? Fiindcă s-ar putea să te înşeli cu totul. Şi chiar dacă temerile tale sunt întemeiate, când se va ivi problema, vei ştii atunci cum să acţionezi, te vei putea mobiliza. Acum însă eşti paralizat, fixat doar pe partea negativă a provocării – grija –, incapabil să o găseşti şi pe cea pozitivă – acţiunea. Asta nu înseamnă să nu prevezi, cu detaşare, evoluţia probabilă a lucrurilor. Dar eu mă refeream la dispoziţia adiacentă, la acea îngrijorare nefolositoare...

<< Şi de ce vă îngrijoraţi de îmbrăcăminte? Uitaţi-vă cu băgare de seamă cum cresc crinii de pe câmp: ei nici nu torc, nici nu ţes; totuşi vă spun că nici chiar Solomon, în toată slava lui, nu s-a îmbrăcat ca unul din ei. Aşa că, dacă astfel îmbracă Dumnezeu iarba de pe câmp, care astăzi este, dar mâine va fi aruncată în cuptor, nu vă va îmbrăca El cu mult mai mult pe voi, puţin credincioşilor? Nu vă îngrijoraţi, dar, zicând: "Ce vom mânca?" sau: "Ce vom bea?" sau: "Cu ce ne vom îmbrăca?" Nu vă îngrijoraţi, dar, de ziua de mâine; căci ziua de mâine se va îngrijora de ea însăşi. Ajunge zilei necazul ei.>> (Matei 6.28-34)

Ai trăit la un moment dat o grijă, o spaimă, un stres, care a durat cel puţin câteva zile. Poate că acest stres nu te-a lăsat să dormi, trezindu-te deseori din somn şi făcându-te să te gândeşti iar şi iar la aceleaşi lucruri, în mod aproape inutil.

Sau, dimpotrivă, poate că reuşeai să scapi de grijă pe timpul somnului reconfortant; dar în momentul exact al trezirii simţeai cum reintri într-o carcasă energetică a stresului. Era ca o coborâre dureroasă din tărâmul idilic al visului într-o grotă a realităţii. Ai simţit clar, obiectiv, acea energie crispantă, pe care tot tu ai creat-o, prin grijile întreţinute în minte. Era o energie care te strângea şi de care nu mai puteai scăpa decât în somn, fiindcă devenise obiectivă, căpătând forţă şi autonomie. Iată care este puterea emoţiilor necontrolate!

 

09.11.2012

AUTOSUGESTIA ESTE POTENŢATĂ DE AUTOCUNOAŞTERE

Unii dintre cei care încearcă metodele de autosugestie se plâng ulterior că, în ciuda insistenţei lor, nu au obţinut rezultatele dorite de ei. S-ar putea întâmpla ca, într-un fel sau altul, să îşi ştie destul de bine calităţile şi defectele, dar să nu dorească nici în ruptul capului să schimbe ceva la ei. De câte ori nu am auzit fraza "Aşa sunt eu şi nu mă pot schimba!". Sună aproape ca o mortificare, o îngropare în ciment. Din fericire, viaţa le dă din când în când nişte ghionturi serioase, obligându-i să avanseze pe calea transformării interioare.

O altă cauză ar putea fi faptul că încă nu se cunosc pe ei înşişi. Neînţelegându-se bine, nici nu ştiu ce au cu adevărat nevoie la un moment dat. De aceea, încercarea lor s-ar putea ciocni cu interesele profunde ale personalităţii lor, iar eşecul este previzibil. În acest caz, măsura imediată absolut necesară este să înceapă şedinţele de introspecţie şi autocunoaştere psihologică şi spirituală. Înaintând pe acest drum, poate că îşi vor descoperi cu totul alte interese şi modalităţi de acţiune.

Deseori ne opunem la nivel inconştient, din cauza unor scheme de gândire eronate sau a unor emoţii refulate care ne pun piedici inexplicabile. Odată însă ce ne descoperim o anumită condiţionare psihică, calea spre succes devine clară. Nu avem decât să ne amintim mereu, tot mai des şi detaşaţi emoţional, de acel mecanism psihic care ne face să acţionăm, să gândim altfel decât am vrea şi atunci el îşi va pierde puterea asupra noastră, iar în final va dispare.

 

05.11.2012

PROFILAXIA ÎNDRĂGOSTIRII SUPERFICIALE

Priveşti o persoană de sex opus care respectă toate standardele tale de frumuseţe şi atracţie sexuală. Sau poate că are farmecul bogăţiei ori faimei... Imediat, într-o clipită, în minte apare un gând suplimentar de genul "asta îmi va aduce fericirea". Şi te îndrăgosteşti subit de ea. Nu te îndrăgosteşti de omul respectiv, cu bunele şi relele sale, cu problemele şi darurile sale. Ci de promisiunea fericirii lipită de imaginea sa. Deci, speranţa în fericirea pe care ţi-o va aduce acea persoană este cea care te face să spui: "M-am îndrăgostit!". Dar acea persoană nu este jumătatea ta predestinată, ci proiecţia minţii tale. Ce este de făcut?...

- Pustnicii se izolează fizic de oameni, de teama femeii. Este o soluţie pe jumătate, doar se amăgesc că au depăşit ispita, sperând că practica spirituală va îndepărta automat dorinţa din minte. Uneori se întâmplă şi asta. Dar de obicei păstrează o tensiune, o teamă, o frustrare – şi învăţăturile monastice sunt pline de astfel de exemple.

- Nici interzicerea prin norme nu este o soluţie grozavă. Societatea creştină (ca şi cea islamică) este plină de exemple de adulter sau relaţii ratate, în ciuda unor prohibiţii exterioare. "Ochiul vede, inima cere", se spune... Ochiul priveşte ceva, orice, iar mintea adaugă inconştientă "asta îmi va aduce fericirea". Aşa apare dorinţa insaţiabilă şi nepotrivită... Acest gând are o forţă mult mai mare decât a instinctelor primare. El este cauza multor eşecuri, luându-ne minţile când alegem un partener nepotrivit. Omul civilizat a învăţat să-şi controleze instinctele într-o mare măsură, dar nu şi gândurile! Supravegherea gândurilor se învaţă doar în şcolile spirituale, uneori şi în arta dramatică...

Soluţia înţeleaptă este să poţi păstra imaginea, fără să-i negi frumuseţea, dar să împiedici apariţia simultană a acelui fals gând "asta îmi va aduce fericirea". Atât. Mentalizează intens gândul opus "ASTA NU ÎMI VA ADUCE FERICIREA !"  şi va fi suficient ca dorinţa să-şi slăbească strânsoarea. Vei începe să experimentezi starea de libertate lăuntrică. Devenind mai liber, te vei simţi mai fericit!...

