<  Pagina index Pamela Aaralyn


Cursul de iubire - Preludiu §30-38

"Un curs de iubire", cu comentariile lui Isus

traducere de Răzvan A. Petre

P.30 Voi sunteţi creaturi asemenea Tatălui vostru şi familia Omului este asemenea familiei lui Dumnezeu. La fel cum, în “lumea voastră reală”, copiii cresc şi îşi părăsesc familia, se separă de familia lor pentru a-şi începe “propria” viaţă, la fel aţi făcut şi voi, ca parte din familia lui Dumnezeu. În familia umană, separarea şi independenţa care vin odată cu vârsta sunt considerate modul în care trebuie să fie lucrurile, şi totuşi, întoarcerea la “familia de origine” este, şi ea, văzută ca fiind firească. Copiii pleacă pentru o vreme, dornici să îşi afirme independenţa, pentru ca mai apoi să se întoarcă. Întoarcerea este simbolul maturităţii, al acceptării şi, adesea, al iertării.

«Întoarcerea este ceea ce voi numiţi moarte. Corpul fizic, care nu este decât o iluzie, dispare. Voi îi spuneţi moarte, mulţi nu ştiţi ce se va întâmpla, v-aţi băgat în minte nişte concepte, nişte şabloane de credinţă. Iar pentru că tiparele voastre de credinţă sunt atât de puternice, instaurează un anumit aspect pe care voi îl numiţi liber-arbitru, dar noi îl cunoaştem ca fiind Voinţa divină. Voinţa divină deţine întotdeauna controlul, iar voi, ca şi copii ai lui Dumnezeu, aveţi posibilitatea de a O alege. Din momentul în care alegeţi să existaţi într-un mediu bazat pe dualitate, cum este cel în care trăiţi acum pe această planetă, este uşor să credeţi în toate părerile lumii. Este uşor să lăsaţi această credinţă să vă provoace atâta suferinţă. Totuşi, cu cât credeţi mai mult în ea, cu atât mai puţin înţelegeţi că moartea nu este decât o ştergere a suferinţei. Durerea este o lecţie pe care aţi ales-o, dar nu neapărat o lecţie care să vă înveţe minte când faceţi ceva “greşit” sau “rău”, ci este o lecţie pe care o alegeţi pentru că vă apropiaţi de absolvirea masteratului. Aceasta este o şcoală de masterat, nu o tabără de instrucţie. Aceasta nu este o planetă închisoare, pentru că voi nu sunteţi un corp. Doar un corp poate fi ţinut prizonier. Gândurile nu pot fi ţinute în nicio închisoare, cu excepţia celei făcute de voi înşivă. Vă rog să fiţi conştienţi de asta şi să vă eliberaţi.»

P.31 Ce înseamnă să crezi în Dumnezeu? Recunoşti că nu-L poţi cunoaşte pe Dumnezeu în acelaşi mod în care cunoşti o altă fiinţă umană. Şi totuşi, voi continuaţi cu acelaşi tip de cunoaştere.

«Ceea ce vreau să spun este că nu-L poţi cunoaşte aici [arată capul]. Acest Curs nu poate fi înţeles. Lumea spune “pricepe-l”. Ai vrea să pricepi în loc să apercepi? Nu există un sus şi un jos în Adevăr. Totuşi, încă pui mai presus adevărul tău. Rămâi loial conceptului de Adevăr! Când spui “nu înţeleg”, atunci presupui că ar trebui înţeles ceva de aici [arată capul]. Înţelegerea asta nu-i necesară.»

P.31 Chiar şi în privinţa altor fiinţe umane, cunoaşterea lor înseamnă să şti ce atitudine au, care este adevărul lor, ce reguli respectă, cum anume gândesc şi dacă gândirea lor se potriveşte cu faptele, toate acestea înseamnă să le cunoşti esenţa. Dumnezeu v-a dat Cuvântul Său pentru a-L cunoaşte.

«Observaţi că autorul a scris Cuvânt, cu majusculă. Asta înseamnă că este cuvântul sacru. Dacă şi voi sunteţi copiii sacri ai lui Dumnezeu, oare tot ceea ce spuneţi este Cuvântul? Dacă Dumnezeu este un model pentru toate faptele voastre, oare când faceţi promisiuni sacre, chiar doriţi a le împlini? Fiţi atenţi la chestiunea asta, doar conştientizaţi-o.»

P.31 Dumnezeu v-a dat Cuvântul făcut trup ca model de viaţă – un exemplu de Dumnezeu viu. Oare este nevoie de mai mult decât atât?!

«Voi sunteţi Cuvântul meu sacru şi tot ceea ce spuneţi este o reflectare a raiului sau, dacă vă încredeţi în legile lumii fizice, o reflectare a suferinţei pe care aţi creat-o şi pe o simţiţi, care se poate numi iad. Înţelegeţi de unde au apărut aceste concepte de rai şi iad?»

P.31 Căutaţi forma exterioară atunci când aveţi deja conţinutul. Are vreun sens?

