<  Înapoi la Pagina Răzvan Petre


Tutoriale I.T.

Autor: RĂZVAN - ALEXANDRU PETRE

 

TOTAL ÎNCEPĂTOR ÎN LINUX

Ghid practic pentru utilizatorii de Windows (format .doc, fără diacritice, de tipărit)

Te vei familiariza cu sistemul de operare Linux, ca să fii oricând în stare, în cel mai scurt timp, să-l instalezi lângă sau în loc de Windows.

8 martie 2012

 

ANTRENAMENT ÎN DUAL-BOOT

Utilizează simultan Linux şi Windows (format .doc, fără diacritice, cu imagini)

Vom realiza un set de exerciţii pentru partiţionarea, formatarea hard-disk-ului şi instalarea pe acelaşi sistem a sistemelor de operare Windows şi Linux.

8 martie 2012

 

CREEAZĂ O CARTE AUDIO FOLOSIND O VOCE ELECTRONICĂ

Cu ajutorul tehnologiei Text-to-Speech (TTS) putem transforma un text scris într-un fişier audio. Nu e nevoie să ne înregistrăm citind textul, căci se va folosi o voce de sinteză (artificială). În consecinţă, vom putea asculta o carte audio odihnindu-ne ochii. Ori în călătoriile plictisitoare, cu ajutorul unui MP3 Player. Se pot bucura de ea şi persoanele cu deficienţe de vedere sau care nu posedă decât un CD player.

Iată aici o colecţie de cărţi audio realizate în acest mod.

Download aplicaţia EXPRESIVO 1.5.1 (TRIAL - ulterior poate fi folosit schimbând data calendarului din computer). Instalaţi neapărat şi vocea CARMEN pentru limba română de la IVONA.com. Programul se pretează mai ales pentru realizarea de cărţi audio în limba română, integrându-se bine cu aplicaţia WORD din suita Microsoft Office.

Indicaţii amănunţite privind optimizarea textului scris destinat convertirii sale într-un fişier audio.

1 mai 2012

 

JAVASCRIPT PENTRU SELECTAREA FIŞIERELOR DUPĂ CUVINTELE-CHEIE

Am creat un javascript cu rolul de a selecta (sub formă de link-uri) dintr-o listă de fişiere oricât de lungă doar pe acelea care corespund unor cuvinte-cheie comune cu cele ale fişierului deschis. Este o particularizare a cazului general de a selecta câteva obiecte cu aceleaşi caracteristici dintr-o listă de obiecte.

Scriptul menţionat se găseşte inserat în codul-sursă al acestui fişier, conţinând şi comentarii utile web-designer-ului ce doreşte să-l înţeleagă şi să-l folosească în paginile sale. El trebuie doar să adapteze scriptul definind propriile variabile de tip array Adr, Tit, Tags, precum şi numărul de link-uri dorite să fie afişate (vezi linia de cod for(i = 0; i < 5; i++),unde se va modifica valoarea 5 cu cea preferată, în acord cu numărul de coloane din layout). Totodată, rămâne la latitudinea programatorului dacă nu va mai păstra afişarea link-urilor de tip "no-match", pentru aceasta ştergând liniile de cod ce afişează selnomAdr[fi] şi selnomTit[fi].

A nu se uita ca toate fişierele implicate să conţină keywords în meta-tag-ul din secţiunea "head"! De asemenea, în practică, este preferabil ca javascript-ul să fie scris într-un fişier match-random.js separat, care va fi accesat printr-o linie pusă undeva în sursa HTML, de forma

<script language="JavaScript1.1" src="match-random.js"></script> .

13 octombrie 2012