Acest procedeu funcţionează şi în cazurile de dependenţe uşoare, mici vicii, însoţindu-l cu o stare autoindusă de dezgust, repulsie, chiar teamă faţă de obiectul de care vrei să te îndepărtezi psihologic.

Maestrul Yogananda spunea că un obicei este o idee prin care mintea crede că nu poate sau că nu este bine să scape de un anumit gând. Tot el spunea că un om devine bătrân în clipa când refuză să depună eforturi pentru a se îmbunătăţi.

 

26.10.2012

Când te hrăneşti cu lecturi spirituale şi ai existenţa asigurată, poate părea normal să crezi că cea mai mare dorinţă a ta este iluminarea spirituală... Dar oare este ea cea mai mare dorinţă a ta? Când viaţa te mână încolo şi încoace, tulburându-ţi stabilitatea şi confortul minim, oare vei mai păstra acea nobilă dorinţă sau, dimpotrivă, alte dorinţe te vor năpădi, în primul rând cea legată de supravieţuire? Poate că atunci, revenind cu picioarele pe pământ, vei considera că iluminarea a fost doar un vis frumos, dar ireal. Chestiunile pragmatice vor căpăta prioritate naturală. Cam aşa se întâmplă cu omul modern spiritual, e dus de valurile vieţii unde vrea ea... De aceea el caută un maestru, o învăţătură şi un mediu favorabil spiritualităţii, care să-i întreţină aspiraţia spre perfecţiune.

 

22.10.2012

Dacă Dumnezeu e veşnic, iar noi suntem muritori, nu este oare un lucru nedrept? Chiar dacă ne rugăm Lui pentru diverse nevoi personale, ar putea El îndrepta această nedreptate fundamentală?

Oricât ajutor ne-ar da Dumnezeu, oricâtă fericire am primit de la El, totul este trecător şi asta ne revoltă. Singura reparaţie ar fi să primim certitudinea că nu vom muri.

Cine nu va muri? Sufletul, conştiinţa imaterială. Şi asta ne spun religiile. Credinţa religioasă ne oferă garanţia că suntem veşnici, precum Creatorul nostru. Chiar dacă nu crezi asta, trebuie să rămână valabil. Dacă nu e valabil pentru ateu, nu poate fi adevărat nici pentru credincios. Legile universului nu trebuie să depindă de toanele unei minţi agitate sau neştiutoare. Sufletul ateului este la fel de veşnic precum al credinciosului. Religiile exclusiviste sunt ratate din start. Afirmaţii precum "dacă nu crezi în ce cred eu, vei merge în iad, sau vei pierde viaţa veşnică etc" sunt dovada autosuficienţei credinţei religioase respective, a imperfecţiunii sale. Nu o poţi lua drept reper absolut în viaţă...

 

 

30.09.2012

BANCURI CU TENDINŢĂ

CINE CHEAMĂ FANTOMELE...

Fantomele s-au adunat la Şeful de Zonă Crepusculară.

- Vrem să ne distrăm printre oameni! strigară ele.

- Bine, zise Şeful, vă trimit la castelele din Anglia, să bântuiţi în voie.

După ceva timp, fantomele se întorc obosite şi supărate.

- Ce s-a întâmplat? le întrebă Şeful.

- Englezii au închiriat castelele la turişti, care ne aleargă zi şi noapte. Suntem epuizate...

- Bine, zise Şeful, atunci duceţi-vă în S.U.A.!

După un timp, fantomele se întorc jigărite şi cu glasul tremurând:

- Americanii ăştia ne filmează cu infraroşii tot timpul, ba au mai apărut şi ghost-busters, care ne vânează. Suntem sleite...

- Am înţeles, încuviinţă Şeful şi căzu pe gânduri. Deodată, se lumină la chip:

- Duceţi-vă atunci în ţara lui Dracula!

După ceva timp, fantomele sunt convocate la şedinţă. Apar vesele, dar pline de vânătăi.

- Sărăcuţele de voi, românii v-au făcut vânătăile astea? le întrebă Şeful.

- Da’ de unde! răspund fantomele. Ei sunt delicioşi, se sperie de toate farsele noastre şi ne amuzăm copios pe seama lor. Doar că acolo e tare înghesuială şi ne lovim de tot felul de zburători, iele, balauri, drăgaice, zmei, vâlve, căpcăuni, benga şi alte dihonii populare de-ale lor... Concurenţa e mare, dar oamenii sunt primitori cu noi...

CINE MERGE LA VRĂJITOARE...

Oana merge la vrăjitoare, ca să pună mâna pe averea maică-si. Trece un timp şi Oana pierde toate procesele pentru avere.

Oana merge la vrăjitoare ca să aibă o căsnicie fericită. Nu trece mult şi Pepe divorţează de ea.

Oana se duce supărată la vrăjitoare şi îi cere banii înapoi. Aia zice:

- Oano, banii tăi i-am ars, iar fumul s-a dus la Dracu. Dacă nu ţi-a mers bine, înseamnă că euroii erau falşi, mânca-ţi-aş! Am să-i pun pe garoi să te bată că umbli cu valuta vopsită!

CINE ESTE SCEPTIC...

Concurs de magie. Juriul e format numai din SCEPTICI.

Intră David Copperfield şi levitează.

- E truc, l-am văzut pe video! zice un SCEPTIC din juriu.

Intră Chriss Angel şi merge pe apă.

- E truc, l-am văzut pe video! zice alt SCEPTIC.

Intră şi magicianul Ionuţ, trăgând după el o bibliotecă.

- Trageţi o carte! îi invită el. Deschideţi-o la orice pagină şi citiţi primul rând! Eu ghicesc.

Membrii juriului se uită lung unii la alţii şi se foiesc nemulţumiţi:

- Noi am fost chemaţi aici fiindcă suntem SCEPTICI, dar nu ni s-a spus că trebuie să ştim să citim. Noi nu citim niciodată nimic. Dar tu ce ghiceşti?

- Păi, eu am ghicit că nu ştiţi să citiţi!

Şi aşa a câştigat Ionuţ concursul de magie.

Sondaj de opinie privind SCĂDEREA ÎNCREDERII POPULAŢIEI ÎN DIACRITICE, comandat de Grupul de Dialog Social "Cuvinte încrucişate"

Citiţi aici !


 

24.09.2012

  Dacă nu ai niciun ideal în viaţă, înseamnă că nu îţi atribui nicio valoare ca om. Pur şi simplu, supravieţuieşti fizic, dar spiritual eşti mort.