P.32 Citiţi o carte a unui scriitor şi simţiţi că îi cunoaşteţi nu doar personajele, ci şi pe el însuşi. Cu toate acestea, dacă întâlniţi acel scriitor faţă în faţă, rareori puteţi recunoaşte în el ceea ce aţi văzut în scrierile sale. Atunci când întâlniţi un autor faţă în faţă, îi vedeţi forma. Când îi citiţi cuvintele, îi vedeţi conţinutul. Când încetaţi să mai priviţi cu ochii ego-ului, nu mai priviţi forma şi încetaţi să o mai căutaţi. Începeţi să vedeţi conţinutul.

«Deci aveţi de gând să citiţi doar coperta şi să afirmaţi “Deja ştiu tot ce se află în interior”? Nu.»

P.33 Dumnezeu nu este decât conţinut. Nu are o formă pe care să o vedeţi, totuşi, forma se dezvăluie din conţinut. Aceasta este adevărata vedere. Căci conţinutul este totul, iar forma nu înseamnă nimic.

P.34 Conţinutul lui Dumnezeu este iubirea. Isus l-a întruchipat pe Dumnezeu întruchipând iubirea.

«Şi pentru că sunteţi cu toţii copiii Mei, puteţi s-o faceţi şi voi.»

P.34 El a venit ca să inverseze modul în care era privit Dumnezeu, pentru a pune capăt înţelegerii lui Dumnezeu în termenii omeneşti de răzbunare, pedeapsă şi judecată.

P.35 Isus a făcut acest lucru nu numai întruchipându-L pe Dumnezeu în formă umană, ci şi arătând adevărata imagine a puterii, în locul pretinsei puteri. Înainte de întruparea Cuvântului, încarnarea lui Isus, singura idee pe care omenirea o avea despre o fiinţă atotputernică era că puterea ei se asemăna cu cea a oamenilor puternici. Isus a luat o poziţie fermă împotriva celor cu acel tip de putere, până a fost condamnat la moarte. Dar Isus nu a pledat pentru neputinţă. Isus a învăţat despre adevărata putere, puterea iubirii, o putere dovedită prin învierea sa.

«Singurul motiv pentru care fiul Meu, Yeshua, pe care îl cunoaşteţi sub numele de Isus, a urmat povestea crucii a fost, pur şi simplu, pentru a vă arăta printr-un exemplu concret că trupul nu este real, că nu acesta este adevărul lui Dumnezeu. V-a arătat acest adevăr ca să vi-l amintiţi. Şi totuşi aţi născocit o altă explicaţie, de parcă a fost răstignit pentru că aţi fi nevrednici, pentru că aţi fi răi, pentru că v-aţi fi născut nedemni. Cât de dureroasă este această credinţă şi oare chiar credeţi că Dumnezeu ar vrea să continuaţi să credeţi aşa ceva?!»

P.36 Isus, unit cu Cristosul din voi, este cel care vă poate învăţa cine sunteţi şi cum să trăiţi în acord cu fiinţa voastră într-o lume nouă. El vă poate deschide Cerul şi vă poate trece prin porţile raiului, pentru ca, în sfârşit, să daţi această lume în schimbul adevăratului voastru cămin. Dar nu trupul vostru va trece prin porţile raiului, nici corpul, nici noua lume din imaginaţia voastră, pe care credeţi că o veţi duce cu voi. Căci ar fi o iluzie să vă imaginaţi o lume fizică de dimensiuni, forme şi anvergură asemănătoare cu cea veche şi să speraţi că o veţi translata dintr-un loc în altul. Noua lume nu are de-a face cu forma, ci cu conţinutul. Un conţinut care este la fel de transferabil precum sunt ideile unui scriitor pe o pagină.

P.37 Oare câţi n-ar călători în rai dacă ar putea să se urce într-un autobuz şi să fie transportaţi acolo? Şi totuşi, fiecare dintre voi deţine în sine puterea de a ajunge în ceruri. Recunoscându-vă Sinele ca fiind cel ce sunteţi cu adevărat este singurul lucru care vă va ajuta să nu vă mai temeţi de puterea voastră. Isus şi-a acceptat puterea şi astfel a adus puterea Cerului pe Pământ. Iată ce vă poate învăţa să faceţi Cristosul din voi. Aceasta este mentalitatea ce poate înfăptui miracolele. Aceasta este iubirea.

P.38 Aceasta este unitatea. Cristos din voi vă învaţă doar în sensul că vă transmite o cunoaştere pe care o aveţi deja şi la care recăpătaţi acces pe măsură ce vă uniţi cu Sinele vostru cel real. Odată ce realizaţi asta, sunteţi desăvârşiţi. Pentru că sunteţi compleţi. Dar dacă alăturarea voastră cu Cristos înseamnă împlinirea şi finalizarea tuturor lecţiilor, cine este cel care vă oferă lecţiile? Acesta este Isus.

«Energia cristică în sine este Isus. Mulţi interpretează greşit şi îl plasează pe Isus într-o religie şi, dacă le serveşte, foarte bine, iar dacă nu, îi fac vânt.»

< Sus >

traducere de Răzvan A. Petre
5 decembrie 2021

Sursa traducerii: yt What is the Word of God? What Happens After Death? P.28-37 (19 oct. 2021)