  Introducerea pranayama în practica spirituală este precum introducerea CSS şi Javascript în web-design. Ceva aparent simplu şi uimitor prin efecte.

  Eşti cu adevărat singur când nu se mai roagă nimeni pentru tine.

 

14.09.2012

Din toate orele de limbă latină din gimnaziu, n-am rămas decât cu câteva dictoane înţelepte, cum ar fi: "Aquila non captat muscas", "Aurea mediocritas", "Non multa, sed multum". Dar cel mai mult m-a impresionat următorul "Omnia mea mecum porto", însemnând "tot ce-i al meu, duc cu mine". A rămas favoritul meu peste ani, fiind o reuşită definiţie a Spiritului, a neamestecului cu materia perisabilă, efemeră. Cineva spunea, în mod asemănător, că "cultura este ceea ce îţi rămâne după ce uiţi tot ce ai învăţat".

 

28.08.2012

Băsescu, învingătorul, şi profeţia

Aşadar, Preşedintele a rămas în funcţie! Exact cum am prognozat pe data de 07.07.2012. Nu uitaţi că atunci încă era în vigoare Ordonanţa de Urgenţă care elimina cvorumul la referendum (iar Preşedintele ar fi putut fi demis cu majoritatea celor prezenţi la vot)! Prin urmare, prognosticul meu părea prostesc la acea dată! Dar eu m-am bazat pe un raţionament sănătos şi pe date esoterice. Iată despre ce este vorba:

Clarvăzătoarea Nina Petre, a făcut în anul 2006 o predicţie într-un interviu pentru presă, unde afirma clar despre Traian Băsescu: "Îi este predestinat să conducă ţara fără să poată fi împiedicat de duşmanii săi. Are forţa mentală de a-i învinge şi de a-şi exercita nestingherit funcţia înaltă care i-a fost încredinţată." De la data interviului (7 iunie 2006), Preşedintele a trecut peste 2 referendumuri de demitere (2007, 2012) şi a mai câştigat un scrutin prezidenţial (2009). Realitatea a demonstrat că afirmaţia Ninei Petre a fost absolut corectă, deşi la vremea respectivă a trecut neobservată. Prin urmare, destinul de mare învingător al lui Traian Băsescu este real, confirmându-se în multe dintre situaţiile dificile prin care i-a fost dat să treacă.

 

20.08.2012

Ce înţelegem prin detaşare spirituală? Dracii, ca şi îngerii, sunt detaşaţi de realitatea materială. Atâta doar că primii o dispreţuiesc şi o batjocoresc, pe când secunzii o consideră un instrument minunat de evoluţie spirituală. Deci detaşarea poate fi înţeleasă în moduri total diferite, cu urmări opuse. A fi detaşat nu înseamnă a fi indiferent.

 

07.08.2012

 Culmea divinaţiei: să ghiceşti în laptop.

 Astrologia are o parte bună şi una rea. Partea bună este că îi deschide omului apetitul pentru autocunoaştere şi analiza propriei vieţi. Partea rea este că introduce în minţile oamenilor idei fixe despre când şi ce să facă în viaţa cotidiană. Unii oameni sunt foarte sugestibili şi orice previziune astrologică luată ca o dogmă le poate provoca "ghinioane" reale. Este un efect psihologic denumit "nocebo" (prin antiteză cu "placebo").

  Un astrolog prost duce clientul cu capul în nori, în loc să îl pună cu picioarele pe pământ.

 Astrologia este contestată chiar din interior. Cunoscuta astroloagă Urania a afirmat acum câtva timp că, luând contact cu astrologia chineză originară (pe care s-a resemnat că nu o va putea învăţa niciodată, din cauza complexităţii sale) şi-a schimbat părerea, în sens negativ, despre astrologia occidentală. Şi mai radicală a fost o altă cunoscută astroloagă, Aurora Sităruş, care, luând contact cu ştiinţa esoterică, consideră acum astrologia doar un surogat de înţelepciune. Actualmente, se ocupă cu cercetarea lumii spirituale şi dezvoltarea capacităţilor mediumnice (numite modern "channeling").

 

29.07.2012

O rugăciune de mare sensibilitate a părintelui Arsenie Boca

O, iartă-mi Doamne atâtea rugăciuni
Prin care-Ţi cer doar pâine şi pază şi minuni,
Căci am făcut adesea din Tine robul meu
Nu eu ascult de Tine, ci Tu, de ce spun eu,
În loc să vreau eu, Doamne, să fie voia Ta
Îţi cer într-una să faci Tu, voia mea,
Îţi cer s-alungi necazul, să nu-mi trimiţi ce vrei
Şi să-mi slujeşti în toate, să-mi dai fără să-mi iei,
Gândindu-mă că dacă îţi cant şi Te slăvesc
Am drept să-ţi cer într-una să faci tot ce doresc.

O, iartă-mi felu-acesta nebun de-a mă ruga
Şi-nvaţă-mă ca altfel să stau în faţa Ta,
Nu tot cerându-ţi Ţie să fii Tu robul meu,
Ci Tu, cerându-mi mie, iar robul să fiu eu;
Să înţeleg că felul cel mai bun de-a mă ruga
E să doresc în toate să fie voia Ta.

 

25.07.2012

Înţelept, Iluminat, Maestru

Există oameni înţelepţi (cum ar fi unii oameni simpli de la ţară) care nu sunt nici iluminaţi, nici maeştri spirituali.

Există iluminaţi care încă nu au asimilat această experienţă bulversantă şi încă nu pot fi consideraţi înţelepţi.

Există învăţători spirituali care nu sunt nişte înţelepţi (exemplele abundă).

Cultivă înţelepciunea şi vei deveni iluminat! Cultivă iluminarea şi vei putea deveni învăţător! Cultivă măestria spirituală şi vei avea parte de o renaştere minunată!

 

11.07.2012

Caricaturi cu reîncarnarea

 

07.07.2012

Profeţii despre referendum

Ghicitoarea transatlantică C. Harra a aruncat bomba: "Zilele lui Traian Băsescu la Cotroceni sunt numărate!". Cântăreaţa repetă acest refren de vreo trei ani. Tot atunci a mai profeţit că "e bolnav în fază terminală". Însă, recent, a mai adăugat ceva ce sună bine: "A face predicţii nu înseamnă o carieră. Oricine poate face predicţii". Cum s-ar spune pe americăneşte "Come on, everybody!".

Am acceptat, aşadar, invitaţia duduii amintite de a mă prinde în jocul predicţiilor. Voi face şi eu una: "Preşedintele Băsescu îşi va continua mandatul până la capăt!". Ştiu că pare imposibil, fiindcă sondajele recente indică faptul că 2 români din 3 ar vrea demiterea preşedintelui. Mă bazez însă pe un PRINCIPIU SPIRITUAL corelat cu o informaţie esoterică publicată în urmă cu câţiva ani. Dacă se va dovedi că am avut dreptate, vă voi dezvălui sursa raţionamentului meu. Nu mă interesează politica, dar acum, într-adevăr, am o mare curiozitate ştiinţifică: poate, oare, un principiu simplu şi superior să răstoarne o realitate complexă, dar inferioară, realizând astfel un miracol?...

 

05.07.2012

Oamenii cu ochii strâmbi văd aura mai uşor, dar nu toţi văzătorii de aură sunt parapsihologi.

 * * *

Vrăjitorii autentici sunt paranormali, dar nu toţi paranormalii sunt vrăjitori.

 * * *

Morala este o abstracţie? Nu, morala este o flacără! Ea te poate frige pe dinăuntru dacă nu ţii seamă de ea!

 

30.06.2012

Caricatură despre cei care interpretează apariţia globilor luminoşi spirituali ca fiind "orbs", cuvânt englez în sensul unor efecte optice de natură fizică

 

27.06.2012

Cartoon Yoga

 

21.06.2012

ÎNAPOI, LUCIFER!

Instabilitatea politică din ţară dă roade nesperat de bune, scoţând la iveală faptele de corupţie legală sau morală. Iată câteva dintre cele care au ţinut capul de afiş în ultimele zile: plagiatul primului-ministru Ponta, condamnarea la închisoare a fostului premier Năstase, avansarea la gradul de colonel în rezervă a unor persoane publice pe criterii de servitute politică şi cu încălcarea regulamentului militar. Acestea şi altele care vor mai apărea ne arată că trăim în vremea dezvăluirilor. Nimic nu mai poate fi ţinut ascuns. (În limba greacă, dezvăluire se spune "apocalipsis".) Sunt prea multe interese divergente şi lipsă de încredere reciprocă. Cei tentaţi să pice în plasa coruperii devin din ce în ce mai precauţi. În marea parte a populaţiei ia naştere un proces de conştientizare şi luciditate.

Personal, îi compătimesc pe cei care s-au lăsat până acum unşi cu privilegii nemeritate. A existat o mentalitate a celor puternici, care nu ţin cont de legile juridice şi normele etice, rezervate doar plebeilor proşti şi săraci. Nu noi am inventat acest sistem, dar l-am adoptat cu voluptate în ultimii 22 de ani. Acum ceva timp, un şofer de taxi mi se plângea de corupţia şi abuzurile primarului, dar în final, tot el a conchis: "De fapt, oricine în locul lui ar fi făcut la fel, nu-i aşa?" I-am răspuns sec: "Nu chiar oricine!". 

Vorba veche " mai bine sărac, dar cinstit" conţine mult bun-simţ şi adevăr verificat în timp. La ce le-au folosit acele minore avantaje nemeritate celor care acum suportă ruşine publică şi ponoase legale infinit mai importante?! Regretele sunt prea tardive acum. Sistemul era de aşa natură, încât era în firea lucrurilor ca, dacă se afla într-o poziţie decizională de orice nivel, omul să accepte foloase necuvenite de la corupători mieroşi, preocupaţi să-şi rezolve propriile interese. Şi, la rândul său, să perpetueze aceeaşi practică, în virtutea dictonului "o mână spală pe alta şi amândouă, obrazul". Cei care au rezistat unor oferte imorale sau ilegale, ce păreau că vor rămâne pe veci ascunse, au dovedit o rară calitate a caracterului. Dar au fost puţini. Mersul spre mai rău al societăţii a fost negreşit influenţat de uşurinţa cu care mulţi dintre noi s-au împăcat cu ideea şi practica tentantă a corupţiei, sub variatele sale forme. Vorbesc la trecut, fiindcă observăm o inversare a tendinţei. Parcă nici mafioţii nu se mai sprijină reciproc cum o făceau înainte...

Sunt semne evidente că puterea lui Lucifer, atât de bine întronată în lume, începe să se clatine. Criza economică mondială reaşază fundamentele morale ale lumii. Întreaga ordine politico-economică a fost bazată pe concepte eronate: dezechilibre, impunerea autorităţii banului şi forţei, corupţie, frică. Ce explicaţie ar putea avea dezmăţul financiar care a stăpânit Europa, iar acum este demascat de glasul raţiunii?! Evident că numai înfumurarea şi corupţia clasei conducătoare a provocat un asemenea dezastru.

Vorbim deci despre o societate construită pe o mentalitate luciferică, de multe secole încoace. S-a dezvoltat ca o tumoare canceroasă, care acum trebuie operată neîntârziat. Toată această agitaţie şi incertitudine duce la o transformare a societăţii, în sensul reîntronării cinstei, eticii generale şi a apropierii de spiritualitatea autentică. Factorii de decizie, în primul rând ei, au înţeles că ideile luciferice nu mai sunt eficiente, nu mai pot susţine nici societatea şi nici pe liderii cocoţaţi nemeritat în vârful piramidei. Este un proces care va mai dura, dar ne bucură sensul pozitiv pe care îl întrezărim în această turbulenţă socială, economică, politică...

 

17.06.2012

Viaţa este o ocazie extraordinară, dar nu gratuită! Omul o plăteşte prin îndurarea karmei cu care vine Spiritul din vieţile anterioare. Şi a celorlalte întâmplări neplăcute ce mai pot apare...

Spiritul vrea să se încarneze. El are o karmă acumulată din vieţile anterioare. Este o ameninţare potenţială, dar spiritul speră că îi va face faţă pe timpul încarnării. Unele urmări dure, ştie că le va suporta, dar altele sunt doar probabile, nu sigure. În general, spiritul este optimist, dar uneori parcă nu-i mai vine să se încarneze, fiindcă nu are nicio garanţie de succes. Odata ajuns în carne de om, lucrurile se complică serios. Condiţionările de tot felul îl depărtează de la scopurile clare pe care şi le trasase înainte de întrupare. Se simte ca un naufragiat pe o mare agitată. Înoată şi vâsleşte din răsputeri. Karma negativă îl loveşte din toate părţile. Nu poţi ştii niciodată când va rodi o sămânţă karmică. Există o aşa mare diversitate de cauze-sămânţă, că e bine să fii prudent, să nu te crezi invincibil sau perfect! Te loveşte în moalele capului, de te ameţeşte şi îţi piere optimismul, cel puţin pe moment. Totuşi, nimic nu este imposibil pentru omul care doreşte evoluţia Spiritului său cu tot dinadinsul...

 

28.05.2012

MĂSLUIREA DE LA EUROVISION

 Cum se obţin laurii EUROVISION-ului, în ultimul timp? Deşi se spune că se alege prin vot, de fapt, câştigătorul este numit, stabilit în prealabil. Iar asta se vede cu ochiul liber şi se vorbeşte pe la colţuri. Ne-am obişnuit să credem că melodiile se clasează în funcţie de hărnicia publicului la votul telefonic, preferinţele artistice ale juriului, înrudirea etnică sau vecinătatea geografică. Da, e adevărat! Însă, la atribuirea primului loc, contează doar care ţară are puterea financiară de a organiza un aşa eveniment costisitor. Pare rezonabil, nu?! Dacă ar fi câştigat concursul România, de unde am fi scos atâţia bani, ca să-l găzduim?! Aproape că le dăm dreptate celor care pun la punct această escrocherie...!

În 2010, a câştigat fata-fără-voce-şi-fără-melodie din Germania. Un fiasco artistic de proporţii. Dar ce mai contează asta, când doar Germania avea atunci voinţa şi banii pregătiţi să organizeze următorul show?! În anul următor a câştigat ţara "europeană" Azerbaidjan. De ce? Fiindcă avea susţinere financiară şi interese să se facă cunoscută în lume. Anul acesta, mass-media a bătut monedă pe talentul suedezei-magrebiene. Vreo surpriză că tocmai ea a câştigat - la mare distanţă! - înaintea atâtor mari talente?! De fapt, sondajele de opinie, părerea specialiştilor, bursa pariurilor, toate au conlucrat pentru pregătirea psihologică a populaţiilor pentru rezultatul final previzibil.

Anul acesta, la EUROVISION 2012, primele 3 clasate au fost: 1. Suedia 372 puncte; 2. Rusia 259 puncte; 3. Serbia 214 puncte (vezi rezultatele generale 2012). Presupunând că eliminăm prima clasată (pe motiv de fraudă) s-ar deduce că, anul acesta, ar fi câştigat concursul… băbuţele burleşti din Rusia…! Din acest motiv, nu mă deranjează că a fost declarată câştigătoare Suedia, ci decalajul neverosimil la scor, fără bază reală. Artistic, prestaţia Suediei a semănat foarte mult cu cea a Franţei, care a ieşit pe locul 22 din 26. Este total inexplicabilă această diferenţă între cele două ţări.

Totul se lămureşte însă când analizăm aritmetica voturilor. Să luăm primele două locuri decise de publicul şi juriile naţionale (acordând 12, respectiv 10 puncte – adică punctele care fac diferenţa): # Serbia, a primit cele două locuri din frunte de la un număr de 12 ţări (jumătate dintre ele, ţări vecine!). # Rusia le-a obţinut de la un număr de 6 ţări (şi ele, în majoritate vecine), primind puncte de la un număr total de 40 de ţări. # În schimb, Suedia a fost văzută ca lider de un număr de 23 ţări (din 42 votante), primind puncte tot de la un număr total de 40!!! Aici se vede măsluirea (mai grosolană decât în anii trecuţi, 2010 sau 2011)! Şi cum se face că cele 23 nu au acordat aproape deloc puncte Franţei, care a avut o melodie foarte asemănătoare?!? E clar că soarta a fost decisă de oameni responsabili (!?), care cred că "lucrurile importante nu trebuie lăsate la voia întâmplării".

Suedia este o ţară puternică financiar, mai puţin atinsă de criza economică, aşa că avea dreptul să solicite privilegii de gazdă. Dar dacă organizatorii de la EBU (European Broadcasting Union) sunt într-adevăr nişte oameni cinstiţi, atunci îi aşteptăm ca, de la anul, să numească dinainte ţara organizatoare, precum la Olimpiadele sportive. Scăzând miza politică, concursul se va limita doar la spectacolul artistic, iar voturile vor fi mai aproape de valoarea reală. În plus, publicul va scăpa de umilinţa manipulării şi prostirii pe faţă, iar preşedinţilor juriilor naţionale (care pot decide stabilirea câştigătorului) nu le va mai fi călcată în picioare demnitatea, cerându-li-se obedienţă la ordinele venite de sus. Deocamdată se mizează pe minciuni, aranjamente de culise, înscenări, corupţie. Oare nu-i mai simplu să rosteşti adevărul şi să schimbi regulamentul în mod transparent?

Dar să vedem şi partea plină a paharului: este bine că acest concurs există! El impulsionează creativitatea artistică, promovează talente, ne oferă prilejul de a compara culturi diferite, facilitează prietenia dintre popoare şi ne delectează într-o seară lungă. Când privim şi ascultăm melodiile oferite de-a lungul ultimilor ani de către o ţară concurentă, poate fi chiar un barometru socio-cultural destul de fin. De exemplu, prestaţiile din ultimii ani ai Germaniei o clasează pe ultimele locuri din punct de vedere cultural, în contradicţie cu situaţia sa economică! În schimb, vin tare din urmă ţările emergente (cele din estul Europei şi, mai nou, cele din Asia): multă originalitate şi dorinţă de afirmare, care cam lipseşte în Occidentul îmbătrânit moral şi cultural! Dar acesta este mersul lumii… nimic nu stă pe loc, oamenii se schimbă, roata istoriei se învârte, iar noi trebuie să ne adaptăm din mers la un prezent mereu nou…

 

21.05.2012

Omul învaţă prin greşelile sale. Error? Try again! Mai rău este când greşelile atârnă mai greu decât învăţăturile desprinse din ele. Oare merită suferinţa? Pentru a echilibra acest balans fragil, omul trebuie să apeleze şi la experienţa înţelepţilor. Astfel poate micşora erorile şi înmulţi înţelepciunea, fără suferinţe inutile.

Dar omul învaţă şi din greşelile antecesorilor săi spirituali. Practic, când el manifestă o înţelepciune nativă, întotdeauna în spatele ei stau experienţele dureroase din vieţile anterioare ale spiritului. De aceea, un spirit tânăr, care abia şi-a început şirul de încarnări în trupuri de oameni, nu va manifesta prea multă înţelepciune, ci va acţiona imatur, la discreţia impulsurilor de moment, dornic să experimenteze, cu orice risc. Un om înţelept are în el un spirit matur, trecut prin multe vieţi pline de întâmplări memorabile, care acum formează o zestre bogată de înţelepciune.

 

12.05.2012

- Doamne Dumnezeule, explică-mi de ce sunt atâţia oameni care suferă!

- Asta-i karma lor.

- Şi atunci de ce mă îndemni să îi ajut?

- Asta-i karma ta.

Prelucrare după un interviu al iluminatei indiene AMMA

 

10.05.2012

Nu poate fi vorba nicidecum de o şcoală de spiritualizare acolo unde se ţine ascunsă cunoaşterea de ochii profanilor din afara "zidurilor". Nu există o aşa-zisă ştiinţă secretă, ci doar interese secrete (sau, dacă vreţi, "discrete").

Nimeni n-aprinde o lumină ca s-o pună într-un loc ascuns sau sub baniţă; ci o pune într-un sfeşnic, pentru ca cei ce intră să vadă lumina. (Luca 11.33)

Cei care profită de înalta ştiinţă spirituală doar în scopuri egoiste (ca să atragă pe cei sincer interesaţi, pentru ca ulterior să le impună jurăminte şi obligaţii drastice; sau ca să folosească tehnici magice în scopuri meschine, de dominare şi manipulare etc) nu vor mai avea parte de ea, ci de un surogat impur şi obositor.

Celui ce are (şi dăruie mai departe cunoaşterea), i se va da (şi mai mult, căci cunoaşterea este infinită şi nu se împuţinează prin dăruire); dar celui ce n-are (decât o mică luminiţă firavă), i se va lua si ce i se pare ca are (fiindcă e zgârcit cu împărtăşirea luminii). (Luca 8.18)

Curând, cunoaşterea luminoasă va fi întunecată de umbrele propriei lor morale dubioase. Rămâne o falsă cunoaştere care se pretinde "iluminată", dar care conduce treptat către erori majore şi primejdii spirituale.

Dacă ochiul tău este rău, trupul tău este plin de întuneric. Ia seama, dar, ca lumina care este în tine să nu fie întuneric. (Luca 11.34,35)

Şi nu e departe ziua când toate acestea vor fi văzute şi înţelese de toţi oamenii. Minciuna are picioare scurte. Fărădelegile sunt ştiute în Ceruri cu de-amănuntul. Iar pedepsele divine lovesc necruţător când nimeni nu se aşteaptă şi în moduri surprinzătoare.

Fiindcă nu este nimic acoperit care nu va fi descoperit, nimic tăinuit, care nu va fi cunoscut şi nu va veni la lumină. (Luca 8.17)

 

05.05.2012

În definitiv, are şi preotul păcătos rolul lui în lume. Le oferă scepticilor şi agnosticilor argumente facile pentru credinţa lor atee. Există deci o armonie generală în lume, chiar şi când e vorba despre rău. Un om care s-a născut cu credinţă va găsi până la urmă o persoană sfântă pe care să o respecte şi de la care să ia exemplu, în ciuda restului de 1000 de persoane păcătoase pe care le cunoaşte. În schimb, cei care nu au credinţa în suflet vor găsi oricând pretexte care să le încurajeze relativismul moral. Deci, nu putem condamna tagma preoţilor pentru lipsa de credinţă a cetăţenilor. Principalul vinovat este chiar spiritul încarnat în om. Ce i se poate însă reproşa acestei tagme este faptul că nu îşi adaptează mesajul pentru a trezi spiritual oamenii sensibili, care au o credinţă potenţială, dar încă nedeclanşată. Din fericire, aceştia pot găsi astăzi surse alternative de educaţie spirituală, de care se agaţă plini de speranţă...

 

18.04.2012

Exorcizarea viruşilor

Viruşii pot fi consideraţi forme de viaţă demoniace. De fapt, este o pseudo-viaţă, virusul nefiind o forma biologică completă şi autonomă. În schimb, ei dăunează celulelor biologice şi se înmulţesc cu ajutorul acestora. Deci, putem spune că virusul este o manifestare fizică a unui demon. Desigur, este un demon imatur, la început de drum. Marii demoni acţionează psihic, sunt inteligenţi, daunele făcute de ei oamenilor sunt imense, iar viruşii introduşi sunt de tip mental, destinaţi în special oamenilor. Viruşii biologici atacă baza biologică, la plante, animale, oameni, în mod nediferenţiat.

Medicina modernă se luptă direct cu viruşii, încercând să îi extermine. Ştim că, de fapt, antidoturi sunt puţine, mai mult se încearcă întărirea imunităţii naturale şi eliminarea riscurilor unor îmbolnăviri suplimentare prin bacterii.

Metodele străvechi şamanice încercau eliminarea bolilor grele (despre care astăzi ştim că au la bază viruşi) prin diverse invocaţii spiritiste. Practic, vraciul destoinic (nu orice vraci se încumetă la asta sau are ştiinţa) încearcă să alunge spiritele rele din corpul bolnavului. Când reuşeşte această operaţie subtilă, viruşii îşi pierd şi ei susţinerea energetică, iar corpul fizic îşi revine la normal. Este deci o operaţie în oglindă faţă de calea medicală modernă.

În medicină, se slăbeşte forţa fizică a virusului, urmată apoi de părăsirea energiei sale vitale demoniace. În şamanism, se elimină energia vitală demoniacă, urmată automat de pierderea forţei fizice a virusului (expresia sa manifestă).

 

06.04.2012

În univers acţionează mereu câte 2 forţe opuse, acţiunea şi reacţiunea. De exemplu, viitorul este forţa schimbării, iar memoria trecutului este forţa neschimbării. Viaţa omului se petrece în prezentul extins, adică în decursul unei zile. Fiecare nouă zi este ca o Viaţă întreagă.

Aici schimbarea se înfruntă permanent cu neschimbarea.

Este însă posibil să comprimăm timpul până la prezentul instantaneu, în care viitorul şi trecutul nu mai au energie să funcţioneze. Iluminaţii spirituali asta ne îndeamnă să încercăm a face...

 

01.04.2012

Oamenii sunt atât de ataşaţi de trupurile lor, încât se identifică total cu ele. Doritorii de spiritualitate trebuie să se ataşeze la fel de mult de Spiritul lor, încât să se identifice cu acesta. Când reuşesc lucrul acesta, multe minuni se petrec cu ei şi în ei.

Doctorul tratează bolnavii fără a resimţi durerile lor. Tot aşa, ai grijă de nevoile trupului ca un medic devotat, dar nu te indentifica cu corpul, ca să nu suferi.

Imaginează-ţi că îţi priveşti trupul de deasupra lui, te priveşti ca pe o altă persoană!... Astfel nu te vei mai identifica cu corpul. Dar încearcă ceva mai mult: detaşează-te de suflet acum! Percepe-ţi sufletul, cu toate preocupările, personalitatea, manifestările sale, ca fiind exterior ţie – doar o existenţă episodică. Aceasta este viziunea trans-istorică a Spiritului, detaşată de urgenţele şi nevoile momentului...

 

16.03.2012

Cunoaşterea este puterea de a afla. Curiozitatea este dorinţa de a folosi puterea cunoaşterii. Cunoştinţele sunt cunoaştere acumulată în memorie. Cunoaşterea metafizică ne poate răsturna multe cunoştinţe.

 

13.03.2012

SPIRITUAL CORECT

Rugăciunea spiritual corectă se bazează pe înţelegerea faptului că, atunci când îi ceri ceva lui Dumnezeu, trebuie să îi oferi ceva în schimb. Dar ce? De-a lungul timpului, oamenii au crezut că dacă îi jertfesc animale sau părţi din recolte, Divinitatea se îmbunează şi le ascultă rugile. Era o formă rudimentară şi incorectă de a pricepe legitatea universală a faptului că totul se plăteşte.

În zilele noastre, omul inteligent gândeşte corect spiritual în genul următor: "Eu am nevoie de Dumnezeu, dar şi Dumnezeu are nevoie de mine în lume. El acţionează prin oameni, deci şi prin mine!". Aceasta este atitudinea spiritual corectă. A te pune în slujba intereselor Divinităţii aici, pe Pământ denotă o înţelepciune înaltă şi o putere de învingere a egoismului.

 

09.02.2012

SENSUL VIEŢII

Într-o viziune pur atee, fără nicio intuiţie metafizică, SENSUL VIEŢII este aruncat într-un VIITOR incert. Practic, viaţa nu prinde niciodată sens, alergând după el la nesfârşit - precum măgarul care vede un morcov atârnând de un băţ prins de grumazul său.

Concret, pentru un om obişnuit ce are, mai mult sau mai puţin conştient, această viziune nespirituală, sensul vieţii ar consta exclusiv în obiective precum:

- A fi sănătos;

- A primi o educaţie;

- A-ţi face o carieră;

- A-ţi întemeia o familie;

- A da naştere la copii, pe care să-i pregăteşti pentru viaţă, ca ei să devină oameni buni ai societăţii şi să-ţi împlinească dorinţele pe care tu le-ai ratat;

- La rândul lor, să crească copii şi mai buni (oare de asta bunicii îşi iubesc nepoţii mai mult, fiindcă reprezintă speranţa viitorului?!), lumea devenind astfel un loc tot mai minunat;

- Cu timpul, omenirea - pe care şi tu ai ajutat-o astfel să evolueze - va explora şi cuceri spaţiul cosmic etc etc...

Iată deci că sensul vieţii depinde exclusiv de viitor, în această viziune. Sensul vieţii e dat de succes, de pregătirea şi rememorarea lui. Desigur că obiectivele menţionate sunt cât se poate de fireşti şi lăudabile. Dar ce s-ar întâmpla:

- Dacă te îmbolnăveşti grav?

- Dacă îţi ratezi cariera pentru care te-ai pregătit îndelungat?

- Dacă divorţezi sau îţi moare partenerul iubit de viaţă?

- Dacă nu poţi avea copii?

- Dacă ai nişte copii răi, care o iau pe căi lăturalnice şi ajung drojdia societăţii?

- Dacă lumea devine un loc tot mai rău şi omenirea va cunoaşte o epocă tot mai întunecată?

În aceste ipoteze, deloc improbabile, dintr-o dată, viaţa ta îşi pierde sensul şi edificiul sufletesc ţi se prăbuşeşte. Prin urmare, acele obiective nu pot da sens vieţii tale, ci ele doar o alcătuiesc, o jalonează, îi dau calitate. Dar sensul trebuie să îl cauţi în altă parte!

În viziunea spirituală, SENSUL VIEŢII se găseşte în PREZENT – nici privind retroactiv la realizările tale, nici mijind ochii spre orizont. Sensul vieţii spirituale se leagă de verbul A FI, în timp ce viziunea nespirituală îl vede în A FACE. Într-adevăr, omul făcând, se construieşte, evoluează. Dar fiecare clipă de viaţă, oricât de insignifiantă, dă sens vieţii. Cele câteva zile cât trăieşte o muscă sunt pline de sens şi importanţă, chiar dacă noi, oamenii, nu înţelegem asta. Nu doar pentru ea, ci pentru întregul Univers... Fiecare clipă de viaţă este o victorie împotriva neantului. Fiecare clipă este o cărămidă pusă la templul desăvârşirii, pe care Spiritul îl ridică în eternitate. Nu doar ce reuşeşte omul să facă bine are sens, ci absolut tot ce se petrece pretutindeni are un sens intrinsec. Aceasta este viziunea spirituală. Sensul vieţii constă chiar în trăirea imediată. Creaţiile omeneşti sunt perisabile. Universul se schimbă permanent, aparent fără sens. Creaţia nu poartă un sens în sine, ci sensul trebuie căutat la Creator, la Spirit.

 

27.10.2012

Mulţi oameni îl confundă pe Lucifer cu Satan. Lucifericul este foarte prefăcut, cunoscând învăţătura Binelui, dar pervertind sensul cuvintelor şi deturnând eforturile sincere către curăţenie sufletească. În schimb, satanistul este direct, nici nu suportă cuvântul "iubire", pe care îl batjocoreşte deschis. Dar amândoi slujesc Răul, cu metode diferite, şi colaborează pentru a le face oamenilor viaţa un iad.

Oare câţi dintre noi s-au gândit că filmele horror, thriller (care au ajuns să fie prezentate chiar la televiziune!) sunt nişte produse pur satanice? Motivaţiile celor care le găzduiesc şi prezintă sunt cât se poate de "raţionale", în numele libertăţii şi democraţiei – ce nu e interzis, este permis, mai ales că există o mare cerere a publicului pentru asemenea filme (cât de "mare" să fie?). Ba, mai susţin că emisiunile de ştiri ne-ar oferi scene reale mai de groază decât filmele lor "artistice". De fapt nu e aşa, căci filmele sunt construite cu metode psihologice ingenioase, urmărind în mod expres şocarea spectatorului, agresarea sa psihică. Căpătând dependenţă de asemenea scene violente fizic şi psihic, omul îşi modifică treptat înseşi structurile neuronale, felul de a fi, de a gândi, relaţiile. Iar cei tineri sunt victimele cele mai uşoare pentru o astfel de educaţie satanică.

Citiţi şi câteva informaţii grave despre satanismul muzicii rock!

Totuşi, observându-i pe cei care îşi spun astăzi cu mândrie "satanişti", trebuie să recunoaştem că majoritatea dintre ei sunt doar nişte rebeli fără cauză, mai degrabă nişte tineri revoltaţi împotriva societăţii sau a făţărniciei religioase. Îşi defulează neîmplinirile şi neînţelegerile personale prin atacarea bunul simţ – care ar fi simbolul normalităţii la care ei nu au deocamdată acces, dar ar dori-o. Mulţi nici nu îşi închipuie că Satan ar putea exista cu adevărat! Desigur, practicile lor îi îndepărtează de lume, de realitate, de Divinitate, dar există o cale întoarsă pentru unii dintre ei, care îşi pot salva sufletul, până la urmă, de la demonizarea totală. Să îi ajute Dumnezeu!

 

25.01.2012

"Nu ştiu cum să abordez Sinele meu, cum să mi-l imaginez!"

Sinele nu are nicio formă proprie, e greu să ţi-l imaginezi. În schimb, pe Isus ţi-l poţi imagina! Gândeşte-te la Isus şi vei vedea spiritul tău ideal! Cheamă-L pe Isus şi se va bucura spiritul tău. Identifică-te cu spiritul tău şi se va bucura Isus...

 

14.01.2012

Pentru eternitate, viaţa noastră nu înseamnă nimic.

Dar pentru prezent, fiinţa fiecărui om este foarte importantă.

* * *

Nu putem schimba lumea. Dar trebuie să ne păstrăm iluzia ca putem!...

* * *

E aşa de trist că tot ce e frumos şi bun pe lume moare!...

Dar vestea bună e că şi tot ce este urât şi rău va dispare!

 

05.01.2012

Sărăcia = umilinţă + neputinţă + boală

Cine este sănătos, este bogat. Cine este demn, este bogat. Cine are forţă de a realiza lucrurile pe care şi le doreşte, este bogat (aminteşte-ţi câte a realizat "săracul" Mahatma Gandhi). Cine le are pe toate trei, se poate considera un "mare bogătaş", chiar fără bani.

Dimpotrivă, bogatul fără sănătate este sărac. Bogatul fără "coloană vertebrală" este sărac. Bogatul care nu realizează lucruri bune pentru semenii săi este cel mai mare sărac.

 

01.01.2012

DESPRE "EPOCALIPSĂ"

Comunităţile umane au nevoie să fie conduse şi astfel au luat naştere politica şi disputele pentru putere. Activităţile economice au avut nevoie să îşi crească dinamismul şi, pentru uşurarea schimburilor, a apărut banul şi forma sa modernă - finanţele. Tehnica şi tehnologia au ajutat oamenii să-şi uşureze munca şi să-şi sporească confortul. Iar în acest scop a apărut ştiinţa, care cercetează legile naturii, oferind soluţii noi mai eficiente. Politica, finanţele şi ştiinţa sunt domenii secundare, suprapuse, emanate de cele fundamentale, vitale, care sunt tehnica, economia, socialul.

Încet, încet domeniile suprapuse au căpătat autonomie şi şi-au dezvoltat teorii proprii, metode proprii, academii. Astăzi ele realizează activităţi "pentru sine": cercetarea ştiinţifică fundamentală, tranzacţiile financiar-bancare, jocurile politice etc. Toate acestea au urmat o evoluţie similară care, din păcate, a dus la consecinţe dăunătoare asupra fundamentelor societăţii.

Minţi "strălucite" au inventat arme de foc cu o putere de distrugere înmiită a întregii planete, precum şi viruşi de laborator ce ar putea decima populaţia în timp scurt. Pieţele financiare s-au rupt aproape complet de realitatea economică şi de rolul de suport pe care ar trebui să îl ofere economiei. Politica se face doar pentru avantaje personale, electoratul este manipulat fără remuşcări, unele decizii politice lovesc direct în cetăţeni. Se pare că domeniile menţionate s-au delimitat de motivaţia şi sursa care le-a creat, devenind un fel de tumori canceroase în organismul civilizaţiei. Ştiinţa fără conştiinţă. Politica fără conştiinţă. Finanţele fără conştiinţă.

Religia a emanat din Spirit, dar a devenit şi ea o activitate "pentru sine". Spiritul susţine viaţa, el este viaţă. Religia e o suprastructură care, iniţial, avea rolul de a ajuta manifestarea Spiritului în societatea umană. Cu timpul, ca şi în cazul celorlalte domenii suprapuse, religia s-a depărtat de la scopul său nobil. Religia fără conştiinţă. Sau "litera ucide, spiritul dă viaţă"...

Desigur, în toate aceste cazuri, vina principală o au acei oameni din vârful piramidei care dau direcţia acestor activităţi necesare. Dar în aceste vremuri, omenirea nu mai poate fi condusă de lideri politici, financiari, ştiinţifici, religioşi lipsiţi de scrupule morale! S-a atins "masa critică" a conştiinţei planetare. Fie respectivii se vor trezi la timp, fie înseşi aceste domenii secundare vor intra în colaps: politica, finanţele, ştiinţa, religia - care şi-ar putea pierde încrederea oamenilor şi s-ar putea dovedi dispensabile. Cu alte cuvinte, ne aflăm la un pas fie de o nouă civilizaţie mai rafinată şi armonioasă, fie de una mai rudimentară, involuată, fără suprastructură.

Nu, lumea nu se sfârşeşte când moare o civilizaţie! Alte 4 civilizaţii au dispărut până acum pe planetă şi abia dacă am aflat că au existat aievea. Scriem Apocalipsă, dar trebuie să citim "Epoca-lipsă"... Asta înseamnă moartea istoriei, a memoriei colective şi reluarea de la zero a efortului de recreare a "jocului secund". O civilizaţie dispare prin prăbuşirea suprastructurii sale. Însă viaţa reală, elementele de bază continuă să existe, prin voinţa divină...

Şi fiindcă veni vorba de Apocalipsă, nici anul 2012 nu va avea acest "privilegiu", după cum nu l-a avut nici anul 2000, deşi avusese parte de multă reclamă în acest sens! De fapt, va fi un an la fel ca toţi cei dinainte, cu unele evenimente şi fenomene spectaculoase ori dezastruoase, dar care nu va duce nici la o extincţie planetară, nici la o schimbare de civilizaţie, nici la trecerea unor oameni în a cincea sau n-şpea dimensiune, nici la adăugarea unei elici suplimentare la ADN-ul aleşilor, nici la aterizarea extratereştrilor ca să ne salveze... În schimb, va trebui să luptăm cu curaj împotriva propriei prostii, nefericiri, reavoinţe şi să luptăm, după puterile fiecăruia, la edificarea unei lumi mai bune, mai drepte, mai frumoase... Acesta e scenariul pentru anul 2012.

 

Arhiva ESOTERIKA 2011  > >